Newyorkerbyheart

Hveder a la Lagkagehuset og hurtiglavet, lækker marmelade………..

Pære, rørsukker og citronsaft blendes, derefter tilsættes (brom)bær……..

Den færdige marmelade………

Hvederne inden de kom til efterhævning – de hævede dog ikke så meget som jeg forventede……..

Varme, nybagte hveder………

Hvederne – der ligner mere boller – inden de ristes i ovnen……..

…………og nu kan de endelig spises……….

Mine nye “MBT” sko (bemærk den sjove sål……..)

I dag er jo dagen før St. Bededag og dermed også dagen hvor der spises varme hveder. Oprindeligt blev hvederne lavet, fordi bagerne skulle holde fri St. Bededag og derfor ikke kunne levere friskbagt brød. De bagte så hvedebollerne som folk kunne købe dagen før og så kunne de varmes som “hvede-tvebakker” på selve St. Bededag. I dag spiser man dem jo aftenen før og det sælges i tusindevis af varme hveder i dag – og sikkert også i morgen……….

Ligesom sidste år har jeg igen i år valgt at bage hveder selv, hvilket jo er forholdsvis nemt og da jeg tændte for TV’et i morges var det så heldigt at min “helt” Ole fra Lagkagehuset var i Go’ Morgen Danmark for at lave hveder. Derfor var det jo nærliggende at lave hans hveder *S*.
De blev gode, men af en eller anden grund har hævede de ikke helt så meget som jeg ønskede det og derfor hævede de heller ikke sådan sammen (som de jo skal). Men smagen fejler helt bestemt IKKE noget de er meget LÆKRE, de ligner bare mere boller end hveder (ihvert fald sådan som jeg synes hveder skal se ud!). Da jeg alligevel skulle igang med at bage, lavede jeg dobbelt portion fordi jeg tænkte at jeg så ville lave hveder til alle vores naboer. Så jeg har været rundt med en lille pose hveder til alle vores naboer, med en lille seddel i hvordan de skal lige skal ristes inden de skal spises, jeg håber at de har vakt glæde………….

Hveder a la Lagkagehuset, ca. 20 stk.:

50 g flormelis
10 g salt
50 g gær
1 æg
75 g smør
10 g kardemomme
2½ dl lunkent vand
500-600 g mel
Opløs gæren i det lunkne vand og tilsæt så smør, flormelis og æg. Rør det sammen med en træske. Bland kardemomme og salt i lidt af melet og tilsæt det det. Tilsæt resten af melet lidt efter lidt og ælt det til en blank og smidig dej, det tager ca. 6-10 minutter. Stil dejen tildækket et lunt sted til hævning i 20 minutter. Form 20 boller som sættes tæt på en bageplade. Læg et fugtigt viskestykke over og lad dem efterhæve i 1 time et lunt sted. Bag hvederne ved 200 grader i 15-20 minutter, til de er mørkgyldne. Lad dem køle lidt af på bagerist, flæk dem og rist dem i ovnen med skærefladen opad ved 230 grader i ca. 5 minutter. Server med koldt smør, god ost, pålæg, marmelade eller hvad du nu har lyst til.

Jeg besluttede mig også for at prøve nedenstående marmelade til årets hveder. Det der fangede mig var, at den ikke skulle varmes eller noget, bare blendes sammen og så færdig. Den kan så selvfølgelig heller ikke holde sig så længe, kun 1-2 dage i køleskab, men den er lækker og smager godt til de friskbagte hveder.

Jeg kunne dog ikke finde frosne brombær, så jeg bruge sådan en bærsymfoni fra Netto istedet for. Jeg tilsatte også lidt vaniliesukker – vaniliekorn vil sikkert være bedre – som jeg synes giver en god smag…………jeg elsker jo vanilie!

Nem og lækker marmelade, 1 glas:

100 g frosne (brom)bær
3 søde og modne pærer, skrællet, udkernet og skåret i grove stykker
1-1½ dl rørsukker
1-1½ tsk. vaniliesukker – eller måske lidt friske vaniliekorn
3 spsk. friskpresset citronsaft
Tø (brom)bærrene op. Kom pærestykkerne i en blender/foodprocessor sammen med sukker og citronsaft, kør til det er en jævn og ensartet masse. Tilsæt (brom)bær og vanilie – gem evt. lidt hele bær – og kør lidt mere. Vend de gemte hele bær i, hæld på glas. Det kan holde sig 1-2 dage i køleskab, men er bedst frisk.

I dag har jeg modtage mine nye sko, købt på Ebay, som er lavet efter MBT (Masai Barefoot Technology) metoden. De er virkelig spøjse at gå i, men også ret dejlige, ihvert fald det jeg har prøvet indtil videre.
Når jeg står stille i dem, kan jeg stå og vippe frem og tilbage, ret sjovt og utrolig nok føles de meget naturlige at gå i. Jeg håber på at jeg vil blive glad for dem på strækninger der går lige ud, som f. eks. når vi – forhåbentlig – igen skal til Berlin og gå rundt.
Byvandring kan være ret hårdt synes jeg, så jeg håber at de vil være en god afveksling mht. fodtøj……….

