Newyorkerbyheart

Enebærgryde med bagt kartoffelmos……….

Svinekød svitses………..

Aftenens tallerken………..

Kartoffelmosen………….

Kødet simrer i saucen…..

Beklager igen at jeg stadig har besvær med billeder, men tro mig jeg prøver hele tiden……
Ligeså snart jeg kan, bliver billeder oploadet på de indlæg hvor de mangler – jeg beklager, men kan ikke gøre så meget lige nu. Håber at I har tålmodighed med mig!!

I går aftes fik vi Enebærgryde med bagt kartoffelmos (fra Karoline), en af mine ynglingsretter. Det smager super godt og er rigtig let at lave.

Enebærgryde med bagt kartoffelmos:

1 kg. skært svinekød
50 g smør
6 enebær
½ tsk. tørret rosmarin
2½ dl piskefløde
2 dl creme fraiche 38%
salt, friskkværnet peber
Skær svinekødet i tynde strimler. Lad smørret gyldne i en gryde. Del kødet i 2 portioner og brun hver portion for sig. Læg alt kødet tilbage i gryden.
Knus enebær og rosmarin, tilsæt det til kødet. Kom piskefløde, creme fraiche, salt og peber i. Lad retten småsnurre under låg ved svag varme i 1 time.
Smag til, jævn evt. og tilsæt kulør.
Server med gratineret kartoffelmos.

Bagt kartoffelmos:

750 g kartofler
50 g smør
½ dl piskefløde
2 æg
salt, friskkværnet peber
Skræl kartofler og skær dem i mindre stykker. Kog dem møre UDEN salt. Hæld vandet fra. Mos kartoflerne og rør smør, fløde, salt og peber i. Pisk æggeblommerne i en ad gangen. Pisk mosen godt igennem og smag til.
Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i kartoffelmosen. Hæld det i et ildfast fad og bag midt i ovnen ved 225 i ca. 25 minutter.

I dag skal vi ud og spise på Zapata i Haderslev som er en mexicansk restaurant. Jeg glæder mig helt vildt, for jeg ELSKER mexicansk mad – og margaritas!! 🙂 Det er min fødselsdagsmiddag, som vi først skal ud og hygge os med nu………

I morgen er det 5 år siden verden stod stille og en flok terrorister ødelagde verdensorden som vi kendte den!!! Jeg glemmer ALDRIG den dag………

Sikkert ligesom ældre generationer fortæller, at de kan huske hvor de var og hvad de lavede da Præsident John F. Kennedy og Elvis Presley døde.
Jeg var sygemeldt på det tidspunkt og kom ved et tilfælde til at slå over på TV2 hvor jeg så røg komme op ad det ene af tvillingetårnene………..pludselig så jeg endnu et fly nærme sig og det fløj lige ind i det andet tårn. Jeg kan huske, at jeg udstødte et højt skrig og så stortudede jeg – og det varede flere dage!!

Jeg huskede tydeligt den dag – 10 år tidligere – hvor jeg stod oppe i “Windows of the world” og så ud på “Frihedsgudinden”. Jeg beundrede den helt vidunderlige udsigt jeg havde oppe fra de kendte “World Trade Center” og jeg husker tydeligt elevator-turen op på udsigtsdækket!!!
Det var vildt og gik MEGET hurtigt, så hurtigt at jeg fik propper i ørerne………..og nedad var ikke sjovere. Det føltes som om maven sad helt oppe i halsen!!

Jeg huskede også 1 år tidligere i 2000, hvor jeg fik en mail fra en af mine amerikanske veninder fra min au pair tid i USA. Hun havde 6 mdr. fået en lille datter og nu havde hun fået arbejde som “morgenmadsværtinde” i restauranten øverst oppe i den ene af tårnene……….hun var helt vild glad for sit nye job og glædede sig over, at hun så havde tid til hendes lille, dejlige datter resten af dagen……….

I januar 2001 fik jeg en mail fra min tidligere amerikanske kæreste, at han havde fået job i et investeringsfirma på 89. etage i World Trade Center. Et ønskejob, som han var helt ellevild over at have fået. Jeg blev så glad på hans vegne, for jeg ved at han virkelig ønskede at skabe sig en tilværelse i New York (det var faktisk vores fælles drøm mens vi var sammen!!). Nu havde han taget første skridt……

Begge døde den sorte, sorte dag – og jeg var totalt KNUST!!!! Det varede selvfølgelig et stykke tid inden jeg fik den endelige besked, men jeg kunne mærke det dybt inde i min sjæl. Det føltes som om mit hjerte gik i stå…….
Jeg prøvede deres mobiltelefoner……..og kunne selvfølgelig ikke komme igennem. Jeg talte med mine ex-svigerforældre (som var knust over at de ikke kunne komme i kontakt med deres eneste barn!!) og jeg talte med min venindes kæreste (de skulle giftes i august 2002 – jeg skulle over og være brudepige!!).

Det var næsten ikke til at bære og i flere dage kunne jeg nærmest ikke noget som helst, jeg gik rundt som en zombie og ventede på det svar jeg helst ikke ville have – men som jeg kunne føle at jeg ville få!!!
Da den endelige besked kom, var det egentlig ikke nogen overraskelse – men hvor blev jeg ked af det. Stadigvæk får jeg tårer i øjnene når jeg tænker på dem!!! Den anden dag fik jeg en mail med billeder af min venindens lille pige – som er en køn lille pige, der ligner hendes smukke og dejlige mor. Desværre vil hun ikke vokse op og kende hende………..

Mine ex-svigerforældre er kommet til at se 30 år ældre ud i løbet af den forfærdelige uge det tog, før de fik besked om at deres eneste barn blev slået ihjel!! Men med den viden at han trods alt, fik opfyldt en af sine højeste ønsker……. De får aldrig det/de børnebørn de sådan havde håbet på – og glædet sig til. Jeg har stadig kontakt med dem 🙂
Jeg tænder et lys hvert år den 11. september, til minde om alle dem der måtte lade deres liv på denne triste dag i almindelighed og for mine 2 kære venner i særdeleshed!!!

Jo, jeg glemmer bestemt ALDRIG den dag, hvor nogle terrorister ødelagde verden som vi kendte den!!!

Print Friendly
Tilbage

4 kommentarer


 1. Oct 2, 2006
  9:35 am

  Laura Hernandez

  What kind of meat does the delicious recipe consist of?
  What is citronsaft?


 2. Oct 2, 2006
  10:11 pm

  Laura Hernandez

  Since you said that I could ask for recipes, can I please have this one?


 3. May 11, 2009
  3:41 pm

  Jakob Bjerre Petersen

  Og jeg som troede at kvinder var kede at at spise fed mad!

  Men kan da lige sige at det smager FANTASTISK! Jeg tør endda prøve at få overtalt min veninde til at lave dette for hende, selvom hun nærmest bliver hysterisk utilpasset når det kommer til enebær. 😀


 4. May 11, 2009
  4:11 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Saudoo!

  Det er en rigtig skøn ret, som altid er en succes 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!