Newyorkerbyheart

Oksekødsgryde med hvidkål, gulerødder og peberfrugt……….

22 september , 2009 - af Newyorkerbyheart - Kategori: Hovedretter med hakket kød - Tags: , ,

Hakket oksekød svitses og hvidkål blandes i…………

Porre, hvidløg og peberfrugt blandes i……….

Lige inden servering vendes revne gulerødder i…………

Aftenens tallerken……….
I aften har vi fået endnu en omgang “efterårs-mad”, nemlig en oksekødsgryde med hvidkål. Jeg ved godt, at der også findes sommer hvidkål, men for mig signalerer hvidkål efterår og vinter…….
Meget velsmagende ret, som jeg er ret sikker på bliver endnu bedre i morgen, når resterne skal spises. Jeg brugte 2 forskellige slags paprika til denne ret, men du kan jo bare nøjes med en, hvis det er det du har. Jeg brugte en edesüss paprika og lidt røget paprika, desuden kom jeg også lidt chipotlepulver i, bare for at give det lidt “spark”

Oksekødsgryde med hvidkål, gulerødder og peberfrugt, 4 pers.:

500 g hakket oksekød
3 fed hvidløg, knust og finthakket
1 stor porre, skåret i ringe
1 stor rød peberfrugt i strimler
2 store gulerødder, groftrevet
salt, friskkværnet peber
1 lille dåse koncentreret tomatpure
3/4 af et lille hvidkålshoved, fintsnittet
ca. 1½ tsk. edelsüss paprika
½ tsk. røget paprika
½ tsk. chipotlepulver
ca. ½ liter vand
lidt flydende kalvebouillon (Touch of Taste)
salt, friskkværnet peber
olie til stegning
Varm lidt olie op i en gryde og svits kødet, til det tager farve, krydr med salt og friskkværnet peber. Kom porrer og hvidløg ved, lad det sautere med til porrerne bliver lidt bløde i det, men det skal ikke tage farve så rør i det. Kom hvidkål ved og rør godt rundt, så hvidkålen bliver fordelt. Lad det svitse lidt, til kålen begynder at falde sammen, krydr med salt og friskkværnet peber. Kom peberfrugt ved og lad også det svitse lidt med. Rør de 2 slags paprika og chipotle i, kom tomatpure ved, hæld vand ved og kom flydende bouillon i. Bring det i kog, skru ned, læg låg på og lad det simre i ½ times tid. Lige inden servering, røres de groftrevne gulerødder i, lad dem lige varme igennem og smag så til med salt og friskkværnet peber. Server med brune ris og evt. et stykke lækkert, groft brød.

Jeg er ved at få den første efterårsforkølelse og det er rigtig ØV! for om en god uges tid tager vi til Berlin og da skulle jeg altså gerne være på toppen.
Jeg ved jo desværre af erfaring, at når først forkølelser osv. får hul på mit immunsystem, så kan det blive ved og ved, så jeg krydser alt hvad jeg har og håber, at det går i sig selv igen!
I vores lokale ugeavis stod der igår, at pensionister, førtidspensionister og folk med kroniske sygdomme kan få en gratis vaccination mod influenza – jeg går og vejer for og imod. Jeg ved jo at vaccinen ikke beskytter mig mod alle slags influenza og nogen får også ret slemme reaktioner på vaccinen, som faktisk kan udløse en slags influenza – så det er lidt at skulle vælge mellem pest eller kolera.
På den anden side, har jeg heller ikke lyst til at have en vintersæson som sidste år, hvor jeg havde halsbetændelse, influenza, lungebetændelse og bronkitis………….altså sammen på en og samme sæson + diverse forkølelser. Det var bestemt ikke sjovt!
Er der nogen af Jer derude, der har erfaringer med influenza vacciner?

I morgen står den på rester, men hvis kræfterne er til det vil jeg bage en æblekage med makroncreme, som jeg har fået kig på…………
Print Friendly
Tilbage

17 kommentarer


 1. Sep 22, 2009
  9:55 pm

  Piskeriset

  Det er en smart måde at få 'sneget' lidt mere kål ind i madlavningen, og lyder det også ret velsmagende 🙂

  Du må endelig få passet godt på dig selv, så du ikke bliver syg – og da slet ikke op til jeres rejse! Har I for resten lagt planer for, hvad I skal se/opleve i Berlin? Vi er så småt begyndt at planlægge en tur til Berlin, og det er jo nærmest umuligt at vælge, hvad man skal se – der er så mange spændende muligheder dernede 🙂

  God bedring!


