Newyorkerbyheart

Super god (og nem) bagt æblekage + mandler som snacks…….

Skiver af æbler vendt med sukker, kanel og rosiner……

Smuldredejen fordeles over……..

…….boblende, velduftende og lækker – lige fra ovnen……..

Aftenens dessert……

Ristede mandler med groft salt, rosmarin og chili – perfekte som snack……..

Jeg har i mange år haft denne opskrift på bagt æblekage, som smager helt FANTASTISK!!! Vi er så heldige, at vores naboer har et træ med ananasæbler (som er nogle af mine ynglingsæbler) som bugner af æbler – mange flere end de selv kan spise/bruge. Vi har derfor fået lov til bare at gå over og tage alle dem vi har lyst til…….så ulovlig æblerov er ikke nødvendig (som jeg ellers havde planlagt *S*).

Kæresten er ikke særlig vild med æbler der er varme, men denne kage kan jeg godt få ham til at spise – især hvis den serveres med en god vanilieis!!! Så heldig var han dog ikke i aften, i aften fik han “kun” creme fraiche rørt med lidt vaniliesukker…….men det gled nu godt nok ned alligevel 🙂 Denne kage er så nem at lave og den kan forberedes hvis den skal bruges som dessert, så den bare skal sættes i ovnen og bages ……….og så får gæsterne også glæden af den skønne duft der breder sig i hele huset mens den bages!!

Nem, varm æblekage a la Newyorkerbyheart:

750-1000 g æbler (enhver slag kan bruges, men er de søde så juster lidt på sukkeret)

100-125 g sukker (jeg brugte 100 g)

rosiner (vær opmærksom på, at bruges der mange rosiner, så tag mindre sukker!!)

½-1 spsk. kanel

Smuldedej:

125 g mel

125 g smør

125 g sukker (jeg brugte 100 g)

50 g hakkede mandler

Skræl æblerne, fjern kernehus og skær dem i tynde både og læg dem i et fad. Bland sukker, kanel og rosiner – hæld blandingen over æblerne og vend det hele godt rundt, så alle æblestykkerne er dækkede af sukker-/kanelblandingen. Hæld melet i en skål sammen med smør. Bland det med hænderne, så det bliver til en smuldrende blanding – det skal IKKE samles!! Tilsæt sukker (det er rigtigt, der skal også sukker i denne blanding) og de hakkede mandler og bland det hele let sammen, men igen, det skal IKKE samles men stadig være smuldrende. Blandingen fordeles over æblerne – og hertil kan æblekagen forberedes i forvejen. Kagen sættes i en 200 grader varm ovn og bages i 30-40 minutter. Server med iskoldt flødeskum, creme fraiche rørt med vaniliesukker ELLER ahornsirup………eller vanilieis.

Jeg prøvede at lave nogle mandler, som vi kan bruge som snack bl. a. om aftenen når trangen til “et eller andet” sommetider melder sig.

Ristede mandler som snack:

mandler

groft salt (Maldon er nok bedst)

lidt chili

frisk rosmarin

olivenolie

Smut mandlerne (hæld kogende vand over dem og lad dem stå til skindet løsner sig og kan “smuttes” af) og hæld lidt olivenolie på en pande. Kom lidt frisk rosmarinnåle på og så mandlerne så de steger lidt…..men ikke tager for meget farve. Når de er let gyldne, så hæld dem på et køkkenrulle, for at suge olien. Pil rosmarinnålene fra og drys dem med groft salt (Maldon er bedst) og lidt chili (kan udelades). Lad dem afkøle og så kan de spises……eller kommes i en lufttæt beholder. Mandler er jo sunde – ihvert fald i rimelige mængder, så nyd dem 🙂

Kærestens mor er lige vendt hjem efter en lille uge i Sverige (suk, vi SAVNER Sverige!!!), så hun nød at komme op og få en gang mad. Hun synes også, at flæskestegen var helt fantastisk – i det hele taget er hun altid glad for at komme op og spise, for hun synes at vi får sådan noget spændende mad 🙂

Ellers er det jo ved at være slut på endnu en weekend og en ny uge tager sin begyndelse. Jeg har ikke været særlig produktiv i denne weekend, faktisk “klagede” jeg til kæresten over, at jeg var helt flov over at jeg absolut INTET har fået udrettet…….men han var nu sød, han synes ikke det er tilfældet. Det er bare nogle gange når han tager til tennis og jeg intet laver, så får jeg dårlig samvittighed – men for at være helt ærlig, så sidder al den gåen fra i fredags (Middelalder festival i Horsens) stadig i kroppen – og ikke mindst i fødderne!!!!

