Newyorkerbyheart

Varme hveder…….

Formet og klar til at komme i ovnen……

Friskbagte……

Flækket og klar til at spise…..
For første gang har jeg prøvet at bage hveder selv og resultatet blev SUPER godt, så det kan jeg KUN anbefale Jer!!! Det tager ikke så lang tid og så er der lidt mere substans i dem. Opskriften er inde fra Jubii debatten’s madforum….
Hveder, 16 stk.:
50 g gær
4 dl skummetmælk
2 æg, let sammenpiskede
½ tsk. salt
kardemomme efter smag
1 spsk. sukker
700 g mel
Mælken lunes til det er håndvarmt og hældes i en skål, gæren røres ud i det. Tilsæt de let sammenpiskede æg, mens der piskes. Tilsæt salt, sukker, kardemomme og så melet lidt efter lidt (se note), mens der røres. Ælt dejen til den er glat og smidig, kom dejen tilbage i skålen, dæk den til og stil den til hævning i 45 minutter. Slå dejen ned, form 16 boller og sæt dem tæt sammen i en lille bradepande. Lad dem efterhæve i 30 minutter. Pensl med sammenpisket æg og bages midt i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter. Lad dem køle lidt af, inden de flækkes og sættes tilbage i ovnen, med skærefladen opad, i 4-5 minutter ved 200 grader. Spises helst lune med koldt smør, god marmelade, ost osv.
Note:
I den “originale” opskrift stod der 1 kg. mel, men det brugte jeg LANGT fra. Jeg vil skyde på at jeg brugte ca. 700 g. Derfor er det vigtigt at tilsætte melet lidt efter lidt, så der ikke kommer for meget i…..
De blev nydt med STOR velbehag og det er bestemt IKKE sidste gang jeg bager hveder selv – kæresten stemmer vist også for at jeg skal gentage det til næste år…….

Print Friendly
Tilbage

21 kommentarer


 1. Apr 18, 2008
  9:07 am

  conny

  Ja, hvem skulle selv bage sine hveder, hvis ikke du, der er så vild med at lave mad 😉
  Her fik Husbonden lov til at bestemme: Han synes, de er kedelige. Jeg selv er ret vild med kardemommesmagen – og så masser af gul marmelade.


 2. Apr 18, 2008
  10:00 am

  Anonymous

  Hej 🙂

  Lige hvad jeg skulle bruge – denne opskrift ! Jeg går i gang med det samme. Syntes at det er vigtigt at holde traditionerne i hævd året rundt – især dem som involverer mad 🙂

  Venligst

  KarenGlad


 3. Apr 18, 2008
  10:19 am

  nina

  Hej Birthe! Nu er det på tide, du får en lille hilsen fra mig. Jeg har været her mange gange og har til fulde nydt din dejlige og inspirerende blog. Nu er jeg imidlertid gået et skridt videre og har prøvet en af dine fristende opskrifter. Mørbradgryde med masser af grøntsager spiste vi i går sammen med vores gæster – og det var en stor succes. Den smager bare pragtfuldt, og selvom det tager lidt tid med klargøring af mørbrad, samt snitning af de mange grøntsager, så er den relativt nem at gå til, og tidsforbruget værd. Jeg valgte at servere jasminris til, da min gamle snart 80-åriger far et lidt konservativ ang. pasta, men det gik også fint til. Så tak for inspirationen!
  Og så ser jeg, at du har haft glæde af den lille “De 9 ting”-leg, jeg i sin tid opfandt. Det er dejligt – jeg synes, det både er en spændende opgave, at sætte sig selv på, for hvor tit tænker vi egentlig over, de ting vi går og bruger eller kikker på i den daglige? Det er ogaå spændende at se, havd andre omgiver sig med, og hvilke tanker og historier, de knytter til deres udvalgte ting.
  Det er ikke sidste gang, jeg kikker herind igen!
  Og de der hveder må vi nok – lidt forsinket – prøve i dag måske!


 4. Apr 18, 2008
  11:10 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Conny!

  Tak for tilliden 🙂

  Jeg er også vild med kardemommesmagen, med jeg ved at nogen har et ret anstrengt forhold til den….

  Mange hilsner
  Birthe


 5. Apr 18, 2008
  11:12 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Karen!

  Jeg er glad for at kunne hjælpe dig med en opskrift – held og lykke med dem 🙂

  Du har helt ret mht. til traditionerne og mad….

