Newyorkerbyheart

Provencalsk estouffade med oksekød (fra bogen “Gryderetter”, People’s Press)………..

02 november , 2009 - af Newyorkerbyheart - Kategori: Tilbehør/vegetar retter - Tags: , , ,

Bogen “Gryderetter” af Sandra Leigh Draznin, People’s Press………..

Grøntsagerne til marinaden………

Den færdigkogte marinade………..

Kødet lægges ned i…………

Bacontern steges gyldent………..

Det marinerede kød brunes på alle sider…………

Løg brunes…………

Bacon og kød lægges ned i gryden igen………..

Siet marinade og hakkede tomater kommes ved…………

Kødet tages op og hakkede oliven kommes ved……….

Den færdige ret………..
Gårsdagens tallerken………..
I går fik vi en usandsynlig LÆKKER gryderet fra bogen “Gryderetter” af Sandra Leigh Draznin, People’s Press.
Retten vi fik hedder: provencalsk estouffade med oksekød, en skøn ret der – som alle gode gryderetter – skal simre og har masser af smag!
Bogen er fyldt med alverdens lækre gryderetter og der er ihvert fald et par stykker mere som jeg skal have prøvet af. Der er gryderetter med alle slags kød: lam, okse, svin, kylling, vildt og kalvekød og dette er jo den perfekte årstid til at sætte en gryde over og så lade den stå og afgive fantastisk duft hele dagen……….
Jeg fulgte opskriften til fulde, bortset fra at jeg ikke sigtede saucen til sidst. Der stod at kød og bacon skulle tages op og resten af saucen sigtes, men jeg synes jo nok at det ville være lidt besværligt at stå og pille de små bacontern ud *S*, så det valgte jeg ikke at gøre. Desuden kunne jeg godt lide at den var sådan lidt rustik og at der var stykker af tomat og løg i saucen………

Provencalsk estouffade med oksekød (fra bogen “Gryderetter” af Sandre Leigh Draznin, People’s Press), 4 pers.:

1 kg oksetykkam, -bov eller -bryst (med synligt fedt skåret væk)
Marinade:
2 skalotteløg i både
2 stilke bladselleri i tykke skiver
1 gulerod i tykke skiver
2 spsk. jomfruolivenolie
½ dl rødvinseddike
½ flaske rødvin
3 fed hvidløg, hele og let knuste
5 hele sorte peberkorn
1 laurbærblad
1 kvist frisk timian
1 kvist frisk rosmarin
Desuden:
200 g bacon i tern
2 løg i både
1 dåse hakkede tomater
250 g markchampignon, hele, hvis de er meget store, så halveret
lidt smør
50 g sorte og grønne oliven, udstenede
1 bdt. persille, finthakket
salt, friskkværnet peber
DAGEN FØR:
Marinaden laves. Sauter grøntsagerne til marinaden i lidt olie, til de bliver lidt bløde i det, men de skal ikke tage for meget farve. Lad det stege i ca. 5 minutter, rør i det af og til, krydr med lidt salt og friskkværnet peber. Kom peberkorn, laurbærblad, rosmarin og timian ved, hæld rødvin og eddike ved. Lad marinaden simre, uden låg, i 10 minutters tid. Hæld det i en skål og lad det køle helt af. Når marinaden er helt afkølet, kommes det afpudsede kød i. Tryk det godt ned, så det er dækket af marinaden, dæk skålen til og stil i køleskab i 1 døgn.
NÆSTE DAG:
Steg bacontern gyldne i en stegegryde, tag dem op. Tag kødet op af marinaden, sigt marinaden og gem den. Brun kødet på alle sider i gryden, krydr med salt og friskkværnet peber, tag kødet op af gryden. Kom løg i gryden og lad dem stege i 5 minutters tid, under omrøring, til løgene bliver bløde. Kom bacon og kød tilbage i gryden, tilsæt hakkede tomater og den siede marinade. Skru ned, læg låg på gryden og lad det simre i 1½-2 timer, til kødet er godt mørt. Vend evt. kødet en gang undervejs. Steg de champignon i lidt smør på en pande, til de tager lidt farve, krydr med salt og friskkværnet peber. Når kødet er mørt, tages det op af gryden og holdes varmt. Her kan bacon fiskes op sammen med kødet og resten af stegeskyen sigtes, hældes tilbage i gryden. Skum stegeskyen for fedt. Kom de hakkede oliven i og kog det igennem, smag retten til med salt og friskkværnet peber. Hvis bacontern er taget op, kommes de nu tilbage og de stege champignon tilsættes. Kødet skæres i skiver og kommes ned i gryden eller det lægges i et halvdybt fad og saucen hældes over. Drys med hakket persille og server med kartofler, bulgur, brød eller pasta.