I morgen står den på rester, så da blogger jeg ikke……..så må vi se hvad ugen bringer 🙂

Print Friendly
Tilbage

22 kommentarer


 1. Aug 27, 2007
  8:09 am

  Lizelotte

  Åh … æblekage…. mundvand her kl. 8 om morgenen… slllupre…


 2. Aug 27, 2007
  11:50 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Lizelotte!

  Ja, den smagte også godt….heldigvis er der lidt tilbage til senere i dag 🙂

  Dejligt at du kiggede forbi…

  Mange hilsner
  Birthe


 3. Aug 27, 2007
  12:43 pm

  Nille

  Kære Birthe,

  Hhhmmm – ville nu hellere kigge forbi æblekagen! 😉

  Jeg tror, at jeg har lavet endnu mindre end dig i weekenden… nærmest ingenting i lodret position! Så der kan ikke blive tale om for meget guf så længe benet er låst inde og jeg bevæger mig langsommere end en dræbersnegl! Men gud hvor får jeg læst…jeg er nu ikke kommet igang med Drageløberen endnu… ved ikke rigtig, hvad det er med den… måske skal man bare igang?

  Hav en dejlig dag!
  Pernille


 4. Aug 27, 2007
  1:12 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Pernille!

  Denne æblekage skulle du prøve, den er så nem og når den er bagt, kan den bare varmes i små portioner i microovnen…..

  Det er da noget rigtig æv med det ben, jeg ville ønske jeg boede tæt på og kunne kigge forbi med lide lækkerier 🙂

  Jeg har heller ikke fået startet på “Drageløberen”, jeg får i det hele taget slet ikke læst bøger for tiden (og jeg banker mig selv oveni hovedet med det konstant!!), jeg ved ikke hvorfor men jeg kan simpelthen ikke samle mig om det…

  Mange hilsner og tanker
  Birthe


 5. Aug 27, 2007
  2:47 pm

  Nille

  Kære Birthe,

  Jeg prøver at væbne mig med tålmodighed… ellers bliver det gipsben den 6. september hvis jeg ikke har ‘opført mig pænt’ 😉
  Men det er vist ingenting mod hvad du har prøvet… så jeg skal ikke klage!

  Dte med læsningen kender jeg – nogle gange kan der gå måneder – og så lige pludselig kommer der en stime. Heldigt at den kom lige nu, hvor jeg er lidt immobil!

  Og så stiftede jeg bekendtskab med en ny serie – Heartland! Om et hospital, der kun laver hjertetransplantationer – og kirurgen ser donorens liv, når han står med hjerter i hånden… ikke dårlig!

  Den kører i øvrigt på en kanal, som efter belgiske nyheder skal starte i Danmark også. Hernede hedder den VijfTV (det betyder TV5 på flamsk) men alle kalder den Wife TV… da der kun er serier, der henvender sig til kvinder mellem 20 og 45 år. Der er Martha Stewart show hver aften kl. 18.45 – og dem elsker jeg!!!

  Så det ville et hit for dig at have den kanal tror jeg! 😉

  Jeg tror, at jeg skal lave æblekage næste gang min ‘hjemmehjælp’ kommer og handler for mig… ikke så nemt selv lige nu…

  Men tak for tankerne – de varmer i hvert fald også!

  Pernille


 6. Aug 27, 2007
  2:55 pm

  Louise

  Dejlig opskrift. Får helt lyst til selv at lave sådan en æblekage. Hvilket minder mig om, at jeg faktisk også har en anden opskrift på æblekage et eller andet sted, som også er virkelig god. Uhmm. Elsker æbler, også de varme ;o)


 7. Aug 27, 2007
  3:02 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Pernille!

  Det lyder som en kanal for mig…..jeg er VILD for at få “The food Channel” (tror jeg den hedder), men det sker vist ikke 🙁

  Jeg tror som ikke at vi kan sammeligne liv som sådan og jeg er sikker på at du også har været igennem dit…..som alle andre går gennem ting. Men jeg har prøvet at have begge arme i gips, fordi jeg ikke kunne finde ud af at holde dem i ro – og det er IKKE sjovt!!

  Alle mine bedste hilsner og tanker
  Birthe


 8. Aug 27, 2007
  3:03 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Bogsider!

  Hvis du finder den, må du da gerne dele den med mig….. du ved jo jeg elsker nye opskrifter 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Aug 27, 2007
  6:09 pm

  Louise

  Den kommer her, det er en italiensk opskrift. Det smager LÆKKERT!

  Smøræblekage

  125 g usaltet smør
  3 skrællede og udkernede æbler, skåret i ½ cm. tykke skiver
  100 g hvedemel
  ½ tsk bagepulver
  ½ tsk salt
  2 æg + 1 æggeblomme
  1 tsk vanilleessens
  250 g sukker
  ½ tsk revet citronskal (usprøjtet eller øko)
  flormelis

  Forvarm ovn til 200 grader. Smør en 5 cm høj kageform med rigeligt smør

  Smelt smørret ved svag varme i en stor sauterpande. Kom 6 spsk smeltet smør op i en lille skål og stil det til side. Læg de skivede æbler på sauterpanden og lad dem simre i smørret i 10 min., til de er bløde; vend dem af og til med en paletkniv. Tag panden af varmen.

