Newyorkerbyheart

Lammekoteletter med chili og sorte oliven fra “Nigella Ekspres” af Nigella Lawson (Gyldendal)……..

Billede mangler desværre

Dagens ret er fra bogen “Nigella Ekspres” af Nigella Lawson (Gyldendals Forlag)…….

Marcipantoppe fra Konnerup & Co.er ren guf……..


Lammekoteletterne marineres…….

……..og steges på panden…….
Lækre, gyldne kartofler……
Aftenens tallerken……..

I dag har vi fået en PRAGTFULD ret – og det er længe siden jeg har fået så meget ros af kæresten – faktisk er det nok Nigella der skal have rosen, eller ihvert fald hende som hun har fået opskriften af, som hun nævner i hendes nye bog “Nigella Ekspres” (Gyldendals Forlag). Italiensk når det er bedst: simpelt, få råvarer og FANTASTISK smag! – det må I virkelig prøve af, for det smager så englene synger *S*. Hun foreslår selv i bogen, at der spises kartofler og dampede sukkerærter til – og det fik vi så. Jeg lavede dog også en kold sauce, for jeg ved at kæresten sætter pris på noget at dyppe i…….

Jeg har været fan af Nigella lige så længe som jeg har kendt til hendes eksistens – hun gør ikke madlavning sværere end det behøver at være og så er det skønt at se en person, som i den grad nyder mad!!

Hendes nye bog “Nigella Ekspres” er fyldt med lækre opskrifter, små historier og ikke mindst LÆKRE billeder – virkelig et “must-have” hvis du (som mig) er vild med mad……

Opskrifterne er – som titlen antyder – lette at gå til, kræver ikke tusinde forskellige – fremmedartede ingredienser – og er hurtige at lave = perfekt for de fleste familier……….

Lammekoteletter med chili og sorte oliven fra bogen “Nigella Ekspres” af Nigella Lawson (Gyldendals Forlag), 4 pers.:

12 lammekoteletter med ben

3 fed hvidløg i tynde skiver

1 tsk. tørrede chiliflager

1 tsk. tørret oregano

skal og saft af 1 citron

1 tsk. flagesalt

15 sorte oliven, udstenede og skåret i skiver

1 rød chili, udkernet og finthakket (kan udelades)

Bank lammekoteletterne lidt flade med hånden eller (forsigtigt) med en kødhammer. Læg dem i et lag i en stor bradepande eller lign. Hæld 4 spsk. olivenolie ud over dem sammen med hvidløgsskiver, chiliflager, oregano, revet citronskal og -saft. Drys med salt og oliven, vend det hele godt rundt, så alle sider på lammekoteletterne er dækket med marinade. Dæk bradepanden med film og lad den stå på køkkenbordet i 20 minutter. Opvarm 2 spsk. olivenolie på en stor stegepande. Tør overskydende marinade af lammekoteletterne (gem marinaden til senere) og steg dem i 1-2 minutter på hver side ved høj varme. Skru ned for varmen til middel og hæld den resterende marinade over de nu afbrunede koteletter. Tilsæt 2 spsk. vand og steg dem i 5 minutter mere. Lammekoteletterne er nu rosastegte, giv dem lidt længere hvis de ønskes gennemstegte. Anret koteletterne på et fad og drys med hakket rød chili, hvis du synes.

Smørstegte, små kartofler med rosmarin:

1 pose små, lækre kartofler med skind

groft salt

frisk rosmarin

smør + olivenolie til stegning

flagesalt, friskkværnet peber

Skyl kartoflerne og kom dem i en gryde med vand, salt og lidt frisk rosmarin, lad dem koge til de er næsten møre. Damp dem tørre. Opvarm smør og olivenolie på en pande ved middelhøj varme, kom kartoflerne på sammen med lidt frisk rosmarin og lad dem stå og hygge sig til de bliver gyldne og let sprøde. Vend rundt i dem af og til, men ikke for tit så de får farve. Krydr med flagesalt og friskkværnet peber inden de serveres.

