Newyorkerbyheart

Øl-braiserede svinekæber med polenta……..

Polentaen kogt og hældt til afkøling……..

En kop velfortjent kaffe og en friskkogt klejne…….

Svinekæberne klartgjort til aftensmaden…….

……..de brunes af……..

Alle ingredienserne i gryden……….

Polenta skåret i bjælker og klar til at blive stegt……

Perleløg glaseres…….

……..polenta “bjælkerne” steges…….

De øl-braiserede svinekæber er klar til servering……

Gårsdagens tallerken……..

I går fik vi så øl-braiserede svinekæber med polenta til og jeg må sige, at de var vente tiden værd!!! Hold da op hvor smagte de godt og de var så møre, at knive overhovedet ikke var nødvendige……..

Jeg lavede stegt polenta, kartoffelmos og dampede bønner til – jeg tror at alle var godt tilfredse med menu’en og det mætter – MEGET………

Øl-braiserede svinekæber, 4-6 pers.:

ca. 1 kg. svinekæber
mel, krydret med salt og friskkværnet peber
3 fed hvidløg, finthakket
1 pakke bacon i tern
2 løg, i halve ringe
2 kviste frisk timian
salt, friskkværnet peber
3 gulerødder i små bjælker
2 dl stout (øl)
2 dl grønsagsbouillon
1 spsk. æblecidereddike
1 spsk. dijonsennep, gerne grovkornet
½ pose frosne perleløg
ca. 25 g smør
ca. ½-3/4 spsk. sukker
1½ dl vand
Svinekæberne ses efter for sener og de duppes tørre med køkkenrulle. Bacontern steges på en pande til de er gyldne og sprøde, kommes op i en stor gryde. Svinekæberne vendes i mel blandet med salt og friskkværnet peber og brunes godt af i fedtstoffet fra bacon og evt. lidt mere olie. Brun dem på alle sider – gøres ad flere omgange – og de brunede kæber kommes op i gryden til baconternene. Så brunes løgeneringe – i fedtstoffet fra kød og bacon – til de bliver lidt brune og de kommes også op i gryden. I gryden kommes også de rå (finthakkede) hvidløg, groft salt, friskkværnet peber og timiankviste. Panden koges af med stout (øl), æblecidereddike og sennep, det skal koge til væsken er halveret, derefter hældes det op i gryden. Nu sættes gryden på varmen og bouillon tilsættes, lad det koge op og skum det så for fedt og urenheder. Læg låg på og lad det småsimre ved svag varme i 1 time. Kom gulerødder i bjælker i, læg låg på og lad det simre i endnu ½ time. Imens smeltes smørret på en pande sammen med sukker, når det er smeltet hældes vand ved og så kommes perleløgene på. Lad det koge ved høj varme – og UDEN låg – til al vandet er HELT fordampet og løgene bliver lidt gyldne, nu skal der røres i den, så de ikke brænder på! Når der er let brune over det hele hældes de i gryden til svinekæberne. Prøv om du kan fiske timainkvistene op og saucen kan evt. jævnes med lidt maizena udrørt i vand hvis det ønskes. Smag til og server med ønsket tilbehør, jeg valgte altså både stegt polenta og kartoffelmos. VELBEKOMME OG NYD DENNE FANTASTISKE RET…….

Stegt polenta:

1 liter vand
lidt salt
2 tsk. citronsaft
3 spsk. frisk, revet parmesanost
3 spsk. olivenolie
2 dl majsgryn
Kom vand og salt i en gryde og kog det op. Når det koger røres majsgryn i lidt ad gangen, mens der hele tiden piskes, så det ikke klumper. Pisk olivenolie, citronsaft og ost i og kog – under konstant piskning – i ca. 10-15 minutter til noget af vandet er fordampet og massen ligesom bliver grød-agtig i konsistens. Hældes op i et lavt fad, der er smurt med olivenolie. Lad det køle af og stil i køleskab til det skal bruges. Når der skal spises, kan der skæres små “bjælker” ud og de kan steges på (grill)pande i ganske lidt olie, til de bliver let gyldne.

I går var der “store bagedag” her i det lille hjem! Kærestens søster kom med sushi ved middagstid og da vi havde fortæret det gik vi igang med julebagningen. Vi bagte dobbelt portion af Lagkagehuset’s pebernødder, endnu en portion vaniliekranse ( som af en eller anden grund blev endnu bedre end dem jeg bagte den anden dag, det må være medhjælperens skyld *S*) og vi sluttede af med at koge en portion klejner.
Da vi var færdig med klejnerne trængte vi også til at sidde ned, får en kop kaffe og nyde lidt smagsprøver af den friske julebag – og hvad er bedre end en friskkogt klejne????
Jeg er meget taknemmelig for at kærestens søster ville hjælpe mig (TAK Dora!!!!), ellers tror jeg aldrig jeg havde fået lavet alle de småkager – og jeg var godt brugt da vi var færdige!!

Efter al den aktivitet blev blev det nydt at aftensmaden skulle stå og simre, så kunne vi alle slappe lidt af imens *S*. Det hyggeligt – og skønne – aftensmåltid var en perfekt afslutning på en god og hyggelig dag, som blev sluttet af med “baby-billeder” af prinsessen. Det er lidt sjovt a se hvor LILLE hun faktisk har været, men hun er nu ikke blevet mindre køn med alderen – TVÆRTIMOD!! *S*.

