Newyorkerbyheart

Oksecuvette med hvidløg og timian, rigtige hjemmelavede pommes frites og bearnaisesauce…………..

Cuvetten klar til at komme i ovnen………..

Godt skyllede og tørrede pommes frites……….

Friterede 1. gang………….

SKØN – og vellykket – bearnaisesauce fra (BoligLiv nr. 1/09)

Den lækre cuvette………….

………..og de færdig friterede pommes frites………….

Aftenens tallerken…………..

I aften har vi virkelig fået LÆKKER mad – ok, det får vi sådan set jævnligt *S* – min i aften var det mad helt efter mit hjerte!! Jeg ved at mange blade prøver at bilde os ind at det mest er mænd der er til rødt kød……………………men så må jeg altså have mange mandlige hormoner, for jeg ELSKER rødt kød!

Menu’en stod på oksecuvette med hvidløg og timian, hjemmelavede pommes frites, endnu et forsøg med hjemmelavet bearnaisesauce (og denne gang blev det en stor SUCCES!), opskriften jeg brugte er fra BoligLiv nr. 1/09 og grønne bønner. Jeg fik også stor ros af kæresten – og en guldstjerne i den lille sorte bog *S*

Denne udgave af bearnaise var virkelig let at lave og involverede langt fra så meget piskeri, som sidste gang jeg forsøgte mig. Den havde heller ikke antydningen af at skille og tog i det hele taget ingen tid at lave, alt i alt kan jeg KUN anbefale den opskrift.
Nu ved jeg hvorfor andre er SÅ glade for hjemmelavet bearnaisesauce, for saucen smagte bare vildt godt og kan slet ikke sammenlignes med noget andet……..

I opskriften stod der dog at der skulle frisk esdragon i, men jeg kunne ikke finde noget, så jeg brugte bare tørret og jeg synes at det fungerede fint. I original opskriften fra BoligLiv, står der også at den skal smages til med lidt citronsaft, men det udelod jeg altså, da jeg syntes den var syrlig nok i forevejen……….

De hjemmelavede pommes frites blev sådan set også meget gode – smagen var der ihvert fald – men jeg havde problemer med at få den helt super sprøde! Jeg skyllede den mange gange i koldt vand, for at få stivelsen ud af dem, men alligevel ville de ikke rigtig blive sprøde. Måske jeg brugte forkert kartoffelsort???? Jeg ved det ikke…………

Oksecuvette med timian og hvidløg:

1 oksecuvette, afpudset
5 fed hvidløg
1 løg, groft skåret
frisk timian, hakket
Maldon salt, friskkværnet peber
Afpuds stegen og rids fedtlaget i et rudemønster. Vend stegen med fedtsiden nedad og pres 3 fed hvidløg ud på som fordeles ligeligt med fingrene. Gnid det godt ind i kødet over det hele. Drys med hakket, friske timianblade, Maldon salt og friskkværnet peber. Læg stegen i et ovnfast fad med fedtsiden opad og krydr den med Maldon salt, friskkværnet peber og hakket, friske timianblade. Kom det groftskårne løg ved, knus de resterende fed hvidløg med en tung kniv og kom også dem ved. Hæld en anelse vand ved og sæt i en 250 grader varm ovn i 15 minutter. Skru ned til 160 grader og steg videre i ½ time. Tag stegen ud, læg den på et skærebrædt og læg løseligt et stykke stanniol om. Lad den hvile i 15 minutter, inden den skæres ud.

Nem og SKØN bearnaisesauce (BoligLiv nr. 1/09), den står til 4 pers., men det er nok lidt efter hvor meget sauce man spiser *S*:

1 skalotteløg, meget finthakket
3 spsk. friske esdragonblade, hakket (eller 1 tsk. tørret)
3 spsk. hvidvinseddike
100 g KOLDT smør i små tern
4 æggeblommer
½ dl bouillon (jeg brugte grønsagsbouillon af vand og flydende bouillon)
2-3 spsk. citronsaft (det brugte jeg IKKE)
salt, friskkværnet peber
Kom det finthakkede skalotteløg i en lille gryde sammen med hvidvinseddike og esdragon. Kog blandingen ind, til eddiken er fordampet (note 1). Tag gryden af varmen (og skru ned for varmen) og kom bouillon og æggeblommer i, under konstant piskning. Sæt gryden over varmen igen, ved SVAG varme og tilsæt smørtern lidt efter lidt, under KONSTANT piskning. Pisk til saucen tykner, det tager ca. 3-5 minutter, afhængig af varmen. Smag til med salt, friskkværnet peber og evt. citronsaft (men SMAG på den INDEN citronsaften kommes i!).

Note 1:

Hvis du ikke har fået eddiken kogt godt nok ind, det tror jeg ikke helt at jeg havde, så kan der tilsættes et nip sukker. Det gjorde jeg og det virkede fint………..

Hjemmelavede pommes frites:

Passende mængde faste kartofler
1-1½ liter god raps- eller solsikkeolie
groft salt
Skræl kartoflerne og skær dem i stænger. Skyl dem godt et par gang i koldt vand, så stivelsen vaskes ud af dem. Læg dem på et viskestykke og tør dem grundigt. Hæld olien i en stor gryde og varm det op. Prøv med en franskbrødstern om det er varmt nok, brødternen skal brune med det samme den kommes i! 1. gang kartoflerne friteres skal de ikke have så længe og det er VIGTIGT at der ikke kommes for mange ad gange i gryden for så falder temperaturen for meget og de suger for meget fedt! Når de tages op, skal de stadig være gule, læg dem på fedtsugende papir. Forsæt til de alle er friteret en gang. 2. gang de friteres kan betyder det ikke så meget hvor mange der kommes i, men overfyld ikke gryden, for så tager det lang tid. Friter til de er gyldne og sprøde, læg igen på fedtsugende papir og drys med groft salt. Server straks eller de kan evt. holdes varme i ovnen ved 100-150 grader.

