Newyorkerbyheart

Svensk landbrød med kommen + blåbærmuffins…….

Blåbærmuffins klar til at komme i ovnen…….

Færdigbagte………

Det svenske landbrød med kommen, klar til at komme i ovnen…….

…….og færdigbagt……….

Tjek lige hendes hjemmeside…..

Jeg har haft bagedag i dag, vejret har jo ikke være til ret meget andet. Vi har længe gået og savnet det brød – som er en slags brød med kommen – som vi har fået på vores ferie i Sverige hvert år. I år har vi jo ikke været afsted og har derfor ikke fået vores sædvanlige ration – vi plejer også at have en del med hjem. Det smager SÅ skønt og kan holde sig længe, fordi det faktisk bliver bedre af at ligge. Kommen smagen er meget delikat, ikke overdøvende med perfekt og brødet er super godt let ristet og så brugt i sandwich. Det hedder “Stenugnsbrot” eller noget i den stil, i dag ville jeg så prøve om jeg kunne bage noget lignende til vores suppe. Resultatet blev rimelig godt, men alligevel ikke helt som det vi plejer at få, men i mangel af bedre var det godt og det smagte godt til suppen.

Svensk landbrød med kommen:

50 g gær

2 spsk. margarine

5 dl ylette

2 tsk. salt

200 g rugmel

450 g hvedemel

½ tsk. stødt kommen (jeg brugte 1 tsk. kommen)

Margarine smeltes, ylette tilsættes og lunes. Væsken hældes i en skål og gæren udrøres i den. Salt, rugmel, hvedemel og stødt kommen (jeg stødte kommen i en morter) tilsættes og dejen æltes grundigt. Stilles til hævning 30 minutter. Slå brødet ned igen og form det til et brød, stil det til hævning igen i 30 minutter. Pensl det med mælk, rids det og bag ved 200 grader i 40 minutter.

Jeg fik smag for blåbærmuffins i USA og har aldrig fået nogen herhjemme der ligner dem, det er som om dem der kan fåes her i Danmark ikke har helt den samme konsistens som dem der fåes “over there”. Jeg har også prøvet at bage nogen, men har endnu ikke fundet den perfekte opskrift!!!! Dem jeg har bagt i dag er ingen undtagelse, men ikke desto mindre, så smager de godt :-). Opskriften er oversat fra amerikansk, så målene er sådan lidt la-la……

Blåbærmuffins 20 stk.:

250 g mel

125 g sukker (jeg brugte rørsukker)

1/4 tsk. natron

2½ tsk. bagepulver

1 tsk. salt

1 tsk. kanel

2½ dl mælk

125 g smeltet smør

2 æg

2 dl blåbær

Forvarm ovnen til 200 grader og smør muffinsforme hvis det er nødvendigt.

I en skål blandes mel, sukker, bagepulver, natron, salt og kanel – stil det til side. I en anden skål piskes mælk, æg og smeltet smør til en glat masse. Mel-blandingen røres i – rør kun til det netop er blandet. Tilsæt blåbærrene og vend rundt indtil de er jævnt fordelt i dejen. Kom dejen i muffinsforme, ca. 3/4 op i formen og bag ca. 15-20 minutter – til de er gennembagte. Lad den køle af på en rist.

Da vi var i Horsens til Middelalder Festival så vi en der lavede karikatur tegninger. Jeg har altid være facineret af karikatur tegninger, jeg synes at de er super sjove og ret facinerende. Hende her hedder Linda Gil og i kan se hendes hjemmeside her. Kæresten og jeg har snakket om, at det kunne være sjovt som indflytter gave til os selv når vi – forhåbentlig – flytter, at få tegnet os som par og hængt op i stuen……..i det hele taget synes jeg, at det er en ret god gaveide (-omend ikke helt billigt *S*). Nå, måske vi også kan ønske os penge til det 🙂

Print Friendly
Tilbage

6 kommentarer


 1. Aug 30, 2007
  10:10 pm

  Louise

  Jeg ville ønske jeg var lidt bedre til at bage. Eller det vil sige – jeg var faktisk ret god til at bage engang. Alle mulige slags brød og boller og engang imellem også kager. Men bortset fra kagerne, der som regel blev ædt næsten før de kom ud af ovnen, brændte vi altid inde med en masse brød og boller, som kun smagte godt den første dag, og derefter bare blev nogle kedelige, tørre klumper…..Måske jeg skulle tage bagningen op igen. Jeg kunne i hvert fald godt tænke mig at lave de her muffins, for er der noget jeg godt kan lide, så er det muffins.


