Newyorkerbyheart

Sydamerikansk chiligryde (Spis Bedre nr. 11/08)………

Oksekød i tern vendes i soya…….

Brunes derefter af – i hold – på en pande…….

Løg, persille og chili svitses i smør….

Kød- og løgblanding blandes sammen……..

Salaten…….

Den færdige chiligryde…….

Aftenens tallerken……..

I aften har vi fået en skøn sydamerikansk chiligryde fra Spis Bedre nr. 11/08. Den er FYLDT med lækker smag og er faktisk forholdsvis hurtig at lave. Jeg valgte at købe en oksebov, som jeg selv skar ud i tern, fordi det er billigere end at købe oksetern der allerede er skåret ud – men det kan I jo gøre som I har lyst til.

Jeg havde noget Jack Daniels Hickory BBQ (hjembragt fra USA tidligere på året), men ellers prøv med en almindelig BBQ sauce – eller måske røget paprika. Det er for at få den lidt røgede smag til retten, som gør den helt vildt SKØN……

Selvom der bruges forholdsvis meget tabasco er den retten ikke stærk, prøv Jer frem! Jeg brugte kun 2 dåser hakkede tomater i stedet for 3, idet jeg heller ikke helt havde de 1,3 kg. kød som der stod i opskriften. Jeg skriver opskriften som jeg lavede den…….

Sydamerikansk chiligryde, 4 pers. (Spis Bedre nr. 11/08):

ca. 1 kg. oksekød i tern

1 dl soya

2 spsk. olie

salt, friskkværnet peber

1 bdt. persille

2 løg, i ikke alt for fine tern

1 frisk, rød chili, finthakket

2 spsk. smør

1 spsk. balsamico

2 spsk. brun farin

3/4 spsk. tabasco

1 spsk. tørret oregano

2 dåser hakkede tomater

3 spsk. hickory smoked BBQ sauce (eller måske røget paprika??)

1 dåse majs

1 dl creme fraiche (jeg brugte 18%)

Vend oksetern med soya, tag det op og brun det ad flere omgange på en pande i lidt olie. Krydr med salt og friskkværnet peber og kom det i en gryde. Hæld den resterende soya i gryden. Hak persillen (gem lidt til pynt) og svits det sammen med løg og chili (gem lidt til pynt) på en pande i smørret. Steg det til løgene bliver bløde, men de skal ikke tage farve, det tager et par minutter. Kom det i gryden til kødternene. Sæt gryden på et varmt blus og tilsæt tabasco, oregano, hakkede tomater, balsamico, BBQ sauce (eller måske røget paprika) og brun farin. Lad det simre under låg i ca. 45-50 minutter, til kødet er mørt. Hæld væden fra majskernerne og vend det i retten og lad dem varme igennem. Hvis der bruges creme fraiche under 38%, så hæld lidt af den varme sauce i creme fraichen og rør det samme, inden det kommes i gryden, så skulle det ikke skille. Det må dog IKKE koge, kun lige varme igennem, smag til. Server med ris, evt. basmati og salat. Drys persiller og chili på inden servering.

Peberfrugtsalat:

1 rød peberfrugt

1 grøn peberfrug

1 gul peberfrugt

1 rødløg, finthakket

gode tomater fra stilk, hakket

3/4 agurk uden kerner, i grove stykker

Det hele blandes sammen og serveres.

Jeg har været så “god” i dag, at jeg fik mig selv lempet ud af døren og op på cyklen *S* Jeg manglede basmatiris til i aften og da jeg ved at kæresten hader at skulle ind og handle på vejen hjem fra arbejde, så cyklede jeg selv ned og hentede det – vejret var jo også ret dejligt! Det hjalp dog ikke på den splintrende hovedpine som jeg har “fornøjelsen” af idag – og som gav mig en “reminder” hver gang jeg drejede rundt i pedalerne. Nogle gange ville jeg ønske, at jeg kunne skrue hovedet af og lad det ligge og lade op, til det igen er uden smerter *S*

Prinsessen har været lidt på kant med hendes papa i dag *S* Tit vil hun gerne ud om morgenen når kæresten tager afsted på arbejde og så lader han vinduet i badeværelset stå åbent, så hun selv kan komme ind igen. Han lægger også et håndklæde i klemme i døren fra badeværelset og ud i gangen, så hun den ikke smækker for hende og så al kulden ikke trækker ud i resten af huset – i morges glemte han at åbne vinduet!!!! Normalvis ligger hun og sover sødeligt ved siden af mig når jeg vågner af min “prinsesse-søvn” ved 9 eller 10 tiden, men ikke i dag. Da jeg vågnede første gang ved 07.30 tiden og hun ikke var der, troede jeg bare at hun ikke var kommet ind endnu, men da jeg endelig tog mig sammen til at stå op ved 10-tiden (og hun stadig ikke var der), anede jeg at noget var galt – og ganske rigtig – vinduet var lukket. Jeg skyndte mig ud og kaldte på hende og efter få minutter kom hun spurtende – med et bebrejdende blik på mig og en lille ynkelig lyd *S*. Derefter gik det ellers ind i vores klædeskab i soveværelset (som hun selv kan få op) og hun kom ikke ud igen, inden kæresten lokkede hende med en godbid (og MASSER af undskyldninger!) efter aftensmaden. Nu ser det ud til at hun har tilgivet ham, ihvert fald ligger hun ovenpå hans mave og sover med poterne omkring ham *S*

I morgen står den på rester, men jeg vender tilbage på torsdag med speltpandekager med hoisinkylling……..