  Bland mel, bagepulver og salt i en skål. Pisk i en anden skål æg og æggeblomme grundigt sammen. Tilsæt de 6 spsk smeltet smør, vanilleessens, sukker og revet citronskal. Rør til sidst melblandingen og de skivede, sauterede æbler i. Fordel dejen i den smurte kageform og glat oversiden med en blød dejskraber.

  Bag kagen i 30-35 min., til oversiden er lysebrun. Lad den køle af i formen i 5 min. på en bagerist. Vend den derefter ud på et fad, løft formen af og vend kagen ud på bageristen og lad den køle af.

  Pynt kagen med sigtet flormelis umiddelbart før servering.

  NB! Første gang jeg bagte denne kage blev den sort i kanterne, og dejen blev sej. Anden gang fik den liiiige lidt for lidt, og først tredje gang lykkedes det. Så hold øje med den i ovnen.

  Bliver på inge måde dårligere af at blive serveret med flødeskum, creme fraiche eller vanilleis :o)


 10. Aug 27, 2007
  6:12 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Bogsider!

  Tusinde tak, den lyder rigtig god…..
  Det ser ud til at jeg må over til naboen og plukke flere æbler i nærmeste fremtid 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 11. Aug 27, 2007
  9:32 pm

  Carina

  Arj jeg bliver da alt for sulten af at læse med her.
  Madblogs åbner sig hele tiden for mig som kogebøger der aldrig slutter og det er jo en dejlig ting.
  Jeg glæder mig til at græsse i dine opskrifter og følge med fremover.
  En dag må jeg få nedskrevet min mors opskrift på bagt æblekage, den har en helt sprød overflade fordi man overhælder crumblingen med smeltet smør.


 12. Aug 27, 2007
  11:09 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Carina!

  Ja madblogs – både danske og udenlandske er ret fantastiske!! Jeg har siddet og svælget i utallige i tidens løb – og gør det stadig alt det jeg kan komme afsted med – ren terapi for mig 🙂

  Jeg glæder mig til at se mere til dig herinde – og jeg vil glæde mig til at læse mere om din mors æblekage opskrift – den lyder lækker 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 13. Aug 28, 2007
  12:11 pm

  Kagekonen

  uhmmmmm, hvor lyder den bare lækker sådan en lun smuldre sag. Min gamle bedstemor har lige været en tur herovre og hun havde blommer med og de er altså også super at lave som smuldrekage. Bare udskift kanel-sukker blandingen med lidt puddersukker og så ellers derudaf som sædvanlig…


 14. Aug 28, 2007
  12:31 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Kagekone!

  Uhmm, blommer 🙂 Min mormor havde et træ med de største og lækreste Victoria blommer….de smagte SÅ godt 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 15. Nov 14, 2008
  9:10 pm

  Terse

  Fandt opskriften via en googling, og den er netop blevet en ny favorit i husholdet :o) Super enkel, super smag! Hurra!


 16. Nov 14, 2008
  9:37 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Terse!

  Velkommen herinde og tak fordi du giver dig til kende 😀

  jeg er glad for at I kunne lide opskriften, det er en af mine yndlingsopskrifter – også fordi den er så nem…

  God weekend.

  Mange hilsner
  Birthe


 17. Aug 21, 2012
  8:27 am

  Vanessa

  Faldt tilfældigt over din blog, og denne opskrift. Lavede æblekagen her til aften, og nøj den smagte godt! Stort hit 😀


  • Aug 21, 2012
   11:00 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Vanessa!

   Velkommen herinde og jeg håber at du vil kigge forbi af og til, eller kigge lidt i mit opskriftsindeks, der er lidt forskelligt at tage af 🙂 Det glæder mig at du kunne lide æblekagen, jeg har lavet den rigtig mange gange og altid med succes……

   Mange hilsner
   Birthe


 18. Oct 14, 2013
  3:53 pm

  Britt

  Min yndlingsopskrift! Var kommet i byen uden, så dejligt at finde den 🙂
  Men mht. tilbehøret: Hvorfor ELLER!? Hvorfor ikke med vanilleis, flødeskum OG ahornsirup? 😉


 19. Feb 13, 2014
  4:34 pm

  ida

  Hej,
  Har nu bagt den en gang før, og den smagte jo himmelsk!
  Skal ud til nogle venner lørdag og jeg skal have desserten med.
  Kan man lave den klar dagen i forvejen og så bage derude dagen efter eller om den skal bages fredag og så lunes lørdag aften?
  Den skal serveres med lidt is.


  • Feb 13, 2014
   4:45 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Ida!

   Jeg vil troet du godt kan forberede den og så bage den når den skal bruges.

   Mange hilsner
   Birthe


 20. Feb 13, 2014
  5:21 pm

  ida

  Tusind tak for svar.
  Og for din fantastiske blog!
  Du har reddet en del aftensmåltider!

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!