 2. Sep 22, 2009
  10:11 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Ja, kål er jo sundt og det smagte rigtig dejligt. Glæder mig allerede til i morgen, hvor smagen har udviklet sig endnu mere 🙂

  Vi har en meget god ide om hvad vi gerne vil se:
  -Rigsdagen (det nåede vi ikke sidst)
  -Museum'et under "Denk mal"
  -Koncentrationslejr i Sachenhausen (heldagsudflugt)
  -Det nye museum hvis det er blevet færdigt – ellers vil vi gerne se mere af den ægyptiske udstilling på "Alte museum", som vi så noget af sidste år
  -Museum'et om muren ved Check Point Charlie
  – Kadewee (især madafdelingen)
  -Potsdamer Platz nåede vi slet ikke sidste år
  ……og jeg kan blive ved 🙂
  Vi er godt klar over at vi ikke når det hele, men så er der jo til en tur mere 🙂
  Har du læst de indlæg jeg lavede om vores Berlin tur sidste år?

  Jeg håber I kommer afsted, det er en dejlig by……

  Mange hilsner
  Birthe


 3. Sep 22, 2009
  10:17 pm

  Anonymous

  Hej NY 🙂

  Vil bare lige knytte en kommentar til det med influenza.. Hvis jeg var dig ville jeg tage vaccinen, for som du selv siger så er det ligesom om der sker en kædereaktion når du først bliver syg.

  Jeg arbejder hos en læge, og det er ikke mit indtryk at ret mange bliver syge af vaccinen. Men ville nok vente med at få den til du føler dig helt rask 🙂

  God ferie til Berling og god bedring!

  Og tak for dejlige opskrifter selvfølgelig 🙂

  Hilsen

  Pinky


 4. Sep 22, 2009
  10:21 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Pinky!

  Allerførst: velkommen herinde 🙂
  Tak for din kommentar, den er taget til efterretning og giver god mening. Ifølge avisen kan jeg heller ikke blive vaccineret før efter vi har været i Berlin og da skulle jeg da gerne være rask (- også helst inden)…..

  Mange hilsner
  Birthe


 5. Sep 22, 2009
  10:24 pm

  Piskeriset

  Hej igen!

  Jeps, har siddet og studeret dine Berlin-indlæg 😉

  Jeg forsøgte også at lokke gemalen med på en bustur derned, men eftersom han er næsten to meter høj, så nægter han at køre i bus, hvis han kan undgå det. Ikke at fly er meget bedre på det punkt, men det tager kortere tid.

  Jeg ved ikke, om jeg kan lokke gemalen med i Rigsdagen, som jeg også gerne vil se, men vi skal helt sikkert i KaDeWe – det foreslog han selv, for han ved godt, at det slipper han ikke for, og så har han heldigvis accepteret min 'udenlandske supermarkeder'-fetisch 😉

  Hygge
  Andrea/Piskeriset


 6. Sep 22, 2009
  10:29 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej igen Andrea!
  Jeg kan godt se det fra hans side, det tager trods alt 6 timer, fra hvor vi bor……
  Min kæreste er til gengæld ikke vild med KaDeWe – og heller ikke Rigsdagen for den sags skyld fordi han har højde skræk. Men han vil alligevel hellere op i højden end se mig gå amok i madafdelingen 😉
  For mig var Berliner Dom en af de store højdepunkter sidste år. Det er så smuk en kirke – og god motion at komme helt op i toppen!. Selvom jeg ikke er et særlig religiøst menneske, så blev jeg altså helt stille indeni, da jeg kom ind i den kirke…..

