Newyorkerbyheart

Shish kebab (fra bogen “Alle kan lære at lave mad” af Jamie Oliver, Forlaget Lindhardt&Ringhof) salat, græske kartofler………..

Alle kan lære at lave mad” af Jamie Oliver (Forlaget Lindhardt & Ringhof)…………

Krydderiblandingen til kødet………….

Kød, champignon og løg vendes i olie og krydderiblandingen………..

Krydderiblandingen til kartofler og jordskokker……….

Kartoffel-/jordskokkefadet…………..

Kebab steges/grilles…………

Aftenens salat………….

De færdiggrillede kebab…………

Aftenens tallerken…………

I aften har vi fået endnu en ret fra Jamie Olivers seneste kogebog “Alle kan lære at lave mad” (Forlaget Lindhardt&Ringhof) – det er virkelig en bog jeg er blevet helt VILD med!
I aften stod den på Shish Kebab og de blev super LÆKRE, sikke en smag. Han anbefaler at lave dem på grillpande, jeg lavede dem på vores nye Weber Q120 (gasgrill) og de smagte skønt (- og duftede ligeså skønt), så vi savnede slet ikke kuglegrillen. Faktisk nød vi bare at det gik så hurtigt, tænde op, varme op og så er den klar – efter ca. 5 minutter……………

Som tilbehør til de lækre kebabspyd lavede jeg en lækker salat, bl. a. med resten af spidskålen fra den anden aften og masser af lækre grønsager. Jeg lavede en hvidløgdressing som kunne bruges både til salaten og som dip til kartofler og kebabspyd. Det sidste tilbehør var kartoffel-/jordskokkefad med græske krydderier – det hele smagte rigtig godt og er nemt at lave…….

Jeg lavede følgende ændringer til opskriften:

– jeg lod kød og grønsager marinere i ca. 6 timer, men det behøves de ikke ifølge bogen.
– jeg tilsatte 2 fed presset hvidløg og ½ tsk. røget paprika til krydderiblandingen.
– jeg brugte markchampignon.
– jeg brugte ikke den tsk. honning der står der skal bruges til sidst, fordi jeg lavede det på grill og ikke på grillpande.
– jeg må have brugt mere kød end der stod i opskriften, for jeg fik 8 spyd ud af det og det er nok til os i 2 dage.

Jeg skriver opskriften som jeg lavede den………..

Shish Kebab (fra bogen “Alle kan lære at lave mad” af Jamie Oliver, Forlaget Lindhardt& Ringhof), 2 pers. i 2 dage:

1 svinemørbrad, afpudset
1 rødløg, halveret og skåret i kvarter
1 bakke markchampignon
skal af 1 citron
nåle fra 1 lille bdt. rosmarin
1 tsk. stødt spidskommen
2 fed hvidløg, presset
½ tsk. røget paprika
olivenolie
groft salt, friskkværnet peber
Hvis der bruges træspyd, skal de lægges i blød i koldt vand i mindst ½ time inden de skal bruges. Skær mørbraden i passende tern, der passer i størrelse med champignon. Bland løg, kød og champignon i en stor skål, hæld lidt olivenolie ved og vend det hele godt rundt, så alt er dækker af olie.
Hak rosmarinnåle fint og bland det i en lille skål med spidskommen, citronskal, salt, friskkværnet peber, presset hvidløg og røget paprika. Vend det rigtig godt sammen, drys det over kød og grønsager og vend det hele godt rundt, så krydderiblandingen bliver fordelt på det hele (gøres nemmest med fingrene). Kom det hele i en pose og lad det ligge i køleskab i 6 timer, sæt det på spyd og tilbered med det samme.
Sæt skiftevis kød, champignon og løg på spyd, dryp dem med lidt olivenolie og krydr med salt og friskkværnet peber. Grill dem på udendørs grill over direkte varme eller på en grillpande. Pres dem ned mod stegefladen med en spatel, mens de grilles. Server dem straks med en form for tilbehør.