Kold sauce med røget paprika:

creme fraiche 18%

presset hvidløg

salt, friskkværnet peber

lidt røget paprika

Bland det hele sammen og smag den til. Den røgede paprika giver en helt FANTASTISK smag som jeg elsker og nu har jeg endelig fundet den igen (fra Heiberg).

Jeg har flottet mig lidt og købt lidt luksus chokolade – eller faktisk marcipantoppe, som jeg har fået anbefalet. Det er faktisk flødeboller men med en ufattelig lækker MARCIPANBUND! Jeg er normalt IKKE til flødeboller og har aldrig været det. I skolen gav jeg altid min væk, når vi fik dem til fødselsdage – men disse er altså langtfra som dem, der kan købes i enhver butik. Disse er overtrukket med lækkert, mørkt chokolade. Fyldt med lækkert skum og så er bunden den lavet af den lækreste marcipan – eller mandler (de fåes også med mandelbund). Jeg købte en æske af hver, men der er ingen tvivl om at jeg kan bliver AFHÆNGIG af marcipantoppene. Jeg købte dem over nettet fra Konnerup & Co. og fik dem sendt med Postdanmark – og kun par enkelte var lidt maste *S*. Så hvis I engang skal forkæle Jer selv – eller nogen I holder af, så kan jeg godt anbefale disse *S* De laver også anden fyldt chokolade, men det har jeg ikke prøvet…….

Jeg har gået og mukket lidt i de sidste par dage og da jeg ikke har så mange jeg kan snakke med det om, er det Jer der må stå for skud!! Jeg er SÅ træt af at kærestens mor kommer på uanmeldt besøg flere gange om ugen! I sidste uge var det 2 gange. Lige pludselig står hun der bare, gerne lige omkring kl. 18 – og hvis der er noget jeg HADER, så er det uanmeldte besøg. Jeg føler i den grad at min privatsfære bliver invaderet og det har jeg det ikke godt med! Kæresten synes også at det er lidt træls men vil ikke sige noget, for det er jo hans mor og han vil jo ikke gøre hende ked af det! Jeg er SÅ meget lyst til at sige noget, men gør det ikke for husfredens skyld……..

Den træthed som fibromyalgi’en er skyld i, er ved at gøre mig SKØR. Det er sådan en ond cirkel med at jeg ikke sover særlig godt om natten og så bare er KONSTANT træt! Nogle dage føler jeg at jeg er ved at give op, fordi jeg bare ikke kan holde det ud. Kæresten forstår det ikke helt og det forstår jeg egentlig godt, men ikke desto mindre er det er kæmpe problem for mig. Jeg er så træt at jeg dårligt kan slæbe mig igennem dagen, jeg hænger og får ikke udrettet noget særligt. Alting er bare meget mere trist og dystert når man konstant er TRÆT. Forestil Jer at I har haft influenza og så har den slap-/træthed i kroppen bagefter, sådan er det, hver dag! Jeg tror at jeg snart er klar til afhentning af den “blå vogn” *S*. Jeg ville ønske at der fandtes en “sove-camp” – eller bare 1 dag få lov til at føle mig udhvilet og frisk – det ville jeg give meget for……

Nå ok, sikke jeg piver, hader mig selv når jeg har det sådan…..

Bøger:

Jeg er blevet færdig med “Kennedy’s hjerne” af Henning Mankell og jeg må sige at han igen har imponeret mig. Hans bøger er geniale, velskrevne og denne her giver også stof til eftertanke – og et håb om, at der virkelig ikke er bare den mindste lille snus af virkelighed i den – for så er det bare for grusomt……..

