Newyorkerbyheart

Laks en Croûte fra bogen “Alle kan lære at lave mad” af Jamie Oliver (Forlaget Lindhardt & Ringhof)…………..

16 april , 2009 - af Newyorkerbyheart - Kategori: Salater - Tags: , , , ,

Alle kan lære at lave mad” af Jamie Oliver (Forlaget Lindhardt & Ringhof)…………

Dryp med olivenolie og krydr med salt og friskkværnet peber……….

…………smør med oliventapanade………..

………..læg friske basilikumblade på og så tomater taglagt på midten………

Frisk mozzarella rives i mindre stykker og kommes ved………..

Butterdejen pakkes op om fisk og indhold…………..

Aftenens rissalat med masser af friske grønsager……….

Den færdigbagte “Laks en Croûte”………..

……………..sådan ser den ud indeni…………

Aftenens tallerken…………..

I aften har vi fået endnu en ret fra Jamie Olivers nyeste kogebog “Alle kan lære at lave mad” (Forlaget Lindhardt & Ringhof), en rigtig skøn lakseret, som hedder “Laks en Croûte”. Det blev endnu en succes fra den bog – ligesom igår aftes – smagte det rigtig, RIGTIG godt!
Retten er også ret simpel at lave og uden så mange forskellige ingredienser.

Jeg valgte at lave en rissalat til, men tilbehør kan jo være alt muligt forskelligt, som f. eks.: kartofler i en eller anden form, en grøn salat, pastasalat eller nogle dampede grønsager……….

Jeg lavede følgende ændringer:

– jeg brugte 4 laksefileter i stedet for et helt laksestykke, ialt ca. 450 g.
– jeg skar skindet af laksefileterne, fordi jeg ikke bryder mig særlig meget om skind.
– jeg brugte cocktailtomater, i tykke skiver, fordi jeg synes de smager af mest.
– jeg pressede lidt citronsaft over.

Jeg skriver opskriften som jeg lavede den…………..

Laks en Croûte fra bogen “Alle kan lære at lave mad” af Jamie Oliver (Forlaget Lindhardt & Ringhof), 2 pers. i 2 dage ell. 4 pers.:

ca. 400 g butterdej, optøet hvis det er frosset
ca. 450 g laksefileter uden skind
olivenolie
Maldon salt, friskkværnet peber
4 gode spsk. oliventapanade (købt færdig eller fra efter denne opskrift)
frisk basilikum
4-6 modne cocktailtomater i tykke skiver (enderne skåret af)
150 g frisk mozzarella
1 æg
lidt citronsaft
Forvarm ovnen til 200 grader.
Læg bagepapir på en bageplade. Drys lidt mel på køkkenbordet og rul butterdejen ud til en aflang plade, ca. 15 x 30 cm. Skær skindet af laksefileterne, hvis der er noget på, dryp med lidt olivenolie og krydr med salt og friskkværnet peber. Læg dem med den krydrede – og olierede – side nedad, midt på dejpladen. Smør overflade med oliventapanade og dryp med lidt citronsaft. Læg hele basilikumblade på tapanaden og læg tomatskiver, taglagt, midtpå fisken. Riv mozzarella i mindre stykker og fordel ovenpå tapanade, basilikum og tomater. Krydr med lidt Maldon salt og friskkværnet peber, dryp med lidt olivenolie. Fold dejsiderne op om fyldet, UDEN at det dækker det helt, og tryk det lidt sammen (især i hjørnerne). Pisk ægget let sammen og pensl det på dejen. Sæt laksen ind NEDERST i den forvarmede ovn og med en tom bageplade lige ovenover, som beskytter fisken mod at blive for mørk. Bag i ca. 35 minutter, til dejen er sprød og gylden. Server med en form for tilbehør.

