Newyorkerbyheart

Sammenkogt ret med skinkekød og mos af søde kartofler……..

16 november , 2008 - af Newyorkerbyheart - Kategori: Tilbehør/vegetar retter - Tags: , , ,

De søde kartofler koges med et par fed hvidløg……..

Cocktailpølserne svitses……..

Skinkekød i tern bruges af, sammen med røget paprika…….

Løg, hvidløg og gulerødder tilsættes……..

Så skal det bare simre……..

Den færdige mos af søde kartofler………

Aftenens tallerken med almindelig kartoffelmos, sammenkog ret, mos af søde kartofler og dampede grønne bønner………

I aften har vi haft kærestens mor på besøg til spisning. Menuen stod på sammenkogt ret med skinkekød, almindelig kartoffelmos, mos af søde kartofler og dampede, grønne bønner – lækkert, nemt og MEGET mættende. Efterårsmad når det er bedst………

Sammenkogt ret med skinkekød, 4-6 pers.:

1 bakke skinkeschnitzler, skåret i tern (se note 1)

1 bakke champignon i kvarte eller halve

4 gulerødder i tynde, skrå skiver

1 bakke cocktailpølser

1-2 tsk. røget paprika (se note 2)

salt, friskkværnet peber

2 løg i tynde, halve skiver

2-3 fed hvidløg, finthakket

1 dåse hakkede tomater

lidt vand

lidt flydende grønsagsbouillon

evt. lidt maizena til jævning

evt. lidt (madlavnings)fløde

flydende margarine med olivenolie til stegning

Prik alle cocktailpølserne med en gaffel, så flækker de ikke så nemt. Kom fedtstof i en gryde og svits cocktailpølserne lidt, til de bliver lidt gyldne (se note 3). Tag den op og stil dem til side. Kom evt. lidt mere fedtstof i gryden hvis det er nødvendigt og brun kødet godt af, evt. ad et par gange, krydr med salt, friskkværnet peber og røget paprika. Kom løg og hvidløg ved, lad det svitse lidt mere til løgene bliver bløde, men de skal ikke tage farve. Tilsæt gulerødder i skiver, svits dem et par minutter inden champignon tilsættes. Krydr igen med lidt salt, friskkværnet peber og evt. lidt mere røget paprika. Når væden fra champignon er kogt lidt ind igen, tilsættes hakkede tomater, evt. lidt vand og flydende bouillon. Skru ned for varmen, læg låg på og lad det simre i ca. 1 times tid, til kødet er godt mørt. Smag det til, tilsæt cocktailpølserne og lad dem varme igennem igen. Kom lidt (madlavnings)fløde i og jævn den hvis det ønskes med lidt maizena rørt ud i lidt vand. Server med ris, kartofler eller kartoffelmos + en form for grønt.

Note 1:

Jeg kan godt lide selv at skære mit kød ud, for så ved jeg hvordan kødet det kommer fra ser ud. Men det kan jo købes færdigt udskårne kødtern.

Note 2:

Røget paprika er et af de BEDSTE krydderier der findes (synes jeg *S*). Det kan være lidt svært at finde, men Morten Heiberg laver det og det sælges bl. a. i Kvickly. Det kommer i et forholdsvis stort glas, men bliv ikke forskrækket, du skal nok få det brugt……

Note 3:

Jeg svitser altid cocktailpølserne lidt, istedet for at komme den “rå” i gryderetter, fordi jeg synes at det giver dem lidt mere smag – og jeg bruger ALDRIG cocktailpølser fra dåse – men det er selvfølgelig en smags- og holdningssag………..

Jeg valgte at lave en mos af søde kartofler (eller batater, som de også hedder) sammen med almindelig kartoffelmos, fordi vi havde nogen liggende som skulle bruges. Søde kartofler er super LÆKRE og er en del sundere end almindelige kartofler. Selvom de hedder kartofler er de faktisk ikke i familie med almindelige kartofler. De kan tilberedes på et utal af måder, men jeg valgte den måde som min Mama tilbereder dem til Thanksgiving.

Mos af søde kartofler:

5 søde kartofler, vasket men med skræl

2 fed hvidløg, pillet

smør

flagesalt, friskkværnet peber

lidt mælk

frisk, fintrevet muskatnød

Kom kartoflerne i en gryde med vand sammen med de pillede hvidløgsfed. Kog dem til de er møre og lad dem så køle af (gem hvidløgene), til skindet kan pilles af. Mos kartoflerne sammen med de kogte hvidløgsfed og smag til med lidt smør, flagesalt, friskkværnet peber, fintrevet muskatnød og lidt mælk.

Desserten stod på hjemmelavet is.

Kæresten var på arbejde i går og her til morgen var han oppe og spille squash med naboen, så jeg syntes at jeg ville forkæle ham lidt! Jeg stod op og bagte amerikanske pandekager, stegte bacon og lavede lidt røræg. Jeg lavede også en god kande stempelkaffe, satte juice på bordet og tændte stearinlys – han blev SUPER glad og jeg tror at han i det øjeblik syntes at jeg er en god kæreste *S*. Pandekagerne blev selvfølgelig nydt med iskoldt smør og så den hjemmelavede ahornsirup fra min Papa, som er verdens BEDSTE! Har man først smagt den, så eksisterer der ikke andre…….

