Newyorkerbyheart

Gammeldags æblekage…….

28 september , 2007 - af Newyorkerbyheart - Kategori: Diverse, Om mig - Tags: ,

Æblemosen koges……

Makroner knuses ovenpå et lag æblemos…..

 

Uhmmmm……

 

Vores smukke, smukke prinsesse…….

Jeg vil godt lige starte med at sige TAK til alle Jer der har støttet og fulgt os i disse dage, hvor vi har gået og været nervøse over hushandlen – det her betydet UTROLIG meget for os!!! Nu behøver vi heldigvis ikke være nervøse længere – takket være Lisen – nu skal vi bare få pakket vores habengut…..

Vi flytter jo næste lørdag, faktisk behøver vi jo ikke at flytte før den 15. oktober, men så har vi lidt tid til at gøre det i ro og mag……uden stress!!! Vi har haft nok stress, så nu vil vi bare tage det helt stille og roligt. Det er dog noget underligt at skulle herfra, dette lille søde hus som har været rammerne om vores liv i de sidste mange år. Vi har haft mange gode stunder her, men også mange svære og vi har været igennem mangt og meget mens vi har boet her. Jeg tror, at vi specielt vil komme til at savne omgivelserne om sommeren, hvor her bare er SÅ skønt!!! Men om vinteren hvor vi skal tænde op i brændeovnen, slæbe brænde ind og hvor temperaturen er svær at holde konstant…….ja da vil vi måske ikke savne det så meget!!! Jeg håber, at vi kommer til at føle os lige så godt tilrette som vi har gjort her, det er jo det det hele handler om: at finde nogle rammer/omgivelser der er HJEM og hvor man føler sig tryg/godt tilpas/afslappet. Det er ihvert fald det der betyder noget for os. I starten af vores forhold havde jeg en lejlighed som jeg ellers svort, at jeg aldrig ville opgive!! Jeg er ikke sikker på om vi ville have boet sammen den dag i dag, hvis jeg ikke var blevet syg. Den lejlighed var min base, der jeg følte mig tryg og hvor jeg følte, at intet ondt kunne ramme mig. Jeg var totalt VILD med den lejlighed, som havde en perfekt beliggenhed i byen, 5 minutters gang til banegården, tæt ved butikker og alligevel i den ende af byen hvor der er mindst butikker=uro/larm. Den havde en “skjult” indgang omme i gården, som man skulle vide var der, for at finde den……..og det passede lige til mig. Det var på første sal, over en butik, så om aftenen/weekenden kunne jeg sådan set larme ligeså meget jeg ville uden at genere nogen. Desuden havde den en skøn stor terrasse, hvor der var godt med plads – faktisk savner jeg den stadig nogle gange!! Men en underlig ting skete: i takt med at jeg var mere og mere hos kæresten (som allerede på det tidspunkt havde købt det hus vi bor i nu), så var det ligesom om lejligheden mistede dens “sjæl”. Den virkede helt anderledes end da jeg boede der hele tiden, det synes jeg er lidt underligt, og så måske alligevel ikke…..

Nå, men vi har fået rester fra i går til aftensmad……men til kaffen (og “Vild med dans”) har vi fået en god gammeldags æblekage. Vi havde nogle æbler der skulle bruges, så jeg kogte æblemos og så blev den lagt sammen med masser af knuste makroner og flødeskum på toppen. Jeg er normalt ikke så meget til æblekage, men jeg tror at det er lidt anderledes når man selv laver tingene *S*. Ihvert fald synes jeg at det smagte helt utrolig godt – og så en god kop Nescafé til (ja om aftenen drikker vi altså tit en kop Nescafé, istedet for at lave “rigtig” kaffe).

Gammeldags æblekage:

Æblemos:

ca. 1 kg. æbler

2½ dl vand

sukker efter smag (jeg brugte rørsukker)

vaniliesukker (- eller endnu bedre korn fra 1 stag vanilie)

saft af ½ citron

Yderligere:

makroner

2½ piskefløde pisket til skum

Skræl æblerne, fjern kernehus og skær dem i skiver. Kom dem i en gryde med vandet og lad det koge til æblene bliver til mos – det tager ca. 10 minutter. Rør i det, så det bliver nogenlunde jævnt. Tilsæt sukker efter smag, saft fra ½ citron og vaniliesukker – eller korn fra en vaniliestang. Lad det simre lidt sammen. Tages fra varmen og lad det afkøle helt.

Læg æblemos i bunden af en skål, så et godt lag knuste makroner og sådan forsættes indtil der ikke er mere æblemos. Slut af med et lag makroner – dette kan godt gøres i god tid, så det hele kan stå og trække lidt. Lige inden servering piskes fløden til blødt skum og kommes over – der kan evt. pyntes med gele-klatter, så er det så dansk som det kan blive……..

