Newyorkerbyheart

Fastelavnsboller med marcipan og chokolade (Spis Bedre nr. 02/09)……….

Dejen til fastelavnsbollerne………..

…………..rullet til boller…………….

Marcipanmassen fyldt i…………

Ikke så pæne, men ikke desto mindre LÆKRE!…………..

Pyntet med chokolade og klar til at blive spist…………

Kartoffel-/porre-/baconfadet, som var dagens aftensmad…………

I dag har jeg bagt fastelavnsboller til den helt store guldmedalje – og gavmildt delt ud til vores naboer – som jeg tror blev glade for lidt hjemmebag, til kaffen *S*. Opskriften er fra Spis Bedre nr. 02/09. De er faktisk blevet ret gode, omend ikke nær så pæne som i bladet! Jeg synes at det var lidt svært at få lavet et hul, hvor marcipanmassen kunne fyldes i. Dejen var så elastisk, at det blev ved med at “poppe” op, selvom jeg lavede en fordybning med fingrene. Resultatet blev at det flød lidt ud over kanterne, men de smager super GODT – og det er jo det vigtigste.
De er nemme at lave og dejen nem at arbejde med.

Jeg lavede dobbelt portion og lavede en blanding af halvt creme fraiche 38% og halvt creme fraiche 18%.

I får opskriften som jeg lavede den……………

Fastelavnsboller med marcipan og chokolade (Spis Bedre nr. 01/09), 24 stk.:

50 g gær
1 dl lunkent vand
70 g sukker
2 æg
2½ dl creme fraiche 38%
2½ dl creme fraiche 18%
700-800 g mel
Fyld:
2 æg
160 g rørsukker
200 g rå marcipan
Desuden:
1 sammenpisket æg til pensling
smeltet chokolade til pynt
Rør gæren ud i det lunkne vand. Tilsæt sukker, æg og creme fraiche. Kom melet i lidt ad gangen og ælt dejen til den er blank og glat. Dæk dejen til og lad den hæve et lunt sted i 1 time. Pisk æg, sukker og marcipan sammen. Når dejen er færdighævet, så ælt den let igennem og form til 24 boller. Læg bollerne på bageplader med bagepapir. Lav en god, dyb fordybning i midten af hver bolle med fingrene og fordel fyldet i hullerne. Pensl med let sammenpisket æg og lad den hæve et lunt sted i endnu 20 minutter. Bag dem i midten af en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 15 minutter. Sæt dem på en bagerist og pynt de lune boller med smeltet chokolade – nyd dem friskbagte.

I dag var træningsdag. Jeg formåede igen at holde de 5 km nede på 18 minutter – RENT! Ved at stå i bøjlen i nogle minutter ad gangen, istedet for at bruge “stavene”, forøges tempoet VÆSENTLIGT. Jeg kan dog ikke holde det ud så lang tid at gangen, fordi mine ben syrer det og det er noget hårdere end at bruge “stavene” – men så er der jo noget at arbejde med *S*.
Derefter blev det til 45 minutters pilates, idag prøvede jeg igen med “Pilates med kvalitet 3” og det gik væsentlig bedre end sidste gang – så min form ER blevet bedre!! Sidste gang gjorde det jo ondt på den forkerte måde og min krop var helt smadret i flere dage efter, med smerter som ikke skulle være der. I dag føltes det meget bedre og jeg kan mærke at min krop og min “core” (det indre korset) er blevet stærkere, det er en FED fornemmelse *S*
Jeg sluttede af med ½ time på Wii Fit. Kæresten er ved at være bange for at jeg bliver stærkere – og mere udholden – end ham på skiferien *S*

Da jeg fik min Wii Fit sidste fredag, viste min “fitness age” 66 – hvilket jo bestemt IKKE er er noget at være stolt af, idet jeg “kun” er 37!!! Jeg vidste godt at jeg ikke ville få noget der svarede til min alder, fordi min krop jo er betydelig svækket pga. af min sygdom. I dag da jeg tog testen, var min “fitness age” kommet ned på 48!!!!! – så motion betaler sig *S*

Det er ret sjovt med de yoga øvelser der er på Wii Fit og se hvordan min balance egentlig er! Jeg har jo ikke gået til yoga, kun lavet øvelser via dvd, så jeg har jo ikke rigtig fået en vurdering af hvordan jeg laver øvelserne. Det viser sig faktisk, at jeg gør det ok og har en rimelig balance. Der er dog betydelig forskel på om jeg laver øvelserne sidst i min træningsrunde, hvor jeg er træt eller om jeg laver dem når jeg er frisk……

Aftensmaden i dag bestod bare af kartoffel-/porrefad med bacon. I dag kom jeg både en pakke bacontern og en pakke skinkestrimler på, det blev den ikke mindre god af *S*. Det er en ret jeg vender tilbage til igen og igen………….og IGEN. Dels fordi den er så let at lave, dels fordi den smager så GODT! – det er “comfort food” for mig………….

