Newyorkerbyheart

Nytårsmenu’en 2008……………….

Dadler med bacon viklet om og smurt med sød chilisauce…………

De færdige “hapsere”…………..

Jomfruhummerne er klar til at komme i ovnen………….

………..så er de færdige………….

Forretten serveres……………

Vores nytårsbord…………..

Klaret smør til bearnaisesaucen…………..

Bearnaise-essenssen skal laves……………

Den færdige essens…………….

Den brunede oksefilet, klar til at komme i ovnen…………..

Aftenens lækre salat……………

Oksefilet garneret med svampe-/bacon-/persillemix og omgivet af smørstegte kartofler…………

Hovedretten er serveret………….

Chokolade creme brulee’en klar til at komme i ovnen…………

……………og færdigbagte……………

Kransekagen til kl. 24.00………………

GODT NYTÅR til Jer alle – jeg håber at I kom godt og sikkert ind i 2009 – og velkommen til dette første indlæg dette nye og friske år! Der er noget jomfrueligt over de første dage i et nytår, som nyfalden sne, som uberørte bøger………………..

Vi ved endnu ikke hvad året vil bringe os af sorger, glæder, oplevelser, møde med fremmede mennesker osv. – og heldigvis for det *S* Jeg glæder mig til at tage fat på 2009, lave noget spændende mad og forhåbentlig møde nogen af Jer derude, som følger mig…………

Vi havde en stille og rolig aften i går, men absolut hyggelig. Vi så dronningens nytårstale, som så mange andre danskere, mens vi fik dadler med bacon om og et glas Asti.

Vores forret bestod af jomfruhummere bagt med krydderurtesmør, på en bund af salat med en let dressing og et stykke godt brød.
Hovedretten var oksefilet med smørstegte kartofler, garneret med forskellige stegte svampe, bacon og persille. Dertil hjemmelavet bearnaisesauce og en varm salat, som smagte helt vild godt og er meget let at lave. En salat, der er SUPER god som vinter-/efterårssalat. Jeg tror ikke at jeg lavede bearnaisen helt rigtig – og jeg havde problemer med at den ville skille!!! Vi kunne begge to godt lide smagen af den, som var ret lækker, men jeg ved ikke om jeg synes at det er besværet værd! Der er nok en del af Jer derude nu, som vil rynke på næsen af mig, for hjemmelavet bearnaise skulle jo helt sikkert være det bedste……………men jeg synes at det er et STORT arbejde! Det involverer MEGET piskning og min højre arm er totalt ubrugelig i dag – og gør meget ondt, jeg tror hellere at jeg vil købe mig til det i fremtiden, end ødelægge min arm…….
Desserten blev chokolade creme brulee, som smagte dejligt – men var noget sød – og jeg tror jeg vil foretrække en helt “almindelig” creme brulee…………….men dog en god og lækker variation, hvis det skal være og hvis I er mere til chokolade end jeg er *S*

Dadler med bacon og sød chili sauce:

dadler
bacon i skiver
sød chilisauce
Tag stenene ud af dadlerne og vikl ½ skive bacon om hver dadel, fæstn med en tandstikker. Læg dem i et fad, foret med bagepapir. Pensl dem med lidt sød chilisauce og bag i ovnen ved 25 grader, til bacon er gyldent og sprødt. Lad dem køle lidt af, inden de serveres. Gode som appetizers til drinks eller som tapas.