I går fik hun hendes ekstra pille for første gang og hun tog det faktisk meget pænt. En af de bivirkninger der kan være ved den uges kur hun skal være på (binyrebarkhormon) er, at hun kan blive ekstra sulten (faktisk ikke føle mæthed). Jeg ved ikke om pillerne allerede har hjulpet, men ihvert fald har hun spist i dag, som om Royal Canin har betalt hende for det!!! Hun har nærmest siddet konstant ude ved hendes madskål og det kan da godt være, at vi bliver nødt til at rationere hendes mad lidt de næste dage – ellers spiser hun os fra hus og hjem *S*

I dag har vi været i Ribe en tur. Der var nu ikke så meget julestemning, det var mest vådt, da det faktisk regnede en del. Det blev mest til lidt shopping efter små-ting i Kvickly og Føtex, men vi fik da lige en gåtur igennem byen………

I aften står den på herlige rester – som vi glæder os til – så jeg vender tilbage i morgen. God søndag aften til Jer alle……..

Print Friendly
Tilbage

6 kommentarer


 1. Dec 8, 2008
  8:07 am

  Hanne's verden

  Hej

  De svinekæber lyder fantastisk.
  Har tænkt på, at jeg skulle prøve at lave det en gang. Tror, at jeg vil bestille nogle ved slagteren inden så længe.

  :o) De kære dyr. Vi har selv en hankat – mon han selv har fået ordineret binyrebarkhormon… han ville sidde konstant med hovedet i madskålen, hvis vi ikke rationerede hans mad;o)
  Ha’ en dejlig dag.
  Hanne


 2. Dec 8, 2008
  10:10 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Hanne!

  Åh, du må prøve de svinekæber, de er SÅ gode og lækre 😀

  Det kan være at han har en speciel “hotline” til dyrlægen 😀 Vores lille prinsesse var bogstaveligtalt ikke til at trække væk fra madskålen, hun sidder konstant ude i bryggerset og venter på at skålen bliver fyldt op…

  Mange hilsner
  Birthe


 3. Dec 8, 2008
  3:04 pm

  Anne

  Hej Birthe

  Jeg vil lige efterlade en lille kommentar, for det er super længe siden sidst. Jeg fulgte jo trofast din blog mens jeg boede i Monterey, CA, og jeg gør det også stadig efter jeg er kommet hjem, jeg har bare ikke kommenteret:-)

  Du er en evig kilde til inspiration – både med hensyn til dit livssyn, dit syn på mennesker og dyr og din fantastiske madlavning! Og det vil jeg gerne sige tak for!

  Jeg har jo selv en lille firbenet øjesten (eller han har mig – vi er ikke helt enige om hvordan det hænger sammen:o) og derfor vil jeg lige bidrage med en kommentar. Jeg tror ikke at du skal være bekymret for prinsessen. Jeg har set det samme med min mors kat, den begyndte også at slikke sin pels af, og de var ikke nogen der kunne finde ud af hvad der var galt. Heller ikke dyrlægen. Og de prævede alt, men kunne bare ikke finde ud af hvad det var. Det var hverken allergi eller ringorm eller noget som helst andet “måleligt”. Og missen virkede ikke som om den havde ondt, eller på anden måde var syg eller besværet af det. Men det endte med at gå helt i sig selv igen, og al pelsen voksede ud igen. Den var ellers nærmest skaldet på maven og ned af bagbenene. Og den er nu frisk som en havørn og har lige så fin pels som før. Så jeg tror som sagt ikke at du skal være bekymret (selvom man jo ikke kan lade være) for mit bud er at det går i sig selv.

  Igen, tusind tak for en fantastisk blog!!

  Mange hilsner

  Anne (tidligere fra Monterey)


 4. Dec 8, 2008
  3:14 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anne!

  Hvor er jeg bare glad for at høre fra dig igen, har godt nok tænkt lidt over hvor du blev af 😀

  Du aner ikke hvor meget det betyder for mig at læse at min blog er så brugbar, tit tænker jeg, det er jo bare “lille mig”, hvor interessant kan det være???

  Jeg troede faktisk at du boede fast i Monterey – altså at du ikke skulle bo i DK igen, men det er da dejligt at vide, at du nu befinder dig her i landet – det er vi kun blevet rigere af 🙂

  Jeg er glad for at høre om din mors kat, det beroliger mig. Vores prinsesse ser nu heller ikke til at hun på nogen måde har ondt eller lider. Men det ser noget sjovt ud når hun går, fordi hun er helt skaldet ned ad benene…..

  Tak for din kommentar, du har været savnet!!

  Mange hilsner
  Birthe


 5. Nov 14, 2009
  10:46 pm

  thomas

  Hej!
  Vil bare lige sige at jeg med STOR interesse har læst din blog og har nu to gange lavet din opskrift på svinekæber. Den er begge gange gået rent ind og smager fantastisk. Skægt som jeg via din blog føler mig lidt superkok-agtig. Men det er jo kun lånte fjer.
  Jeg glæder mig til flere indslag.

  Kærlige hilsener
  Thomas


 6. Nov 14, 2009
  11:10 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Thomas!

  Velkommen herinde og tak fordi du giver dig til kende 🙂
  Dejligt at du kan lide det, det smager også dejligt – det er snart ved at være et år siden jeg lavede det og der er kommet mange retter til siden……

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!