Newyorkerbyheart

Gammeldags oksesteg med balsamico og rødvin, dertil vindruesalsa og gratinerede asparges med aspargescreme………..

Svitsede grønsager med indkogt balsamico og rødvin……….

Den brunede steg ovenpå, vand hældes ved og så skal den simre……….

Vindruesalsa………….

Aspargestoppene ligger klar til aspargescremen……….

Blancheret skalotteløg og indkogt hvidvin………

Ingredienserne til aspargescremen………

Den færdige aspargescreme………

Asparges klar til at komme i ovnen……..

Svitsede markchampignon og perleløg……….

Oksekød klar til servering………..

De færdig gratinerede asparges…………..

Aftenens tallerken……….
I aften har vi så fået gammeldags oksesteg med et twist af balsamico og rødvin, dertil nye, kogte kartofler, vindruesalsa (taget fra Grillguru) og gratinerede asparges (også fra Grillguru) – det smagte SÅ godt!
Den indkogte balsamico og rødvin gav en helt fantastisk smag til kødskyen og dermed saucen. Så har jeg været inde forbi Grillguru‘s side og der er jo masser af fantastiske opskrifter, jeg faldt især for vindruesalsaen og de gratinerede asparges – og selvom det måske nok ikke er traditionel tilbehør til gammeldags oksesteg, så smagte det helt FANTASTISK *S*. Det friske fra vindruesalsaen stod helt vildt godt til oksekødet og de gratinerede asparges er i en klasse HELT for sig selv! Sjældent har jeg smagt noget så forrygende godt og som der står inde på Weberguru’s side, så kan selve aspargescremen bruges til mange forskellige ting – det tror jeg gerne………..

Jeg kunne godt forestille mig nogle lækre, sprøde ovnstegte kartofler af en slags, noget lækkert kød og så den aspargescreme!!
I må virkelig IKKE snyde Jer selv for den smagsoplevelse det er at lave de asparges – og selve cremen – især ikke nu, hvor de friske grønne aspages kommer frem.

Gammeldagsoksesteg med balsamico og rødvin, 4 pers.:

1 oksesteg
1 løg i grove stykker
2 gulerødder i grove stykker
2-3 kviste frisk rosmarin
et par persillestilke
4 fed hvidløg, knuste
groft salt, friskkværnet peber
250 markchampignon
1 god håndfuld frosne perleløg
lidt smør
olivenolie
en sjat balsamico (ca. ½ dl)
lidt rødvin (ca. 1-1½ dl)
1-2 tsk. sukker
vand
oksebouillon
lidt kaffefløde
maizena
Varm olivenolie op i en stor gryde og brun godt af på alle sider – også på enderne! Tag den af. Kom gulerødder, løg, hvidløg knust med den brede, flade side af en kniv, 5-6 markchampignon, rosmarin- og persillekviste i og svits det. Krydr med salt og friskkværnet peber. Hæld balsamico, rødvin og sukker ved, lad det koge kraftigt ind, til det kun er ganske lidt tilbage. Læg stegen tilbage i gryden, ovenpå grønsagerne, krydr med salt og friskkværnet peber. Hæld vand ved så det står godt halvt op ad stegen og kom enten en bouillontern af god kvalitet eller flydende bouillon ved. Skru ned, læg låg på og lad det simre i 2-2½ time. Når tiden er gået, tages kødet op af skyen og pakkes ind i stanniol. Sigt skyen, skum den for fedt og lad det koge ind ved kraftig varme i ca. 10 minutter. Skru ned og jævn den med maizena udrørt i lidt koldt vand, til ønsket tykkelse og smag den til. Sluk for varmen og tilsæt evt. lidt kaffefløde, for lige at runde smagen af. Sæt tilbage på den varme (slukkede) plade, for lige at varme igennem og så er den klar til servering.
Kom lidt smør og lidt olivenolie på en varm pande og svits markchampignon og perleløg, til de bliver gyldne, krydr med lidt salt og friskkværnet peber. Skær kødet i skiver og læg perleløg og champignon ved. Server med skysaucen og tilbehør efter valg.