Jomfruhummer bagt med krydderurtesmør, 2 pers.:

2 pakker frosne jomfruhummeren, optøede
smør
bredbladet persille, hakket
basilikum, hakket
4 fed hvidløg
flagesalt, friskkværnet peber
saft af ½ citron
2 håndfulde blandede salatblade
Dressing:
olivenolie
citronsaft
flydende honning
salt, friskkværnet peber
Bræk hovederne af de optøede jomfruhummere, klip dem op i ryggen og fjern den sorte tarm (som ved tigerrejer). Læg dem i et ovnfast fad. Rør blødt smør med citronsaft, persille, basilikum og presset hvidløg. Krydr jomfruhummerne med lidt flagesalt og friskkværnet peber, kom en klat krydderurte smør ned i skallen på hver jomfruhummer. Sæt i en 225 grader varm ovn i 10-12 minutter, til de er netop møre. Kom ca. 1 håndfuld salat på hver tallerken og krydr med lidt flagesalt og friskkværnet peber. Ryst dressingen sammen og dryp lidt over salaten. Anret de varme jomfruhummere på salaten og server med et par skiver citron og et stykke godt brød.

Helstegt oksefilet med svampe-/baconblanding og smørstegte kartofler, 4 pers.:

ca. 1-1,2 kg. oksefilet med fedtkant
3 dl markchampignon eller forskellige svampe, skåret i grove stykker
1½ dl bredbladet persille, grofthakket
4-5 skiver bacon i mindre stykker
salt, friskkværnet peber
et par kviste frisk timian
2-3 fed hvidløg
lidt flydende oksebouillon
Kom lidt fedtstof i en gryde og varm det godt op. Brun oksefileten godt på ALLE sider og krydr godt med groft salt og friskkværnet peber. Kom i et ovnfastfad med lidt vand, lidt flydende bouillon, et par kviste frisk timian og hel fed hvidløg, let knuste med en tung kniv. Sæt i en forvarmet ovn ved ca. 160 grader i 45 minutter (mere ellet mindre, alt efter hvor rød den ønskes), vores var rigtig fin (medium) indeni. Læg på et skærebræt og lad den hvile i 15 minutter, inden den skæres i tynde skiver og lægges midt på et pænt stort fad. Svits baconskiver, skåret i mindre stykker, i en gryde. Kom markchampignon/svampe ved, krydr med lidt salt og friskkværnet peber. Når svampene er svitset og evt. væske kogt ind, vendes persillen i og blandingen kommes over kødet. Smørstegte, små kartofler hældes udenom kødet og så er det klar til servering.

Skøn varm salat med vindruer:

et par håndfulde vindruer, uden kerner, i forskellige farver
1-2 forårsløg, fintskåret
1 god håndfuld valnødder, hakket
1 rødløg, i tynde halve ringe
olivenolie
flagesalt, friskkværnet peber
Halver vindruerne. Kom olivenolie på en pande og svits først rødløg, til det begynder at tage lidt farve, rør i det. Tilsæt forårsløg, valnødder og vindruer, vend godt rundt og lad det stege med i 2 minuter (giv det endelig IKKE for meget). Krydr med flagesalt og friskkværnet peber. Server.

Bearnaisesaucen jeg valgte at lave, blev den fra “Under Lindetræet” (en god restaurant i Odense). Opskriften er afskrevet fra deres side……………

Bearnaisesauce a la “Under Lindetræet“:

250 g smør
1/4 bundt estragon (stilke til essens, bladene hakkes fint)
2 æggeblommer
Bearnaise-essens:
3 stk. hele peberkorn (jeg brugte nogen i forskellig farve)
1 skalotteløg, groftskåret
stilkene fra estragon
1 dl hvidvin
Hvidvin, løg, stilke fra estragon og hele peberkorn koges ind til det halve, sigtes og gemmes (dette er hjemmelavet bearnaiseessens!). Smørret smeltes ved svag varme og klares, dvs. vallen (det hvide der lægger sig på bunden af gryden) tages fra (se note 1). Essensen og æggeblommer legeres ved svag varme (se note 2) og under KRAFTIG piskning, til det får en tyk cremet konsistens. Det klarede smør tilsættes den cremede æggemasse, ganske LIDT ad gangen, under KRAFTIG piskning. Hvis der tilsættes for meget smør ad gangen, SKILLER saucen!!. Når den har en passende konsistens, tilsættes hakkes estragonblade og den smages til med salt og friskkværnet, hvid peber. Det er meget VIGTIGT at saucen IKKE koger!!!!

