Newyorkerbyheart

(Gas)grillet kylling og den FANTASTISKE “Gunvor-kage”…………

Bunden af FANTASTISKE “Gunvor kage”…………..

……………marengs kommes ovenpå…………..

Den færdigbagte kage…………

Chokolade-dyppede jordbær til desserten……….

Kryddersmørret til at komme under skindet på kyllingen…………

Marinaden til at kommer over kyllingen………….

Smørret er kommet under skindet…………….

Kyllingen er klar til at komme på grillen………..

Den lækre salat………..

Den færdiggrillede kylling, som desværre ikke blev så brun, men dog gennemstegt……….

Den grillede kylling, salat med dressing og langtidsbagte kartofler med hvidløgs-/røget paprikadressing………..

Den LÆKRE “Gunvor-kage” er klar til servering………..

Den ser måske ikke så pæn ud på billedet, men jeg lover Jer at den smager absolut FANTASTISK!!…………

Hr. og Fru And ude på aftentur………..

I dag har vi haft besøg af kærestens mor og søster til aftensmad – og som altid – var det super hyggeligt!

Menu’en i aften stod på: (gas)grillet, krydret kylling, en skøn salat, langtidsbagte kartofler, en hvidløgs-/røget paprika dressing og så den mest FANTASTISKE kage til dessert! Det er altså ikke kun mig der syntes at kagen var god – ja, FANTASTISK – det tror jeg at alle rundt om bordet gjorde. Jeg tror sjældent at jeg har smagt en kage der smagte SÅ godt – og som ikke var vammel-sød, men havde en super konsisten, smag og som også er MEGET præsentabel.
Opskriften er fra vores søde nabo – derfor navnet – hun har fået den af en fra hendes arbejde, så jeg ved ikke hvad den rigtigt hedder, men fra nu af hedder den altså “Gunvor-kagen” her i huset *S*.
Jeg vil anbefale Jer på det varmeste at lave den, jeg kan ikke rose den nok! Jeg halverede original opskriften, for den var til en stor bradepande og det var for meget for os, men hvis I vil have en stor bradepande skal I bare FORDOBLE opskriften.
Lad Jer ikke skræmme af at det lyder af en lille dejmængde, lige meget om I laver denne portion eller en der er dobbelt så stor, den skal være sådan. Konsistensen på bunden ligner sådan nærmest mazarinbund, jeg tror at det er pga. af at marengsen kommes ovenpå dejen inden dejen er forbagt, så den nærmest virker som isolering og bunden derfor nærmest bliver “dampet”. Men jeg ved det ikke, det er kun et gæt. Ihvert fald er den lækker og jeg er sikker på at den også vil blive en favorit hos Jer derude………..

Vi grillede for første gang en hel kylling på vores nye gasgrill (Weber Q 120) og jeg synes faktisk at det blev ok. Jeg flækkede den (butterflied), så den bedre kunne være på grillen og smagen blev faktisk også ret god. Den var saftig og lækker. Eneste minus er at den blev meget lys i det på skindet, selvom kyllingen var gennemstegt, så alene af den grund vil jeg måske nok bruge en traditionel kuglegrill i fremtiden til at stege kylling på! Men jeg vil kun gøre det pga. at skindet ikke blev sprødt og var meget lys, smagen fejlede ikke noget (synes jeg).
Desuden var det ikke en kylling, men faktisk en bornholmer hane, det kan også være derfor at den næsten skulle have 1½ time på grillen, inden den var gennemsteg og temperaturen viste 80 grader (og trak til temperaturen viste 83 grader).

Målene til kryddersmør og olie til kyllingen er MEGET på slump! Prøv Jer frem og se hvad I kan lide og I behøver jo heller ikke bruge de krydderier jeg brugte, det kan varieres efter smag og behag……….

