Newyorkerbyheart

Grillet mørbrad med “dry rub”. Lækre, grove koldhævede boller …………….

Krydderiblandingen, som kaldes “dry rub” til mørbraden………

Kartoffelsalaten………

Hvidløgsmarineret flanksteak (købt færdig) og svinemørbrad, gnedet i “dry rub”………

Bordet i går aftes………

Det grillede kød………

Flutes med krydderurte-/hvidløgssmør……….

Min tallerken……….

Ost til morgenmaden………..

Frugt til morgenmaden………

Dejen til de koldhævede boller………..

Færdigbagte boller…………

Super lækre – og også sunde………

Forberedelserne af maden startede allerede tirsdag, hvor jeg marinerede den svinemørbrad som vi skulle grille.
Mørbraden blev gnedet ind i en krydderiblanding, en såkaldt “dry rub”.
Jeg synes nok at den røgede paprika der skulle i, var for dominerende, og jeg kom ikke engang alt det i som der skulle. Ellers synes jeg det smagte godt, men jeg vil altså skære yderligere ned på den røgede paprika næste gang.
Røget paprika, som jeg jo er stor tilhænger af, skal bruges i SMÅ mængder – ellers bliver det ALT for dominerende……..
Opskriften er fra Femina 25/2009, jeg skriver den som jeg lavede den……….

Spicy mørbrad, 2-3 pers.:

1 svinemørbrad, afpudset
Dry rub:
1 spsk. stødt spidskommen
1½ tsk. røget paprika (jeg vil nok skære det ned til ½-3/4 tsk.)
1 tsk. tørret oregano
2 tsk. hvidløgspulver
2 tsk. groft salt
2 spsk. brun farin
Bland alle ingredienserne til krydderiblandingen sammen i en lille skål, sørg for at sukkeret er godt blandet i og at der ingen klumper er af brun farin. Kom det hele i en frostpose og kom så den afpudsede mørbrad i, sørg for at krydderiblandingen bliver godt fordelt over hele mørbraden og gnid det godt ind i kødet. Læg det i køleskab og lad det marinere natten over.
Tag kødet ud af posen og læg på en varm grill, lad den grille over direkte varme i ca. 15-20 minutter, vend den tit, så den ikke brænder på (HUSK sukker brænder hurtigt!). Lad den hvile lidt, inden den skæres i skiver.

Desuden bestod aftensmaden af kartoffelsalat, laves på helt traditionel vis (Pernille have jo efterspurgt dansk mad *S*).
Så det var bare creme fraiche 9% blandet med et par spsk. Hellmanns mayonnaise, lidt karry, lidt dijonsennep, salt, friskkværnet peber, finthakket rødløg, ærter og selvfølgelig kogte kartofler i tern. Pyntet med finthakket purløg.
Vi fik også den sprøde salat med sennepdressing, grillet flanksteak og nogle flutes med hjemmerørt hvidløgssmør med krydderurter (basilikum, persille og tørret esdragon). De hvidløgsbrød kan virkelig anbefales, de er SÅ gode…….

Hvidløgsflutes:

flutes (jeg køber dem i Netto)
blødt smør i passende mængde
frisk basilikumblade, hakket
persille, hakket
lidt tørret esdragon
presset hvidløg efter smag
Maldonsalt
Bland den bløde smør med krydderurter og presset hvidløg – ikke saltet! Flæk flutes og smør smør på, i så store mængder som samvittigheden kan holde *S*. Drys med lidt Maldon salt og sæt i en godt varm ovn (jeg sætter dem på stanniol, så de ikke drypper), lad den bage til de er gyldne og sprøde. Tag ud og skær i mindre stykker. Server straks.

Desserten var koldskål med ristet havregryn og lidt friske jordbær, jeg glemte at tage billeder af det, men det smagte godt………

Koldskål, 4 pers.:

4 pasteuriserede æggeblommer
3-4 spsk. rørsukker
korn af ½ stang vanilie
1 liter kærnemælk
Kom æggeblommer, sukker og vaniliekorn i en stor skål og pisk med en el-mikser til det er tykt og luftigt. Pisk godt, for at opløse sukkeret mest muligt. Ryst kærnemælken og hæld det i skålen, rør det godt rundt, sørg for at få skrabet bunden godt, og server straks.