  Mange hilsner
  Birthe


 7. Sep 23, 2009
  8:38 am

  Anonymous

  Hej Biirthe.
  Skøn efterårsmad.
  M.h.t. vaccinen er jeg også een af dem der får den tilbudt. Jeg plejer at sige pænt ja tak. Men i år har jeg endnu ikke bestemt mig. Vaccinen er endnu ikke færdigtestet fortalte min læge mig i går, og kan vel ikke rigtig sammenlignes med de forrige. Fik da lidt af en overraskelse da jeg hørte den indeholdt kviksølv;-(. Jeg har set en koncentrasionslejer i Polen, det var en rigtig grim oplevelse, jeg var meget berørt, tudbrølede, tænk at mennesker kan være så modbydelige over for hinanden, men på trods af jeg blev så berørt er jeg glad for at jeg så den.
  Mange hilsner fra
  Charlotte den 2.


 8. Sep 23, 2009
  10:53 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Charlotte den 2.!

  Tak for dit indlæg, nu har jeg fået lidt mere at tænke på 🙂 Kviksølv lyder da slet ikke rart, puha! Jeg synes jeg få giftstoffer nok gennem alle de piller jeg spiser…..
  Jeg må i tænkeboks lidt mere 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Sep 23, 2009
  1:17 pm

  Nille

  Kære Birthe,

  Jeg er stoppet med influenzavacciner af samme årsag – eller næsten! Vi får dem gratis på arbejde men hver gang jeg vaccineres (også ved rejsevacciner) bliver den arm, de sprøjter i helt ubrugelig. Den bliver lammet i flere dage som om nogle havde slået den med et baseballbat.

  Det er simpelthen så ubehageligt, at det ikke er det værd. For der kommer alligevel altid en ny type influenza.

  Jeg håber dog for dig, at du bliver frisk inden – alt det gode efterårsmad må hjælpe 🙂

  Kærlig hilsen
  Pernille


 10. Sep 23, 2009
  2:13 pm

  Newyorkerbyheart

  Kære Pernille!

  Uha, nu bliver jeg da endnu mere nervøs, lam i armen lyder da skrækkeligt! Jeg vidste slet ikke at der var sådan nogle bivirkninger….
  Tak for dit input 🙂

  Kærlig hilsen
  Birthe


 11. Sep 23, 2009
  3:47 pm

  Anonymous

  Hej igen Birthe,

  sorry at jeg forstyrre dig igen. Jeg ved ikke om jeg misforstod dig ang. vaccinationerne. Jeg siger pænt ja tak til den alm. årlige viaccination mod influenca. Den jeg troede du mente var vacinationen mod svineinfluenca, den er endnu ikke testet på ret mange, og det er den jeg er tvivlende over for,
  Mange hilsner fra
  Charlotte den 2.


 12. Sep 23, 2009
  3:58 pm

  Anonymous

  Du staver som en brækket arm. Joacim


 13. Sep 23, 2009
  4:13 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej igen Charlotte den 2.!

  Du skal skam ikke undskylde! 🙂
  Nå ok, så er jeg mere rolig. Jeg overvejer der stadig meget kraftigt……

  Mange hilsner
  Birthe


 14. Sep 23, 2009
  4:32 pm

  Anonymous

  Muligvis Joacim.
  Jeg er i det mindste ikke ubehøvlet.
  Charlotte den 2.


 15. Sep 23, 2009
  9:25 pm

  Newyorkerbyheart

  Godt skrevet, Charlotte den 2.! 😀

  Mange hilsner
  Birthe


 16. Sep 26, 2009
  5:06 pm

  Anonymous

  Hej Birthe !
  Ville også lige give mit besyv med mht vaccine eller ej.
  Jeg er på hospital og får tilbudt begge vacciner. Stort set alle sygeplejersker siger nej til begge pga dels kviksølv og manglende viden om virknining/bivirkning.
  Flere siger de alligevel får influenza og eller symptomer pga vaccinen.
  Så det er vist meget individuelt om man vil udsætte sig selv for det eller ej. Vaccine giver jo heller ikke 100 % garanti for at man ikke får en eller anden ond virus alligevel.
  Jeg er lige så meget i tvivl som dig – er lige kommet hjem efter stor operation hvor jeg var ved at miste livet pga kæmpe blodtab – 6 liter. Har derfor ikke lyst til at blive mere syg, ved jo at mit immunforsvar er helt i bund nu…
  Men tør ikke rigtig få det kvivkølv heller.
  Sorry det lange indlæg…
  God tur til Berlin !!
  KH Tina


 17. Sep 27, 2009
  1:55 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Tina!

  Tak for dit input 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!