Newyorkerbyheart

Braiseret kylling med skummende sauce (Spis Bedre nr. 4/09)………..

Den parterede kylling………..

Kyllingestykkerne brunes med karry, frisk timian, løg og hvidløg………..

Væske hældes ved…………

Grønsagerne klar til at blive blancheret…………

…………..for derefter STRAKS at komme i isvand……….

Grønsagerne varmes med i saucen……….

Skummet kommes over og pyntes med lidt frisk timian………..

Aftenens tallerken………..

I aften formåede jeg at få lavet en lækker kyllingeret med sprøde grønsager, det smagte SUPER godt!
Opskriften er fra “Spis Bedre” nr. 4/09 og jeg har faktisk – vist for første gang – fulgt opskriften til punkt og prikke – eller så tæt på som jeg nu kan komme *S*. Det eneste jeg ikke havde var små, friske gulerødder, så jeg skar dem jeg havde i lidt mindre stykker og så brugte jeg lidt mere hvidløg, end der stod i opskriften. Jeg kom også lidt flere grønsager i………..

Jeg vil måske skære bare lidt ned på mængden af karry næste gang, for jeg synes at det var lidt for dominerende, men ellers kan jeg kun anbefale Jer at lave det. Det er virkelig SMUKT at se på, det er en dejlig kontrast med det møre kød og de sprøde grønsager og så er det forholdsvis nemt at lave.
Jeg er dog virkelig glad for at vi har nok til i morgen, for det er altså ikke helt så sjovt at lave mad når jeg er syg…………..

Braiseret kylling med skummende sauce (Spis Bedre nr. 4/09), 4 pers.:

1 hel kylling, parteres
groft salt, friskkværnet peber
2 løg i skiver
4 fed hvidløg, finthakket (original opskrift: 2 fed)
olivenolie til stegning
2 spsk. karry
1 potte frisk timian
2 dl tør hvidvin
2 dl vand
1 dl æblejuice
1 hønsebouillonterning
2 dl piskefløde
evt. majsstivelse og lidt vand til jævning (jeg jævnede det ikke)

Forårsgrønsager:

1 lille bdt. grønne asparges, det nederste seje brækket af
1 lille bdt. friske radiser, hvis de er store, halveres de
150 g sukkerærter
200 g gulerødder, enten små nye eller bare gulerødder skåret i bjælker
Parter kyllingen ved at skære lår og vinger af. Skær lårene i 2 stykker. Del kyllingen på langs og skær brystkødet i mindre stykker. Forsøg at få stykkerne så ens i størrelse som muligt, så de bliver møre på samme tid. Krydr alle stykkerne med groft salt og friskkværnet peber. Lad en stegegryde – eller en anden stor gryde – blive godt varm og kom olivenolie i. Brun kyllingestykkerne ad et par gange, så de bliver jævnt brune over det hele. Kom dem alle i gryden og tilsæt løg, hvidløg, timian og karry. Lad det svitse et par minutter, mens der vendes rundt i det. Tilsæt vand, hvidvin, æblejuice, piskefløde og bouillintern. Skru ned for varmen, læg låg på og lad det simre ca. 25-30 minutter. Tjek at kødet er mørt, hvis kødsaften ikke er helt klart når der stikkes i det (husk at stikke helt ind til evt. ben), så giv det lidt mere.
Grønsager:
Gør alle grønsagerne klare. Lav en stor skål med koldt vand og masser af isterninger. Bring en gryde med letsaltet vand i kog (og det skal koge hele tiden) og blancher alle grønsagerne hver for sig. Giv gulerødderne ca. 5 minutter, asparges og sukkerærter ca. 3 minutter og radiser knap 1 minut. Tag grønsagerne op med en hulske og kom dem STRAKS i isvandet, så kogningen stopper og grønsagerne beholder deres smukke farve. Når de er afkølede, kommes de i en sigte og drypper af. Det kan være nødvendig at skifte vand undervejs, hvis isvandet bliver for varmt.
Tag 2 dl af karrybouillonen op af gryden og blend den skummende med en stavblender (det kan sagtens udelades, det er kun for et syns skyld!). Kom grønsagner i gryden, lad dem blive varme og vend godt rundt så de bliver fordelt. Hæld skummet henover og pynt med lidt frisk timian. Server med kartofler eller kogte ris (vi fik brune ris til) og evt. lidt godt brød.

