Newyorkerbyheart

Svenske kjöttbullar med gräddsås, kartoffelmos og rosenkålssalat……

Så skal kødbollerne steges……

Rosenkålssalaten……….

Grov kartoffelmos……

Pande flødesauce……….

Aftenens tallerken………..

I aften har vi fået svenske kjöttbullar (kødboller) med gräddsås (flødesauce), kartoffelmos og rosenkålssalat og jeg kan kun sige 1 ting: det var et HIT!!! Hold da op hvor smagte det godt – og i grunden rimelig autentisk. Jeg lavede kartoffelmosen sådan lidt grov i det, fordi jeg godt kan lide det på den måde, men det kan I jo gøre som I synes. Kæresten var ikke udpræget vild med rosenkålssalaten, men jeg synes nu at den var ok, helt sikkert en måde som jeg godt kan spise rosenkål på!! De bedste kødboller, kartoffelmos og flødesauce – som jo er så svensk som noget næsten kan blive – har vi fået i Jönköbing på en lille cafe-agtig sted. De lavede nemlig sådan en grov kartoffelmos og jeg tror aldrig nogensinde at jeg har fået så god en kartoffelmos….

Opskriften på kødbollerne er fra Tina Nordströms bog: Tina’s svenske madrejse.

Kjöttbullar (svenske kødboller), 4 pers.:

500 g hakket kalv og flæsk

3 skiver hvidt brød, UDEN skorper

1 æg

1½ dl mælk

2 dl meget finthakket porre

salt, friskkværnet peber

olie og smør til stegning

Bland æg og mælk i en skål og læg brødskiverne (uden skorper) ned i væsken. Lad brødskiverne opsuge al væsken og pisk det så glat. Kom finthakket porre og farsen i, sammen med salt og friskkværnet peber og bland det hele godt sammen. Lad det stå i 10 minutter og hvile. Varm olie (jeg brugte rapsolie) og smør på en pande, gør hænderne våde og form store kødboller af farsen. Lad dem stege på alle sider, det gør ikke noget at de blive lidt kantede i det, til de er godt brune (de skal have en pæn stegeskorpe) og gennemstegte.

Gräddsås (flødesauce):

oksebouillon (enten vand + terning eller vand + flydende bouillon)

madlavningsfløde

friskkværnet peber

madkulør

evt. lidt maizena udrørt i lidt vand, til jævning

Kom bouillon på den pande hvor kødbollerne har stegt – UDEN at hælde fedtstoffet ud – lad alle stegeresterne løsne sig. Hæld madlavningsfløde på og lad det koge op. Smag til, kom kulør i og jævn evt. saucen.

Rosenkålssalat:

½ pose friske rosenkål

1 håndfuld tørrede trandebær, hakket

ristede pinjekerner og solsikkekerner

1 fed finthakket hvidløg

1 frisk rød chili, finthakket

olivenolie

salt, friskkværnet peber

Dressing:

saft fra 1 appelsin

olienolie

flydende honning

salt, friskkværnet peber

Skyl rosenkålene og skær stokken fra. Del rosenkålene i blade (det tager lidt tid og er lidt besværligt). Skyld dem godt og dup dem tørre. Hæld lidt olivenolie i en sauterpande eller en gryde og svits dem sammen med finthakket hvidløg og chili. Krydr med salt og friskkværnet peber. Lad dem svitse nogle minutter, men uden at de tager for meget farve eller hvidløg og chili bliver brændte. Tag dem af varmen og hæld dem op i en skål. Bland med ristede pinjekerner og/eller solsikkekerner og soltørrede tranebær. Ryst dressingen sammen og hæld den over salaten. Bland det godt sammen og lad det stå og trække lidt inden servering.

Note:

Jeg vil tro, at det også kan bruges andre former for nødder (valnødder eller hasselnødder), ligesom jeg også tror at lidt feta vil smage godt i salaten. Måske vindruer også vil være en ide eller klementiner/mandariner når vi når derhen……

Nå, men altså det par der er interesseret i huset har jo så været oppe og kigge for 3. gang i dag – og vi har stadig ikke fået nogen afklaring. Jeg skylder jer måske også at fortælle at hende der viser dem rundt er den mægler, som vi ellers havde sagt vi ikke ville have!!. Nede hos Home siger de, at de ikke kan gøre noget, fordi det er hendes kunder – men vi er LANGT fra tilfredse. Dette er hende første handel og selvfølgelig skal 1 gang være den første, men behøver det lige at være os? Hun er mere købers mægler end vores mægler. Når køber siger at der er noget der skal laves, så siger hun: “jamen det er da også rimeligt!!”. De fandt 2 mikroskobiske revner i soklen (som IKKE er nævnt i tilstandsrapporten) og som ejendomsmægleren brugte lang tid på at finde, da hun skulle vise dem til os. Dem vil de have lavet – og det havde hun sagt til dem, at det kunne hun da godt forstå!!! Desuden mangler der en liste under overskabene i køkkenet, noget som vi aldrig har savnet, fordi man ikke kan se se det, men det synes både de – og mægleren – at det var da yderst rimelig. Ud over disse krav – de ville faktisk også have terrassedøren skiftet, men da det hele tiden har stået i papirerne har vi sagt nej – vil de have et endslag på kr. 20.000,- og det kunne hun (mægleren) jo godt forstå, for det var jo ikke deres drømmehus, men “kun” et hus de skulle bo i nogle år!!! Ok, men det kan vi jo ligesom ikke gøre for – og vi vil ikke gå gå ned i pris. Det kan godt være at kr. 20.000 ikke lyder af så meget, men det er mange penge for os, penge som vi kunne købe møber for. Hvis det endelig kommer til det, så kan vi altså sidde med dobbelt husleje i mange måneder for kr. 20.000. Vi er, for at sige det mildt, ikke særlig tilfredse med mægleren og kæresten skal have en snak med ham der har Home i morgen…….

