Newyorkerbyheart

Agurkesalat og rødgrød fra “Køkkendagbogen” (Lindhardt & Ringhof)………………

17 februar , 2009 - af Newyorkerbyheart - Kategori: Dessert - Tags: ,

Køkkendagbogen” af Anette Eckmann (Forlaget Lindhardt & Ringhof)………..

Agurkesalaten…………

“Mormor” salat…………

Det dækkede bord………….beklager at jeg var så doven at jeg har sat gryde på bordet………..

Aftenens tallerken………..

Jordbær og hindbær koges…………

Den færdige grød………….

Rødgrød med vaniliecreme (- og en mærkelig skygge)………..

I dag har vi haft gæster til aftensmad kærestens søster og hans mor kom til spisning, det har været en rigtig hyggelig aften. Faktisk havde jeg lovet dem gammeldags grydestegt kylling, men jeg lavede det om og serverede istedet for kylling i stegepose, som er en opskrift jeg før har lavet fra Isabella Smith – og den er altså SUPER god og kan kun ANBEFALES! Helt vidunderlig smag og så er den simpelthen så nem at lave, så bare kom i gang *S*……….

Jeg lavede agurkesalat efter “Køkkendagbogen” (Forlaget Lindhardt & Ringhof), hvor jeg også hentede opskriften til rødgrød, som jeg lavede til dessert.
Køkkendagbogen” er en rigtig fin bog, men mange gode opskrifter i og så har den en masse information om madvarer og traditioner. Masser af god læsning, hvis man som jeg, er VILD med mad – dansk/skandinavisk mad, med et twist……….

Er der noget der i den grad minder om sol og sommer, som kylling, kartofler, skysauce. “mormor” salat og hjemmelavet agurkesalat?? Ihvert fald smager det helt fantastisk og er en af juvelerne i det traditionelle, danske køkken – efter min mening………….

– jeg lavede dobbelt portion
1 agurk
3 spsk. groft salt
Marinade:
2-3 spsk. sukker
4 spsk. lagereddike
4 spsk. kogende vand
masser af friskkværnet peber
evt. lidt tørrede chiliflager (det udelod jeg)
salt
Skyl agurken og snit den i tynde skiver. Læg dem i et dørslag og drys rundhåndet med groft salt mellem skiverne. Lad dem trække i ½ times tid. Rør marinaden sammen, til sukkeret er opløst og smag den til. Skyl saltet af agurkeskiverne. Vrid skiverne fri for vand og kom dem i marinaden. Rør rundt og smag til med lidt ekstra salt. Lad agurkesalaten trække i mindst ½ time inden servering.

Rødgrød (fra “KøkkendagbogenForlaget Lindhardt & Ringhof), 4 pers.:

½ kg. bær (jeg brugte optøede jordbær og hindbær)
½ liter vand
ca. 1 dl sukker
korn og skal af ½ stang vanilie
saft af ½ citron
2½ spsk. kartoffelmel
Kom vandet i en gryde sammen med sukkeret og lad det koge op. Tilsæt bærrene, vaniliekorn og -skal og skru ned for varmen. Lad det koge ved lav varme, til bærrene er kogt ud, ca. 5 minutter. Si saften fra bærrene og pres noget af frugterne igennem sigten – du kan også lade være med at sigte den, hvis du ikke har noget imod “klumperne”. Kom saften tilbage i gryden og smag den til med citronsaft. Rør kartoffelmelet ud i lidt kolde vand. Tag gryden af varmen og tilsæt jævningen i en tynd stråle, mens der piskes. Det er VIGTIGT at grøden tages af varmen, den må IKKE koge efter kartoffelmelet et kommet i for så bliver den “lang”. Hæld grøden op i en skål og drys med ganske lidt sukker, så den ikke trækker skind. Lad den køle af, men rødgrød må gerne serveres lun. Server med fløde, mælk (en blanding af de to) eller prøv med en færdig vaniliecreme (som f. eks. Cremefine), de smager rigtig godt………..

Jeg tror at middagen faldt i god jord, selvom det ikke var helt det jeg havde lovet dem *S* Vi sluttede af med kaffe, en fastelavnsbolle fra fryseren – ja, jeg havde altså optøet dem *S* og lidt Wii Fit som underholdning……………..ret morsomt!

Print Friendly
Tilbage

8 kommentarer


 1. Feb 18, 2009
  8:33 am

  Eva

  Hej Birthe,

  Det lyder som en dejlig aften… og med god mad :-)Her stod den på Gisou, men det smagte nu også fortræffeligt.

  Jeg glemte at spørge dig om “Den dovne kok”. Hvordan er den kogebog?

  God dag til dig! Dejligt at se, at du er ved at være tilbage igen. Fik du skræmt virusen helt væk ;-)- det håber jeg.

  Mange hilsner Eva


 2. Feb 18, 2009
  10:27 am

  Signe

  Hej Birthe
  Du tager da rigtig forskud på sommeren i disse dage – både med radiser og asparges forleden, og så agurkesalat og rødgrød nu – man kommer helt til at savne solens varme, selvom jeg nu også nyder den sidste sne i haven også. Gudskelov for årstider.
  Hilsen Signe


 3. Feb 18, 2009
  10:37 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Eva!

  Det var en rigtig skøn aften, i godt selskab 🙂
  Der står noget om bogen i indlægget….
  Også god dag til dig og jeg håber også at jeg snart slipper for virus’en 🙂

  mange hilsner
  Birthe


 4. Feb 18, 2009
  10:38 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Signe!

  Ja, jeg synes at det er dejligt at bringe lidt forår og farver til spisebordet i denne tid. Vi har desværre ikke mere sne og har heller ikke haft særlig meget, æv!

  mvh
  Birthe


 5. Feb 18, 2009
  10:39 am

  Kagekonen

  Sådan en menu bringer minder tilbage om sommerferie hos mine bedsteforældre i Sønderjylland… tak for det 🙂

  Tak for opskrifterne, som jeg skyndsomt gemmer, så jeg kan tage dem frem, når jeg trænger til at mindes om barndommes solrige somre.


 6. Feb 18, 2009
  10:43 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Kagekone!

  Jeg er glad for at jeg har været med til at lede dig ned af “memory lane”, det kan være meget hyggeligt 🙂

  Det smagte bare SÅ godt, mums…..

  Mange hilsner
  Birthe


 7. Feb 19, 2009
  8:52 pm

  Anonymous

  Hej Birthe.
  Jeg fik Køkkendagbogen i julegave, da den lige var udkommet – og jeg har vel nok læst den mange gange – den er så hyggelig, synes jeg – og så er der også mange lækre opskrifter i den.
  Rigtig god fornøjelse – det er bare en dejlig bog at eje.
  Mange hilsener
  Pia


 8. Feb 19, 2009
  9:17 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Pia!

  Ja det er en super fin og hyggelig bog, med mange interessante informationer og opskrifter, jeg er vild med den 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!