Note 1:

Jeg tog det klare smør fra gryden og kom i en skål, derved kunne jeg bare efterlade det hvide valle på bunden. Det kan gøres i forevejen og små varmes det klarede smør bare op igen, ved SVAG varme.

Note 2:

Jeg lavede saucen over vandbad, fordi jeg regnede med at det var lettere at styre! Det gik rigtig godt i starten, men den skilte altså for mig. Jeg satte den over i vasken og kom koldt vand i vasken, mens jeg piskede helt vildt – det samlede den. Derefter kunne jeg lune den op – igen i vandbad – i ikke for varmt vand…………..
Saucen smagte godt og estragon giver en dejlig smag, alene essensen duftede dejligt, men som jeg skrev i starten: jeg ved ikke helt om jeg synes, at det er besværet (- og smerterne) værd!

Chokolade creme brulee, 4 pers.:

2 dl sødmælk
2 dl piskefløde
75 g rørsukker
vaniliekorn fra 2 vaniliestænger
75 g god mørk chokolade (over 70%), hakket
4 pasteuriserede æggeblommer
Varm fløde, mælk, vaniliekorn og rørsukker op i en gryde, rør godt rundt i det, lad det IKKE koge!!! Når det når en temperatur på ca. 60 grader, tages gryden af varmen. Hæld væsken over det hakkede chokolade og rør til chokoladen er smeltet helt. Vend æggeblommerne i og hæld creme brulee-massen i 4 ramakiner. Sæt ramakinerne i en lille, dyb bradepande og hæld kogende vand ved, til det står 1 cm. op ad formene. Sæt i en forvarmet, 135 grader varm ovn, i ca. 25-30 minutter. De skal føles lidt faste i det. Tag dem ud og lad dem køle lidt af. Når de er kølet lidt af, sættes de i køleskab til de skal serveres. Drys hver ramakin med rørsuker (ca. 1 tsk.) og karamelliser det med en lille gasbrænder, server som de er eller med lidt frisk frugt.

Kransekagen jeg lavede, var bare sådan en pose fra Odense. De skal bare trykkes ud og bages, nemmere kan det ikke være. Jeg nåede lige at fryse dem lidt – kransekage bliver jo bedre når det har været frosset – og få dem tøet op igen, selvom de først blev bagt i går formiddags. Glasuren laves af ½ (pasteuriseret) æggehvide – jeg brugte ikke pasteuriseret – rørt op med flormelis. Lav en lille kræmmerhus af bagepapir, klip et lille bitte hul og sprøjt i zik-zak mønster over kransekagestykkerne.

Som jeg skrev i starten, så havde vi en hyggelig og afslappende nytårsaften. Vi sad og snakkede om året det var gået og nød vores mad. Efter hovedretten, nåede vi også lige et hurtigt spil Trivial Pursuit Millennium (jeg tabte!!) og så var det blevet midnat……….

Efter vi havde ønsket hinanden godt nytår og drukket et glas Asti, gik vi ud og skød nytåret ind sammen med de andre naboer, der var hjemme. Vi var ovre hos et par af vores naboer (hvor vi også var ovre sidste år), hvor vi fik nachos som natmad – bedre natmad findes ikke!! Vi hyggede os lidt i godt selskab og lå i vores senge ved 3-tiden, så det var helt stille og roligt *S*. Vi snakkede dog om, at da kl. var 24, da kunne vi egentlig godt have gået i seng…………….vi er blevet satte og ikke nogle vilde, unge mennesker mere *S* Det er nu helt ok, vi havde en skøn aften og jeg mangler ikke de vilde fester, som jeg deltog i da jeg var yngre.

