Newyorkerbyheart

Langtidsstegt juleand og hjemmelavet andebouillon………

25 december , 2007 - af Newyorkerbyheart - Kategori: Diverse - Tags: , , ,

Ænderne er krydret og fyldt med svesker, æbler og rosmarin – klar til at komme i ovnen………

Andebouillion sættes over……

…….så skal den bare simre i lang tid……

De færdigstegte – og lækre – ænder……..

Rødkålssalaten……..

Klar til servering……..

Aftenens tallerken: and, brun sovs, rødskålssalat, rødkål, brune kartofler og stuvet hvidkål……

Middagen i går aftes – juleaften – stod på berberiænder, som blev langtidsstegte i søndags, den bedste brune andesauce som jeg nogensinde har fået (sagt i al beskedenhed! *S*), rødkålssalat, almindelig rødkål, stuvet hvidkål (som er tradition i kærestens familie), brunede kartofler og hvide kartofler – det smagte alt sammen FANTASTISK, hvis jeg selv skal sige det…….

Jeg tror aldrig nogensinde, at jeg før har været i stand til at lave så fine brune katofler, af en eller anden grund blev de helt perfekte igår: flot brune og skinnende – lige som brune kartofler (i min bog) skal være…..

Ænderne stegte jeg søndag – og det tog det meste af dagen – eller rettere sagt 7 timer. Det var meningen, som Jer der følger med ved, at jeg ville have grillet den ene – men modet rakte ikke. Kræfterne heller ikke for den sags skyld, det var lettere for mig at stege dem begge to, når jeg nu alligevel var i gang…..

Saucen blev SÅ fantastisk, det var virkelig en succes og jeg fik stor ros for den. Jeg lavede selv andebouillonen – også søndag – mens ænderne stegte. Saucen er den bedste sauce jeg nogensinde har fået til and – og det er altså ikke bare fordi jeg selv har lavet den *S*. Der var en helt anden smag og kraft i den, end den jeg sædvanligvis laver af Oscar’s andebouillon. Jeg kan KUN anbefale Jer at prøve det…..

Langtidsstegte berberi ænder, 2 stk. á 3600 g:

2 berberi ænder, Jeg brugte Oscar ænder

Maldon salt, friskkværnet peber

frisk rosmarin

æbler, helst Belle de Boskoop, i både

svesker uden sten

Jeg skyllede ænderne rigtig godt under koldt vand og fjernede resterne af indmaden i dem, så blev de duppet tørre. Krydr med Maldon salt og friskkværnet peber. Skær vingespidserne af og gem dem til at koge andebouillon på. Put ca. halvdelen af æble-bådene og svesker i ænderne, læg så et par friske kviste rosmarin og så den anden halvdel af æbler og svesker. Luk med kødnåle eller sy ænderne sammen, så svesker og æbler bliver i ænderne. Bind lår og vinger ind til “kroppen” på ænderne, så de ikke bliver for tørre og brændte under stegningen. Læg ænderne på en bagerist over en bradepande og krydr dem igen på begge sider med Maldon salt og friskkværnet peber. Kom ca. 1½ liter vand i bradepanden og sæt dem i en forvarmet ovn ved 125 grader (varmluft) og lad dem stege i ca. 6½-7 timer (når der er 2, hvis kun 1 skulle 5½-6 timer være nok). Skindet skulle gerne blive sprødt og ænderne være lækre brune. Altså det er meningen at ænderne skulle vendes undervejs – fra bryst-side til ryg – men det glemte jeg altså, så de blev stegt med brystsiden opad hele tiden………og de blev IKKE tørre. De var helt perfekte og saftige. Jeg lod dem hvile i ca. 30 minutter inden jeg parterede dem, lagde stykkerne i en bradepande og satte den køligt til næste dag. Den stegesky der er fra ænderne i bradepanden, skummes for fedt, det gøres nemmest ved at køle det helt af – for så lægger fedtet sig foroven og det er lige til at tage af. Ellers kan det skummes med en ske. Andenskyen hældes sammen med den færdig-kogte bouillon og koges ind til sauce.

Når andestykkerne skal opvarmes igen, pensles de med lidt gemt andefedt, dækkes med stanniol og sættes i en ca. 185 grader varm ovn i 20-30 minutter. Til sidst tages stanniolen af og de grilles lidt med ovndøren på klem – HOLD ØJE MED DEM HELE TIDEN!!! – til skindet er sprødt og lækkert. Server.

