Newyorkerbyheart

Braiseret kalvegrydesteg med druer, svampe, rodfrugtpuré og kartoffelbåde…………..

Kalvegrydestegen er brunet af………….

Svampeblandingen svitses………….

Kødet kommes tilbage i gryden og hvidvin hældes ved…………..

Saucen med svampe og druer……………..

Rodfrugtpuré………….

Kalvekød med lidt sauce over………….

De ovnbagte kartoffelbåde…………..

Aftenens tallerken……….

I aften har vi fået en hel fantastisk braiseret kalvegrydesteg, med en skøn sauce til som bestod af stegesky, forskellige svampe og vindruer. Det var alt i alt en virkelig god og meget LÆKKER aftensmad………..

Jeg synes at mine billeder er meget gule i det, er det noget I har lagt mærke til?? Nå, jeg er vist endnu ikke helt dus med vores nye kamera, jeg må vist arbejde lidt hårdere med det.

Braiseret kalvegrydesteg med druer, svampe, rodfrugtpuré og kartoffelbåde, 4 pers.:

ca. 1 kg. kalvegrydesteg af tykkam eller bovklump
lidt klaret smør
lidt olivenolie
½ kg. blandede svampe (se note 1), groftskåret
½ flaske tør/halvtør hvidvin
250 g blå vindruer, kernefri og halveret
1-2 spsk. majsstivelse
lidt vand
1 dl creme fraiche 38%
groft salt, friskkværnet peber

Rodfrugtpuré:

750 g forskellige rodfrugter (jeg brugte pastinak, persillerod og gulerødder)
koldpresset rapsolie
en lille klat smør
50 g frisk, revet parmesanost
groft salt, friskkværnet peber

Kartoffelbåde:

750 g bagekartofler, skåret i både
nåle af 2 kviste frisk rosmarin, finthakket
2 spsk. ekstrajomfruolivenolie
groft salt, friskkværnet peber

Afklar smøret ved at smelte det og så kun bruge det klare, ikke det hvide der ligger nede i bunden, det er det der brænder på. Kom det afklarede smør i en stor gryde, sammen med lidt olivenolie og brun så kalvekødet godt på alle sider og krydr med groft salt og friskkværnet peber. Tag kødet op og svits svampene, krydr med lidt groft salt og friskkværnet peber. Læg kødet tilbage ovenpå svampene og hæld hvidvin ved, skru ned for varmen og lad det simre i 1½-2 timer, til kødet er godt mørt.

Rodfrugtpuré:
Skræl rodfrugterne og skær dem i grove stykker. Kom dem i en gryde med vand – INGEN salt – og kog til de er godt møre. Hæld vandet fra, tag låget af og damp dem helt tørre over eftervarmen (ryst gryden tit, så de ikke brænder på!). Kom alle rodfrugterne i en foodprocessor/blender, sammen med en god sjat rapsolie, en lille klat smør, groft salt, friskkværnet peber og friskrevet parmesanost. Kør til det bliver en puré. Smag til og hold varm.
Skræl kartoflerne i både og vend dem med lidt olivenolie og finthakket rosmarin. Læg dem på en bageplade med bagepapir, så de lægger i 1 lag og drys med groft salt. Sæt dem i ovnen ved 220 grader i ca. ½ time, til de bliver gyldne og sprøde, vend dem en gang undervejs.
Sauce:
Når kødet er mørt, tages det op og holdes varmt. Jævn stegeskyen med majsstivelse rørt ud i lidt koldt vand. Lad saucen koge op, pisk creme fraichen i og lad det koge op igen. Smag det til og kom så de halverede vindruer i. Sluk for varmen og lad dem lige varme lidt igennem på eftervarmen. Skær kødet i skiver og hæld lidt af saucen ud over. Server resten af saucen til, samen med rodfrugtpuréen og de ovnstegte kartoffelbåde.

Note 1:

Jeg købte en bakke med 250 g blandede svampe (jeg tror der var en 4-5 forskellige svampe i), derud over supplerede jeg med almindelige champignon. Jeg kunne ikke få markchampignon ellers havde jeg nok valgt nogle flere af dem, fordi jeg synes de har sådan en god smag, men det kan I jo gøre helt som I har lyst til – og hvad der kan fåes………….