I morgen skal vi i byen til både eftermiddagskaffe og aftensmad – og jeg er IKKE vild med det! Lige pt. skriver jeg ikke mere, jeg skal lige gå og overveje hvor meget jeg kan skrive herinde. Jeg har en masse som jeg SÅ gerne vil ud med, men på den anden side bør jeg vel også tage visse hensyn??? I må vente og se hvad jeg kommer frem til, om jeg kan give Jer mere information, eller om jeg må bide det i mig *S*

Jeg vender tilbage på søndag med en pastaret med chorizo…………

Print Friendly
Tilbage

17 kommentarer


 1. Jan 23, 2009
  10:28 pm

  Helle

  Hej Birthe.
  Fastelavnsbollerne ser godt nok lækre ud. Hvordan er de på anden dagen? Overvejer nemlig at lave dem til mine kollegaer ifm. min fødselsdag om en uge, men så skal jeg jo bage dem torsdag. Skal de opbevares på køl? Og tror du ikke man kan variere dem med syltetøj og vaniliecreme? Ja, det var mange forespørgsler 🙂

  Ønsker dig det bedste – du har da dit at kæmpe med.

  Mvh. Helle (som har fulgt dig længe, men vist ikke kommenteret dig endnu…)


 2. Jan 23, 2009
  10:32 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Helle!

  Velkommen til – sådan officielt *S* Tak fordi du giver dig til kende 🙂
  Af gode grunde ved jeg ikke hvordan de er på 2. dagen, da jeg har bagt dem i dag – men hvis jeg husker det skal jeg lade dig det vide i morgen (ellers spørg mig lige igen). Jo, jeg tror sagtens du kan variere dem. Jeg har også en anden opskrift – som jeg også skal have lavet i år – helt traditionelle med creme i. Du kan finde dem i mit opskriftindex – de er SUPER gode.
  Jeg tror ikke du skal opbevare dem på køl, jeg synes tit at brød bliver mere tørt af det….

  Jeg har nok ikke mere at kæmpe med end andre – men tak 🙂

  God weekend og mange hilsner
  Birthe


 3. Jan 23, 2009
  10:51 pm

  Auramin

  Hej Birthe!

  Åh hvor ser de gode ud! Er det sådan nogen tunge boller som man nogen gange kan købe, eller er det mere lette i det?

  Jeg kan klart anbefale pølsehornene, de er super nemme og tager ingen tid – og så er det et levn fra min barndom som jeg synes bringer gode minder frem om diverse børnefødselsdage 😀

  Du er meget velkommen til at putte mig på din blogrolle – jeg er meget beæret over at være læst af så garvet en køkkenchef som dig 😉

  Håber alt er vel hos dig, jeg bliver nødt til at vende tilbage til eksamensbøgerne!

  Vi blogges,
  Nicolai.


 4. Jan 23, 2009
  11:00 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Auramin!

  De er ikke sådan super tunge i det, men lidt tungere end dem jeg normalt laver (dem med creme i – som også skal laves i år på et tidspunkt). De smager skønt og duften i køkkenet bagefter er helt fantastisk 🙂

  Jeg må prøve de pølsehorn i en af den nærmeste tid……

  Rosen går lige tilbage til dig, jeg synes du gør det godt og bare vent til du bliver lige så gammel som mig 🙂

  Mange hilsner og held og lykke med eksamen

  Mange hilsner
  Birthe


 5. Jan 24, 2009
  8:40 am

  Anonymous

  Hej Birthe. Endnu en fantastisk bagedag du har haft, og m.h.t. dine naboer, ja det må være vidunderligt at være nabo til dig – gid det var mig. Jeg føler med dig angående det at skulle ud at spise, ikke nok “bare” til kaffe, mmen hele menageriet. Læs af Birthe, men jeg er godt klar over hvad du mener:-) Jeg skriver nærmere ang. din lækre opskrift på chokoladekagedessert som vi fik i aftes, senere. En god dag til dig trods alt.
  Hilsen Charlotte den 2.


