Newyorkerbyheart

Laks med birkes dertil blomkåls-/ostegratin og braiserede rosenkål i sennepssauce……………

Rosenkål skæres i mindre stykker……..

Sennep-/farinblandingen………

Skalotteløg sauteres…………

Rosenkål kommes ved og braiseres med……….

Sennepssaucen tilsættes og det hele braiserer videre……….

De færdige rosenkål…………..

Laksefileter paneret i birkes………..

De færdigstegte laksefileter………..

Blomkål og purløg blandes………..

En opbagning laves og revet ost og grøntsager kommes i…………..

Det hele kommes i et fad……….

………….og drysses med rasp…………

Den færdige gratin drysses med persille……….

Aftenens tallerken………..
I aften har vi fået en lækker fiskeret fra Skagenfood: laks med birkes og blomkåls-/ostegratin, dertil nogle braiserede rosenkål i sennepssauce fra Shape Magazine. Jeg synes at det smagte rigtig dejligt det hele.
Jeg synes dog nok at der skulle rimelig meget ost i gratinen, så jeg skar lidt ned på det. Husk at krydr det godt, for ellers bliver det meget neutral i smagen.
Der skulle have været forårsløg i gratinen, men jeg havde kun purløg, så det brugte jeg.
Jeg synes at laksefileterne blev super lækre ved at blive paneret i birkes, de gav dem noget bid og tekstur!
Jeg kunne også godt lide smagen af de stegte birkes. Kæresten var lidt mere forbeholden overfor dem *S*.
Rosenkålene var vi begge vilde med, de skal helt sikkert laves igen!
Skøn smag, sådan lidt mørk i det, men det kan justeres efter hvor længe de braiseres……….

Laks med birkes og blomkål-/ostegratin (Skagenfood), 2 pers. (gratin dog til 4 pers.):

2 laksefileter uden skind og ben
salt, friskkværnet peber
blå birkes
olivenolie
Gratin:
1 blomkål i mindre buketter
1 stor bdt. purløg, finthakket
5 dl mælk
6 tsk. mel
salt, friskkværnet peber
300 g revet ost (jeg skar det end til 200 g – og brugte Jarlsberg)
3 æg, delt i blommer og hvider
friskrevet muskatnød
lidt rasp
lidt persille, finthakket
Blancher blomkålsbuketterne kort i kogende, letsaltet vand. Hæld vandet fra dem og lad dem dryppe godt af. Bland blomkål med purløg. Pisk mælk og mel sammen i en gryde og bring det i kog under konstant piskning. Lad det koge til det tykner, krydr det godt med friskrevet muskatnød, salt og friskkværnet peber. Når det har kogt igennem 4-5 minutter, så melsmagen koges ud, tages det af varmen. Lad det køle lidt af, pisk i det af og til, det hjælper med at køle det ned. Del æg i blommer og hvider. Pisk hviderne helt stive. Når opbagningen er kølet lidt af, piskes æggeblommerne i, sammen med osten. Vend grøntsager i og til sidst vendes de stiftpiskede hvider i med let hånd, så luften ikke slåes ud af hviderne. Kom det hele i et letsmurt, ovnfast fad og drys med lidt rasp. Sæt i en 200 grader varm ovn i ca. ½ time, til det er gyldent og sprødt ovenpå. Drys med persille inden servering.
Dup laksefileterne lidt tørre og krydr dem let med salt og friskkværnet peber. Varm lidt olivenolie op på en pande. Kom birkes i den dyb tallerken og tryk laksestykkerne godt ned i på alle sider, så de bliver dækket af birkes. Steg dem ved middel varme, til de er netop gennemstegte. Server dem til gratinen.

