Newyorkerbyheart

Jiaozi – kinesiske dumplings med dippingsauce (Spis Bedre nr. 9/09)……….

Revet squash til farsen……….

Alle de andre ingredienser til farsen……….

Den revne squash røres i…………

Dejen skæres ud……….

De rulles/trykkes ud til cirkler og farsen kommes på…………

Klar til at blive kogt………..

……….og tæt på………..

Dippingsaucen…………

Kogte og så skal de steges……….

Klar til servering…………

Peberfrugt og sukkerærter lynsteges…………

Forkogt ris kommes ved…………

Klar til spisning………..

Aftenens tallerken (beklager den gullige farve!)………….
I dag har meget af min dag gået med at forberede aftenens mad, som bestod af Jiaozi (kinesiske dumplings, som minder meget om de japanske gyoza‘s og de koreanske mandu. Opskriften er fra Spis Bedre nr. 9/09. Jeg valgte dog at lave en anden dippingsaucen, en jeg fandt på nettet, med riseddike i istedet for………
Da vi var i København i 2007, for at mødes med min Mama, bror og søster (min bror skulle fægte), fik vi gyoza’s, som smagte vanvittig godt. Siden har jeg drømt om at lave dem, men det er blevet ved tanken, i dag fik jeg det gjort………
Det er et ret stort arbejde, sammenlagt vil jeg tro at det har taget mig næsten 3 timer, men det var det hele værd! De blev rigtig gode, selvom de ikke blev særlig pæne og de smagte fuldstændig som jeg husker dem. Dippingsaucen blev også rigtig god også helt som jeg husker den, sådan lidt syrlig/sød/stærk – SKØN smag……..
Denne portion giver rigtig mange og det er jo dejligt, når det er så meget arbejde. Vi skal have dem igen i morgen. Jeg lavede stegte ris til, men normalt spises de bare med lidt stegt spinat, agurker i stave eller lign. Jeg ved dog, at min kæreste sætter pris på lidt mere bestant tilbehør, så det blev det……..
Det er absolut ikke sidste gang jeg kaster mig ud i det projekt! Faktisk kunne jeg godt finde på at sætte en dag af til at lave en kæmpe portion og så putte dem i fryseren.
Jeg brugte forårsløg i stedet for porre, til fyldet, men ellers holdt jeg mig til opskriften, undtagen på dippingsaucen som jeg fandt her og så selv passede til.
Jeg skriver opskriften som jeg lavede den……….
Jiaozi – kinesiske dumplings (Spis Bedre nr. 9/09), 6 pers.:
Dej:
480 g hvedemel
3 dl lunkent vand
Fyld:
300 squash, groftrevet
400 g hakket svinekød
10 g frisk ingefær, fintrevet
2 dl forårsløg, finthakket
1 tsk. groft salt, friskkværnet hvid peber
1 tsk. japansk soya
2 tsk. fishsauce
Dej:
Hæld melet i en foodprocessor monteret med kniv. Hæld vandet i lidt ad gangen, til det bliver en smuldret, sej masse. Hæld det i en skål og ælt det sammen. Dæk med et fugtigt, dobbeltfoldet viskestykke. Lad dejen hvile i ½ time. Fyld: Skyl og riv squash groft. Læg det i en sigte og lad det stå i 15 minutter. Pres let med hånden, så en del af væsken kommer ud. Bland squash med hakket svinekød, forårsløg, ingefær, salt, friskkværnet hvid peber, soya og fishsauce. Del dejen i 3 lige store dele. Rul dem ud en ad gangen (lad de andre blive under det fugtige viskestykke, for dejen tørrer hurtigt ud!) til en pølse der er ca. 2½ cm. i diameter. Skær dejpølserne i 1½ cm. lange stykker, mens pølsen drejes en kvart omgang hver gang der skæres, så dejpølsen ikke bliver flad. Læg alle stykkerne under et fugtigt viskestykke og hvis den gør det, bliver det mere end svært at rulle den ud og trykke den sammen! Forsæt til der ikke er mere dej. Tag en lille dejklump og tryk den flad med midten af håndfladen, så den bliver rund. Rul den så ud med en dejrulle til den er ca. 6 cm. i diameter (jeg trykkede dem nu ud, det syntes jeg var meget nemmere). Læg ca. 1 tsk. fyld på midten og fold dem sammen om fyldet. Klem dejkanterne sammen, først på midten og derefter resten af kanten. Læg dem på et meldrysset fad eller på en bageplade med bagepapir, til de skal koges (jeg lavede dem alle og satte dem i køleskab, så var de klar til at blive kogt, da vi skulle spise).
Tag en stor gryde, hæld vand i og bring det i kog. Læg lidt dumplings i ad gangen og når de flyder op til overfladen, hældes 1 dl KOLDT vand i, så kogningen ophører. Bring det så i kog igen og kog i ca. 3 minutter. Tag dem op med en hulske og læg dem på et fad. Forsæt sådan indtil alle de kinesiske dumplings er kogt.
Nu kan de faktisk serveres sammen med dippingsaucen – men de kan også steges lidt og det foretrækker jeg. Varm lidt olie op på en pande – ikke olivenolie, men gerne jordnøddeolie – og steg de kinesiske dumplings ad flere gange, til de får farve. Lad dem dryppe af på køkkenrulle og så er de klar til servering, sammen med dippingsauce.