 6. Jan 24, 2009
  10:37 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Charlotte den 2.!

  Det er dejligt sådan at gå rundt med hjemmebag, jeg tror på at det skaber glæde 🙂

  Ja, havde det så bare kun være til kaffe, så ville det være til at overskue – men at tilbringe en ½ dag – det er bare ikke sjovt! Især ikke når der ikke er nogen forståelse at hente andre steder fra ;o)

  Glæder mig til at høre om chokoladekagen og også god dag til dig og dine……..

  Mange hilsner
  Birthe


 7. Jan 24, 2009
  3:52 pm

  Signe

  Hej Birthe
  Jeg bagte nøjagtig de samme fastelavnsboller i går, men droppede helt 38% creme fraiche (havde kun 18% i huset), og de blev super gode og lette alligevel. Desuden lavede jeg dejen om morgenen og lod den hæve 6 timer i køleskabet, hvilket den også havde det fint med.
  Jeg syntes bollerne blev rigtig gode – noget anderledes end de klassiske med creme, men da familien gik godt til fadet, kan jeg ikke svare på om de er gode dagen derpå 🙂
  Ligesom dig havde jeg også problemer med at få dem til at ligne dem i bladet, men smagen var jo fortrinlig!


 8. Jan 24, 2009
  7:42 pm

  angelika

  Hej Birthe

  Igen igen løber mundvandet.. De ser rigtig gode ud. De må prøves en dag.

  Mange hilsner fra Angelika


 9. Jan 24, 2009
  7:47 pm

  Anne

  Hej Birthe

  Hvor ser de boller bare fantastiske ud! Det er lige så tænderne løber i vand – men sådan er det jo altid når man ser billeder af din mad:-)

  Mht hvad du kan skrive og ikke kan skrive herinde, så kan jeg godt forstå at du gerne vil vise hensyn til andre, men samtidig er det jo DIN blog, og det er ho her du har mulighed for at ‘lufte ud’. Det mener jeg at du har al ret til at gøre, så må folk jo så forholde sig til det som de vil. Du behøver jo ikke nævne navne, og så er det jo op til folk selv om de føler sig truffet. Og hvis de gør, så er der jo nok noget de burde tænke lidt over…
  Ja, det var så bare lige min mening:-)
  Keep up the good spirit!

  Mange hilsner

  Anne (før fra Monterey, CA, nu fra Odense)

  P.S. Er bare SÅ imponeret over hvor meget du træner!!!


 10. Jan 24, 2009
  11:00 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Signe!

  Jeg er glad for at jeg ikke er den eneste der ikke kunne få dem til at ligne.
  Vi har nogen tilovers og de ER altså bedst på den dag de er bagt, men det kan være at de bliver gode hvis de lunes lidt……


 11. Jan 24, 2009
  11:01 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Angelika!

  De smager også godt – men bedst nybagte 🙂

  mange hilsner
  Birthe


 12. Jan 24, 2009
  11:02 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej igen Signe!

  Undskyld jeg fik ikke afsluttet ordentligt, jeg blev lidt for hurtig på tasterne….

  Mange hilsner
  Birthe


 13. Jan 24, 2009
  11:03 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anne!

  Jeg bliver så glad hver gang jeg ser dig herinde 🙂

  Tak for dine betragtninger, de er værdsatte og de er med i mine overvejelser……

  Mange hilsner
  Birthe


 14. Jan 25, 2009
  10:33 am

  Eva

  Hej Birthe,

  Hvordan kom du gennem dagen i går?

  Mange hilsner Eva


 15. Jan 25, 2009
  5:28 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Eva!

  Ok, tak 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 16. Jan 25, 2009
  6:00 pm

  Karin Hørkilde

  Hej Birthe.

  Jeg afprøvede din opskrift på luksus-havregrød forleden – det smagte simpelthen FANTASTISK. Tak for den dejlig blog med megen god inspiration;-))

  Kærlig hilsen Karin


 17. Jan 25, 2009
  11:27 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Karin!

  Tak for din kommentar og jeg er glad for at du kan bruge min blog som inspiration 🙂

  Jeg er selv SÅ vild med havregrød………desværre er jeg løbet tør for bananer.

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!