Newyorkerbyheart

Sambusi med salat og chili-/hvidløgsdressing……..

26 august , 2008 - af Newyorkerbyheart - Kategori: Dressing/Sauce/Dip/Marinade

Fyldet til sambusi’erne……..

2 lag filodej……
Fold en trekant….

…..og fold igen en trekant…….

Vend dejen og fold igen en trekant……

…..og igen foldes den over……..

Nu skulle den gerne se sådan ud…….

Den kan nu åbnes som en lille pose og fyldet kommes i…….

Pensles med letpisket æg…….

Lukkes sammen og lægges klar til stegning…..

Steges lidt olie……..

Når de er dryppet af, lægges de til afkøling……

Aftenens salat……..

Chili-/hvidløgsdressingen…..

Aftenens tallerken…….

I aften har vi fået hjemmelavede sambusi med salat og chili-/hvidløgsdressing en STOR succes, så I kan godt komme igang *S* De smagte virkelig godt – omend de tager lidt tid at lave. Som jeg har forstået det er sambusi den afrikanske udgave af små dej-trekanter med fyld, mens samosa er den indiske udgave – I må rette mig hvis jeg er helt forkert på den……

Jeg har taget opskriften fra Go’ Morgen Danmark, men i stedet for at lave dejen selv, brugte jeg filodej. Jeg skriver min version her:

Sambusi med fyld af hakket oksekød og ris, ca. 25 stk.:

1 pakke filodej, optøet i køleskab

ca. 2-3 dl kogt ris, afkølet

ca. 400 g hakket oksekød

spidskommen efter smag

2 fed hvidløg, meget fint hakket + 2 fed ekstra, presset

3 forårsløg, finthakket, det hakkede grønne del gemmes

1 snackpeber i fine tern

paprika efter smag

salt, friskkværnet peber

tørrede chiliflager efter smag

olie, raps- eller vindruekerneolie

1-2 æg, let sammenpisket

Steg hakket oksekød på en pande, til væden er stegt helt væk. Krydr med spidskommen, paprika, tørrede chiliflager, salt og friskkværnet peber. Tilsæt finthakket hvidløg og de finthakkede hvide del af forårsløgene, lad det stege lidt med, til hvidløgsduften begynder at dufte. Tag det af panden og rør det pressede hvidløg i sammen med den grønne del af forårsløg og snackpeber. Lad det afkøle og bland kolde ris i. Pak filodej ud og skær dem i strimler fra den smalle ende med en bredde på ca. 8-10 cm. Læg det hele i en stak og læg et vådt viskestykke hen over, så de ikke tørrer ud. Tag et stykke over, pensl med æg og læg et stykke ovenpå. Fold en trekant og pensl igen med æg, så den bliver der – følg så billederne eller klik ind her og se en video med hvordan du gør – det er nærmest umuligt at forklare! Der skal være en lomme når den er færdig foldet og så fyldes der ca. 1 spsk. fyld i lommen. Pensl den sidste klap med æg og luk dem godt sammen, tryk evt. forsigtig fyldet lidt ud, så den bliver lidt fladere og dermed bliver lettere at lukke. Lav dem alle sammen færdige og læg dem på en bageplade med et fugtigt viskestykke over, så de ikke tørrer ud. Kom lidt raps- eller vindruekerneolie i en dyb pande eller gryde, ca. 2-3 cm., og lad den blive godt varm. Det skal være så når enden (IKKE svovl enden! *S*) af en tændstik stikkes ned i, at olien så syder om den. Læg 3-4 stykker ned i ad gangen, det skal være så de ikke rører ved hinanden, og hæld lidt olie over overfladen. Lad den stege til de er gyldenbrune – PAS på at de ikke får for meget! – og vend dem så rundt. Læg den på køkkenrulle eller fedtsugende papir. Server med det samme eller lun dem igen i ovnen, hvis de skal bruges senere. Brug som aftensmad evt. med en salat og en dip af en slags (prøv evt. den chili-/hvidløgsdressing som jeg lavede i aften), på buffetbord, til picnic, i madpakken osv…….

Note 1:

Jeg vil tro at de kan fryses, ihvert fald satser jeg på at lave en stor portion en anden gang og fryse dem ned, det smager helt vildt godt!.

Note 2:

Krydderier og fyld kan selvfølgelig varieres efter smag. Jeg vil ihvert fald prøve nogen med kylling og nogle kun med grønsager…..

Salat med soltørrede tomater, squash osv.

iceberg salat i strimler

1 mango i små tern

½ squash i tern

1 håndfuld soltørrede tomater, hakket

3 gulerødder i små tern

2 snackpebre i små tern

lidt emmentaler ost i tern

lidt gode oliven evt. med sten

lidt ristede pinjekerner

Bland det hele sammen – undtagen oliven og pinjekerner. Drys pinjekerner og oliven over til sidst og server.