Vindruesalsa (taget fra Grillguru):

550 g stenfrie druer (røde og grønne)
1 skalotteløg, meget finthakket
1 lille håndfuld persille, finthakket
3 tsk. balsamico
1½ tsk. god olivenolie
Maldon salt, friskkværnet peber
Halver skyllede og tørrede druer og kom dem i en skål med skalotteløg og persille. Rør balsamico, olivenolie, salt og friskkværnet peber sammen og hæld over drue-blandingen. Vend det hele godt rundt og stil det på køl til det skal serveres.

Gratinerede asparges med aspargescreme (fra Grillguru):

1 bdt. grønne asparges
1 skalotteløg, finthakket
3 store spsk. creme fraiche 18%
20 g smør
1 dl hvidvin
friskrevet parmesanost
Maldon salt, friskkværnet peber
Skyl de grønne asparges og knæk det nederste grove af stilkene. Kog de grønne asparges i let saltet vand i 1½-2 minutter, tag dem op og skyl dem straks med iskoldt vand. Lad dem dryppe af. Læg dem på et skærebræt så alle aspargeshovederne ligger ud for hinanden, skær de nederste ca. 5 cm. af. Læg stykkerne med aspargeshovederne i et letsmurt, ovnfast fad.
Kom de nederste aspargesstykker i en blender/foodprocessor sammen med creme fraiche. Smelt smørret og svits løgene til de bliver bløde, men de må IKKE tage farve, rør i dem. Tilsæt hvidvin og lad det koge helt ind ved høj varme. Hæld løgblandingen i blender/foodprocessor til de andre ting og krydr med lidt Maldon salt og friskkværnet peber. Blend til det bliver en jævn creme og smag den til. Denne creme kan bruges til mange andre ting og i mange andre retter!!
Fordel cremen over aspargeshovederne og drys med friskrevet parmesanost. Sæt i ovnen under grill og lad dem gratinere til osten bliver gylden – HOLD ØJE MED DEM!!!! Server dem rygende varme.

Note:

De gratinerede asparges med aspargescreme kan også sagtens bruges som en forret, evt. med et lækkert stykke brød til…….

Jeg er helt stolt af mig selv, jeg har fået trænet i 1 time idag *S* Jeg kan også godt mærke det på min krop og min vejrtrækning, men jeg skal jo starte et sted……..

Det føltes dejligt at få pulsen lidt op og få gang i blodomløbet, det er ved at være rigtig længe siden jeg har fået trænet, så idag skulle det være! Ellers er det nu ikke blevet til de helt store fysiske udfordringer, andet end lidt støvsugning, men jeg kunne da se i Go’ Morgen Danmark at det også tæller i regnskabet *S*

Jeg var også nede i min bank i dag – hvilket efterhånden sjældent sker efter netbank er kommet til – men jeg har vundet en præmie igennem tennisklubben, så den skulle afhentes. Jeg vandt en rygsæk med lækkert chokolade, lakrids af god kvalitet, bolcher fra Bolcheriet og et par flasker god rødvin…………..det er også ved at være længe siden jeg har vundet noget *S*

I morgen er det jo dagen før St. Bededag og så siger traditionen at der skal spises varme hveder, det skal vi også. Jeg vil – ligesom sidste år – bage hveder selv (dog vil jeg prøve en ny opskrift) og jeg glæder mig allerede. Faktisk kunne jeg godt spise hveder flere gange om året, for de smager jo godt, men så ville de jo nok ikke være så specielle! Ihvert fald skal der bages en portion i morgen og så skal de nydes med noget godt smør, jeg vil prøve selv at lave en slags lyn marmelade og noget godt ost………

Print Friendly
Tilbage

14 kommentarer


 1. May 6, 2009
  10:41 pm

  Anonymous

  Hey.

  weberguru har ændret site til grillguru.dk

  Venligst

  Guruen


 2. May 6, 2009
  10:46 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Guru!

  Ups, sorry, det bliver straks rettet 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 3. May 7, 2009
  9:13 am

  Signe

  Gammeldaws oksesteg i maj er måske ikke så oplagt (til trods for vejret!), men med det friske forårstilbehør, kan jeg nemt forestille mig at det bliver lækkert.
  Jeg kan kun anbefale hvederne fra Anarkistens (ægte) kogebog – de er SÅ gode!!!
  Mange hilsner Signe


 4. May 7, 2009
  10:41 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Signe!

  Vi kan nu spise gammeldags oksesteg året rundt, så det går vi ikke så højt op i……
  Men tilbehøret var virkelig dejligt og lækkert.