(Gas)grillet, krydret og butterflied kylling, 4-6 pers:

1 bornholmer hane
en klump smør (jeg vil gætte på et par spsk. fulde)
olivenolie (jeg vil tro ½-3/4 dl)
kryddersalt
3 fed hvidløg, knust og finthakket
fintrevet skal af ½ citron
friske rosmarinnåle, finthakket (jeg brugte nåle fra 4-5 kviste)
lidt frisk timian, finthakket (blade fra 2-3 stilke)
græsk krydderi (måske 1 spsk.)
Maldon salt, friskkværnet peber
røget paprika (ca. 1-1½ tsk. tror jeg)
Skyl hanen godt under koldt vand og sørg for at alle indmadsrester er helt væk. Dup den helt tør og skær rygbenet ud af den, så den kan spredes ud (butterflied). Hvis der bruges en gasgrill som jeg gjorde, så læg den i en grillbakke hvor der er lavet et 2-3 huller i. Bland alle krydderier, hvidløg, og citronskal sammen i en skål. Tag lidt under halvdelen fra og rør det sammen med smørret. Hæld olie i resten af krydderiblandingen og rør det godt rundt. Krydr først under siden af kyllingen med salt, friskkværnet peber og ganske lidt af olieblandingen, gnid det ind i hanen. Vend den om og løsn forsigtigt skindet på brystet af hanen og på lårene og fordel smørret under skindet. Hæld resten af olieblandinge ud over kyllingen lidt efter lidt og gnid det godt ind i skindet og sørg for at det kommer ind alle steder (under vinger, lår osv.). Krydr med lidt Maldon salt og friskkværnet peber og sæt den så ud på (gas)grillen. Vores skulle have ca. 1½ time ved næsten laveste varme, vi skruede dog lidt op for varmen i den sidste ½-45 minutter. Stegetermometeret skal vise 80-83 grader. Jeg tog den af ved 80 grader og lod den stå og trække til 83 grader – sørg for at stegetermometeret sidder i det tykkeste sted på låret. Når den har trukket så parter den i passende stykker og server.

Langtidsbagte kartofler (se note):

passende antal kartofler
groft salt
Skrub kartoflerne godt så skindet også kan spises. Dup dem helt tørre, skær et kryds i dem (IKKE helt igennem) og læg hver på en passende stykke stanniol. Drys rundhåndet med groft salt over krydset og pak stanniolen om kartoflerne. Sæt dem i en 150-160 grader varm ovn i 1½-2 timer.

Note:

Det lyder måske underligt, men bagte kartofler bliver virkelig gode på denne måde og jeg får altid ros for dem.

Hvidløgs-/røget paprika dressing (god til både salater og bagte kartofler):

½ liter creme fraiche 9% eller 18%
2-3 fed hvidløg (efter smag), presset
groft salt, friskkværnet peber
ca. 1 tsk. røget paprika
frisk basilikum, hakket
Rør det hele godt sammen og lad den gerne trække i ½-1 time inden servering.

Salat med blomkål:

1 bakke blandede salatblade
1 lille blomkålshoved i små buketter
1 snackpeber i små tern
1 grøn peberfrugt i små tern
1 gul peberfrugt i små tern
3/4 agurk, uden kerner, i tern
1 bakke cherrytomater, halverede
1 bæger feta
ristede græskarkerner
1 rødløg i tynde skiver
Alle ingredienserne blandes og så er salaten klar.

FANTASTISK “Gunvor-kage”:

125 g smør
80 g rørsukker
2 æggeblommer
1 dl kaffefløde 9%
75 g mel
1½ tsk. bagepulver
lidt vaniliesukker
Marengs:
2 æggehvider
150 g sukker
korn af ½ stang vanilie
Topping:
2 dl piskefløde
2 dl creme fraiche 19%
vaniliesukker
Pynt:
friske jordbær i skiver
vindruer, uden kerner, halverede
Pisk smør, sukker og æggeblommer luftigt og tykt med en el-mikser. Bland mel og bagepulver sammen og rør det i med en (træ)ske skiftevis med kaffefløden. Hæld dejen i en LILLE bradepande beklædt med bagepapir eller smurt. Pisk æggehviderne helt stive og kom sukkeret i lidt efter lidt, til det bliver til marengs. Tilsæt vaniliekorn og pisk til kornene er godt fordelt. Fordel marengsmassen over dejen og sæt formen i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 20-25 minutter. Tjek den, ovntider er forskellige! Lad kagen afkøle HELT. Pisk fløden stiv og vend vaniliesukker og creme fraiche i. Vend godt rundt, til creme fraichen er helt fordelt i den piskede flødeskum. Fordel massen over den helt KOLDE kage (lige inden servering), vurder selv hvor meget – eller hvor lidt du vil have på. Pynt med frugt i skiver (se note) og server.