 2. Aug 30, 2007
  10:34 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Bogsider!

  Jeg synes da at du skulle tage det op igen, jeg ELSKER at bage, jeg synes det er så hyggeligt 🙂 Det er også tit vi smider noget ud, men så jeg da hygget med med det…
  Meget kan jo fryses og det sådan lidt “overskuds-agtigt” at kunne gå i fryseren og tage kage eller brød op….
  Når jeg bager franskbrød (som regel 2 ad gangen) deler jeg dem og kommer dem i fryseren, når de så tøer op er de som friskbagte og slet ikke kedelige!!
  Jeg elsker også muffins…….men kan altså ikke lave dem så gode som dem der fåes i Staterne…

  Mange hilsner
  Birthe


 3. Aug 10, 2008
  8:15 am

  lise-lotte

  Så fandt jeg din side igen.for et år siden benyttede jeg din side og nu altså igen og faktisk hver dag._Jeg er vild med dine opskrifter og din personlighed samt måde at vise billeder på osv…Jeg har fødselsdag tirsdag , men holder afternoon tea idag, og er igang med at bage scones, gulerodsboller samt kærnemælkshorn, brownies og blåbærmuffins og små sandwiches…Så jo , der er gang i køkkenet…
  Nu skulle nogle mene, at en mor til to børn, hvoraf jeg er på barsel med den mndste, ikke har tid til at bage, men faktum er, at det tager længere tid at pakke børnene sammen, køre ind og handle og lede efter det gode brød, for kvaliteten på brød er efterhånden dårlig, som man kan købe i supermarkederne…og jeg kan lave det meget billigere.Samtidig ved jeg, hvad jeg propper i børnene og jeg kan snildt fylde op med grøntsager.
  Så dejlig side…Tak.

  Hvor lang tid siden er det du har været i USA.Vi eeeelsker også USA og har været der mange gange, både i Californien men også i NEW York, som vi har tabt vores hjerte til….

  Har du en rigtig god opskrift på cheesecake, en der bare er super god…og har du et forslag til hvad jeg kan servere på tirsdag til aftensmad ( to voksne og to børn).Det er nemlig den dag jeg rigtigt har fødselsdag.
  Tak for en rigtig god side… Selv mødregruppen kommenterer de lækre ting jeg serverer nu…
  kh Lise-Lotte


 4. Aug 10, 2008
  10:56 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Lise-Lotte!

  Hold da op, jeg skal da lige love for at du har gang i køkkenet – men jeg kan sagtens følge din tankegang 🙂 Jeg er glad for at du kan gøre brug af min side – og TILLYKKE med fødselsdagen på tirsdag….

  Mht. til cheesecake, så kan jeg desværre ikke hjælpe dig med en afprøvet en. Jeg har endnu ikke kastet mig ud i det, men det er på listen over det jeg skal have afprøvet…

  Jeg var i USA i foråret sammen med min kæreste, hvor vi var ovre og se ham drengen jeg passede som au pair, blive student fra High School – nu skal han på Duke University. Jeg var også derovre i ’98 og i ’94, men jeg var au pair derovre i 90-91, så det er mange år siden.

  I forhold til menuforslag, vil det være lettere for mig hvis du vil sende mig en mail, for så vil det være lettere for mig at sende links tilbage til dig 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 5. May 22, 2009
  1:15 pm

  Mel

  Vi købte friske blåbær i onsdags og tænkte at hvilken bedre måde at bruge dem end at lave Blåbær muffins og sku straks se om du havde en opskrift 🙂
  Så nu er de i ovnen og ser rigtig lækre ud 🙂 Dejligt at de er så nemme at lave og resultatet er jeg sikker på bliver godt.

  Jeg kan også kun give dig ret i at der bare ikke findes Blueberry Muffins som i USA, jeg blev også afhængig derovre og ville ønske jeg kendte deres hemmelighed 😉


 6. May 23, 2009
  1:28 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Mel!

  Alleførst velkommen herinde, jeg tror ikke at jeg har set dig før. Tak fordi du giver dig til kende, det betyder meget for mig 🙂

  Jeg håber at I kunne lide muffins’erne – og ja, jeg ville også gerne kende den hemmelighed….

  mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!