Rissalat med masser af grønsager, 4-6 pers:

4½ dl vand
lidt salt
3 dl vildrisblanding
ca. 1/3 squash i små tern
1 rød peberfrugt i små tern
½ grøn peberfrugt i små tern
½ bdt. radiser i skiver
½ bakke sukkerærter i skrå stykker
½ bakke cherrytomater, halverede
1 bdt. asparges, dampede, afkølede og skåret i mindre stykker
1 håndfuld bredbladet persille, finthakket
lidt frisk basilikum, hakket
Dressing:
ca. ½ dl olivenolie
saft af ½ citron
lidt flydende honning
1-2 tsk. grov dijonsennep
1 fed hvidløg, presset
salt, friskkværnet peber
Bring vandet i kog og kom risene i, skru ned for varmen og lad det simre i 20 minutter. Tag gryden af varmen, men lad låget være på og lad risene trække i yderligere 15 minutter. Hæld evt. væske fra og kom den skål salaten skal laves i og lad dem afkøle lidt men IKKE helt.
Dressing:
Kom alle ingredienserne i et lille glas med låg eller en meljævner, ryst det hele sammen og smag til. Kom en god sjat i de stadig lune ris og vend det godt rundt, lad dem nu afkøle helt (på den måde opsuger de mest smag.
Når risene er helt kolde, vendes grønsager og krydderurter i og der kommes lidt mere dressing i. Det skal dog ikke svømme i dressing, det skal bare ligesom lægge sig om alle ingredienserne. Krydr evt. med lidt salt og friskkværnet peber, server.

Det er som om forkølelsen er ved at lette lidt, nu har den også “kun” varet i næsten 2 uger! Jeg har heller ikke hostet helt så meget i dag, så måske der er bedring på vej?? Det håber jeg ihvert fald, for ellers skal jeg til at købe aktier hos Kleenex! Jeg har på fornemmelsen at mellem kæresten og jeg, så kan vi ene og alene, holde dem kørende som et rentabelt foretagende *S*
Det vil være så dejlig at kunne nyde vejret i denne weekend og ikke skulle pudse næse hvert andet sekund – og heller ikke føle at jeg er ved at hoste lungerne op hele tiden – det er heller ikke så rart for naboerne at høre på………

Jeg har endda siddet ude lidt i dag og læst lidt, det er faktisk første gang i denne periode hvor vi har haft så godt vejr. Det føltes dejligt at få lidt sol i ansigtet………

Bøger:

Jeg startede på “Mærsk Mc-Kinney Møller” og jeg må sige at det er en facinerende bog, meget svær at ligge fra sig igen. Jeg har før læst en bog om Mærsk Mc-Kinney Møller, men grunden til at jeg har købt denne er, at det er den eneste han selv har medvirket i – og hvor hans nærmeste også fortæller om ham! De 2 forfattere til bogen, fik i første omgang nej tak fra Mærsk Mc-Kinney Møller til at medvirke – som alle andre før dem også har fået det. Men af en eller anden grund ændrede han mening – og derfor er denne bog så speciel – og jeg glæder mig MEGET til at læse videre i den. Han er jo et yderst facinerende menneske – synes jeg – som man nok kan lære en ting eller 2 af…………..

I morgen kommer menu’en til at stå på rester fra i dag, suppleret med nogle stegte rejer. Jeg har også bestemt mig for at bage årets første jordbærtærte i morgen – og kæresten glæder sig allerede *S*. Jeg bager den tærte flere gange fra foråret og hen over sensommeren, den smager helt FANTASTISK og så er det billigere end at købe den hos bageren……….

Print Friendly
Tilbage

12 kommentarer


 1. Apr 16, 2009
  10:46 pm

  Malou Klidmoster

  Kære Birthe

  Wow, det er da lige før man skal eje den bog. Det er nogle rigtig lækre ting du har lavet fra den, både i dag og i går. Jeg fik ellers en overdosis af Jamie Oliver en overgang, men det kan være han skal ha´ en chance til 🙂

  Tusind tak for pakken, er du sød at maile mig deres nøjagtige navn? Jeg er nød til lige at finde ud af om de indeholder noget jeg ikke kan tåle.

  Uh, jeg glæder mig til at se din jordbærtærte i morgen 🙂

  Mange hilsner
  Malou


 2. Apr 16, 2009
  11:08 pm

  Newyorkerbyheart

  Kære Malou!

  Det er en virkelig skøn bog, jeg tror at jeg kunne lave mad fra den i en hel måned i træk, så meget er der i den, som jeg gerne vil lave 🙂

  Jeg fik også nok af ham en overgang, men så længe jeg ikke skal se på ham – altså mens han laver maden – så er det helt fint med mig…..

  Jeg mailer lige til dig imorgen, sorry, det burde jeg have tænkt på.