Det har været lidt svært at få armene ned efter at have vundet det gavekort til Falsled Kro. Vi har snakket lidt om, at vi måske vil bruge det til min fødselsdag! Mange af Jer ved jo hvordan jeg har det med lige præcis den dag og det kunne være et rigtig godt tidspunkt at bruge den på. Desuden er der stadig så længe lyst, at vi kan få glæde af de smukke omgivelser og trække dagen længst muligt ud.
Vi glæder os begge to, jeg måske en “anelse” mere end kæresten og så er det bare så FEDT at have noget så dejligt at se frem til…………..

Jeg har været på crosstraineren i dag: 20½ minut = 200 kalorier. Jeg er ret godt tilfreds med mig selv!!! *S*. At stå på crosstraineren er en virkelig god træning for mig, med mine skavanker og ømme krop. Den er meget skånsom for mine led og alligevel får jeg pulsen op (så rigeligt *S*) og får forbrændt nogle kalorier. Selvom jeg stod på den i godt 20 minutter idag, kunne jeg egentlig godt have blevet ved, men jeg ved også at jeg skal passe på ikke at overgøre tingene – hvad jeg jo godt kan have en lille tendens til.
Jeg føler selv at jeg får ekstra energi de dage jeg er på den, men hvor fristende det end er, så bliver jeg nødt til at lade min krop hvile hveranden dag og give den en ekstra dag i ny og næ. I dag legede jeg så lidt med min nye Wii Fit bagefter, det blev til ½ time, så det gav også lidt på motions-kontoen………….

Bøger:

Jeg er stadig ved at læse “Appellen” af John Grisham og jeg må sige, at jeg er fanget af historien! Det er John Grisham tilbage i storform og i hans vanlige stil, tilbage i retssalen, hvor jeg synes jeg skriver de bedste bøger. Er I Grisham fans og endnu ikke har læst denne, så kan jeg kun anbefale den………..

I morgen skal vi have rester af cuvetten fra i aften, dertil fettuccine med valnøddesauce………..

Print Friendly
Tilbage

13 kommentarer


 1. Jan 17, 2009
  11:44 pm

  Nille

  Jeg er også en hund efter rødt kød… selvom det jo ikke skulle være så sundt! Men det smager bare så godt!

  Bearnaisen lyder absolut nem at lave… det må jeg prøve… måske jeg skulle forkæle mig selv en weekend 😉


 2. Jan 17, 2009
  11:48 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Pernille!

  Nej det er måske ikke så sundt, men det er der jo så meget der ikke er 😉 Vi skal jo dø af et eller andet og rødt kød, det vil jeg bare ikke undvære 🙂

  Du skulle virkelig prøve denne bearnaise, jeg synes den blev helt skøn og så, så nem at lave. Du har helt sikkert fortjent lidt forkælelse (- det har vi jo alle af og til *S*)

  Kærlig hilsen
  Birthe


 3. Jan 18, 2009
  12:41 am

  Bettys blog

  Sovsen lyder lækker, lækker. Og det er flot som du træner!
  Tilykke med Falsled, som jeg først så i dag. Dejligt for dig


 4. Jan 18, 2009
  11:06 am

  Rikke

  Mange tak for at du blogger. 🙂
  Jeg får så meget inspiration fra din blog, og billederne får det hele til at se så meget mere lækkert ud.

  I går stod den på Gordon Ramseys kylingespyd, og især den der peberfrugtsalsa vakte stor glæde hos kæresten. Skulle man forsøge sig med en bearnaise i dag…? Det bliver dog i så fald ikke med cuvette, for når det er søndag og man kun har Fakta at vælge imellem, så kan det ikke blive ret meget andet end noget med hakket kød.


 5. Jan 18, 2009
  11:25 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Betty!

  Mange tak – og den sauce er virkelig SKØN! 😀

  mange hilsner
  Birthe


 6. Jan 18, 2009
  11:27 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Rikke!

  Tak for de rosende ord 🙂
  Vores Fakta har faktisk tit cuvetter……….så måske du er heldig….
  Ihvert fald skulle du prøve saucen, den smager rigtig godt!
  Jeg synes faktisk også at den peberfrugtsalsa var ret dejlig – og frisk i smagen 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 7. Jan 2, 2011
  11:54 am

  Rikke R

  Tak for opskriften, vi lavede cuvette nytårsaften:-)


 8. Jan 2, 2011
  12:52 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Rikke!

  Det var da så lidt, håber at det smagte Jer 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Jan 2, 2011
  5:47 pm

  Rikke R

  Hej Birthe
  Det smagte rigtig dejligt:-)


 10. Jan 2, 2011
  6:10 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej igen Rikke!

  Det glæder mig at høre 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 11. Mar 19, 2013
  8:20 pm

  Lis Nietzke

  Har lavet min første cuvette – i en alder af 67 – har fulgt din opskrift til punkt og prikke. Og den blev super!!!! Tusind tak for dine dejlige opskrifteer.
  Kærlig hilsen
  Lis


  • Mar 19, 2013
   8:48 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Lis!

   Mange tak for kommentaren og hvor er jeg glad for at den blev god 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 12. Oct 25, 2013
  8:19 pm

  Stine

  Har lavet cuvette på denne her måde to gange (ud af to) nu, dog smidt et halvt glas rødvin i fadet også – bestemt ikke dumt, heller ikke til “fond/kraft” til efterfølgende madlavning 🙂 Super opskrift, et hit blandt både husstanden og gæsterne!

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!