Newyorkerbyheart

Italiensk lammesteg a la Elsebeth Gerner Nielsen, rødvins-/flødesauce og rosenkålssalat…………..

Den persille-blanding der skal over tilsidst…………

Persille-blandingen som stegen skal smøres ind i………….

Først en bund af kartofler i en bradepande……….

…………så lægges tomater på og sådan forsættes der………..

Lammestegen smøres ind i persille-blandingen og lægges ovenpå kartoffel-/tomatlagene………

Når der mangler et kvarter, drysses den sidste persille-blanding over……….

Aftenens rosenkåls-salat…………

Det færdigstegte fad med kartofler-/tomater og lammesteg………….

Aftenens tallerken med kartofler-/tomatfad, italiensk lammesteg, en skøn rødvinssauce, rosenkålssalat og myntegelé = MUMS…………

Sikke dog en FANTASTISK aftensmad vi har fået til aften. Menu’en bestod af italiensk lammesteg a la Elsebeth Gerner Nielsen, dertil en god hjemmelavet (og simpel) rødvins-/flødesauce, en rosenkålssalat og myntegelé. Maden blev spist med god appetit og der var ros til kokken (læs: mig *S*).

Jeg må tilstå, at jeg også selv synes at det var ganske vellykket *S*. En skøn opskrift med lam, som er SMAGFULD, FLOT at se på, NEM at lave og giver IKKE meget opvask. Alt i alt en opskrift, som jeg helt sikkert vil vende tilbage til……….
Opskriften er fra TV-Syd, hvor de har haft et program der hedder “Annes Køkkensnak”, hvor flere kendte mennesker i TV-Syd’s område har medvirket. Elsebeth Gerner Nielsen (tidligere kulturminister) lavede denne ret og den så så lækker ud, at jeg måtte prøve den – og det er jeg GLAD for…………

Jeg lavede nogle få ændringer:

– jeg kom lidt friske, finthakkede rosmarinnåle i.

– jeg brugte kruspersille istedet for bredbladet persille.
– jeg kom flere fed hvidløg i, end hun brugte.
– jeg brugte smør og olivenolie, istedet for svinefedt.

I får opskriften som jeg lavede den…………….

Italiensk lammesteg a la Elsebeth Gerner Nielsen, 4 pers.:

1 kg udbenet lammekølle
600-800 g små, faste kartofler med skræl
ca. 600 g tomater, en blanding af gode, aromatiske blommetomater og cherrytomater
1 bakke (eller stort bdt.) persille, finthakket
saft og skal af 1 citron
50 g frisk, revet parmesanost
olivenolie
smør
4 spsk. rasp
6 fed hvidløg, meget finthakket
4-5 spsk. olivenolie
groft salt, friskkværnet peber
Riv skallen af citronen og pres så citronsaft ud over lammekøllen, sørg for at gnide det godt ind i over det hele. Halver kartoflerne hvis de er meget små, eller skær dem i ca. ½ cm. tykke skiver. Halver cherrytomater og skær blommetomater i tykke skiver.
Finthakket persille og hvidløg blandes med rasp og citronskal, krydr med salt og friskkværnet peber. Tag ca. 2/3 fra og rør det med 4-5 spsk. olivenolie til en tyk pasta. Den sidste 1/3 blandes med parmesan, lidt salt og friskkværnet peber og stilles til side.
Forvarm ovnen til 175 grader. Pensl en bradepande med olivenolie og læg først et lag kartofler, krydr med salt og friskkværnet peber. Så et lag tomater (de behøver ikke at ligge tæt, bare de er ligeligt fordelt), forsæt indtil kartofler og tomater er brugt – HUSK: at krydre HVERT lag med salt og friskkværnet peber. Krydr lammekøllen med salt og friskkværnet peber over det hele og gnid så persille-pastaen godt ind på alle sider. Læg stegen øverst på kartoffelskiverne og sæt den i ovnen i ca. 1½-2 timer (alt efter hvor tyk stegen er og hvordan den ønskes stegt). Efter ca. 1 times tid, lægges et par klatter smør på stegen, så den ikke bliver alt for tør ovenpå.
Ca. 15 minutter FØR stegen er færdigstegt, hæves temperaturen til 225 grader. Den gemte persilleblanding (den med parmesan osten) drysses over lammesteg og kartofler, dryp lidt olivenolie over og sæt i ovnen igen i de sidste 15 minutter, så den kan blive gratineret og sprød. Tag ud og lad stegen hvile i ca. 10-15 minutter inden den skæres i skiver, som lægger ovenpå kartoffelfadet. Server – og gerne med myntegele – som jeg synes smager genialt.

Note:

Der kan godt udelades at lave sauce til (men min kæreste sætter pris på sauce *S*), bare server lidt godt brød til, så den gode stegesky kan suges op……….