Note:

Der kan bruges den frugt du kan lide eller har. Jeg kan forestille mig, kiwi, mandarinbåde, frisk moden fersken i skiver. Brug flotte farver, det gør kagen smukkere at se på……..

Bortset fra at lave mad, er det ikke blevet til meget aktivitet fra min side i dag, faktisk ingenting! Jeg må indrømme at jeg stadig er noget medtaget af vores SKØNNE tur til Rold Skov og Rebild Bakker, jeg tror at det vil tage mig et par dage endnu, inden jeg er kommet mig helt. Smerter og træthed i denne forbindelse er dog helt ok, for turen var SÅ god og vi havde så mange gode oplevelser, at jeg ikke ville have undværet det……….

Bøger:

Jeg er stadig ved “Kineseren” af Henning Mankell, men jeg må indrømme at jeg ikke har fået læst så meget i den, jeg har været for træt om aftenen. Den er dog rigtig god og spændende – og som sædvanlig velskrevet – så jeg glæder mig til at læse videre i den………….

I morgen står den på rester fra idag og så skal vi til møde i “festudvalget” her hvor vi bor. Vi skal have planlagt årets gadefest, så det skal nok blive hyggeligt. Jeg har lovet at tage en jordbærtærte med, så det skal jeg have bagt i morgen………….

Print Friendly
Tilbage

28 kommentarer


 1. May 4, 2009
  1:36 am

  Malou Klidmoster

  Kære Birthe

  WOW, sikke en middag du der har tryllet frem. Det ser utroligt godt ud 🙂

  Jeg må da vist også forsøge mig med en ‘gasset’ fugl at en art. Tror du ikke man lige kunne give den 5 min under ovnens grillelement til sidst?

  Den der ‘Gunvor-kage’ er i en klasse for sig 😀

  Knus
  Malou


 2. May 4, 2009
  2:51 am

  Voksenmis

  Hejsa Birthe!

  Det er da en sjaske-kage? Det har min svigerinde altid kaldt den – hun har serveret den for os jævnligt gennem snart 9 år – og hver gang er der blevet spist o-p OP!

  Den er simpelthen så lækker!!!

  Og, ja, man kan komme snart sagt al slags frugt ovenpå. Jeg er specielt glad for bananer, ferskner og jordbær, men kun fantasien sætter grænsen!

  I kan godt gå i gang derude, det er en fantastisk kage!!!

  Kyllingen derimod ser lidt bleg ud. Mon ikke den savnede at komme på kullene og i en “ordentlig” grill? (Haha)
  Jeg er slet ikke i tvivl om, at den smagte himmelsk 🙂

  Efter en weekend, hvor jeg lærte at spise feta (hvad bliver det næste, oliven???) og tilbragte længere tid i Hvide Sande end jeg tør tænke på, vil jeg nu forføje mig i seng. Klidmoster og jeg har puttet hinanden via sms – og nu vil jeg smutte ind og se, om husbonden eller hunden har varmet sengen godt op.

  Med ønsket om en fantastisk uge til jer alle sammen derude –

  Lisa

  P.S. Det kan godt være, at mine beroligende-piller-til-nat er begyndt at virke, så skriver jeg nogle gange lidt fjollet.
  Bær over med mig 😉


 3. May 4, 2009
  10:03 am

  Newyorkerbyheart

  Kære Malou!

  Jo, jeg tror godt at man kunne give den lidt, men nu er der alligevel ikke nogen af os der spiser skindet, så det gjorde ikke så meget 🙂 Faktisk snyder billedet også lidt, for den ser lidt mere bleg ud end den faktisk var……

  Den kage MÅ du prøve. Jeg brugte en aluform på 31,5 cm. x 21 cm. Hvis der laves dobbeltportion, passer det til ovnens store bradepande……

  Kærlig hilsen
  Birthe


 4. May 4, 2009
  10:06 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Lisa!

  En “sjaske-kage”? Ej, så tror jeg altså at jeg holder ved “Gunvor-kage” 🙂 Men GOD er den, jeg tror da sjældent jeg har smagt noget lignende……

  Kyllingen ser faktisk lidt mere bleg ud på billedet end den var og da ingen af os alligevel spiser skindet, gjorde det ikke så meget 🙂 Smagen fejlede nu ikke noget, så jeg vil ikke afvise at jeg prøve igen, måske grille den lidt på skindsiden til sidst…..