Jeg er stadig syg og har det ikke specielt godt! Jeg skiftevis fryser og sveder, jeg hoster og sprutter, har ondt i ørerne, nyser, ondt i halsen og bare sådan generelt rigtig dårlig tilpas – det er altså ret ØV! Især når vejret er fint og jeg egentlig hellere bare ville være ude og nyde det, men på den anden side, vil jeg bare helst ligge under dynen og sove…………

Jeg håber virkelig at det snart vender, på den anden side har kæresten nu været MEGET forkølet i 2 uger, så det kan være at det varer lidt endnu. Jeg kan også fornemme, at der er mange andre der render rundt og er syge………..
Jeg må indrømme at jeg savner at træne, men som nogen har været inde på, så overgør jeg det måske??? Jeg synes bare at det er så svært, eller ihvert fald har jeg svært ved at forstå at jeg er så anderledes end andre. Det er måske ikke så godt for mig at træne hver dag, fordi det kan være at det er det der er med til at nedbryde mit immunforsvar, selvom det vel egentlig skulle være omvendt?? Måske bliver jeg nødt til at indse, at jeg ikke kan træne mere end 2-3 gange om ugen. Æv, hvor er det bare svært, når du jeg så gerne vil være aktiv og træne lidt hver dag!
Det er sådanne tidspunkter jeg bliver ked af det og lettere deprimeret. Jeg mærker livslysten og livsglæden svinde ind, fordi jeg bliver mødt af nogle grænser, som jeg ikke selv er helt herre over. Jeg får let til tårer, faktisk sidder de hele tiden lige i øjenkrogen og i det hele tagen lidt af en “pest” at være sammen med. Jeg får det sådan lidt: “at så kan det også være lige meget, så kan jeg ligeså godt ligge mig til at dø!”. Det lyder måske lidt voldsomt og dramatisk for nogen, men det er sådan en mekanisme der går i gang inden i mig, som også gør at jeg kan blive lidt forskrækket over mig selv nogle gange…………
Selv efter al den tid der er gået, bliver jeg stadig frygtelig ked af det, når jeg på den måde bliver konfronteret med mine svagheder. Jeg mister min normale livslyst og glæde………….

Jeg får ikke rigtig læst nogen i disse dage, så jeg er stadig igang med “Englen i Groznyj” af Åsne Seierstad……….

I morgen står den på rester – heldigvis – og så vil jeg tage mig den luksus bare at slappe HELT af og prøve at få så meget hvile som muligt. Det eneste der står på tapetet er en omgang støvsugning……..

Print Friendly
Tilbage

14 kommentarer


 1. Apr 7, 2009
  10:29 pm

  Miss Book-Island

  Hej søde,
  uhm den kylling ser lækker ud. Ligeså grønsagerne. Bliver helt sulten.

  God bedring – træls med den forkølelse.

  Knus
  D


 2. Apr 7, 2009
  10:54 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Miss Book-Island!

  Det smagte altså også ret godt 🙂

  Også god bedring til dig……

  Knus
  B


 3. Apr 7, 2009
  11:17 pm

  Malou Klidmoster

  Hej Birthe
  Orv, det er lige en ret for mig. Lækkert 🙂
  Det er da træls for dig at du er syg igen. Men du kan tro jeg kender den opgivende følelse. Det kan bare blive for meget.
  Jeg håber at det hele går meget bedre i morgen.
  God bedring herfra!
  Mange hilsner
  Malou


 4. Apr 8, 2009
  8:02 am

  Heidi Petersen

  Hej Birthe

  Når du får denne opgivende følelse, så prøv at tænk på, hvor mange mennesker du glæder med din blog… Jeg ved godt, at det slet ikke er det samme – men du hjælper rigtig mange danskere, og ikke kun i DK men også udenlands-danskere… Vi er mange, der nyder godt af at læse din blog og afprøve dine skønne opskrifter…

  Rigtig god bedring – jeg håber det går hurtigt, så du kan komme ud og nyde det gode vejr, vi får i påsken.