  mvh
  Birthe


 5. May 7, 2009
  12:12 pm

  Irene

  Mine tænder løber i vand….SUK hvor ser det lækkert ud 🙂


 6. May 7, 2009
  1:07 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Mrs. Cakeaholic!

  Tak, det smagte altså også rigtig, RIGTIG godt 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 7. May 7, 2009
  4:48 pm

  Malou Klidmoster

  Kære Birthe

  Wow, siger jeg bare. Det ser simpelthen så lækkert ud. Og så på en helt almindelig onsdag 🙂
  Max sidder og savler, så nu har jeg lovet ham sådan en omgang snart 🙂

  Tusind tak for tilbuddet, men jeg tror godt jeg kan vente til mine egne dukker op. Jeg har nemlig en slem nældefeber og lægen har givet mig nogle antihistaminer der sløver. Hun siger at jeg skal tage dem til natten de næste 10 dage. Og det er jo næsten det samme der er i de to slags piller.

  Tænk at man kan få stressrelateret nældefeber, nu er det bare med at tage et par masker ind inden det går helt galt. Det er også derfor jeg ikke lige er så aktiv med blog, mail osv. Dog har jeg lige været på cafe med Signe (familiemad), vi har nemlig aftalt at følges til Vejle og ville lige mødes IRL først 🙂

  Hvor dejligt at du er kommet i gang med træningen igen, det må give en god fornemmelse bagefter.

  Knus
  Malou


 8. May 7, 2009
  9:08 pm

  Newyorkerbyheart

  Kære Malou!

  Jeg kan kun sige at det altså også smagte SUPER godt!!! Jeg er ret sikker på at både vindruesalsa’en og de gratinerede asparges med aspargescreme vil falde i din smag, jeg er ihvert fald solgt 🙂

  Jeg kan sørme godt forstå at du får nældefeber og det er da i den grad stress-relateret, du er jo lidt hård ved dig selv 😉 Nældefeber er virkelig ubehageli, jeg har haft “fornøjelsen” et par gange. Pas nu på dig selv og tag den med ro, så du ikke kører dig selv helt ned – det er der ingen der takker dig for……

  Spændende at mødes med et andet blog-menneske IRL, det har jeg endnu tilgode, men det bliver der jo rådet bod på til blogtræffet – og dejligt at have nogen at følges med 🙂

  Hav en god forlænget weekend og TAKE IT EASY! 😀

  Knus
  Birthe


 9. May 8, 2009
  1:31 pm

  Anonymous

  Hej igen.

  Brug du bare opskrifterne som du vil..dejligt at du afprøver dem 😉

  Venligst

  http://www.grillguru.dk
  guruen


 10. May 8, 2009
  5:22 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Guruen!

  Dejligt at høre – tak 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 11. May 8, 2009
  10:13 pm

  Anne Mette Toft

  Øj, de der asparges er for lækre… Jeg havde godt nok overset, at der var noget, der skulle koges ind… og eftersom de andre ting stort set var klar, måtte jeg tweake opskriften lidt… alligevel smagte det så fedt! Så nu glæder jeg mig til at prøve det igen – i original opskrift.


 12. May 8, 2009
  10:16 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anne Mette!

  Jeg er glad for at du kunne lide dem, jeg er helt sikker på at de også smagte godt i din version, jeg tror næsten at de vil smage godt lige meget hvad 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 13. May 9, 2009
  10:45 am

  Stine Andersen

  Hej Birthe

  Hvor ser det bare fantastisk ud! Bliver helt sulten. Tror du aspargescremen vil kunne bruges som en slags sauce?

  Jeg glæder mig til at se dine billeder fra Falsled Kro. Jeg drømmer om at besøge stedet engang. Jeg har hørt at det skulle være fantastisk.

  Mange hilsner
  Stine


 14. May 9, 2009
  1:12 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Stine!

  Jeg tror ikke at jeg har set dig herinde før, så allerførst: velkommen herinde 🙂

  Jeg vil tro at du sagtens kan bruge cremen som en slags sauce. Som jeg skrev i indlægget, kunne jeg forstille mig nogle gode sprøde, ovnkartofler (krydret efter eget valg), noget godt kød og så aspargescremen til. Men det er bare min tanke, det er kun fantasien der sætter grænser…..

  Jeg glæder mig også til Falsled Kro, jeg håber det bliver en kæmpe oplevelse 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!