Jeg har siddet og set den dokumentar om pædofil-sagen fra Beder og det er SÅ rystende!! Især den nochelance som nogle af kommunens folk udviser, jeg ved ikke hvad der skal til for at ryste sådan nogle mennesker – og jeg forstår slet IKKE hvordan de kan se sig selv i spejlet hver morgen! Det gælder i høj grad også lederen fra den pågældende børnehave (“Grønnebakken”) og de øvrige ansatte, der har lukket øjnene for de ting der skete og fortiet det. Faktisk synes jeg, at de også burde have fængselstraf, fordi de i den grad har misbrugt den tillid som forældre har der sætter deres børn i en børnehave og dermed betror de voksne, at være voksne nok til at tage hånd om dem.
Jeg så ikke den første del af dokumentaren, fordi det var da vi var på tur til Rold Skov og det er måske også meget godt, for jeg bliver så ophidset.
Alle de gamle følelser vælder op i mig og jeg sad der og så programmet med en kæmpe knude i maven. Hadet, vreden og sorgen vendte for en kort tid tilbage i min krop og sind.
Tænk at nogle kan tie når de ved at sådan uhyrligheder bliver begået mod børn, tænk at de pædagoger og ledelse ikke meldte ham til politet STRAKS og fik ham fjernet!! Tænk at de bare lukker øjnene og kigger den anden vej! Hvad er det for en moral de mennesker har?? Jeg håber faktisk at de har det meget dårligt med sig selv i dag, for det synes jeg da i den grad de har grund til!!
Jeg ved godt at det måske lyder barsk, men for mig findes der INGEN undskyldninger!!!!
Jeg ved hvad de stakkels små børn har været igennem og hvordan det vil påvirke dem i hele deres liv. Jeg kender skyldfølelsen og skammen. Tænk hvis hende der kaldte sig selv for min mor, havde grebet ind og sat en stopper for det, istedet for bare at ligge der med ryggen til, lukke øjnene og lade det ske!!

Mange siger at jeg skal komme over det og kigge fremad, javel det prøver jeg også, men det vil jo ALTID være en del af mig. En berøring, et bid af et stykke musik, et tonefald kan være nok til at sætte mig tilbage i tid og få nogle meget ubehagelige flashbacks. Det blegner selvfølgelig med årene der går og med hjælp fra professionelle behandlere, men det forsvinder aldrig!
Hvor er det dejligt at de forældre i Beder ikke bare lod sagen tie ihjel – som kommunen ønskede (og hvor skulle de skamme sig!!) – men at de kæmpede for deres børn og for at finde ud af hvor meget der egentlig var blevet skjult for dem. Jeg håber at andre tager det til efterretning og hellere reagerer engang for meget end en gang for lidt, tænk hvis du kan redde et barn for at gå igennem de rædsler og pinefulde oplevelser………….

Puha, så fik jeg lige luft, det havde jeg brug for efter den udsendelse!

I morgen står menu’en på en wok-mad – men sig det ikke til min kæreste *S*
Print Friendly
Tilbage

9 kommentarer


 1. May 7, 2009
  11:15 pm

  Markus

  Jeg lavede hvederne også efter opskriften fra morgen tv og sjovt nok havde jeg det samme problem med at de ikke hævede som jeg egentlig havde ventet de ville gøre. Men godt smagte de nu alligevel 😉


 2. May 8, 2009
  12:08 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Markus!

  Ja, smagen fejler bestemt ikke noget – de ligner bare slet ikke dem han lavede 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 3. May 8, 2009
  12:38 am

  Miss Book-Island

  Hey B.

  mums varme hveder – og jeg har fået dem 2 x idag. Heldige mig. I morges på job og her til aften hos kusinen. Godt nok hjemmebragte i begge tilfælde … men gode er de her den ene gang om året.

  Så første del af uds. her sidste torsdag. Uhyggeligt!! Så desværre ikke anden del her til aften.

  Sjove sko! Glæder mig til at høre hvordan det er at gå med dem.

  kh D.


 4. May 8, 2009
  5:26 pm

  Newyorkerbyheart

  Hey Miss Book-Island!

  Vi fik også hveder 2 gang i går – og 1 gang i dag – ikke så tosset 🙂

  Jeg havde skoene på, på vores Tysklands-tur i dag og det gik godt, men det er en spøjs fornemmelse, som jeg lige skal vænne mig til. Men de er behagelige at gå i….

  Knus
  B


 5. May 8, 2009
  9:57 pm

  Bettys blog

  Jeg gad godt være nabo til dig – og få hveder leveret. 🙂
  Nå, men dem fra Kvickly var også gode.
  God fornøjelse med skoene.


 6. May 8, 2009
  10:13 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Bettys blog!

  Tak 🙂 De var ikke så pæne mine hveder, men de smagte godt…..

  Mange hilsner
  Birthe


 7. May 8, 2009
  10:26 pm

  Malou Klidmoster

  Kære Birthe

  Jeg har lige holdt en lille blogpause så jeg har først lige læst dit indlæg nu.

  Det er godt at du er sluppet fri af din ‘familie’, men jeg kan godt forstå at det tager rigtig mange år at komme sig efter den slags traumer. Jeg ved også hvordan det føles ikke selv at bestemme over egen krop! Det giver nogle ar på sjælen som aldrig læges.

  Jeg glæder mig til at møde dig IRL 🙂

  Skønne hveder og lækker marmelade. Dine naboer er godt nok heldige sådan at få en sending 🙂

  Knus
  Malou


 8. May 8, 2009
  10:40 pm

  Newyorkerbyheart

  Kære Malou!

  Ja du kender jo også det mønster og jeg tror at vi begge er mærkede på en måde der ligner hinanden. Det er ar hvor der måske nok kommer noget hud henover, men det kan let rives op igen og igen. Heldigvis har vi jo hver en mand i vores liv, som hjælper og støtte os 🙂

  Hav en rigtig god weekend.

  Knus
  Birthe


 9. Jun 11, 2009
  9:41 am

  現在建築式™

  My Blog
  http://www.wretch.cc/blog/markacey
  Thanks for your share
  Nice to meet you

  Hsinchu, Taiwan

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!