Braiserede rosenkål i sennepssauce (Shape Magazine), 4 pers.:

500 g friske rosenkål, skyllet, rengjort og roden skåret af
lidt olivenolie til stegning
1 dl skalotteløg, meget finthakket
lidt salt, friskkværnet peber
3/4 dl vand
½ dl grovkornet dijonsennep
2 spsk. brun farin
Halver de klargjorte rosenkål, læg dem med skærefladen nedad og skær dem i tykke skiver på tværs. Kom lidt olivenolie på en pande, kom skalotteløg på og lad dem sautere i et par minutter, rør i dem af og til. Kom rosenkål ved, sammen med en lille smule salt og 3 spsk. vand. Læg låg på panden eller dæk med stanniol, lad det braisere i 3 minutter ved middelvarme. Imens piskes det resterende vand sammen med brun farin og sennep. Når de 3 minutter er gået, kommes sennepsblandingen ved, skru ned til lav varme, læg låg på og giv det endnu 3 minutter. Hvis der ønskes at de skal have lidt mere farve og lidt dybere smag, så giv dem 5 minutter mere. Tag dem af varmen og krydr med friskkværnet peber. Server dem varme eller lune.

I dag er det blevet til en god halv times træning, ikke så lang tid men hold da op hvor var det HÅRDT!
Jeg har fået en ny træningsdvd, faktisk har jeg efterhånden så mange at jeg kunne fodre svin med dem *S*, men de er med til at motivere mig!
Den nye træningsdvd er med Jillian Michaels og selvom jeg synes hun er SÅ irritrende at se og høre på, så må jeg sige at hendes træning er hård og (forhåbentlig) effektiv!
Hele programmet er på 40 minutter, men jeg springer nogle af afsnittene over, fordi de er for hårde. Min ankler og led kan ikke klare at hoppe og springe, så det hopper jeg let og elegant hen over, men det er hårdt nok endda *S*

Vi har nogle små “skærmydsler” her i huset når snakken falder på min træning. Kæresten mener at jeg kører mig selv for hårdt og ikke lytter til min krop, han har nok lidt ret, men det skal I ikke fortælle ham *S*.
Faktum er nok, at jeg af og til træner så meget, at min lave immunforsvar bliver endnu dårligere – men nogle gange tror jeg at jeg kan klare mere end jeg faktisk kan!
Der er flere gange sket det, at når jeg endelig er kommet ind i en god træningsrytme og er kommet bare lidt i form – så bliver jeg syg og det tager mig flere måneder at komme mig over det. Så derfor har vi indgået et kompromis om, at jeg kun træner hveranden dag.
Når jeg skriver at jeg træner meget og er kommet i form, så er det jo ikke som “normale” mennesker, så er det for et menneske som har fibromylgi og som kæmper med at få bare lidt træning ind i sit liv…….
Det er jo en balancegang, for det er jo sundt at røre sig, det får vi at vide hele tiden. Men med en sygdom som min, så er det vigtigt ikke at overgøre det, det svækker vores i forevejen lave immunforsvar.
Jeg kan dog tydelig mærke på min krop når jeg får lavet noget træning og når jeg ikke gør.
Det mest optimale for mig er at lave yoga/pilates eller yogalates, fordi det ikke belaster leddene så meget. Jeg synes jo bare, at jeg 1 gang om ugen også skal træne min kondition lidt, fordi jeg ved den er så dårlig. Jeg må nok bare lære at gøre det i lidt mindre grad, for at holde mit immunforsvar på et nogenlunde niveau……..

I morgen skal vi have Barack Obama’s chili og det glæder kæresten sig rigtig meget til. På fredag tager vi jo så til Bazar Fyn (som jeg ser meget frem til – og spiser derovre), på lørdag står den på rester af chili’en, så det bliver nok først søndag at jeg vender tilbage med mad. Men på fredag er vi jo kommet til F i bogstavlegen, så der kommer der nok et indlæg – og så kan det jo være at jeg kommer i humør til at bage lidt *S*

Print Friendly
Tilbage

10 kommentarer


 1. Oct 28, 2009
  11:15 pm

  Piskeriset

  Hvor er det en ualmindelig spændende aftensmad, du har lavet denne gang! Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har fået rosenkål, men nu er jeg motiveret til at prøve det (igen) – og måske endda forsøge at lokke et par anti-rosenkålsfolk til at prøve det? 😛

  Fisk i birkes er også en ret fræk kombination! 😀


 2. Oct 29, 2009
  5:45 am

  MissMuffin

  Hej Birthe

  Nu ved jeg ikke, om der er nogen der har fortalt dig det, men så gør jeg lige, for jeg kom til at tænle på dig da jeg fandt ud af det.
  I de fleste SuperBest rundt omkring har de fået en hylde med amerikanske varer- det må lige være noget for dig.
  Der er bla. Betty Crocker kagemix, Jack D barbecuesauce, slik, kager og noget forskelligt konserves.. Priserne er dog lidt spicy..

