Newyorkerbyheart

Marineret, helstegt oksefilet med rosenkålssalat, rødvinssauce og smørstegte kartofler……….

Hvidløg, chili og rosmarin svitses……..

Soya, brun farin og sød chilisauce tilsættes……..

Oksefileten marineres i marinaden……..

Den færdige, lækre rosenkålssalat………

Skalotteløg, timian og champignon til rødvinssaucen…….

De smørstegte kartofler, klar til at komme i ovnen……

Gårsdagens tallerken…….

Hovedretten i går aftes, da vi havde gæster, var helstegt, marineret oksefilet med smørristede kartofler, rødvins-/champignonsauce og rosenkålssalat og hvis jeg skal tale for mig selv, så smagte det SUPER godt!! Det var alt sammen lækkert og velsmagende – stegen kunne dog, efter min mening, godt have været lidt mere rød indeni – men kæresten synes at den var perfekt stegt!!! Kartoflerne var skønne og meget lækre, stegen havde taget en god smag af marinaden, selvom den havde marineret i forholdsvis kort tid. Saucen var lækker og havde god smag og rosenkålssalaten var god, sprød og nem at lave. Alt i alt en rigtig god og lækker gæstemenu…….men den er IKKE for de fedtforskrækkede *S*

Helstegt, marineret oksefilet:

passende stykke oksefilet efter person antal, med fedtkant

1 frisk rød chili, finthakket

hvidløg efter smag, finthakket

friske rosmarinnåle, finthakkede

soya

ca. lige så meget brun farin

lidt sød chilisauce

salt, friskkværnet peber

Rids fedtet på oksefileten og læg den i et fad. Svits hvidløg, rosmarin og chili i lidt olie på en pande. Hæld soya, brun farin og sød chilisauce ved og lad det koge lidt ind. Når det er blevet tykkere og lidt karamel-agtigt, så stil det til side og afkøl det. Når det er afkølet hældes det over stegen og fordeles godt over det hele, så den er helt dækket af marinaden. Dæk fadet til og stil den i køleskab i nogle timer, helst natten over. Vend den evt. et par gange undervejs og hæld marinanden over med en ske, så det fordeles. Inden den skal i ovnen, så hæld lidt vand i marinaden, så den ikke brænder på og der krydres med groft salt og friskkværnet peber – eller tag den op af fadet og grill den udendørs over inddirekte varme. Den steges i ovn ved at sætte den i en forvarmet ovn ved 225 grader i 15 minutter, derefter skrues ned til 160 grader og så steges den videre til ønsket færdighed. Tag den ud, dæk den til og lad den stå og hvile i godt 15 minutter. Skær den ud i tynde skiver og server den med ønsket tilbehør.

Smørristede kartofler med rødløg:

passende mængde små kartofler eller aspargeskartofler, kogte og pillede (jeg brugte små vildmose kartofler)

salt

Lurpak smør

meget finthakket rødløg

De små kartofler kan fint forberedes, da det ikke gøres noget at de er kolde når de kommer i ovnen. Inden de skal i ovnen, kommes de i et ovnfast fad. Smelt smør – spar ikke på det – og kom finthakket rødløg i. Hav ikke varmen for højt, så løgene lige kan stå og blive lidt bløde, uden at smørret bliver brunt. Hæld det over kartoflerne og vend dem godt rundt, krydr med groft salt og friskkværnet peber. Sæt dem i en forvarmet ovn ved 225 grader i ca. 20 minutter eller til de er let gyldne, lidt sprøde og er varme indeni.

Rødvins-/champignonsauce:

4 små skalotteløg, meget finthakkede

250 g champignon i tynde skiver

lidt frisk timian (jeg brugte nu tørret)

rødvin

oksebouillon

salt, friskkværnet peber

piskefløde (eller madlavningsfløde)

smør

Svits skalotteløg i en gryde i smør og tilsæt de tyndt skivede champignon og timian. Lad det hele svitse lidt. Tilsæt en passende mængde rødvin (1-2 dl) og noget god oksebouillon (ca. 1 dl) og lad det koge godt ind. Tilsæt piskefløde (1 dl) og smag det til. Kom kulør i og jævn den evt. til ønsket konsistens.

Rosenkålssalat med æbler og avocado:

400 g friske rosenkål, skyllede

2 syrlige æbler (jeg brugte nu Pink Lady æbler, fordi jeg synes de er gode)

1-2 avocado i fine tern

lidt citronsaft

1 pose soltørrede tranebær

2 spsk. olivenolie

2 spsk. citronsaft

1 spsk. flydende honning

groft salt, friskkværnet peber

Pil yderbladene af rosenkålene og halver dem. Snit dem meget fint på tværs og kom dem i en skål. Fordel strimlerne med hænderne, hvis de hænger sammen, så de ligge adskilte i små strimler. Skær æblerne i små tern. Bland fintskåret avocado med lidt citronsaft og kom også dem i skålen. Bland tranebær i. Pisk ingredienserne til dressingen sammen og hæld det over, vend det hele godt rundt, så det fordeles ligeligt på alle grønsagerne. Smag den til med groft salt og friskkværnet peber. Lad den gerne stå 1-2 timer og trække lidt inden servering.

