Newyorkerbyheart

Gammeldags oksesteg med kartofler, skysauce og grøntsager…………

Okseboven brunes……………

Grøntsager kommes ved…………..

Aftenens tallerken…………

Gammeldags oksesteg er rigtig lækkert synes vi her i huset og i sidste uge havde de tilbud i den lokale Superbrugs, så det var bare med at få købt et par stykker. Kødet var vildt mørt og lækkert………….og det giver den bedste skysauce. Jeg tror at jeg har skrevet anvisninger på at lave gammeldags oksesteg før, men I får den lige igen…………. 🙂

Gammeldags oksesteg:

1 oksebov (andet kan vel også bruges vil jeg tro, men hvilke udskæringer ved jeg ikke)

2 porrer

hvidløgfed, knuste

2 store løg i grove stykker

3 gulerødder

tørret timian og rosmarin (friske er bedre hvis det haves)

vand

lidt bouillon

stegemargarine

groft salt, friskkværnet peber

Fedtstof smeltes i en stor gryde og stegen brunes godt af på alle sider, krydres med salt og friskkværnet peber. Grøntsagerne kommes ved (de hele hvidløgsfed knuses bare med bladet på en bred kniv) og de brunes også. Når grøntsagerne kommes krydderier ved, så hældes vand og evt. lidt bouillon ved. Små simrer i 2½ – 3 timer alt efter størrelse. Vend den evt. halvvejs.

Tag stegen op og lad den hvile lidt. Sigt skyen og lad den koge godt ind, så den bliver dejlig kraftfuld. Hvis det er muligt tages hvidløg fra og moses, derefter kommes de tilbage i skyen. Jævn den let, smag til og kom evt. lidt kulør i. Jeg rundede saucen af med creme fraiche, der kan også bruges (madlavnings)fløde eller den kan bruges som den er.

Bøger:

Jeg er kommet godt i gang med Tami Hoag’s “Af jord er du kommet” og kan kun anbefale den. Forfatteren har en rigtig god fortæller-stil og den er spændende lige fra starten af. Det er den første bog jeg læser af denne forfatter………….men bestemt IKKE den sidste.

Der jagtes en seriemorder som kaldes “Krematoren” fordi vedkommende brænder sine ofre, den er lidt barsk visse steder og bestemt IKKE for sarte sjæle………..

Vi var på Korskro Kræmmermarked i lørdags og der fandt jeg noget billigt, flot garn, så jeg er ved at strikke en lille poncho til kærestens lille niece. Jeg skal nok poste et billed af den når den er færdig. Jeg købte også noget garn så jeg kan strikke et sjal til mig selv. Jeg kan godt lide at strikke når efteråret/vinteren “banker” på, det er så hyggeligt. Det er ikke fordi jeg er nogen ørn til det, men jeg har da efterhånden udstyret hele kærestens familie med sjaler………

Sidste år broderede jeg også en pakke julekalender til kærestens niece, som hun blev rigtig glad for…………men hold da op et arbejde!!! Hun skal bruge den for første gang i år til jul, da hun først fik den i julegave sidste år 🙂 Selvom det måske lyder lidt “bedstemor-agtigt” at brodere, så er det faktisk rigtig hyggeligt……….

Print Friendly
Tilbage

2 kommentarer


 1. Sep 8, 2006
  6:28 pm

  Louise

  Ahh- gammeldags oksesteg er nu ikke det værste. I det hele taget holder jeg meget af de gammeldags danske retter, hvis de vel at mærke er veltillavede af gode råvarer osv. Jeg har boet på landet, og selvom vi aldrig fik den slags mad derhjemme, det var mine forældre alt for ‘hippie-agtige’ til, så har jeg smagt gammeldags dansk mad hos venner og veninder, og det var bestemt ikke altid, at det smagte særlig godt. Alt for fedt, alt for udkogte kartofler, alt for u-krydret og lidt ækelt faktisk….så efter mindst 10 år hvor jeg forsagede stort set ALT hvad der bare lugtede en smule af brun sovs og kartofler, så er jeg nu glad tilhænger af bl.a. gammeldags oksesteg :o)

  Jeg har også læst et par af Tami Hoags bøger, også den du nævner her. Nu ved jeg ikke hvor langt du er kommet, så jeg skal ikke afsløre for meget, men jeg kan huske, at jeg var rimelig godt underholdt, men frygtelig irriteret over den kærlighedshistorie der kørte sideløbende med kriminalhistorien. Den kunne jeg godt have undværet, eller den skulle have været beskrevet sådan som fx Patricia Cornwell får blandet kærlighedshistorier ind i kriminalhistorien også. Hvis du forstår hvad jeg mener, tror måske jeg vrøvler en smule nu. Det er ikke fordi jeg har det mindste imod kærlighedshistorier, dem læser jeg gerne, men hver ting til sin tid, og i et uhyggeligt seriemorder-drama, der gider jeg altså ikke læse om en pladderromantisk kærlighedshistorie sideløbende ;o)


 2. Sep 8, 2006
  8:56 pm

  Newyorkerbyheart

  Jeg kender rigtig godt det med de udkogte kartofler og ukrydret mad, der ikke rigtig smagte af noget……
  Men efter at jeg selv har kunnet begynde at lave mit eget twist på retterne, og lave dem af de råvarer jeg har lyst til – ja så har jeg også fået stor mod på den “danske madskat”. Jeg er helt vild med Hvidkålsrouletter og plejer gerne at lave en stor portion hver vinter……..og de forsvinder som dug for solen 🙂
  Jeg forstår godt hvad du mener med kærlighedshistorien, jeg lå lige netop og irriterede mig over det i går aftes…….men “hoved” historien er ellers god synes jeg. Jeg har lige været i en antikvariat i Ribe og købt endnu en bog med Tami Hoag. Du har helt ret i den måde Patricia Cornwell får flettet Kay Scarpetta’s kærlighedsliv ind i bøgerne…..det er som en naturlig del af historien og ikke for meget 🙂
  Skønt at “møde” en, jeg føler mig så meget på bølgelængde med 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!