Kartoffel-/jordskokkefad:

1 bakke små, gode kartofler, skrubbet
1 lille bakke jordskokker (eller så mange du har lyst til), godt skrubbet
1 rødløg i tynde både
3-4 spsk. olivenolie
1 spsk. græsk krydderi
2 spsk. balsamico
2 fed hvidløg, knus og hakket
groft salt, friskkværnet peber
Skær de godt skrubbede kartofler og jordskokker i grove stykker, kom dem i et ovnfast fad med rødløg. Rør marinaden sammen og hæld det over, vend det hele godt rundt, så alt er dækket af olie. Sæt i en 200 grader varm ovn i ca. 30-40 minutter, vend rundt i det af og til.

Skøn salat med spidskål:

et par håndfulde spæde babyspinatblade, i strimler
½ spidskål, fintsnittet
½ blomkål i små bittesmå buketter
½ squash i tern
1 gul peberfrugt i små tern
1 rød snackpeber i små tern
3 forårsløg, fintsnittet
1/3 stykke emmentaler i små tern
Vend alle ingredienserne til salaten sammen.

Hvidløgsdressing:

2½ dl creme fraiche 9%
2 fed hvidløg, presset
salt, friskkværnet peber
Bland det hele sammen og lad stå i ½ time inden servering.

I går var vi på Vægterkælderen i Ribe, sammen med kærestens mor og det var rigtig hyggeligt. Vi havde ikke kamera med – desværre skulle det vise sig! – og I ved jo også hvor meget kæresten krummer tæer når jeg tager billeder af mad når vi er ude *S*.
Jeg fik en ribeye steak med pommes frites og cole slaw. Det var ok, bortset fra deres cole slaw som ikke var særlig god, for ikke at sige elendig! Min steak kunne også godt have været lidt mere saftig synes jeg, men smagen var god nok. Jeg havde bedt om medium, men den var mere “well-done” end medium og det gjorde den desværre lidt tør………….

Efter vi havde spist gik vi en tur rundt i Ribes gader og nede ved åen, vi endte – helt “tilfældigvis” *S* – foran isboden og fik derfor et par kugler is til dessert………
På hjemvejen gjorde holdt ved Kammerslusen (som ligger tæt ved Ribe) for at se solen gå ned. Jeg har ikke været der i rigtig mange, MANGE år – så det var sjovt at være der igen. Der var virkelig SMUKT – og her var det så, at det var ærgeligt at vi ingen kamera have med (IGEN!!!).
Solnedgangen var helt perfekt og der var bare så dejligt – men også meget koldt – så jeg så ikke at solen forsvandt helt ned i havet, men sad inde i bilen og fik varmen. Jeg tænkte, at der ingen grund var til, at risikere at blive syg………………igen *S*.
Jeg fik faktisk brug for min inhalator for første gang i går. Da vi gik rundt i Ribe, passerede vi en person der røg og jeg fik en sky lige inde i hovedet – da jeg desværre ikke havde set hende. Straks mærkede jeg halsen snørrede sig sammen og jeg begyndte at hoste. Jeg tog et hvæs og det hjalp mig efter nogle minutter, sikke en skøn ting at opleve, at jeg alligevel lige pludselig kunne trække vejret……………

Vi har fundet det Bed & Breakfast vi skal bo på i næste uge oppe ved Rold Skov. Det første vi havde udset os, de svarede os desværre aldrig tilbage på hverken mail eller telefon. Vi glæder os til at komme derop og se hvor smukt der er………..

I morgen står den på rester af de skønne kebabspyd, så jeg vender tilbage igen på mandag. Hav en SKØN søndag alle sammen………..

Print Friendly
Tilbage

2 kommentarer


 1. Apr 26, 2009
  12:42 am

  Malou Klidmoster

  Kære Birthe

  Wow, det er vel nok en lækker middag du har lavet. De spyd ser fantastiske ud. Jeg håber at det også bliver grillvejr i morgen, får jeg har en svinemørbrad i køleren 🙂

  Hvor har du købt røget paprika?

  Det var vel nok godt at du fik den inhalator. Der er jo rygere overalt.

  Mange hilsner
  Malou


 2. Apr 26, 2009
  2:30 pm

  Newyorkerbyheart

  Kære Malou!

  Det var en rigtig skøn middag, som jeg helt sikkert vil lave igen. Spyddene smagte fabelagtigt……

  Røget papprika kan du købe i bl. a. Kvickly, hvor Morten Heiberg har en krydderiserie, jeg så også at Fakta har det i denne uge, fra Santa Maria. Jeg bruger faktisk tit røget paprika, det smager SÅ skønt 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!