I morgen skal vi have gæster til spisning. Menuen står på flanksteak, ovnstegte kartofler med sesam, en varm salat med bl. a. rosenkål og desserten er Tiramisu (som jo var sådan en stor succes sidste gang)……

God weekend til Jer alle……

Print Friendly
Tilbage

16 kommentarer


 1. Oct 25, 2008
  8:31 am

  Lise

  Hej du,

  uhm lækre flødeboller, vi har købt dem fra Summerbird, dem kan jeg også blive afhængig af.

  Nå men jeg har tagget dig på min blog – http://lisens-liv.blogspot.com/2008/10/quirky-ting-om-mig.html

  God weekend 🙂


 2. Oct 25, 2008
  10:37 am

  Kagekonen

  Åh, hvor jeg kender det Birthe… altså det med trætheden. Jeg ved at det hjælper at motionere udenfor i dagslys, men jeg ved også at det er super svært at tage sig sammen til det, når man er helt flad… Mit bedste råd er derfor at du skal se at få gået dig nogle ture (gerne med stave så du får brugt hele kroppen) og allerbedst hvis det foregår om dagen. Det vil helt sikkert give dig et boost og det vil muligvis også give dig overskud til at håndtere svigemor.
  Jeg sender lige lidt positiv energi i din retning :o)


 3. Oct 25, 2008
  12:12 pm

  Anonymous

  Hej Birthe

  Sikke en lækker opskrift. Den må jeg prøve en dag. Vi er dog ikke så vilde med oliven herhjemme, men jeg er villig til at prøve at lave opskriften nøjagtig som du har for det kan jo være at man kan lide dem, når det er sammen med noget andet.

  Flødebollerne kender jeg godt (den type) da min kæreste ofte før ifb med hans gamle arbejde fik nogle med hjem fra Magasins chokoladefabrik. De var så lækre og kan slet ikke sammenlignes med dem fra supermarkedet.

  Rigtig trist med din sygdom og at svigermoder irriterer. Kan I ikke sige det til hende på en diplomatisk måde eller hentyde det ved at snakke om nogle andre der er kommet på uanmeldt beøsg? Jeg kan sagtens forstå dig. HADER uanmeldte besøg.

  Hilsner Angelika


 4. Oct 25, 2008
  1:12 pm

  Anonymous

  Mmm…! De flødeboller må jeg hellere få sendt her til Holland! (Så er det sikkert og vist, at de alle er maste 🙂 ) Sådan her et par måneder før jul får jeg pludselig sådan en stor trang til alle danske godter – så jeg har lige fået sendt en portion snebolde 🙂
  Uf, hvor jeg altså også hader uanmeldt besøg! Dog kan det anbefales at flytte til udlandet…min svigermor kommer i hvert fald ikke så tit forbi 😉
  Må hellere få prøvet den lækre lammeret en dag – og så i øvrig få fat på den Nigella bog!
  God bedring – håber snart du får noget mere energi.
  MVH Anja


 5. Oct 25, 2008
  1:56 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Lise!

  Tror ikke at jeg har prøvet Summerbird’s, det er sjældent at jeg har turde “eksperimentere” med flødeboller 🙂

  Jeg kigger fluks forbi din blog….

  God weekend.

  mange hilsner
  Birthe


 6. Oct 25, 2008
  1:58 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Kagekone!

  Ja, jeg ved jo at du kender alt til det! Som du skriver så burde jeg komme ud og gå en tur, der er bare det, at jeg keder mig gudsjammerligt – det gjorde jeg også i mine “unge” dage, da jeg løb! Men jeg har prøvet cykle lidt engang imellem…..

  Tak for den tilsendte energi, håber at den hjælper 🙂

  Rigtig god weekend til dig.

  Mange hilsner
  Birthe


 7. Oct 25, 2008
  2:00 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Angelika!

  Jeg synes at det er flot at du er modig nok til at prøve opskriften med oliven. Hvis du køber de sorte på glas – uden sten – så er de meget milde i smagen og med den lækre citronsmag, tror jeg at de vil glide den 🙂 Lad mig høre hvad du synes, når du får det lavet engang….

