Newyorkerbyheart

Culottesteg med balsamico-skysauce og kartoffel-ostefad…………

Løg, hvidløg, rosmarinkviste, gulerødder, olivenolie og balsamico……….

Culotten gnides med presset hvidløg, kryddersalt og friskkværnet peber………

Fedtet på oversiden ridses og dryssed med groft salt, lidt kryddersalt, friskkværnet peber og hakket, frisk rosmarin………

Grønsagsfyldet til kartoffelfadet………..

Grønsagerne sammen med de groftrevne bagekartofler……….

…………ost drysses ovenpå……….

Det færdige kartoffel-/grønsagsfad………

Culottesteg i tynde skiver……….

Aftenens første tallerken……….

…………og den lille tallerken med dagens salat…………

I dag har vi fået culottesteg med balsamico-skysauce, kartoffel-/grønsagsfad (stor SUCCES!) og en let salat, det smagte alt sammen rigtig godt.
Jeg plejer at tilberede culottesteg nogenlunde sådan her, men idag ville jeg prøve noget andet og som tænkt så gjort. Resultatet blev en skøn sauce med indkogt balsamico og det kan godt anbefales at lave det på culotteste – og sauce – på den måde……..

Ideen til kartoffel-/grønsagsfadet har jeg fået inde på Jubii debattens madforum og det smagte VILDT godt!
Jeg brugte de grønsager jeg havde og som jeg mente ville egne sig. Kartoflerne blev revet på min køkkenmaskine, så det gik hurtigt og jeg undgik smerterne ved at skulle stå og rive dem i hånden.
Jeg kan kun anbefale Jer at lave kartofler som tilbehør på den måde, det er SUPER godt, lækkert og lidt anderledes.
Vores kunne dog godt have brugt lige lidt længere i ovnen, for kartoflerne var lidt sprøde, men på den anden side var det rart med lidt bid og det smagte ikke dårligere af den grund. Jeg brugte en blanding af revet mozzarella og cheddar, det syntes jeg gav en god smag. Jeg kunne også forstille mig at det kunne laves som en selvstændig ret f. eks. med svitset, hakket oksekød, skinke eller måske bacon??? Mulighederne er uendelige – også hvad angår valg af grønsager og evt. krydderier……….

Salaten var bare lige det jeg havde i grønsagsskuffen:
en bakke blandede salatblade, en bakke cherrytomater (halverede), ½ squash i kvarte skiver, ½ agurk uden kerner og skåret i skiver, lidt forårsløg og lidt skivede champignon. Dressingen var den franske fra Knorr (dem i de små poser), som skal piskes sammen med vand og olie.

Culottesteg med balsamico-skysauce:

1 culottesteg
6-7 fed hvidløg
1-2 løg i grove stykker (afhængig af størrelse)
2 gulerødder i grove stykker
4 kviste frisk rosmarin
groft salt, friskkværnet peber
kryddersalt
olivenolie
balsamico (vel ca. ½ dl)
oksebouillontern af god kvalitet
vand
Afpuds culottestegen (fjern sølvsenen på undersiden). Rids fedtlaget i rudemønster. I et ovnfast fad lægges grove stykker løg, 4-5 fed hvidløg der er knust med den brede side af kniven, 3 kviste rosmarin og grove stykker af gulerødder. Pres de resterende fed hvidløg ud på undersiden af culottestegen og krydr med lidt kryddersalt, lidt almindelig salt og friskkværnet peber. Dryp lidt olivenolie over grønsagerne (vel ca. 1-2 spsk.) og hæld balsamico ud over. Læg stegen ovenpå grønsagerne med fedtsiden opad. Krydr fedtlaget med groft salt, lidt kryddersalt, friskkværnet peber og finthakkede nåle fra den sidste kvist rosmarin. Dryp lidt olivenolie over og sæt i en 250 grader forvarmet ovn i 15 minuter. Skru ned til 160 grader, hæld vand ved (ca. 4-5 dl, alt efter hvor stor stegen er) så der er nok til at lave sauce af, smuldret bouillontern og steg videre til den er stegt efter ønske. Tag stegen op af fadet, læg den på et skærebræt og lad den trække i ca. 15 minutter. Hæld stegeskyen gennem en sigte og ned i en gryde. Skum skyen for fedt og lad den så koge ind i ca. 10 minutter ved høj varme og uden låg! Jævn saucen, smag den til og kom evt. lidt kulør i. Skær culottestegen i tynde skiver og server sammen med sauce og tilbehør efter valg.

Kartoffel-/grønsagsfad, 4 pers.:

4-5 bagekartofler, godt skrubbede
1 god håndfuld champignon i skiver
alt det grønne af 1 bdt. forårsløg, finthakket
1 rødløg, finthakket
3 gulerødder, grofthakket
2 fed hvidløg, knust og finthakket
½ peberfrugt i små tern
ca. 2½ dl creme fraiche 9%
salt, friskkværnet peber
revet ost (evt. en blanding af mozzarella og cheddar)
lidt olie
Halver evt. kartoflerne hvis de er meget store, kom dem i en gryde med vand og lidt salt og kog dem i ca. 10 minutter. De skal IKKE være møre! Lad dem afkøle, til de er til at holde ved (de kan pilles hvis det ønskes, jeg lod skindet sidde på). Riv dem groft og kom dem i en skål. Kom lidt olivenolie på en pande og svits hurtigt grønsagerne til de bliver lidt bløde, en de skal ikke tage farve. Krydr med salt og friskkværnet peber. Kom grønsagerne ned til de revne kartofler, krydr med salt og friskkværnet peber og bland det godt sammen. Tilsæt så meget creme fraiche så det hele bindes sammen og tilsæt det meste af den revne ost (gem noget til at drysse med tilsidst). Smør et halvdybt ovnfast fad eller en skål og kom kartoffel-blandingen i. Drys med resten af den revne ost og sæt i en 200 grader varm ovn i ca. ½ time (tror jeg – se note 1). Server rygende varm.