I dag har jeg dog ikke lavet noget særligt! Som jeg skrev har min højre arm voldt mig problemer, efter al den piskning i går (af bearnaisesaucen) og jeg har været træt, når jeg kommer så sent i seng, kan jeg godt mærke at jeg ikke er 25 år længere *S*. Vores lille prinsesse har også været TRÆT!!
Hun er meget bange nytårsaften, det var dog ikke helt så slemt i går, fordi der ikke var så mange høje brag inden kl. 24. Men da først de rigtig begyndte, gik hun ind under sengen og vi så hende ikke mere før vi gik i seng. Da først vi lå i vores senge og roen faldt over byen, så kom hun op og sov hos os……………og fyldte det meste af sengen *S*.
Hun har ellers ikke sovet hos i mange nætter, efter hun har fået hendes lille “sækkestol”, men når hun skal have tryghed, så er Papa bedst at ligge ved! Når hun ikke har sovet i dag, har hun fulgt kæresten lige i hælene når han har gået rundt, hun er bare ikke god til nytår og nytårskrudt!!

Jeg kom en tur på crosstraineren i de sædvanlige 15 minutter, tog bad og så gik jeg ind og tog en “morfar” på 3 timer!!! Hvis ikke den forsatte nytårsfyrværkeri havde vækket mig, så havde jeg nok sovet endnu *S*.

Aftensmaden bestod af rester fra i går – kødet skar jeg i tykke skiver som steaks og stegte på panden (det gør jeg tit med rester af kød, skærer det ud i tykke skiver og steger på panden). Dertil lavede jeg nogle kartofler og gulerødder stegt i ovnen, serveret sammen med en kold saucen lavet af creme fraiche, 1 fed presset hvidløg, lidt salt, friskkværnet peber, et nip sukker og et par dryp tabasco = SUPER dyppelse……….

I morgen står menuen på en omelet med bacon og broccoli, velkommen til 2009 hos NEWYORKERBYHEART……………………

Print Friendly
Tilbage

20 kommentarer


 1. Jan 2, 2009
  12:27 am

  Simone

  Kære Birthe, rigtig glædeligt nytår også til dig!

  Jeg syntes jeg ville benytte årets første dag til at efterlade min første kommentar her hos dig på din fantastiske blog!

  Jeg følger med hver dag og glæder mig altid over de lækre sager du laver, det hele ser bare SÅ skønt ud! Jeg har efterhånden fået afprøvet flere af dine opskrifter med stor succes 🙂

  Jeg glæder mig til fortsat at følge dig fremover og håber år 2009 bliver et fantastisk og lykkebringende år for os alle 🙂

  De bedste hilsner fra
  Simone.


 2. Jan 2, 2009
  12:27 am

  Solveig

  Kære Birthe
  Godt nytår til dig:-)

  Vi havde også en dejlig nytårsaften. Grillet jomfruhummer og derefter raclette med diverse kød og grønsager. Desserten stod min mor for. Chokoladekage med frisk frugt og vanilleis.. Dejligt..
  Vi er bestemt heller ikke til vilde nytårsfester.. Her stod børnene for underholdningen.. Raketter og heksehyl:-)
  I dag har vi bare slappet af og taget dagen i vores eget tempo..

  Glæder mig til et 2009, hvor jeg håber du giver noget dejlig inspiration til vores aftensmad:-)

  Kh
  Solveig


 3. Jan 2, 2009
  8:51 am

  Marianne's mening

  Hvor lyder det som en rigtig god nytårsaften.
  Maden ser virkelig lækker ud. Jeg elsker sådan mad! :0)

  Jeg kan sagtens forstå dig ang. sovsen. Det er da dumt, at ødelægge armen på den!

  Rigtig godt nyt år! :0)


 4. Jan 2, 2009
  9:22 am

  Carina

  Hejsa!
  Jeg vil da også benytte 2009 til at skrive min første kommentar på din blog!
  Jeg følger med, men har endnu ikke fået lavet nogle af dine opskrifter. Det skal nok komme i det nye år!
  Mht. bearnaisesaucen – så laver jeg altid den der er i kogebogen: “god mad, let at lave” – tror jeg den hedder. Og jeg laver ikke essensen selv, men køber den på flaske! Det er meget nemmere! Og det smager super! Alle ingredienserne puttes op i en gryde – og så rører man rundt indtil det bliver tykt. Jeg pisker altså ikke som en gal i det… Hvis det skiller putter jeg en isterning i. Faktisk er der også en opskrift i bogen, så man kan lave den i blenderen!