Bollerne blev SÅ lækre og opskriften har jeg fået fra en bekendt (TAK, Gitte!). De er sådan lidt grove i det og SÅ nemme at lave, det er bestemt ikke sidst gang de bliver bagt. Faktisk har jeg planer om at lave dem allerede i næste uge, hvor Anette kommer for at være sammen med mig på min fødselsdag (du kan godt glæde dig, Anette!).

I original opskriften stod der, at der skulle grahamsmel i, men jeg kom fuldkornsdurum med fra Il Fornaio (fåes bl. a. i SuperBrugsen).
Jeg bagte kun halv portion af den opskrift jeg fik, men det ærger mig lidt for de var så lækre, så næste gang bager jeg fuld portion. Af den portion jeg bagte, blev der ca. 13 stk.
Jeg skriver opskriften som jeg lavede den, men i fuld størrelse, så I skal selv halvere den hvis I vil bage den portion jeg lavede………

Koldhævede grovboller, ca. 25 stk.

10 g gær
8 dl KOLDT vand
1 spsk. groft salt
2 tsk. rørsukker
200 g solsikkekerner (eller hørfrø/græskarkerner)
200 g fuldkornsdurummel fra Il Fornaio (fåes bl. a. i SuperBrugsen)
200 g havregryn
300-350 g hvedemel
Opløs gæren i det kolde vand. Rør de øvrige ingredienser i med en (træ)ske, dejen skal være lind, så det er ikke sikkert at al hvedemelet skal bruges (prøv Jer frem!). Dæk skålen med film/stanniol og stil i køleskabet i mindst 12 timer til hævning. Næste dag tages dejen ud og sættes på bageplader med ved hjælp af 2 skeer. Bag i en forvarmet ovn ved 225 grader i ca. 20-25 minutter (hold øje med dem til sidst, så de ikke bliver brændte i bunden).
Print Friendly
Tilbage

14 kommentarer


 1. Aug 6, 2009
  8:40 pm

  Marianne's mening

  Kære Birthe,
  Tak for et utroligt hyggeligt møde hos dig. Hvor var det dejligt at se jeres hus, have tid til at snakke og ikke mindst at smage dit fantastiske mad! Det var så lækkert.

  Jeg har hygget mig utroligt meget og glæder mig over at have tilbragt gode interessante timer i jeres selskab.
  Jeg ser allerede frem til næste gang.

  Tak fordi vi måtte komme forbi jeres hjem :0)


 2. Aug 6, 2009
  9:37 pm

  Newyorkerbyheart

  Kære Marianne!

  Du er ALTID velkommen – det vil kun glæde os, hvis du kigger forbi igen.

  Knus
  Birthe


 3. Aug 6, 2009
  11:25 pm

  Piskeriset

  Sikke du har forkælet dem 🙂

  Jeg kan godt anbefale chili-mayonnaisen. Jeg prøvede den sidste år, og den var ret delikat. Jeg er ellers ikke så meget til mayo, og savner af samme grund nogle gode mayonnaiser i små glas, for de store er svære at få brugt op. Men jeg prøvede den blandt i hjemmelavet sushi (sådan en lillebitte smule i en makirulle sammen med laks og avokado), og det var altså guf 🙂


 4. Aug 7, 2009
  10:41 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Tak – gæster skal jo forkæles synes jeg *S* Jeg så også hvordan du forkælede Max og Malou da de besøgte dig, jeg blev helt misundelig 🙂
  Jeg kan lige forstille mig sådan en makirulle med den mayonnaise, det må jeg prøve – tak…….

  God weekend.

  Mange hilsner
  Birthe


 5. Aug 7, 2009
  10:56 am

  Nille

  Kære Birthe,

  Jeg kom godt hjem efter en dejlig dag – eller døgn var det jo snarere!

  Det var så hyggeligt at se dig og kæresten (tålmodig mand!!!) og selvfølgelig også at se Marianne igen!