Chili-/hvidløgsdressing:

creme fraiche (jeg brugte 18%)

sød chilisauce efter smag

salt, friskkværnet peber

1-2 fed hvidløg, presset, eller efter smag

lidt finthakket persille

Rør det hele sammen og server både som dressing og som dip til sambusi.

Jeg har tit haft lyst til at lave sådan nogle og nu fik jeg så endelig taget mig sammen! Jeg tror egentlig at det skyldes, at vores nabo kom over med nogle som hun havde købt færdige nede i byen. De smagte egentlig ok, men jeg kan bare godt lide at vide hvad der er i sådan nogle – jeg synes tit at dem der kan købes færdige, har sådan noget ubestemmeligt fyld. Engang til vinter vil jeg tage en dag ud af kalenderen og lave en kæmpe portion med forskelligt fyld – og også en kæmpe portion hvidkålsrouletter, som jeg elsker, men altid får lavet for få af…….

Bøger:

Jeg er jo ved at læse “Opskrifter på det perfekte ægteskab” af Kate Kerrigan og egentlig har jeg aldrig læst helt vildt meget chick-lit, men denne her er altså ret så finurlig og morsom. Jeg ligger konstant og små-smiler eller ligefrem fniser, når jeg ligger og læse den i sengen om aftenen. Kæresten spørger mig hvad der dog er så morsomt hele tiden, men jeg kan ikke forklare ham det, for den her tror jeg bare ikke han vil forstå *S* Det er kvinde humor og en tankegang, som er velkendt når man selv er kvinde!! Den er ret så morsom og sætter også en tanke eller to igang, så jeg kan kun anbefale den. Desuden er der jo de her opskrifter, som er drysset ud i bogen og som tilhører hovedpersonens bedstemor, og de ser altså ret interessante ud…….

I morgen står den på rester, men jeg vender tilbage på torsdag med grove pandekager med mexicansk fyld……..

Print Friendly
Tilbage

9 kommentarer


 1. Aug 27, 2008
  1:04 am

  Voksenmis

  Jeg fik lige en ubændelig trang til at sende dig et kæmpe knus. Du er en kvinde, som jeg sætter større og større pris på at få lov til at lære at kende.
  Din mad er inspirerende og livsbekræftende – ligesom du selv er.

  Go’e tanker – og godnat herfra –


 2. Aug 27, 2008
  10:15 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Lisa!

  Tusinde tak, hvor er du sød 😀 Jeg bliver så helt utrolig rørt når jeg møder mennesker som dig – tak…..

  Mange hilsner
  Birthe


 3. Aug 27, 2008
  4:58 pm

  Anne

  Hvor ser de fine ud, dine sambusier! De er faktisk meget flottere end dem hende i dit link laver! 🙂


 4. Aug 27, 2008
  5:02 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anne!

  Tak 🙂 Jeg har også gjort mig umage og det tog lidt tid….

  Mange hilsner
  Birthe


 5. Aug 28, 2008
  7:55 pm

  Eva

  Hej søde Birthe,

  Nøj hvor ser det lækkert ud…

  Mange hilsner og varme tanker fra Eva


 6. Aug 28, 2008
  7:59 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Eva!

  Det smagte altså også rigtig godt og selvom det tog noget tid at lave dem, er det helt sikkert noget jeg gør igen – med glæde 🙂

  Er det næste uge I tager på ferie?

  Mange hilsner
  Birthe


 7. Sep 1, 2008
  8:25 pm

  Angelika

  Wauw Birthe – de smager jo fantastisk!!! Prøvede at lave dem i dag og det var stor succes. Dem skal jeg helt sikkert lave igen.

  Desværre havde jeg ikke fyld nok til de sidste 5, så de måtte smides ud – lidt synd men havde intet at komme i dem. Næste gang må jeg lave mere fyld og måske også noget forskelligt fyld. Men mums hvor de dog smagte godt.

  Og skønt at prøve en helt anden slags salat end den vi plejer – den helt klassiske.

  Mange hilsner Angelika


 8. Sep 1, 2008
  9:36 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Angelika!

  Det glæder mig at du kunne lide dem, jeg synes også at de var rigtig gode 🙂 Lidt ærgeligt at du måtte smide de sidste ud, det kan også være at jeg ikke har angivet mængdene helt korrekt. Jeg måler jo ikke rigtig af, men tager det hele sådan lidt på slump….

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Nov 6, 2009
  10:36 pm

  Anonymous

  Hejsa

  Kan man fryse dem ned efter man har lavet dem.. og stege dem i olie når man så engang skal bruge dem?

  MVH

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!