  Til sidst skal du lige ha en stor tak for din hyggelige blog!

  Carina


 5. Jan 2, 2009
  9:42 am

  Hanne's verden

  Hej Birthe

  Godt nytår til dig!!

  Lækker mad, I fik. Det er så dejligt, at du tager billeder af tingene undervejs.
  Jeg forsøgte mig også med den hjemmelavede bearnaise – samme opskrift som du. Og det var et stort kiks… måtte smide det ud. Det skilte helt, helt vildt. Så måtte jeg igang påny. Tog så opskriften fra Karolines kogebøger. En opskrift med både fløde og smør… altså ikke ægte bearnaise. Det gik en smule bedre med den, men heller ikke helt godt. Som du, synes jeg også, at smagen er god – men det, at det mislykkedes lidt tog noget af optimismen fra mig… Men forsøger mig nok igen en gang – lidt stædig er man vel ;o)

  Hvis du har lyst, kan jeg sende dig mine opskrifter på vores nytårsmenu. Især forretten – en fantastisk fiskesuppe og desserten citron pannacotta og chokoladekage – var et hit.

  De stakkels dyr. Vi har for en uge siden fået kat nr 2. En skøn kastreret norsk skovkat. Han lå også meget af tiden under sengen. Hvor imod den anden, ham som ligner din prinsesse, bare ligger og ser ganske kølig ud;o) Den norske lukkede jeg ved 2 tiden ud i vores udestue, da den gerne ville det. Jeg havde lukket – forsvarligt… troede jeg – for kattelemmen. Men han havde skubbet barrikaderingen væk og løb ud i natten. Da havde jeg det ikke godt… heldigvis kom han da hjem igen om morgenen. Sikke mange bekymringer man har for de dyr…

  Det blev lige en masse snak. Men jeg glæder mig til at følge din blog i 2009 og lade mig inspirere.
  Den næste tid må jeg nok især gå på opdagelse i dine sunde retter, salater, grøntsagsretter og lignende;o)
  Mange nytårshilsner til dig
  fra Hanne


 6. Jan 2, 2009
  9:49 am

  Signe

  Hej

  Jeg kan anbefale at komme en smuttet mandel i dadlerne i stedet for stenen – det giver et lækkert “bid” til hapserne.
  Mht. bearnaise så ELSKER jeg hjemmelavet bearnaise, og syntes bestemt det er besværet værd. Du kan med fordel bruge en håndmixer på laveste blus en anden gang – så slipper du for armsmerter 🙂
  Godt nytår!


 7. Jan 2, 2009
  11:34 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Solveig!

  Lyder som en nytårsaften helt i min ånd 🙂 Lækker menu I har fået…..

  Mange hilsner og godt nytår
  Birthe


 8. Jan 2, 2009
  11:35 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Simone!

  velkommen herinde og tak fordi du giver dig til kende! 😉

  Jeg er glad for at du har kunnet bruge nogle af opskrifterne…..

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Jan 2, 2009
  11:36 am

  Newyorkerbyheart

  Hej marianne!

  Rigtig godt nytår til dig også! Jeg var lige inde på din blog, det lyder også som om du har haft en hyggelig aften 🙂

  Maden blev faktisk ret godt og oksefileten var super lækker……

  Mange hilsner
  Birthe


 10. Jan 2, 2009
  11:37 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Carina!

  velkommen til dig og også tak til dig fordi du giver dig til kende 🙂

  jeg vil straks kigge i min “God mad – let at lave” bog for at se opskrifterne, det kan jo være jeg prøver igen, tak for tippet 🙂

  Håber, at du måske får prøvet en opskrift eller 2 i 2009…..