Note 1:

Vores kartoffelfad fik ca. 15 minutter og kartoflerne havde stadig rimelig meget bid, så I må prøve Jer lidt frem. Jeg vil tro ½ time, men jeg giver INGEN garantier, prøv Jer frem…….

Note 2:

Der kan bruges grønsager efter smag og behag, jeg kunne bl. a forstille mig at andre revne rodfrugter også vil gøre sig godt. Jeg tror også der med fordel kan tilsættes friske, hakkede krydderurter.
Efter min bedste overbevisning, vil kartoffel-/grønsagsfadet også kunne tilsættes svitset hakket oksekød, skinke i strimler/tern, bacon eller måske fisk?? Kun din fantasi sætter grænser………

Jeg må tilstå at jeg igen idag ikke har lavet noget der ligner dagens gode gerning! Faktisk spurgte jeg kæresten den anden dag om han ikke synes at jeg er doven – det gjorde han heldigvis ikke! *S* Nogle gange kan jeg få helt dårlig samvittighed over mig selv, især de dage hvor jeg ikke engang har fået lagt tøj sammen eller sat en vask over, i de timer kæresten har været på arbejde……….

Nå, men i dag faldt jeg i staver over You Tube!! Jeg synes at der burde være en advarsel når man går ind på den side, om at man skal have RIGTIG god tid, for det er en tidsrøver af format*S*
Jeg var inde og se nogle af de sange der har været i årets Allstars programmer, jeg synes der har været nogle rigtig gode imellem. Min helt klare favorit indtil nu er da Steen Jørgensens kor fremførte David Bowie’s “Heroes”, klippet kan ses her. Jeg kan høre den sang igen og igen (og gør det også *S*), UDEN at blive træt af den. Sikke en melodi og jeg synes faktisk at den 16-årige Tobias synger den bedre end David Bowie selv – som jeg så heller aldrig har været den store fan af………..

Efter aftensmaden gik kæresten og jeg en dejlig aftentur på ca. 50 minutter, så lidt motion har jeg dog fået i dag. Vejret var virkelig skønt, der duftede dejligt fra hegn og krat og i det hele taget bare en hel perfekt aften til at gå tur i………..

Print Friendly
Tilbage

7 kommentarer


 1. May 10, 2009
  12:18 am

  Irene

  Hold da op hvor i altid spiser godt og spændende hjemme hos jer. Gid jeg var ligeså aktiv hvad mad angår, som du er…’
  Det ser super lækkert ud, jeg bliver helt lækkersulten…


 2. May 10, 2009
  12:36 am

  Newyorkerbyheart

  Mrs. Cakeaholic!

  Tak 🙂 Jeg prøver på at tænke på nye måder at lave de samme ting…
  Jeg elsker culottesteg, men det er sjovt at prøve at lave det på bare en lidt anden måde end ellers 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 3. May 10, 2009
  1:41 am

  Voksenmis

  Hej Birthe!

  Sjovt, jeg sad tidligere i dag og læste den samme opskrift på jubii – og det er første gang i år, jeg besøger den side! Hvor sært er det?
  Men du fik resultatet til at se lige to tænder mere lækkert ud end jeg forestillede mig det 🙂

  Jeg har endnu til gode at se AllStars i år – det glemmer jeg altid – men hvor var det fedt at høre een af mine gamle yndlingssange i ny version, nemlig “Heroes”.
  Jeg er ikke helt enig med dig i, at Tobias synger bedre end Bowie, men i mine ører er der heller så ikke mange, som synger bedre end han gør.

  Men godt, at der er noget til enhver smag 🙂

  God søndag –

  KH Lisa


 4. May 12, 2009
  1:04 am

  Malou Klidmoster

  Kære Birthe

  MUMS – siger jeg bare 🙂

  Det der kartoffelfad ser fantastisk godt ud, det vil helt sikkert blive et hit her.

  Knus
  Malou


 5. May 12, 2009
  11:12 am

  Newyorkerbyheart

  Kære Malou!

  Det smagte rigtig dejligt og det er ikke sidste gang jeg laver det kartoffelfad 🙂

  Knus
  Birthe


 6. Apr 10, 2013
  3:33 pm

  Doa

  Kære Birthe
  Egentlig er vi på kur – stenaldermad. Heldigvis skal vi have gæster! Jeg skal lave culottesteg og overvejer at prøve Don opskrift – har lige været hos ostemanden og købe Samsø og svendbo ost – tror du ikke jeg kan bruge svendbo ost? Samsø er nok for stærk (den jeg har købt er lagret!).
  Det har været fantastisk at følge din historie!
  Hilsen
  Doa


  • Apr 10, 2013
   3:41 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Doa!

   Håber I vil kunne lide det 🙂 jeg tror int du kan bruge Svendbo osten.

   Mange hilsner
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!