Det var en perfekt start på en søndag morgen – og det sker ikke så tit, at vi “frådser” sådan – så det blev nydt med god samvittighed *S* Ellers blev dagen brugt på afslapning, støvsugning, gulvvask og forberedelse af mad til i aften. Alt i alt en god og SKØN søndag…….

Bøger:

Jeg er jo ved “Himmeløje” af Arne Dahl, den 10. og sidste i serien om A-gruppen – og jeg er VILD med den! Jeg er ikke kommet vild langt endnu, men selvom det er et stykke tid siden jeg læste den sidste, så kommer jeg hurtig tilbage ind i det univers igen. Jeg synes at det gode ved hans bøger er, at han ikke bruger enorme mængder af tid og energi på at genfortælle hvad der er sket i de tidligere bøger. Der er kun det, der er nødvendig for historien. Nogle bøger i sådan en serie, kan bestå af mange siders opsummering og det er lidt træls, når man har læst alle bøgerne.

I morgen står den på rester, men jeg vender tilbage på tirsdag……

Print Friendly
Tilbage

11 kommentarer


 1. Nov 17, 2008
  9:31 pm

  Ulla

  Hej Birthe.
  Den ser rigtig god ud, den sammenkogte, den skal jeg da prøve. Og det med røget paprika har jeg hørt før skulle være super lækkert, og heldigvis ligger Kvickly bare få 100 meter herfra. Jeg tænkte på om du mon har en opskrift på tunacassarole, den med tun, pasta og den var ligesom cremeagtigt, sovsen. Det er en ret der, som du nok ved, er ret brugt i usa, eller ihvertfald New England… den kom i ovnen med ost på. Du er bare mit bedste bud på en opskrift jeg har ledet efter i… maaange år. Nu har jeg så selv fået børn og jeg er da sikker på de vil elske det som de unger jeg passede i Andover gjorde. P.s jeg er da blevet medlem af din fanklub :o)
  Hilsen Ulla


 2. Nov 17, 2008
  9:36 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Ulla!

  Du må helt sikkert prøve det røgede paprika, jeg er SÅ vild med det 😀

  Var du i Andover, MA? for det er vel ikke “mit” lille Andover, NH?

  Jeg har denne: http://newyorkerbyheart.blogspot.com/2006/06/tuna-noodle-casserole.html som jeg har lavet mange gange. Jeg tror at den er fra Better Home and Garden’s kogebog eller noget i den stil. Ihvert fald en tyk kogebog, som jeg har fået af min Mama…

  Mange hilsner
  BIrthe


 3. Nov 17, 2008
  10:28 pm

  Hendes Dagbog

  Hej Birthe

  Hvor fandt du kartoflerne “sweet potatoes” henne?

  Jeg bor i den vest-jyske område, har nemlig endnu ikke set dem her over??

  Jeg suger nemlig også til mig, når jeg kan få noget fra USA… Indtil nu sender min bror “supplies” til os… Det er jo lidt billiger end fra “foodfromhome.dk”

  bedste hilsener
  Christina


 4. Nov 17, 2008
  10:32 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Christina!

  Velkommen herinde, synes ikke jeg har set dig før 😀

  Jeg har købt i vores lokale Netto forretning (Brørup) og jeg så at Superbrugsen også havde den i dag…

  “Food from home” er alt for dyre efter min smag, så er det dejligt at kende nogen der kan sende. Det næste jeg skal have er “fire roasted tomatoes” og “french vanilla coffee” 😀

  mange hilsner
  Birthe


 5. Nov 17, 2008
  10:49 pm

  Hendes Dagbog

  Hej igen

  Første gang du “hører” fra mig, men jeg har fulgt din blog i lang tid… Er vild med dine opskrifter 🙂

  Også her mit hjem, blander vi dansk og “derover” fra mad… men må lige sige, at jeg har en ½ “caribbean” i mig… Men det giver jo kun et ekstra pift til det “spicy”

  Min bror bor i New Orleans, LA.

  bedste hilsener
  Christina


 6. Nov 18, 2008
  10:55 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Christina!

  Jeg er glad for at du kan lide min blog 🙂

  Det caribbiske køkken skulle jo også byde på en del lækkerier, har jeg ladet mig fortælle – og har jeg kunnet se i de opskrifter jeg er stødt på, så det er jo slet ikke dårligt 😀

  Mange hilsner
  Birthe
  – som desværre aldrig har været i New Orleans


 7. Nov 19, 2008
  9:00 am

  Ulla

  Hej Birthe. Andover MA såmænd. Men det er ikke langt fra New Hampshire.
  Kh Ulla


 8. Nov 19, 2008
  10:34 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Ulla!

  Nej, det ligger nemlig ikke langt fra NH. Jeg har kørt igennem engang – dog lidt sjovt at vi begge har været i Andover! 😀

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Nov 20, 2008
  10:01 am

  Ulla

  Ja det er faktisk sjovt :o) MIt Andover er mest kendt for Philips Academy, hvor gamle George Bush gik. Og så boede skuespilleren Robert Urich der. Han døde for et par år siden, ikke særlig gammel. Han har vist mest lavet tv krimier og Danielle Steele.


 10. Nov 20, 2008
  10:17 am

  Newyorkerbyheart

  Hej igen Ulla!

  Ja, det var netop akademiet vi var forbi for at se, fordi min Papa har gået der sammen med hans brødre 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!