  Det er da dejligt at høre at du nu kan spise feta, så skal det med oliven (og blåskimmelost) nok komme 😀

  Mange hilsner
  Birthe


 5. May 4, 2009
  10:06 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Lisa!

  En “sjaske-kage”? Ej, så tror jeg altså at jeg holder ved “Gunvor-kage” 🙂 Men GOD er den, jeg tror da sjældent jeg har smagt noget lignende……

  Kyllingen ser faktisk lidt mere bleg ud på billedet end den var og da ingen af os alligevel spiser skindet, gjorde det ikke så meget 🙂 Smagen fejlede nu ikke noget, så jeg vil ikke afvise at jeg prøve igen, måske grille den lidt på skindsiden til sidst…..

  Det er da dejligt at høre at du nu kan spise feta, så skal det med oliven (og blåskimmelost) nok komme 😀

  Mange hilsner
  Birthe


 6. May 4, 2009
  10:29 am

  Anonymous

  Hej

  Hjemme ved os har kagen altid heddet “mosters fantastiske kage” så kært barn mange navne 😉 Jeg kan varmt anbefale den med frosne hindbær og ferskner på dåse en slags peach melba. Tak for dine mange fine opskrifter jeg følger ivrigt med i hvad du måtte finde på. Hilsen Bente


 7. May 4, 2009
  11:42 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Bente!

  Ja, sikke mange navne den har, jeg tror nu stadig jeg holder fast i “mit” navn 😀

  Jeg kunne godt forestille mig at ferskner (jeg tror dog at jeg ville bruge friske), ville gøre sig godt….

  mange hilsner
  Birthe


 8. May 27, 2009
  7:53 pm

  Karina

  Hej Birthe,
  Nu må jeg hellere snart give mig til kende.. Jeg søger tir i dit index med de fantastiske opskrifter, så stor ros til dig!!

  jeg har lige et spg til kagen..
  jeg vil lave den til min fødselsdag i næste uge.
  kan jeg lave den dagen i forvejen??
  eller tror du den bliver smattet??
  de er nemlig inviteret til brunch, så har egentlig rigeligt fra morgenstunden 😉

  tak for god inspriration

  /Karina


 9. May 27, 2009
  8:09 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Karina!

  Jeg har vist besvaret spørgsmålet flere gange – også i efterfølgende indlæg – men du kan godt lave den aftenen før uden at den bliver smattet. Faktisk er det ligefør at jeg synes den bliver bedre 🙂

  Du kan også bare bage bunden dagen før, have frugten skåret ud, så det er helt klart. Også dagen efter kan du lige hurtig piske fløde, vende det sammen med creme fraiche og vanilie og så lægge det på og pynte den. Det tager ikke ret lang tid….

  Held og lykke med det. Jeg er spændt på at høre hvad du synes om den 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 10. Jul 1, 2009
  11:54 am

  Maj-Britt

  Nøj den er suveræn denne kage! Vi skal holde svendegilde for min kæreste her i weekeden og jeg ville egentlig have lavet jordbærtærter, men denne her er MEGET bedre! Nøj det er godt. Og som du skriver kan jeg endda lave noget i forvejen (dagen før). Super god opskrift – ikke en man lige ser hver dag 🙂


 11. Jul 3, 2009
  5:12 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Maj-Britt!

  Godt at du kan lide den, men jeg vil bede dig om at linke tilbage til min blog, men fuld adresse, når du bare kopierer min tekst med slåfejl og det hele – tak.

  mvh
  /Newyorkerbyheart


 12. Oct 22, 2009
  11:22 am

  Anonymous

  I VORES FAMILIE HEDDER KAGE SOFIES HEMMELIGHED


 13. Oct 22, 2009
  11:31 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Anonym!

  Tak for din kommentar 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 14. Nov 29, 2009
  3:26 am