  Mange hilsner
  Birthe


 6. Apr 18, 2008
  11:14 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Nina!

  Tak fordi du giver dig til kende herinde – jeg har faktisk også været inde og lure på din blog (uden at have lagt en kommentar – sorry *S*).
  Det er faktisk lidt flovt, for det var meningen at jeg ville have linket til din blog i indlægget også, men det blev ved tanken….men jeg skal nok få det gjort 🙂

  Glad for at I kunne lide mørbradgryden, som vi også var vilde med. Det er rigtig at det tager lidt tid – men selvom man skal have gæster, kan det jo gøres om formiddagen (det gør jeg ofte, hvis vi skal have noget der involverer snitning af mange grønsager).

  Mange hilsner
  Birthe


 7. Apr 18, 2008
  11:52 am

  nina

  Birthe, det var lige, hvad jeg også gjorde. Faktisk var jeg nødt til at lave hele retten færdig tidligt på dagen, fordi ungerne skulle til svømning lige op til, at gæsterne skulle komme, så det var nødvendigt. Men det kunne den også sagtens klare, man skal bare varme den forsigtigt op igen, når den skal bruges.
  Skidt med linket, det skal du ikke tænke på – det er bare rart at vide, at nogen læser med og lader sig inspirere!


 8. Apr 18, 2008
  12:37 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej igen Nina!

  Nemlig, pga. af at mine kræfter ikke altid rækker så langt, så er det som regel den måde jeg laver mad på – ihvert fald når vi skal have gæster. Jeg forbereder altid så meget som jeg overhovedet kan 🙂

  Nu har jeg rettet indlægget, nu fortjener at blive nævnt 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Apr 18, 2008
  12:59 pm

  nina

  Ajjj, Birthe altså, hvor er du sød, tak skal du ha´ !


 10. Apr 18, 2008
  1:27 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Nina!

  Ingen årsag 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 11. Apr 18, 2008
  6:39 pm

  nina

  Så fik jeg lige prøvet disse hveder også- og hold da op. Det var en himmerrigs mundfuld for både store og små her i klanen – jeg anbefaler videre!!! Og så tror jeg ikke, vi venter et helt år med at lave dem igen!!


 12. Apr 18, 2008
  10:18 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Nina!

  Glad for at I kunne lide dem 🙂 Du har ret, hvorfor kun spise dem til Bededag, jeg vil helt bestemt også bage dem på andre tider af året….

  Mange hilsner
  Birthe


 13. Apr 18, 2008
  10:18 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Nina!

  Glad for at I kunne lide dem 🙂 Du har ret, hvorfor kun spise dem til Bededag, jeg vil helt bestemt også bage dem på andre tider af året….

  Mange hilsner
  Birthe


 14. Apr 19, 2008
  11:02 am

  nina

  Lige en lille tilføjelse ang. hvederne. Du har helt ret i, at de smager bedst nybagte og lune. Men det kan lade sig gøre at lune dem i ovnen på et senere tidspunkt. Vi har således fået genopvarmede hvader til brunch i dag og det smagte fint og sprødt!


 15. Apr 20, 2008
  8:01 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Nina!

  Tusinde tak for tippet – det skal jeg huske 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 16. May 3, 2009
  7:50 pm

  malene

  Hejsa.

  Vil gerne prøve at bage hveder 🙂
  Men ved I om de kan fryses?
  Så jeg kan lave dem i morgen og putte dem i fryseren til torsdag:-)
  hilsner fra jyden


 17. May 3, 2009
  10:26 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Malene!

  Velkommen herinde, jeg tror ikke at jeg har set dit navn før 🙂

  Jeg vil tro at du kan fryse dem, men så ville jeg nok komme lidt mere kardemomme i, da noget af smagen forsvinder når de fryses. Frys dem inden du rister dem, tø dem op, flæk dem og rist dem så. Det er ihvert fald sådan jeg ville gøre det 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 18. May 3, 2009
  10:31 pm

  malene

  Har heller ikke skrevet her før;-)

  Tror jeg vil prøve at lave dem..
  der er normalt ikke magarine eller olie i hveder eller??


 19. May 3, 2009
  10:33 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej igen Malene!

  jeg ved ikke om der normalt er margarine eller olie i hveder, men det er der ikke i denne opskrift…..

  Mvh
  Birthe


 20. May 4, 2009
  10:16 pm

  malene

  Mums de er gode 🙂


 21. May 5, 2009
  12:26 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Malene!

  Godt at høre 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!