Nå, men jeg proklamerede jo at kæresten skulle arbejde hele dagen – og natten – i torsdags, men han kom altså allerede hjem ved 14-tiden! Det viste sig, at han var blevet stik-tosset fordi det altid hænger på ham og fordi noget som han igen og igen har bedt om at bliver ændret………….ikke har ændret sig en millimeter!! Han blev så sur så han tog hjem og så kunne de selv samle det der skulle samles! Godt for ham, han skal ikke finde sig i at blive trådt på igen og igen – og ikke tages for givet. Selv ikke selvom tiderne er som de er, så han har FULD opbakning fra mig, jeg er stolt af ham. Han har ikke været på arbejde i dag, men tager afsted igen på mandag, så det bliver spændede at høre hvad der sker i sagen *S*.

Bøger:

Jeg er blevet færdig med “Drageløberen” af Khaled Hosseini og sjældent har jeg da læst en bog der er så GOD! Den har det hele og jeg må sige, at jeg synes at Khaled Hosseini har en virkelig god fortælle-stil. Han fortæller i lyslevende billeder, så jeg nærmest kunne se det hele foran mig. Jeg må også sige at jeg lærte noget! Jeg vidste ikke at Afghanistan har været så rig og været så velfungerende inden Taleban kom til. Jeg synes stadig at det er en meget sørgelig bog, men også livsbekræftende. En fortælling om venskab på godt og ondt, om tilgivelse og ikke mindst om at kunne tilgive sig selv. Jeg glæder mig allerede til at læse “Under en strålende sol“.
Jeg har dog kastet mig over “Laudrup – Et fodbolddynasti“, Jer der har fulgt med herinde ved godt at jeg er STOR Laudrup-fan (måske den største???). Det er Michael Laudrup jeg har kastet al min beundring på, fordi jeg synes at han samtidig med at være en FANTASTISK fodboldspiller, en elegantier, så er han også den fornemmeste ambassadør for sporten.
Det jeg har læst af bogen er en anelse skuffende, måske fordi jeg i forevejen har så stor viden om den familie! Der er mange citater fra de andre bøger der er skrevet om Laudrup-familien og endnu har jeg ikke læst noget der er nyt………………..men det kan jo være at det kommer.

I går var jeg på crosstrainerne og kom op på de 5 km. som jeg også var oppe på inden jeg blev ramt af influenza og lungebetændelse. Jeg tilbagelagde de 5 km. på 18½ minut og det er også nogenlunde den tid jeg havde inden jeg blev syg, så jeg er ret tilfreds med mig selv. Jeg lavede så 45 minutters pilates (Pilates med kvalitet 3) bagefter, så alt i alt en god dag……….

I morgen skal vi jo så ind og se “Mænd der hader kvinder” og jeg GLÆDER mig for vildt!! Alle anmeldelser siger jo at den er rigtig god, så det håber jeg passer………

Print Friendly
Tilbage

5 kommentarer


 1. Feb 27, 2009
  10:09 pm

  Malou Klidmoster

  Hej Birthe
  Nallefar sidder her og savler over dine lækre madbilleder. Det ser godt nok også lækkert ud. Rigtig comfort-food 🙂
  Glad hilsen
  Malou


 2. Feb 27, 2009
  10:12 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Klidmoster!

  Jeg siger dig at det smagte GODT! Den sauce var bare helt eminent. Blandingen af de forskellige svampe og druerne, var helt vildt skøn……

  Mange hilsner
  Birthe


 3. Feb 28, 2009
  10:13 am

  Signe

  Hej Birthe
  Du kan roligt glæde dig til Under en strålende sol – jeg læste den mens jeg pendlede til Vejle, og det var meget svært at holde tårerne tilbage i toget. Man sidder bare med en knude i maven, og kan slet ikke vente med at læse den næste side.. (men sådan havde jeg det også med Drageløberen).
  Dejlig vintermad du fik lavet!
  Hilsen Signe


 4. Feb 28, 2009
  1:05 pm

  Vibeke

  Ja den ret er vidunderlig, jeg har den også i min kogebog på nettet, det er en større omgang, men det lønner sig.
  Kærligst
  Vibeke


 5. Feb 28, 2009
  2:12 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Vibeke!

  Ja, den er mange steder på nettet, så den er vist blevet kopiret hist og pist 🙂
  Jeg synes nu ikke at det var så slem, det passer jo sig selv det meste af tiden, men hold da op sikke en smag……

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!