  Ha en god dag!


 3. Oct 29, 2009
  8:12 am

  Charlotte den 2.

  Godmorgen Birthe:-)

  Sorry Birthe, giver din kæreste helt ret. Men da det er din krop, ja så fortsæt som du plejer;-) Men tænker oftr delv på at du kører dig for hårdt.
  God træning – mange hilsner
  Charlotte den 2.


 4. Oct 29, 2009
  11:01 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Jeg synes det var en ret interessant måde at få rosenkål på og så smagte de godt – slet ikke den "normale" rosenkålssmag 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 5. Oct 29, 2009
  11:02 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Miss Muffin!

  Mange tak for dit tip 🙂 Jeg har hørt det før, men desværre har vi ikke en SuperBest i nærheden af hvor jeg bor……

  Mange hilsner
  Birthe


 6. Oct 29, 2009
  11:03 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Charlotte den 2.!

  Jeg ved at jeg kører mig selv for hårdt nogle gange, men det er min måde at overleve på. Jeg bliver nødt til at holde mig i gang på en eller anden måde – også selvom jeg ved at jeg vil få det værre engang imellem – men ellers føler jeg, at jeg lige så godt bare kan sætte mig hen og visne 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 7. Oct 29, 2009
  11:40 am

  Nille

  Kære Birthe,

  De rosenkål skal jeg simpelthen prøve! Det er jo nationalret hernede – Bruxelles-kål 😉
  Jeg er vild med dem – især lige nu er de så store lysegrønne og smukke. Og utroligt sunde! Jeg spiser dem meget tit om vinteren og fatter ikke dem, der ikke kan lide det.

  Jeg tror, at det er en god deal med kæresten… men selvfølgelig skal han ikke have det at vide! Især nu til vinter er man jo altid lidt mere "svagelig"!

  God tur til Bazar… jeg er sikker på, at du kommer hjem med mange interessante sager 😉

  Kærlig hilsen
  Pernille


 8. Oct 29, 2009
  11:59 am

  Newyorkerbyheart

  Kære Pernille!

  Ja, de hedder jo Bruxelles-kål i store dele af verden og lige nu er de vel på deres højeste! Jeg er blevet mere glad for dem med årene, både i salater og som tilbehør. Forrige år satte jeg jo mig som mål at komme til at spise rosenkål, efter ikke at have spist dem i henved 20 år, men nu kan jeg faktisk godt lide dem……

  Jeg tror at det er rigtigt at vi er mere modtagelige om vinteren og min sygdom hjælper jo heller ikke på det 😉 Men det handler jo også om personlig velvære, det må jeg også lytte til.

  Jeg glæder mig så meget til i morgen, det bliver spændende (kæresten frygter der allerede *S*)

  Kærlig hilsen
  Birthe


 9. Oct 29, 2009
  11:13 pm

  Malou Klidmoster

  Kære Birthe

  Wow, birkes som panering – den var ny. Det lyder som en spændende ting som jeg helt klart skal forsøge mig med. Jeg er ikke sikker på at det er noget for Max, men så er der jo mere til mig 🙂

  Rosenkålene er jeg dog helt sikker på er noget for os begge. Vi ELSKER de små grønne sager. De er heldigvis tit med i kasserne på den her årstid.

  Hmm, jeg kender godt det med at træne for meget. Jeg tror også det er derfor jeg er blevet så syg nu. Men det er godt nok noget at en balancegang at finde det rette leje. Det lyder meget fornuftigt kun at træne hveranden dag.

  God tur til Fyn, håber at I finder nogle spændende ting i bazaren 🙂

  Knus
  Malou


 10. Oct 30, 2009
  11:03 am

  Newyorkerbyheart

  Kære Malou!

  Jeg synes at de birkes gav et virkelig godt modspil til laksen, jeg vil med glæde lave det igen, tror dog ikke at kæresten har det på samme måde 😉

  Jeg tror at I vil kunne lide de rosenkål, jeg synes ihvert fald at de var rigtig lækre!

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!