  Tjo, det er bare lidt svært når kæresten ikke rigtig er med på det 🙂

  God weekend.

  mange hilsner
  Birthe


 8. Oct 25, 2008
  2:01 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anja!

  Ja, måske udlandet er en mulighed 😀 Jeg har også tit spurgt kæresten om han ikke kan blive udstationeret, det ville ikke gøre mig noget…..

  Hav en god weekend i det hollandske 🙂

  mange hilsner
  Birthe


 9. Oct 25, 2008
  9:17 pm

  Anne Mette Toft

  Åh ja Nigella Express er bare SÅ fantastisk! Den er jeg også stryget lige i. Den der nudelret med peanutbutter har vi allerede lavet flere gange. 🙂
  Du kender hende sikkert, men jeg kan også anbefale The Barefoot Contessa’s kogebøger. Jeg har dog ikke set dem på dansk endnu.
  Håber, du snart får lidt mere energi.
  Vh,
  Anne Mette


 10. Oct 25, 2008
  10:47 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anne Mette!

  Den må jeg se at få prøvet af – desværre er kæresten ikke så meget for hverken nudler eller peanutbutter…..

  Jeg har ikke set hendes kogebøger, men har set nogle af hendes opskrifter på nettet – men hun står på min (LANGE) lister 🙂

  God weekend.

  mange hilsner
  Birthe


 11. Oct 26, 2008
  2:57 pm

  Anette

  Hej Birthe,
  Jeg er ked af det paa dine vejne, at du ikke kan komme ovenpaa igen, og faa dig nogle gode dage, om ikke andet saa ind imellem, og oftere og oftere… Det maa vaere haardt at skulle “staa op til” hver dag, men jeg tror at en gaatur, som Kagekonen foreslog ville vaere en god ide, bare en lille en til at starte paa, med nogle gode dybe indaandinger, og sa efterhaanden som du vaenner dig til det, saa lidt laengere hver dag… Jeg er enig, det kan vaere kedeligt, jeg proever selv at loebe en gang om ugen, og et eller andet sted synes jeg det er aandsvagt, men det er den eneste sport jeg kan faa tid til (er foerst hjemme fra abejde kl 19:30 – 20:00, saa det maa blive om loerdagen…
  Nigellas opskrift lyder bare saa laekker, og jeg kender faktisk en der skal vaere proevekanin paa den, saa hvis alt gaar vel, saa kan du faa mine kommentarer om en uges tid !!
  Hvornaar begynder du at eksportere de der floedeboller til Paris ? De lyder bare absolut uovertrufne !!
  Svigermekanikken lyder bare saa traels… og som en man bare ikke kan slippe af med… Jeg ved ikke hvad du kan goere, det er noget delikat at “smide hende ud” selv paa diplomatisk vis, isaer naar kaeresten ikke er helt med paa den…
  Jeg sender dig mange varme og opmuntrende hilsner, og haaber du kommer til at faa det bedre. Jeg er som altid superimponeret over din energi og opfindsomhed i et koekken, dem maa du ikke slippe !!
  Ps : jeg er ved at laese “World without end” af Ken Follet, som foelger op paa “Himlens soejler”, jeg mener at du har snakket om at du har laest Himlens soejler. jeg har koebt den paa engelsk, 1250 sider… men den er alletiders… og slet ikke dyr (10,50 euro). Hvis du vil, kan jek koebe den og sende den til dig…. der er i hvertfald laesestof til MAAAAAAAANGE dage !!
  Knus
  Anette


 12. Oct 26, 2008
  8:33 pm

  Newyorkerbyheart

  Kære Anette!

  Tusinde tak for dit søde tilbud, men den står skam på min boghylde, jeg har bare ikke fået den læst endnu. Tildels fordi jeg ikke kan overskue at skulle holde den (den er så tung), men jeg har også lige fået den på lydbog. Hvad synes du om den? er den ligeså god som “Jordens søjler”?