Andebouillon:

hals og vingespiser fra ænderne

2 stilke bladselleri, i gove stykker

2 gulerødder i grove stykker

1 løg i grove stykker

et par kviste frisk rosmarin

lidt frisk timian

salt, friskkværnet peber

persillekviste

4 fed hvidløg med skal, men let knuste

lidt balsamico

vand

Kom lidt olie i en gryde og brun hals og vingespidser godt af. Kom de groftskårne grønsager ved og krydr med salt og friskkværnet peber, lad det svitse og brune lidt. Kom de friske krydderurter ved og lad også dem afgive smag. Hæld lidt balsamico ved og lad det koge ind, til det næsten er helt væk – men IKKE så det brænder på!!. Hæld så vand ved, så det lige dækker and, grønsager og krydderurter, kog det op og lad det simre under låg i 5-6 timer. Sigt det og kog det så ind sammen med den stegesky der er fra ænderne. Tilsæt piskefløde og jævn til passende konsistens. Smag til og kom sovsekulør i.

Print Friendly
Tilbage

6 kommentarer


 1. Dec 25, 2007
  6:25 pm

  Eva

  Hej søde Birthe 🙂

  Glædelig jul!

  Wow – hvor ser det lækkert ud. Vi fik ikke and i går, så mine tænder kan godt løbe i vand ved synet…

  Du skriver blot om maden – som dog er meget vigtigt, men jeg tænker lige nu mere på, hvordan juleaften blev for dig. Jeg håber, at den var alletiders og måske din bedste jul nogensinde.

  Stort julekram fra Eva


 2. Dec 25, 2007
  6:53 pm

  Newyorkerbyheart

  Kære Eva!

  Tusinde tak fordi du altid tænker på mig – og glædelig jul til dig også 🙂

  Jeg er lige blevet færdig med et langt indlæg om dagen i går, så nu kan du læse om det – det var en god dag og helt sikkert den bedste jul i mange, MANGE år!!

  Sorry, at jeg ikke har fået besvaret din mail endnu, men jeg skal nok få det gjort….

  Mange varme hilsner og tanker
  Birthe


 3. Dec 26, 2007
  9:05 pm

  The Precious Silver Cat.

  Hejsa Birthe.
  Det ser ud til at I har haft en dejlig juleaften med skøn mad.

  Håber du får mod til at grille en and. Og så laver du det aldrig i ovnen igen, det lover jeg dig 😉

  Slå gerne et smut forbi, jeg har da vist en beretning om grillet and liggende.

  Forsat rigtig god jul og godt nytår.

  Mange hilsner
  Christina


 4. Dec 26, 2007
  9:34 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Christina!

  Ja, det var rigtig dejlig mad…men nu skal jeg heller ikke have and før til Mortens aften næste år – det skulle da lige være pekingand og -pandekager 🙂

  Det var ikke bare modet der svigtede, men også kræfterne til at prøve noget nyt……der skal kræfter/energi til det hele og det blev grillningen der blev skåret væk…

  Godt nytår til dig og dine.
  Mange hilsner
  Birthe


 5. Dec 16, 2008
  2:49 pm

  Anonymous

  Kære Birthe,

  Tak for en dejlig blog, der efterhånden har givet mig virkelig meget inspiration. Det er simpelthen så skønt at kunne skæve til dine opskrifter, når man står helt uden inspiration og ideer til aftensmaden. Så tusind tak for det!
  Kan se, at denne opskrift på juleænder godt nok er fra sidste år, men man kommer jo ikke uden om det: julemaden. I år er det første gang jeg skal stå for det, og jeg vil jo frygtelig gerne både imponere og tilfredsstille alles smagsløg. Så er derfor blevet enig med mig selv om, at din opskrift må være min ledestjerne 🙂
  Har bare et enkelt spørgsmål:
  Vi bliver ikke så mange i år, så jeg tror, vi bare skal have en enkelt and. Er stegetiden den samme som ved to ænder? Altså, skal jeg simpelthen bare følge din opskrift, men med alt halveret?

  Håber, du nyder december og at du får en skøn juleaften.

  Bedste hilsner
  Freya


 6. Dec 16, 2008
  3:01 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Freya!

  Velkommen herinde og jeg er glad for at du kan bruge min blog 🙂

  Jeg tror at det også står oppe i opskriften, men omkring 5½-6 timer for en and, hvis du langtidssteger (ved lav temperatur). Held og lykke med det, håber at det bliver godt 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!