I dag da jeg endelig fik svunget benene ud over sengekanten og humpet ud til postkassen – ja, den gamle krop er noget øm i disse dage – lå der en besked fra FedEx. De havde prøvet at aflevere en pakke kl. 10.30 og jeg stod op kl. 11.00 – ÆV!!! Jeg troede at det var fra USA, men så stod der Belgien på sedlen……..det gik lige nogle sekunder før det gik op for mig, at det kun kunne være fra Nille, hun er ihvert fald den eneste jeg sådan lige kender i Belgien!!!! Jeg bandede værre end en sømand (ja, det gør jeg altså engang imellem *S*), for nu var jeg jo gået glip af noget. Jeg skyndte mig at ringe til FedEx, men de kommer først forbi igen på mandag – øv, ØV!!! Så Nille (ja, jeg har altså fået bekræfter at det er fra hende), jeg venter SPÆNDT på hvad du har fundet på og imens funderer jeg så lidt over hvordan du har fået fat i min adresse 🙂 *gruble, gruble*.

Så røg hun da ENDELIG ud hende Paula Larrain og fra nu af bliver det alvorligt svært at finde ud af, hvem der skal stemmes ud……

Jeg vender tilbage i morgen med flæskesteg og bagte rodfrugter.

 

God weekend til Jer alle 🙂

Print Friendly
Tilbage

11 kommentarer


 1. Sep 28, 2007
  11:29 pm

  Marianne's mening

  Du lyder helt munter :-)Det er så dejligt at læse.

  Dejligt med opskift på æblekage på den gammeldags måde, for sådan en opskrift skal jeg nemlig bruge. Så mange tak 🙂


 2. Sep 28, 2007
  11:34 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Marianne!

  Ja, den munterhed har da vist været savne i de sidste mange indlæg jeg har lavet 😀 Men som kæresten siger:”det er svært at blive ved med at bevare pessimismen!”….

  Sikke I har lagt øre – eller rettere øjne – til megen elendighed i den sidste lange stykke tid!!! Nu er det forhåbentlig slut 🙂

  Glad for at du kan bruge opskriften, jeg var faktisk yderst tilfreds med resultatet – en af de gode gamle skatte som dette land gemmer på…

  Mange hilsner
  Birthe


 3. Sep 29, 2007
  1:21 am

  Marianne's mening

  Det er det godt ved at have en blog, at have mulighed for at skrive om alt. De gode og de mindre gode oplevelser. Det er kun dejligt at kunne give et tøstende od med på vejen, når andre mennesker har brug for det.

  Rigtig god weekend 😀


 4. Sep 29, 2007
  11:47 am

  Kagekonen

  Dejligt at høre, at du igen ser lidt lysere på tilværelse.

  Jeg har tagget dig, se mere på min blog.


 5. Sep 29, 2007
  2:25 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Marianne!

  Ja, det har du ret I og jeg er utrolig glad for den støtte jeg altid finder herinde 🙂

  God weekend til dig også….

  Mange hilsner
  Birthe


 6. Sep 29, 2007
  2:26 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Kagekone!

  Går ind og kigger 🙂 Jeg er blevet tagget flere gange i denne uge og jeg skal nok få gjort noget ved det, men lige pt. skal jeg bare lige “overleve” flytningen 🙂

  God weekend 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 7. Sep 30, 2007
  12:35 pm

  Frk. Bibo

  Uuuhm, det er lige sådan min mor også laver den… MUms mums mums. God søndag – og dejligt at se, at det skrider fremad med huset. 😉


 8. Sep 30, 2007
  2:37 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Frk. Bibo!

  Den smagte altså også rigtig godt 🙂

  God søndag til dig også……

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Oct 1, 2007
  8:11 am

  Helle K.

  Vi har åbenbart været flere om æblekage i de seneste dage. Igår kogte min mand æblemos, men han fik for meget vand i (selvom jeg hade sagt LIDT vand), så han måtte igang med at skrælle flere æbler, så vi har en MEGET stor portion æblemos til fryseren – udover den æblekage vi fik iaftes. Heldigvis er vi vilde med æblekage.


 10. Oct 1, 2007
  11:37 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Helle!

  Ja, jeg tror også det måske har noget med efteråret at gøre, det er ligesom æble-tid 🙂

  Æblemos er jo ikke det værste at have i fryseren, det kan bruges til mange lækre ting….

  Mange hilsner
  Birthe


 11. May 29, 2008
  10:42 am

  Anonymous

  Ja ja… men hvor mange personer er der til???

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!