  Det var skøn skøn mad – tak fordi du lavede dansk til mig 🙂

  Jeg kommer jo nok ikke lige forbi med det samme igen – men du er som altid velkommen i Bruxelles; og ellers bliver det jo engang i 2010… tiden går jo alligevel hurtigt!

  Det ver dejligt, at det kunne lykkedes denne gang i hvert fald og jeg havde nogle pragtfulde timer!

  Kærlig hilsen
  Pernille


 6. Aug 7, 2009
  11:01 am

  Newyorkerbyheart

  Kære Pernille!

  Glad for at høre at du kom godt hjem – og at du har hygget dig – det er gensidigt! 🙂
  Han er en tålmodig mand, han bor jo sammen med mig 😉

  Måske vi skal gøre det til fast tradition at mødes (mindst) en gang om året, hyggeligt var det ihvert fald 🙂

  Forsat god ferie.

  Kærlig hilsen
  Birthe


 7. Aug 7, 2009
  8:55 pm

  Anonymous

  Hej Birhte!

  Lavede i dag dine hvidløgsbrød. Uuuhhmmm – de er bare lækre. Aldrig mere købeflutes :o)

  Udbyggede opskriften på et enkelt flütes med soltørrede tomater og sorte oliven. Det var også bare super godt.

  Hilsen Carina


 8. Aug 7, 2009
  10:53 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Carina!

  Dejligt at du kan lide dem – og nej, købe hvidløgsflutes bliver aldrig helt det samme igen – og det er jo nemt 🙂

  Lyder som et godt tip – desværre er min kæreste slet IKKE til soltørrede tomater – men tippet er hermed givet videre….

  mange hilsner
  Birthe


 9. Mar 13, 2011
  10:00 pm

  Kamilla Tina

  Hej Birthe

  Jeg kommenterer på denne side til trods for at det er lææænge siden, du fik besøg ad pigerne og bl.a. serverede disse lækre boller… I dag fik jeg nemlig besøg af mine piger, og havde besluttet mig for at lave disse grove stykker til dem, lavede fuld portion, og de blev spist rub og stub. Heldigvis har jeg til 4 portioner mere i den pakke gær, der ligger i køleren 🙂 Har aldrig bagt nemmere boller! Ingen svineri, og super simpelt at røre sammen. Brugte grahamsmel, og skorpen blev lækker sprød, dog uden at skære ganen i stykker. Tak for den dejlige opskrift!

  Jeg lavede også et par amerikanske tun-sandwich'es til min moster og jeg – med de tykke appetit agurker og chips ! Jeg er fan! Brugte det nye grove rugsandwichbrød (Kohberg?)og det var virkelig lækkert og mættende. Mmm!

  Må sige jeg har fulgt med i din blog forholdsvis længe, så nu giver jeg mig til kende og siger tak for GOD inspiration. Jeg husker at skrive tak for opskrift en anden god gang…

  Med venlige hilsner

  Lille Holm


 10. Mar 14, 2011
  11:45 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Lillie!

  Velkommen herinde og tusinde tak for at du giver dig til kende. Det betyder meget for mig at vide hvem der læser med herinde 🙂

  Jeg er vild med de grovboller, nemlig fordi de er så nemme. Det glæder mig også at de amerikanske tunsandwich er et hit. Nogen synes at det lyder som en dårlig sammensætning, men når man smager på den, er det bare SÅ godt!

  Mange hilsner
  Birthe


 11. Mar 11, 2012
  10:36 am

  Pia Aagaard Rasmussen

  kanon gode boller, og MEGET hurtige at lave. Tusind tak for en kanon god mad blog 🙂


  • Mar 11, 2012
   6:15 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Pia!

   Ja, de gode og kan varieres alt efter hvad man har 🙂

   Mange hilsner
   Bithe


 12. Mar 8, 2013
  2:15 pm

  miss.madglad

  som altid en masse lækkert mad..
  Bager du ved alm. ovn eller varmluft?


  • Mar 8, 2013
   2:30 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Miss Madglad!

   Jeg bager altid brød og kager uden varmluft, fordi jeg synes at varmluft udtørrer 🙂

   Mange hilsner
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!