Dippingsauce, 1 pers.:

3 spsk. god soya
2 spsk. riseddike
½ tsk. rørsukker
1 tsk. sesamolie
lidt fintrevet, frisk ingefær
1 fed hvidløg, presset
lidt frisk, rød chili, finthakket
lidt af det grønne på forårsløg, finthakket
lidt purløg, finthakket
Det hele piskes sammen og smages til, den skal være sådan lidt syrlig i det. Hver person får en lille skål med en portion dippingsauce.

Dette indlæg har faktisk været et døgn undervejs nu og af en eller anden grund, kan jeg bare ikke få det gjort færdigt! Måske fordi jeg er så træt at jeg næsten ikke kan se ud af mine øjne, det bliver dejligt når US Open er ovre og jeg igen kan få min skønhedssøvn – guderne skal vide at jeg trænger til den *S* Men det bliver altså ikke i nat, for i nat skal Caroline Wozniacki spille FINALE mod Kim Clijsters (som er tidligere verdens nr. 1, men har været på barsel og er så kommet tilbage igen!). Det er SÅ vildt at hun er kommet i finalen og det vil jeg ikke gå glip af……..

Print Friendly
Tilbage

18 kommentarer


 1. Sep 14, 2009
  11:10 am

  Anonymous

  Hej Birte

  Jeg laver også dumplings selv, og de er super lækre. Men jeg køber altid dejen hos en asiatisk købmand, hvis I har en i nærheden af hvor du bor – won ton pastry hedder det og er på frost. Det er rullet ud i små tynde firkanter, lige til at bruge. Det kan reducere tilberedningstiden betydeligt.

  Kh Louise
  Qatar


 2. Sep 14, 2009
  12:07 pm

  Newyorkerbyheart

  Kære Louise!

  Vi har desværre ikke sådan en asiatisk købmand her i nærheden af hvor jeg bor, ellers havde jeg helt klart købt mig til dejen 🙂 Men selvom det tog pænt lang tid, så var det såmænd meget hyggeligt. Jeg kunne godt forestille mig at sidde indenfor sådan en regnvåd og blæsende efteråsdag og sidde og lave dumplings……

  Mange hilsner
  Birthe


 3. Sep 14, 2009
  1:21 pm

  Anonymous

  Hej Birthe
  Vil sådan set "Bare" sige mange tak for alt dine dejlige opskrifter, du er vild god til at inspirere 🙂 Jeg er blevet helt vild med at turde prøve nyt efter jeg er begyndt at læse din blog. Ville lige dele det med dig . Tak Kh. Horsens


 4. Sep 14, 2009
  1:35 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anonym!

  Mange tak for det 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 5. Sep 14, 2009
  3:47 pm

  Anonymous

  Hej Birthe. Et kæmpe arbejde du der har haft gang i. Det har været det hele værd kan jeg forstå;-) Jeg kunne tænke mig at lave tilsvarende i aften, men armkræfterne slår ikke til i disse dage, så jeg vil prøve med små stegte deller af samme dej, serveret med pasta og en gode solmodne tomater til en tomatsauce. Håber det kan passe sammen:-)
  Mange hilsner fra Charlotte den 2.


