Newyorkerbyheart

“Chicken paprikash” med brune ris og broccoli-/champignonsalat…………

Billedet mangler desværre

Mens det simrer……………

 

Billedet mangler desværre

Løgene svistes med paprika og mel…………

 

Billedet mangler desværre

Kylling brunes………..

 

Billedet mangler desværre

Aftenens tallerken……….

 

Billedet mangler desværre

Broccoli-/champignonsalat………….

Idag fik vi en ret jeg aldrig har lavet før “Chicken paprikash” en opskrift jeg har fundet på nettet et sted. Jeg tror, at oprindelsen er ungarnsk………….det smagte i hvert fald godt 🙂

Tilbehøret var broccoli-/champignonsalat, en opskrift jeg fandt dag jeg var i USA i 1990-1991 i en kogebog jeg købte som hedder “Pea Soup Andersen Cookbook”. Det er rigtig mange gode opskrifter i den og en af dem er denne. Jeg synes at den smager rigtig godt, den er sprød og sur/sød.

Broccoli-/champignonsalat:

1 stor broccoli

500 g champignon

2 bdt. purløg (det havde jeg ikke, så jeg brugte et lille rødløg i stedet for)

Dressing:

11/4 dl olivenolie

3/4 dl rødvinseddike

60 g sukker

salt, friskkværnet peber

1 tsk. paprika

1 tsk. løgpulver (det udelod jeg)

Alle ingredienser til dressingen piskes sammen.

Skær broccoli i mundrette stykke – også så meget som muligt af stilken. Skær champignon i skiver. Kom det hele i en skål. Hæld dressingen over og bland det hele rigtig godt sammen. Lad den trække i 5-8 timer i køleskab – rør i den indimellem – inden servering.

Chicken paprikash:

1½-2 kg kylling med ben (jeg brugte lår)

2 spsk. smør

4-5 store løg i ringe

½ dl sød ungarnsk paprika

2 spsk. mel

1 spsk. finthakket hvidløg

4 dl hønsebouillon

1 laurbærblad

2½-3½ dl creme fraiche 38%

salt, peber

Skyl og dup kyllingestykkerne tør. Krydr godt med salt og peber. I en stor gryde varmes smørret op ved medium varme (jeg brugte en blanding af smør og olivenolie). Læg så mange kyllingestykker i gryden som der kan være, uden at den er overfyldt (KUN 1 lag!!). Steg til de er gyldenbrune på begge sider, ca. 5 minutter. Tag dem op, hvis der er flere kyllingestykker, gentages processen.

Tilsæt løg til smørret. Svits og rør ofte indtil løgene begynder at tage farve, ca. 10 minutter. Drys paprika over løgene, derefter melet. Svits og rør hele tiden i ca. 1 minut. Tilsæt bouillon, hvidløg og laurbærblad – lad det koge op og rør hele tiden. Kom kyllingestykkerne + saften tilbage i gryden, skru ned for varmen så det kun lige knapt bobler. Læg låg på og vend kyllingestykkerne 1-2 gange indtil de er gennemstegte (afgiver klar farve når der stikkes i dem). Jeg gav mine lår 45 minutter og de var fine…………….

Læg kyllingestykkerne på en tallerken igen og fjern laurbærbladet. Skum fedtet af overfladen af saucen med en ske. Skru op for varmen og lad saucen koge sig rigtig tyk. Tages fra varmen og creme fraiche røres i. Sæt gryden tilbage på blusset og koge igen til den bliver tyk. Læg kyllingestykkerne tilbage i saucen og varm igennem. Server til ris eller nudler.

Bøger:

Jeg er blevet færdig med “Stenkisten” af Kjell Eriksson og kan kun anbefale den. Plottet er spændende og persongalleriet er ret godt beskrevet. Jeg skal nu til at læse “Af jord er du kommet” af Tami Hoag. Den lyder rigtig spændende, så nu må vi se 🙂

I går jeg var inde på Jubii debatten – hvor jeg især huserer i madsektionen – stødte jeg på et indlæg som satte nogle tanker igang…………..

En havde lavet en tråd om at han havde fundet sig en kæreste, som var rigtig sød og som han godt kunne lide. Nu havde han så fundet ud af at hun var på “lykkepiller”, skulle han forlade hende??

Altså min første indskydelse var “sikke en idiot”, men på en måde kan jeg godt forstå at han blev lidt skræmt!!! Mennesket bliver jo skræmt over det de ikke kender………..

Først vil jeg sige at jeg synes at ordet “lykkepiller” er MEGET misvisende og et dårligt navn!!! Det gør dig jo ikke lykkelig!!! Du kan stadig få nedture og være ked af det som alle andre, du synker bare ikke helt så dybt……..

Jeg har selv været på Cipralex i snart 3 år efterhånden og jeg er utrolig glad for det!!!! Men jeg strittede imod af alle kræfter, jeg skulle bestemt IKKE på “lykkepiller”!!!! Men hold op hvor har de ændret min verden. Set i bagklogskabens klare lys, har jeg altid været disponeret for depression. Gennem hele mit liv har jeg været højt oppe og meget, MEGET langt nede. Har altid haft utrolig store humørsvingninger, sovet ekstremt dårlig (indtil for 3 år siden, sov jeg igennemsnit 4 timer om natten!!). Jeg sov så let at hvis en fugl overvejede at lande på en gren så vågnede jeg!!! Kæresten skulle være bomstille, hvis jeg skulle gøre mig nogen som helst forhåbninger om at sove når han var tilstede. Jeg havde dage hvor jeg bare var i dårlig humør, uden nogen beviselig grund – og jeg havde KONSTANT negative tanker om alt muligt. Så blev jeg endelig overtalt til prøve Cipralex, med forsikringer om at det IKKE ville ændre min personlighed, gøre mig evigt “lykkelig” eller nogen af alle mine andre fordomme. Men det ville “balancere” mig og give min hjerne noget kemisk som den måske manglede………

Jeg kan kun sige at jeg er glad for det!!! Mit livsindhold er blevet SÅ meget bedre. Tænk jeg kan sove om natten nu – og tungt – så tungt at jeg faktisk kan snorke!!!! Den første nat hvor jeg oplevede at sove igennem var som at blive født påny, en fuldstændig anderledes fornemmelse end jeg nogensinde har prøvet. Mit “tankemylder” har fortaget sig, mine tanker kredser ikke altid kun i negativ retninge og jeg kan nu sove – næsten – ligegyldig hvor meget min kæreste larmer!!!! Jeg kan stadig få dage hvor jeg kan køre helt ned, græde uden nogen beviselig grund osv., men jeg kommer ikke helt derud hvor jeg føler at jeg ikke længere kan bunde. Depression er stadig et tabu emne og jeg tror ikke at nogen der ikke har prøvet det, vil aldrig kunne forstå (- og heldigvis for det måske). Men man skal IKKE dømme fordi et andet menneske tager anti-depressive piller, vi er jo mennersker lige som alle jer “almindelige” mennesker – på godt og ondt 🙂

Print Friendly
Tilbage

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!