Desserten i går, var den chokolade-/karamel-/maricpantærte, som jeg har lavet så mange gange efterhånden – med succes!!! Den smager altså SÅ forrygende, så hvis I endnu ikke har prøvet den, kan jeg kun anbefale at I får den afprøvet *S*. Jeg har endnu IKKE mødt nogen, som ikke har kunnet lide den…….

Vi havde en rigtig hyggelig aften i går og dejligt at være sammen med nogen, som sætter lige så meget pris på mad, som vi gør – og som vi kan se nyder det *S*. Rart at være sammen med nogen, som spiser noget og ikke sidder og skubber det lidt rundt på tallerknen og er fedtforskrækkede! Jeg ved godt, at jeg heller ikke har lavet den mest slankekurs-venlige menu, men det er altså heller ikke sjovt at se på nogen, som næsten ikke tør indånde duften af mad af frygt for at tage på. Jeg mener jo, at det meste i livet skal nydes – med måde – så er alt godt og man behøver ikke at forsage noget. Jeg vil MEGET hellere have lidt af noget godt (- og fedende) end meget af noget som ikke smager så godt…….

Jeg var dog noget træt i går og jeg kan mærke “sliddet” på min krop. Mine fingre er “krogede” og sidder underlig om morgenen. De er stive og tager noget tid at få til at fungere ordentligt – desuden så er mine knoer – og øvrige led forøvrigt – brændende varme (både udvendig og indvendig), et tegn på at jeg har øvet “vold” mod min krop og lavet for meget. Mine ankler ligner anklerne på en elefant og jeg er i det hele taget bare TRÆT!! Jeg glæder mig til at juledagene er ovre og al selskabeligheden tager lidt af!! 2. juledag var vi til julefrokost hos kærestens mor, med hele hans familie – også dem der ikke var med juleaften. Det var hårdt, men selvfølgelig også dejligt. Larm og uro – + mange mennesker – gør at jeg bliver utrolig TRÆT, men sådan er det jo når jeg bare tuller rundt med prinsessen hele dagen lang *S*. I går havde vi jo så altså gæster, hvor jeg mere eller mindre lavede mad hele dagen. I dag har vi haft besøg af vores kammerat fra København, som er hjemme på ferie hos hans familie (maden kommer på lidt senere), nu er kl. 01.12 og jeg sidder og laver dette – fordi jeg ellers ikke ved hvornår jeg får tid til at få det lagt på!! I morgen (eller rettere i dag) skal vi i byen kl. 19.00 og så er det heldigvis nytår, hvor vi bare skal være os selv……….og slappe af!!!! Vi skal have en stille og rolig nytårsaften, ikke nogen abegilde hos os *S*. Kommer der nogen forbi, er de selvfølgelig velkomne, men vi invitere ikke og skal bare hygge os sammen og slappe af. Vi har endnu ikke spist tidligt en aften og bare slappet af og hygget os i vores nye sofaer med en god film eller lign. Vi har knoklet og arbejdet sent hver aften, enten med at pakke ud, sætte på plads, sætte lamper op/gardiner eller lign. op, bagt julebag eller andet arbejde………jeg GLÆDER mig til, at vi virkelig får tid til at slappe af og nyde huset, hinanden og prinsessen!!! Jeg tror, at jeg skal have mig en hel måneds rekreation i januar, hvor min krop bare skal have tid til at blive nogenlunde igen, for lige nu er det bare smerter og ren overlevelse……..

Jeg håber, at I alle har haft en hyggelig jul sammen med dem I holder af. At I har haft tid til at nyde livet, nyde at være sammen med familie og venner – eller bare slappet af og har lavet noget som er godt for Jer selv…….

Print Friendly
Tilbage

2 kommentarer


 1. Dec 29, 2007
  9:31 am

  Kari

  Jeg håber du har haft en rigtig god jul, som kan begynde, at fjerne de dårlige minder fra barndomme.

  Du skal også huske, at passe på dig selv. Jeg ved godt, at du kan li’ at lave mad og gerne vil gøre det bedste for dine gæster. Men når det har så store konsekvenser, så kan de nok leve med at der ikke er 3 retter hjemmelavet på programmet :o)

  Kan du passe på dig selv og kan I have et rigtigt godt nytår.

  Mange Nytårshilsner fra
  Kari


 2. Dec 29, 2007
  11:20 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Kari!

  Ja tak, vi har haft en god jul og juleaften i år, var faktisk en god oplevelse 🙂 Minderne er selvfølgelig svære helt at slette, men de kan forhåbentlig blive mindre dominerende…

  Ja, jeg stiller nok for store krav til mig selv hvad mad angår, jeg må lære at mindre kan gøre det 🙂

  Rigtig godt nytår til dig og dine kære også og tak for alle de dejlige kommentarer i det gamle år – jeg håber, at du vil blive ved i 2008 også 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!