 6. Sep 14, 2009
  7:44 pm

  Hanne's verden

  Hej Birthe

  Jeg skal også have kastet mig ud i et dumplingsprojekt her i efteråret. Så må lige have bogmærket dit indlæg. Ved, at jeg vil nyde at stå og hygge med det. Kunne lige sætte sådan en tallerkenfuld til livs nu:)
  Hilsner Hanne


 7. Sep 14, 2009
  11:32 pm

  Piskeriset

  Hvor er de skønne! Jeg kommer til at tænke på de gyozas, jeg fik i Japan sidste år – det var små himmerigsmundfulde 🙂

  Nu må jeg gå i tænkeboks mht. hvornår jeg får sat tid af til at prøve at lave det… problemet er jo lige, at det tager et par timer eller tre, men som du skriver, så er de bestemt det værd! 🙂


 8. Sep 15, 2009
  11:49 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Det må have været en fantastisk oplevelse at være i Japan, en af de asiatiske lande jeg gerne vil besøge 🙂
  Jeg har – desværre – aldrig fået 100% autentiske gyozas, men dem jeg har fået i Kbh. og USA har været SKØNNE. Det var disse også og hele arbejdet værd…..

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Sep 15, 2009
  12:10 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Hanne!

  Ja, det er et rigtig godt efterårs-/vinterprojekt og ihvert fald værd at lave 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 10. Sep 16, 2009
  11:10 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Charlotte den 2.!

  Undskyld det sene svar, din kommentar havde forputtet sig 🙂

  Jeg håber, at det blev en god aftensmad og jeg kender godt det med armkræfterne – men måske en anden gang – eller hvis du kan få fat i de færdige won ton dej stykker, så er det jo en god mulighed 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 11. Sep 16, 2009
  6:56 pm

  Eva

  Hej,
  sikke en skøn opskrift – den vil jeg gemme til en regnvejrsdag…
  Har anbefalet din dejlige blog på min facebookprofil – og håber det er ok.
  kh Eva


 12. Sep 16, 2009
  7:52 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Eva!

  Det glæder mig at du kan få inspiration herinde, dejligt at læse 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 13. Sep 18, 2009
  9:23 pm

  Anonymous

  Kære Birthe – Tak for inspirationen – Har fulgt din opskrift og lavet det idag mums… som altid. Jeg havde ikke smagt det før, datteren (på næsten 16)havde smagt dem men kun kogt.. og der er rester til imorgen.. KH Anja


 14. Sep 19, 2009
  11:53 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anja!

  Dejligt at de faldt i Jeres smag, jeg synes også at de blev ret gode (også selvom de ikke var så pæne). Jeg kan meget bedre lide dem når de er stegt, end når de kun er dampet 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 15. Sep 20, 2009
  5:06 pm

  Anonymous

  Kære Birthe

  Det er simpelthen en fornøjelse at kigge her. Vi skal have dine laksepakker iaften, gulerodssuppen vil jeg lave en af dagene – gerne med de brød til. Det er meget inspirerende at komme her og finde opskrifter, og se hvilke kogebøger du har lavet dem fra, eller blade eller andet. Det er lidt i perioder om jeg har tid energi – har haft en lidt for travl periode i år – men det kan jo kun gå fremad:) Tak for inspiration og dine ser meget flotte ud! også selvom de er gule på billedet. KH Anja


 16. Sep 20, 2009
  8:04 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anja!

  Tusinde tak for din ros, hvor er det dejligt at du kan bruge min side som inspiration, det er jo altid dejligt at få at vide 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 17. Jan 22, 2011
  7:41 pm

  kodfrifredag

  Uhmmmm … Birthe. Den dip vil jeg bruge til mine koreanske forårsruller. Den ser superlækker ud.
  Kh
  Kirsten


 18. Jan 22, 2011
  10:34 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Kirsten!

  Jeg skal da vist ind og lure den opskrift på koreanske forårsruller 🙂

  Dippen er også god til tempura kan jeg afsløre, men tilsæt lidt mere risvinseddike – eller det siger mine smagsløg i hvert fald….

  KH
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!