  Anonymous

  Hej Newyorkerbyheart
  Er ved flere lejligheder stødt på din opskiftsamling, når jeg har støvet nettet igennem efter noget "godt" ;o)
  – 1000 tak for dejlig inspiration!
  Gunver-kagen er ganske enkelt fantastisk! Har dog bagt den med groft hakkede mandler i marengsen og lidt god smeltet chokolade under toppingen….. Det var nu også helt godt ! ;o)
  Mvh, Marianne


 15. Nov 29, 2009
  6:47 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Marianne!

  tak for din kommentar, det er dejligt at høre, at du kan bruge min side som inspiration 🙂
  Dejligt med lidt input til ændringer i kagen, det er jo sjovt at afprøve forskellige variationer…..

  mange hilsner
  Birthe


 16. Dec 2, 2011
  12:09 am

  Carina

  Hej!

  Jeg regner med at forsøge mig med denne kage til min fødselsdag. Jeg overvejer at servere noget is til. Ville det være helt ved siden af? Og hvilken smag skulle det være?

  På forhånd tak 🙂


  • Dec 2, 2011
   11:45 am

   Newyorkerbyheart

   Hej Carina!

   Jeg synes ikke at is passe til, så det ville jeg nok lade være med. Jeg synes egentlig ikke at der behøves noget til, da der jo også er frisk frugt på kagen, men hvis det skulle være noget, så evt. lidt mere frisk frugt i en skål ved siden af 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 17. Dec 21, 2011
  9:04 pm

  Louise S

  Nu skulle jeg altså også lige prøve at lave den, med al den gode omtale kan den da ikke være helt skidt 😉 Så den er i ovnen nu. Skal nemlig sørge for desserten nytårs aften og er helt blank så prøver lige lidt forskelligt af inden.
  Er iøvrigt stor fan af din blog!


  • Dec 22, 2011
   12:03 am

   Newyorkerbyheart

   Hej Loiuse!

   Jeg er spændt på hvad du synes om den, lad mig det endelig vide 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 18. Jan 29, 2012
  1:56 pm

  Luise

  Hej!
  så har jeg endelig fået meldt mig som follower til din fantastiske blog efter at have med “on the side” i noget tid 🙂 Hvor mange personer er der til i Gunvor-opskriften?
  Mvh. Luise


  • Jan 29, 2012
   5:16 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Luise!

   Tak, det er jeg da glad for 🙂

   Kagen rækker til 6-8 pers. alt efter appetit.

   Mange hilsner
   Birthe


 19. Jun 11, 2012
  1:17 pm

  Anne-Sophie

  Hejsa
  Jeg vil prøve den fantastisk Gunnvor kage :). Har prøvet en der ligner, men den her er vist knap så fed (selvom den vist heller ikke er sund :-)).
  Jeg vil gerne lave den i en bradepande – tror du opskriften skal ganges med 2 eller 3?
  På forhånd tak for svar – og tak for en rigtig god blog med nogle rigtig spændende opskrifter….


  • Jun 11, 2012
   9:21 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Anne-Sophie!

   Hvis du mener en stor bradepande – altså den der passer til ovnen – så vil jeg tro at du skal gange med 3. Held og lykke med den.

   Mange hilsner
   Birthe


 20. Jun 11, 2012
  1:22 pm

  Anne-Sophie

  Og så da lige et tillægsspørgsmål: bager du slet ikke bunden lidt før du putter marengs på?
  Den anden jeg prøvede havde også knuste makroner i marengsen – meget lækker, men også meget sød 🙂


  • Jun 11, 2012
   9:20 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Anne-Sophie!

   Nej, som der står i opskriften, så skal bunden ikke bages inden marengsen kommes på.

   Mange hilsner
   Birthe


 21. Sep 15, 2013
  6:27 pm

  Iben Andersen

  jeg syntes den smager helt fantastisk med soft ice til.


 22. Mar 19, 2014
  3:27 pm

  Stine

  Mums den ser lækker ud 🙂

  Hvilken str bradepande passer opskriften til??

  VH Stine

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!