  Mange hilsner
  Birthe


 11. Jan 2, 2009
  11:41 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Hanne!

  Du må rigtig gerne sende opskrifterne til mig, jeg samler jo på opskrifter! 🙂

  Ja, jeg ved heller ikke helt med den sauce, men smagen var nu helt ok! Jeg vil heller ikke afvise kategorisk at jeg prøver igen, men kun hvis jeg finder en, hvor der ikke skal piskes så meget…..

  Uha, jeg ville også være blevet nervøs hvis vores prinsesse var sluppet ud! Jeg var meget omhyggelig med at hun IKKE kom ud, men om jeg så havde “sparket” hende ud, tror jeg ikke jeg havde kunnet få hende til det 🙂 Hun er meget bange af sig……

  Ja, jeg kigger også efter de sunde opskrifter i denne tid!! Efter al den julesul, er det som om kroppen skriger på sund mad 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 12. Jan 2, 2009
  11:43 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Signe!

  Har egentlig hørt det med mandlen før, det må jeg huske til en anden gang. Jeg synes at den søde chili var rigtig god til de søde dadler og den røgede bacon…..

  Tak for tippet ang. bearnaisesaucen, jeg er bare heller ikke så gode venner med el-piskeren (ikke i længere tid ihvert fald), viberationerne fra den er ikke godt for min arm…..

  Mange hilsner
  Birthe


 13. Jan 2, 2009
  11:44 am

  Nille

  Kære Birthe,

  Som sædvanlig lyder det fantastisk lækkert – især hummerne er jeg lidt vilde med! Crème brûlée med chokolade er heller ikke min favorit – jeg elsker den almindelige slags en gang imellem.

  Jeg elsker også at spille TP – og andre slags spil – desværre er det jo ikke noget, jeg praktiserer meget hernede! Jeg er ellers ret god i TP 😉

  Rigtig god start på 2009 ønskes du – jeg håber også, at det lykkes at ses i dette år!

  Kærlig hilsen
  Pernille


 14. Jan 2, 2009
  12:29 pm

  Jette

  Du ønskes et godt og lykkebringende nytår,omend lidt forsinket. Glæder mig til stadig at følge dine lækre opskrifter i 2009 🙂


 15. Jan 2, 2009
  1:02 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Jette!

  Også rigtig godt nytår til dig og din familie 🙂

  mange hilsner
  Birthe


 16. Jan 2, 2009
  1:02 pm

  Newyorkerbyheart

  Kære Pernille!

  Jeg håber, at du havde en hyggelig nytårsaften og fik noget godt mad? Jomfruhummerne var ret lækre, det er ikke sidste gang vi får dem 🙂 Jeg tror jeg vil forsøge mig med hvid chokolade engang, men min favorit er og bliver med vanilie – jeg ELSKER creme brulee!!

  TP er så bare endnu en grund til at mødes *S* Jeg elsker at spille og især sådan nogle spørgsmålsspil….

  Kærlig hilsen
  Birthe


 17. Jan 2, 2009
  5:07 pm

  Anonymous

  Hold kæft, hvor ville jeg gerne spise nytårsmad ved dig.
  Godt nytår… Glæder mig til at følge dine opskrifter i det nye år.

  Mange hilsner Lone – en flittig gæst på din side, men sjældent med kommentarer ;o)


 18. Jan 2, 2009
  5:29 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Lone!

  Tak for din kommentar og godt nytår til dig 🙂

  Jeg er glad for at du læser med, selvom du ikke efterlader så mange kommentarer…..

  Mange hilsner
  Birthe


 19. Jan 3, 2009
  2:51 pm

  foodbin

  oh! loves those bacon rolls


 20. Jan 3, 2009
  2:54 pm

  Newyorkerbyheart

  Hi foodbin,

  yeah they are so good! The smoked and salty bacon in combination with the sweet dates…..
  I brushed them with sweet chilisauce 🙂

  My best,
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!