  Mange hilsner
  Birthe


 3. Apr 16, 2009
  11:23 pm

  Malou Klidmoster

  Kære Birthe

  Ha ha, det var bestemt heller ikke hans mad jeg blev træt af 🙂
  Men der er et af hans udtryk vi bruger rigtig meget. ‘Easy-peasy’ – det hænger ved.

  Tak skal du ha´, så kan jeg lige google dem. Jeg er bare så bange for at blande alt for mange medikamenter sammen. Det er jo noget af en kemisk coktail jeg allerede hælder indenbords hver dag.

  Mange hilsner
  Malou


 4. Apr 17, 2009
  4:29 am

  Anonymous

  Hej Birthe, jeg er meget interesseret i denne bog af Jamie Oliver, sikke nogle lækre opskrifter du har lavet fra den. Men du kan vel ikke oplyse mig om titlen på engelsk, så vil jeg nemlig se om jeg kan få den her i min lokale Borders bookstore.
  Mange hilsner,
  Gudrun


 5. Apr 17, 2009
  5:54 am

  MissMuffin

  Hej Birthe
  Sikke en smuk ret, den vile være perfekt til gæstemad, og så sammen med den farvestrålende salat..
  Jeg forstår godt din kæreste glæder sig vildt meget til din jordbærtærte, det er noget af de bedste man kan få:)

  Knus MissMuffin


 6. Apr 17, 2009
  10:33 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Malou!

  Ja, netop det udtryk, blev jeg også ret træt af at høre på 🙂

  Jeg kan sagtens forstå dig mht. til pillerne. Her mens jeg har været syg, har jeg også tænkt på det: jeg får penicillin, hostesaft, næsedråber, hostestillende piller + alle de andre piller jeg får. Det må være hårdt for kroppen….

  Mange hilsner og god weekend.
  Birthe


 7. Apr 17, 2009
  10:34 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Gudrun!

  Jeg er sikker på at hvis du går ned i din lokale boghandel, så kan du finde bogen – ellers kan jeg anbefale dig at prøve google……

  mvh
  Birthe


 8. Apr 17, 2009
  10:37 am

  Newyorkerbyheart

  Hej MissMuffin!

  Det vil nemlig egne sig helt vildt godt som gæstemad, det ser virkelig flot ud – og så smager det også rigtig godt….

  Jeg må indrømme, at jeg også glæder mig til jordbærtærten, som er en af mine all-time favoritter 🙂

  God weekend til dig.

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Apr 17, 2009
  3:11 pm

  Pernille på 1.

  Hej Birthe
  Hvor ser den bare lækker ud den ret med laks, den bog må jeg ønske mig.
  Jeg har fulgt din blog rigtig længe og jeg har skam brugt dine opskrifter tit, nu ville jeg lige smide en kommentar til dig 🙂
  Det er en lækker blog du har !
  God fredag til dig


 10. Apr 17, 2009
  4:52 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Pernille på 1.!

  Allerførst et officielt velkommen herinde, det glæder mig at du giver dig til kende 🙂

  Dette er en ret faktastisk ret og det er ihvert fald ikke sidste gang den bliver lavet. Jeg kunne også tænke mig at prøve med torsk. Retten fra den anden aften “Kylling-fajitas” var også helt vild skøn……

  Jeg kan godt forstå du ønsker dig bogen, den er helt sikkert værd at eje 🙂

  God weekend.

  Mange hilsner
  Birthe


 11. Jun 9, 2009
  7:42 pm

  Anonymous

  Hej
  Jeg har lavet denne fuldstændig fantastiske ret to gange nu – første gang med laks og i aften fik vi den så med kyllingeinderfilet, som jeg stegte først, den var faktisk endnu bedre end laksen. Det er den bedste og nemmeste opskrift jeg nogensinde har smagt/prøvet på tapenade. Tak for din inspiration.
  Hilsen Bente


 12. Jun 9, 2009
  11:02 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Bente!

  Ulempen ved at lave så meget forskelligt mad som mig, er at jeg glemmer de skønne retter! Tak fordi du lige har mindet mig om denne – som jeg også synes var fabelagtig – og nu vil jeg prøve den med kylling som du foreslår! Tak for tippet og for at minde mig om retten 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!