  Ja, det ville nok være god med en gåtur og jeg siger det til mig selv hvert år – men jeg har endnu ikke fået gjort noget ved det. Da jeg gik hos min smertepsykolog sagde hun til mig – fordi det var en af de ting jeg brugte til at “slå mig selv oveni hovedet med” at jeg skulle lade det fare og så koncentrere mig om noget som jeg fik gjort – og være stolt af det. Jeg FÅR gjort yogalates og åndedrætsøvelser, så lige pt. må jeg “nøjes” med det 🙂
  Det er lidt svært at forklare, men det er noget jeg kan bruge til også at få mig selv til at få det værre med, at sige til mig selv: “at jeg ikke engang kan komme ud at gå”, så jeg prøver på ikke at tænke på det. Nå, det blev vist ikke særlig sammenhængende – eller klogt skrevet – håber at du forstår alligevel 🙂

  Glæder mig bestemt til at høre din erfaring med opskriften – det lyder som om det er en meget speciel person der skal nyde godt af det ;o)

  Mange hilsner – og hils Paris (hvor jeg aldrig har været)

  Birthe


 13. Oct 27, 2008
  10:27 am

  Nille

  Kære Birthe,

  De lammekoteletter ser bare fantastiske ud! Jeg har et par stykker liggende, der SKAL spises i dag – og for en gangs skyld er det ikke noget, der skal marinere i timer. Det ser altid så fristende ud med alle de marinader – men det er jo totalt upraktisk når man er hjemme kl, 18.30-19.00.

  Det er flot, at du får lavet Yogalates – jeg gør det også ca. en gang om ugen til dine dvd’er. Men jeg har jo behov for lidt cykling også for lidt fedtforbrænding i højere gear 😉

  Hav en dejlig dag!

  KH
  Pernille


 14. Oct 27, 2008
  10:34 am

  Newyorkerbyheart

  Kære Pernille!

  Åh glæd dig til de lammekoteletter, de smager forrygende 🙂 Jeg håber, at du vil kunne lide dem…..

  Jeg kunne skam også godt bruge lidt fedtforbrænding, men desværre er min krop ikke altid så samarbejdsvillig *S*

  Kærlig hilsen
  Birthe – PS. håber at du lader mig vide hvad du synes om koteletterne 🙂


 15. Sep 26, 2009
  1:23 pm

  Ann-Charlotte

  Hej NY..

  Som fibrokvinde genkender jeg kun alt for godt dine symptomer og ind i mellem også den frustration, det medfører for en selv og ens nærmeste..

  Jeg sov også ad H til om natten… i lang tid, fakstisk. Så jeg tog konsekvensen for 1 års tid siden, og tager en baldrian med humle til natten, og nu sover jeg noget bedre.. Måske det er noget for dig ? De fås i MATAS i forskellige varianter og styrke. Det gode ved dem er, at de jo ikke er vanedannende som andet sovemedicin kan være.

  Dejlige madopskrifter, tak for dem 🙂


 16. Sep 26, 2009
  3:57 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Ann-Chalotte!

  Ja, det er en frustrerende sygdom – også fordi den er så svær at forklare til andre og ingen kan jo se hvordan vi har det……

  Jeg har prøvet Baldrian (tror jeg nok at det var), men jeg synes de smagte og lugtede ganske forfærdeligt (har aldrig været god til at sluge piller, så nogle gange kommer jeg til at smage på dem!). Jeg tager nu nogle piller, som jeg køber fra England. Hvor vanedannende de er ved jeg ikke, men de hjælper mig til at falde i søvn, hvilket er en lettelse for mig. Hvis jeg ikke får hjælp til det, bliver min hjerne ved med at køre med 220 km. i timen og jeg får ikke sovet…..

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!