Vi var lige oppe i huset i dag, men der er ikke sket så meget. Det ser dog ud til at de har slebet vægge og lofter, og er ved at gøre klar til at sætte tapet op.

Vi er ved at få lavet kloak separering, som vi jo skal have lavet inden 1. december i år. Det har givet meget uro, fordi de jo graver og regerer lige udenfor køkkenvinduet. Jeg kan mærke at jeg er ved at være kørt helt ned til sokkeholderne, både hus-halløj og larm fra tidlig morgen til sent på eftermiddagen……….det er bare ved at være for meget!!!!

Bøger:

Jeg er begyndt på “Blackout” af Chris Ryan og den tegner rigtig godt. Jeg er jo til “soldater-bøger” – hvorfor ved jeg ikke, men jeg synes de er så spændende *S*. Skønt at læse i en bog igen, men lidt svært at holde koncentrationen!!!

I morgen skal vi om til kærestens mor og spise, da hun har fødselsdag. Jeg vender tilbage på fredag med aubergine-/pastafad. Sker der noget afgørende i hushandlen i morgen, så skriver jeg selvfølgelig lige herinde 🙂

Print Friendly
Tilbage

6 kommentarer


 1. Sep 13, 2007
  8:12 am

  Lise

  Jeg er så vred over at læse at hende mægleren mere er købers mand end sælger! Prøv at spørge hende næste gang, hvem det er der betaler hendes løn…. præcis, det gør i. Hun er altså jeres mand, hele vejen igennem!

  Sådan en lorte mæglerassistent, det er hende der gør at hele branchen tror så skidt om os rigtige mæglere!

  tsk tsk….

  I skal nok få solgt huset, men det har jeg jo sagt før.

  kh
  Lise


 2. Sep 13, 2007
  10:48 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Lisen!

  ja, jeg må indrømme at vi også var ret oprørte igår!!! Også fordi vi er ved at få lavet det kloak-halløj og da hun så ringede til os (og køberne stod ved siden af), sagde hun: “det er jo også rart at det nu bliver lovligt!!!”. Som om det vi havde før var ulovligt…..hvilket det jo IKKE var. Hvad tror køberne så ikke om os?? Da blev vi virkelig oprørte, hun kan simpelthen snakkede dem fra at købe, ligegyldigt hvor interesserede de er!!
  Jeg synes at det er SÅ uacceptabelt og jeg synes at når det nu er første gang, så burde hun have en med som “holde hende i hånden”.

  Jeg håber vi får solgt……….SNART!! Det er dejligt at du er SÅ sikker, vi er begyndt at tvivle 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 3. Sep 13, 2007
  4:27 pm

  mig selv

  HELT ærligt, det KAN man sku da ikke byde folk??? LISEN hvad ville du gøre?? du er ejendomsmægler ik?? hold kæft HOME laver dårlig reklame for sig selv….jeg bliver ved med at sidde og tænke på om det er en god ide at skife mægler hvis der ikke kommer nogen handel denne gang…?? synes godt nok de er ud over alle grænser her… de arbejder faktisk for JER !! man må da kunne sige at man IKKE vil have en bestemt mægler inden for sine døre. Da vi to gange var blevet brændt af af en forsikringsmand /taksator så blev vi også vrede for det forsinkede hele processen og vi skulle have udbedret skaden / han havde selv lavet aftaler med håndværkere som han skulle gennemgå huset med som også stod og ventede…. så vi brokkede os voldsomt og så fik vi endelig en ny…. det er altså JER der betaler HOME for noget arbejde og så skal HOME da arbejde for JER.. jeg ville gå ned i HOMES butik og klage højlydt der.. det er ikke rart at klage men vi bliver altså NØD til det !!


 4. Sep 13, 2007
  9:29 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Mig selv!

  Ja du har ret og vi har også klaget! Men de siger, at hun jo skal lære det……synd at det så skal gå ud over os…

  Mange hilsner
  Birthe


 5. Jun 20, 2008
  8:07 pm

  Charles

  Det ser godt ud! Jeg har eksperimenteret lidt med grov kartoffelmos på det sidste. Din ser god ud… Bergholts (fra bergholts opskrifter) prøvede jeg sidst, den var også god.

  http://www.bergholt.net/koteletter_med_bagt_kartoffelmos_og_loegkompot_rose_bandol.html

  /Charles


 6. Jun 20, 2008
  8:17 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Charles!

  Tak for din kommentar – og velkommen til 🙂

  Jeg synes at grov kartoffelmos er godt, i det hele taget kan jeg godt lide når der er lidt “bid” i maden og det hele ikke er alt for findelt…

  Jeg kender ikke den opskriftsside, den vil jeg kigge nærmere på – tak 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!