Print Friendly
Tilbage

14 kommentarer


 1. Oct 29, 2008
  12:31 pm

  Anonymous

  Stakkels prinsesse, der ikke kunne komme ind. Smiler sådan når jeg læser dine indlæg om din kat, jeg savner selv at have en, men engang når vi kommer til at bo i hus (hvis jeg nogensinde bliver færdig med at læse :D) så skal jeg have sådan en og en golden retriever.

  Nå, men ville egentlig spørge om hvor man køber det røgede paprika? Jeg har luret i Netto og Føtex uden held. Skal man i Irma måske?
  Jeg skal bruge det til den ret med lammekølle (hvertfald lam) som du viste for et par dage siden.

  Hilsner Angelika


 2. Oct 29, 2008
  12:49 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Angelika!

  Kan godt forstå at du savner en kat – og en hund – et kæledyr giver så meget 🙂

  Jeg har også ledt efter røget paprika længe, men har nu endelig fundet ud af at Morten Heiberg (ham med dessertcirkus’et) laver det og sælger det i bl. a. Kvickly – hvor jeg har købt det 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 3. Oct 29, 2008
  2:40 pm

  Christiane

  Oioi, speltpannekaker med Hoisinkylling! Jeg venter i spenning..som du vet er jeg veldig glad for den andre oppskriften du har postet om Hoisinkylling, gleder meg til neste oppskrift!

  Kjenner meg igjen i dine beretninger om den søte katten din, jeg har netopp begynt å studere dyreatferd (behaviour)blant annet på grunn av kattene jeg vokste opp med! – utrolig hvordan de søte små kan kommunisere krystallklart hva de synes om menneskene sine…:)

  Hvis du vil lese hvordan nordmenn spiser pannekaker kan du lese mitt siste innlegg på blog’en min; christiane.torden.org, nemlig med ertesuppe til! er det vanlig i Danmark, å spise suppe til middagspannekaker?

  Med beste hilsener,
  Christiane


 4. Oct 29, 2008
  2:52 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Christiane!

  Dejligt at høre fra dig igen 🙂 jeg glæder mig faktisk også til at skal have de pandekager, jeg er VILD med hoisin…..

  Ja katte er nogle specielle dyr og jeg ved slet ikke hvordan jeg skulle leve uden vores kat. Hvor spændene at du er begyndt studere dyreadfærd 🙂

  Da jeg var barn, serverede min mormor pandekager sammen med mad, mest forskellige slags supper (så vidt jeg husker *S*)

  Mange hilsner
  Birthe


 5. Oct 29, 2008
  4:07 pm

  Nille

  Jeg køber også altid hele stykker kød og skærer – det er billigere og meget friskere end noget, der har ligget udskåret i flere dage sikkert!

  Salaten ser jo ud som en hel vitaminbombe 😉

  Jeg lavede dine og Nigellas lammekoteletter forleden aften – og hvor blev de gode. Det er ikke sidste gang!


 6. Oct 29, 2008
  6:56 pm

  Newyorkerbyheart

  Kære Nille!

  ja, jeg tror også på at det er friskere og faktisk synes jeg at det er ret sjovt at stå og skære ud 🙂

  Jeg er glad for at du kunne lide lammekoteletterne, jeg var også helt pjattet med dem…..

  Kærlig hilsen
  Birthe


 7. Nov 1, 2008
  2:46 pm

  Anonymous

  Uhm.. Jeg lavede chiligryden igår, og den var virkelig god. Glæder mig til rester i aften, den kan kun være blevet bedre af at stå lidt.

  Hilsen Charlotte.


 8. Nov 1, 2008
  5:18 pm

  Alex Decker

  Hvor køber du din Hickory Smoked BBQ sauce? Jeg har ledt lidt i Salling, og kan kun finde almindelig BBQ sauce. Men er BBQ sauce egentlig ikke smoked per definition?


 9. Nov 1, 2008
  9:21 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Charlotte!

  Glad for at du kunne lide det – og ja, det er bestemt IKKE dårlige dagen efter 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 10. Nov 1, 2008
  9:22 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Alex D!

  Velkommen herinde, jeg synes ikke at jeg har set dig før – hvis jeg har, så velkommen alligevel 😀
  Jeg er glad for at du giver dig til kende….

  Jeg havde det med hjem fra USA, da vi var derovre tidligere på året, jeg ved ikke om det kan fåes herhjemme. Jo BBQ sauce er jo lidt “røget” i det, men “hickory” er jo en bestemt træ-sort, som giver en anden dybde og smag…

  Mange hilsner
  Birthe


 11. Jun 14, 2010
  12:17 pm

  Alex Decker

  Haha, det er sjovt. Jeg skal lave chiligryde i aften igen, og havde forlagt opskriften. Så kom lige herind igen, og kan se at du har svaret på mit spørgsmål med Hickory saucen. Det havde jeg glemt alt om at jeg havde spurgt om 🙂

  Jeg pønser lidt på at lave gryden her i aften med røget paprika. Hvad tror du ville være et godt mål at komme i? 2-3 tsk?

  Tak for en god blog. Dengang jeg skrev var jeg også ny herinde. Men har nu luret et par gange siden 😉


 12. Jun 14, 2010
  1:15 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Admin!

  Jamen, så velkommen herinde………igen 🙂

  Dejligt at du er vendt tilbage og tak fordi du genopfriskede min hukommelse ang. denne opskrift, det smagte SÅ godt……

  Mange hilsner
  Birthe


 13. Jun 14, 2010
  3:26 pm

  Alex Decker

  Hovsa, ved ikke lige hvorfor mit navn blev vist om Admin, men det er altså mig der er Alex D 🙂


 14. Jun 14, 2010
  11:00 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Alex!

  Jeg syntes godt også at det var et lidt mærkeligt navn, men jeg har været udsat for mere underlige ting i den tid jeg har haft bloggen 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!