  Forresten mht. Grene Sande, så var vi lige derude igår, og I skal være opmærksom på, at det “rigtige” Grene Sande er på modsatte side af vejen ift. parkeringspladsen – på den side med parkeringspladsen ligger en hundeskov… Bare så I kommer over og ser det rigtig smukke Grene Sande 🙂

  God dag,

  Heidi


 5. Apr 8, 2009
  11:11 am

  Mie

  Der er ikke noget mere surt når man bokser med den ene virus efter den anden. Håber, at du snart er på højkant igen. :o)

  Mht træningen, så er det alrig sundt at træne hver eneste dag, kroppen skal have love til at hvile sig, så hver anden dag ville være bedre. Du kan dog godt træne hver dag, men så skal du være opmærksom på at have et mere varieret program.

  Mange hilsner fra en trofast læser, som vist ikke har skrevet til dig før. 🙂

  Mange hilsner fra Mie


 6. Apr 8, 2009
  11:31 am

  Anonymous

  Den må jeg prøve – laver straks menuen til iaften om. Hold da op hvor lækkert eneste ærgelige er at husbond ikke kan lide hvidløg.. så alle dine opskrifter med hvidløg… undlader jeg at bruge hvidløget – en dag skal jeg lave den til nogle veninder, som den skal laves..! så jeg kan smage den ‘rigtigt’ også. mmmm lækkert. KH Anja (lavede iøvrigt dine kyllingeburgere igår med en let udgave af chilliostecremen mm lækkert – IGEN)


 7. Apr 8, 2009
  10:27 pm

  Angelika

  Hej Birthe

  Nu må du ikke være for hård ved dig selv. Jeg synes 2-3 gange i ugen er rigtig fint – hver dag bliver for meget. Din krop skal jo også hvile og måske mere end andres kroppe, sådan er det jo bare. Det er ikke noget du selv har valgt jo. Op med humøret 🙂

  Håber du snart bliver rask – det er sværere at komme ovenpå når man bliver smittet gang på gang.

  Hilsner herfra


 8. Apr 9, 2009
  12:44 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Malou!

  Det er en rigtig lækker ret, som jeg klart kan anbefale 🙂

  Ja, det er træls at have det sådan, men jeg ved at godt kender den opgivende følelse……

  God påske.

  mange hilsner
  Birthe


 9. Apr 9, 2009
  12:45 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Heidi!

  Tak for opmuntringen 🙂

  mange hilsner
  Birthe


 10. Apr 9, 2009
  12:46 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Mie!

  Først et officelt velkommen herinde, dejligt at du giver dig til kende – tak 🙂

  Jeg må nok snart lære at indse at jeg ikke kan så meget, som “almindelige” mennesker……

  Mange hilsner
  Birthe


 11. Apr 9, 2009
  12:47 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anonym!

  Jeg er spændt på at høre hvad du synes om retten 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 12. Apr 9, 2009
  12:48 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Angelika!

  ja, du har nok ret. Jeg har det bare så svært med begrænsninger, men det må jeg vist arbejde lidt mere på…..

  God påske.

  Mange hilsner
  Birthe


 13. Apr 10, 2009
  10:06 am

  Sportsglad

  Hej Birthe – Jeg synes den var smuk, og smagte fantastisk. Min yngste datter brød sig ikke om sovsen, den store fiskede uden om asparges. Så familiemæssigt var det ikke en ren succes – MEN jeg syntes den smagte formidabelt. Jeg vil servere den for mine veninder en vinterdag. Nu har vi også fået kylling to dage i streg – begge opskrifter herfra 🙂 God bedring og tak for inspirationen. Mvh Anja


 14. Apr 10, 2009
  12:13 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anja!

  Ja, retten ser godt ud, når den bliver serveret 🙂

  Ærgeligt at hele familien ikke kunne lide det, men sådan er det jo. Måske er den heller ikke så børnevenlig……

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!