Rødvins-/flødesauce:

ca. ½ flaske rødvin
1 fed hvidløg, presset
½ oksebouillontern, af god kvalitet
2½ dl piskefløde (eller madlavningsfløde)
lidt sukker efter smag
madkulør
evt. jævning
salt, friskkværnet peber
Hæld rødvinen i en lille gryde og lad den koge ind (UDEN låg) til det halve. Hæld fløde i og smuldr bouillontern i, skru lidt ned og lad den småsimre lidt. Krydr med salt, friskkværnet peber og presset hvidløg. Smag på den for at fornemme om den skal have sukker (det er tit nødvendigt), tjek også om den skal have mere salt og friskkværnet peber. Jævn den hvis det ønskes og tilsæt madkulør til ønsket farve opnåes. Server.

Rosenkålssalat:

1 lille pose rosenkål
1 bæger feta
soltørrede tranebær
ristede pinjekerner
lidt ristede græskarkerner

Dressing:

citronsaft
koldpresset rapsolie
lidt flydende honning
1 fed hvidløg, presset
Maldon salt, friskkværnet peber
Skær stokken af de skyllede rosenkål og pil så bladene af en for en, kom dem i en skål. Den inderste hårde kerne smider jeg ud, men den kan også hakkes i meget fine strimler og bruges i en anden salat. Vend bladene med en lille håndfuld tranebær, lidt ristede pinjekerner, feta i tern (afdryppet) og græskarkerner.
Dressing:
Kom citronsaft, koldpresset olie (ca. i forholdet 1:3), hvidløg, lidt flydende honning, salt og friskkværnet peber i et lille glas eller lign. og ryst det hele sammen. Dryp det over salaten lige inden servering og vend rundt.

Vi har haft en hyggelig aften med vores fælles ven, Morten (tak for besøget Morten – og Edvard), det er altid dejligt at se ham, det er jo desværre ikke så tit. Vi fornøjede os med at lege lidt med Wii Fit’en og ellers bare snakke.

Desserten bestod jo af cheesecake‘en, som jeg lavede i går, og som vi har prøvesmagt op til flere gange *S*
Den smagte stadig godt i aften………….

Ellers er det ikke blevet til så meget i dag, hvor vejret ikke var helt så fint her som der ellers var blevet lovet. Tidligt på eftermiddagen blev det faktisk ret skyet og køligt.

Der er ikke blevet til nogen form for træning i dag, men da jeg fandt ud af at vi manglede feta, gik vi dog ned til den nærmeste Fakta-butik for at hente det (ca. 2½ km. ialt). Lidt har vel også ret? *S*

I morgen har vi dog planlagt at vi skal ud på en længere gåtur, vi har bare ikke helt fundet ud af endnu, hvor det skal være henne. Det skal helst være et terræn der er lettere kuperet – det er jo ikke fornøjelse, men træning *S*

God søndag til Jer alle, her kommer den “bare” til at stå på rester, men jeg vender tilbage igen på mandag………..

Print Friendly
Tilbage

6 kommentarer


 1. Apr 5, 2009
  9:56 am

  Piskeriset

  Hæ! Endnu en lækker opskrift til arkivet – tak 🙂

  Jeg prøvede i øvrigt din opskrift på vanilleis med ristede hasselnødder og karamelsauce i går… og den faldt virkelig i folks smag! Gemalen har allerede dikteret, at den skal med på ferien til sommer 😉


 2. Apr 5, 2009
  1:41 pm

  Malou Klidmoster

  Hej Birthe
  Det var vel nok en god lammeopskrift. Den planker jeg lige 🙂
  Mange hilsner
  Malou


 3. Apr 5, 2009
  8:21 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Malou!

  Du skal være så velkommen og du kan godt glæde dig, det smager SKØNT! 🙂

  mange hilsner
  Birthe


 4. Apr 5, 2009
  8:21 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Ja, den karamelsauce (og også isen for den sags skyld) har gjort mange gæster glad her i huset. Den anden dag sagde kæresten faktsik, at han syntes at der er gået rigelig lang tid siden vi sidst har fået det 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 5. Apr 6, 2009
  5:50 pm

  Elisabeth

  Mmm, den lammebandit har jeg godt nok lyst til at lave, og ikke mindst spise! Det ser altid så lækkert ud, det du laver.
  Mon man kan lave den i stegeso, og så bare give den det kvarters tid mere, det tager for ovnen at nå temperaturen?

  Mange hilsner
  Elisabeth


 6. Apr 6, 2009
  7:58 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Elisabeth!

  Den smagte også SUPER godt!
  Prøv det frem, det er det bedste råd jeg kan give. Jeg har ikke nogen erfaring med stegeso…..

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!