Jeg vidste ikke rigtig hvad jeg skulle servere til, men heldigvis har jeg jo min SØDE veninde i Paris, som jeg talte jeg igår. Hun foreslog en grov kartoffelmos med muskatnød og sådan blev det = STOR succes – TAK, Anette!!! *S*

/div>

Grov kartoffelmos med muskatnød:

passende mængde kartofler
salt, friskkværnet peber
smør
lidt mælk
friskrevet muskatnød
Kog kartoflerne i vand til de er godt møre. Mos dem let med en gaffel, jeg kan godt lide at det ikke er alt for fint, men det er jo op til dig. Hæld lidt mælk ved, sammen med en GOD klat smør og sæt tilbage på lav varme. Varm det igennem under omrøring, smag godt til med salt, friskkværnet peber og friskrevet muskatnød.

Vi havde en rigtig slappe af dag i går, men jeg fik dog taget mig sammen til at få støvsuget og vasket gulv i hele huset – især gulvvasken var MEGET tiltrængt – jeg har udskudt det længe!
Jeg synes at det er så hårdt at vaske gulv, men det talte det med som motion og så behøvede jeg ikke at gå på crosstraineren, som jeg ellers havde bestemt mig for *S* Vi stod først op kl. 10.30 i går – hvilket ikke er så usædvanligt for mig – men MEGET usædvanligt for kæresten. Han plejer altid at stå op ved 9-tiden i weekenderne og lader så mig sove en times tid mere, men igår sov han også til 10.30 (det gjorde prinsessen i øvrigt også!). Det var dog også blevet lidt halvsent lørdag aften, fordi jeg lige fik startet på at se en film og selvom jeg havde set den før, måtte jeg lige se den til ende………….så kl. blev 01.30 inden vi kom i seng.

Ellers gik dagen bare med lidt nabosnak, vi så en film på dvd (“The International”) og madlavning. Vi blev inviteret over til vores genbo midt i december, til gløgg og æbleskiver, det glæder vi os allerede til.
Vi har ellers ikke så meget med vores naboer at gøre mere. Det par som vi var meget sammen sidste år, har fundet sammen med et andet par herude som har børn, så det er jo meget naturligt. Jeg forstår bare ikke helt, hvorfor vi ikke stadig kan ses, men lige pt. er de sammen hele tiden. Det er lidt som en børnehave, det lader til at “man” kun kan være sammen med et par og hvis “man” er sammen med andre, så bliver det andet par sure *S*.
Jeg synes jo at det er lidt underligt og skørt, men sådan er det åbenbart. Fint nok, vi forholder os bare neutrale og snakker med dem der gider/kan snakke…………..

Print Friendly
Tilbage

12 kommentarer


 1. Nov 2, 2009
  1:41 pm

  Nille

  Kære Birthe,

  Jeg lavede tit den ret tidligere – men det er altså FOR meget bøvl til en person synes jeg.

  Der er ellers et utal af varianter – fisk, kylling og fra alle hjørner af Frankrig. Estouffade er jo "bare" fremstillingsmetoden – der er et hav af muligheder, du kan kaste dig ud i!

  Du burde ønske dig en god gammeldags fransk cocotte – du ville da virkelig få glæde af den 😉

  Kærlig hilsen
  Pernille


 2. Nov 2, 2009
  1:49 pm

  Newyorkerbyheart

  Kære Pernille!

  Jeg kunne godt fornemme i går da jeg talte med Anette, at det kan laves med flere forskellig slags kød, rart at vide så må jeg jo igang 🙂
  Den er straks kommet på ønskelisten, det lyder som en god ide, er det ligesom en römertopf?

  Kærlig hilsen
  Birthe


 3. Nov 2, 2009
  2:15 pm

  Nille

  Kære Birthe,

  Ja, det er nok det ord man ville bruge i DK; STAUB laver nogle flotte nogle – men de er altså for tunge synes jeg.

  Min er hjembragt fra et lokalt marked i Provence og fungere perfekt på gassen i hvert fald, da den ikke er helt plan i bunden.

  Men Le Creuset har også nogle meget smukke synes jeg.

  Den er desværre nok for tung at slæbe med hjem fra Paris i fly!

  Kærlig hilsen
  Pernille


 4. Nov 2, 2009
  5:07 pm

  Britta

  Mums det ser lækkert ud.
  Den bog skal da vist på min ønskeseddel til jul 🙂

  Jeg har lige sat min stegeso i ovnen med kyllingbryst, babykartofler, tomat, squash, rødvin og hvidløg. Det er dejlig let at lave mad i sådan en 🙂

  Tak for velkomsten 🙂


 5. Nov 2, 2009
  8:07 pm

  Newyorkerbyheart

  Kære Pernille!

  Jeg vil ønske mig sådan en, især en Le Creuset……..en skam at de er så dyre 🙂

  Kærlig hilsen
  Birthe


 6. Nov 2, 2009
  8:07 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Britta!

  Mmm, det lyder vel nok lækkert! 🙂 Jeg har slet ingen erfaring med stegeso…..

  Mange hilsner
  Birthe


 7. Nov 2, 2009
  10:14 pm

  Piskeriset

  Nøj, hvor er der mange dejlige billeder – den ret er jo rigtig smuk i alle stadier 🙂

  Lidt mystisk med naboerne! Vi har et vennepar, som opførte sig lidt på samme måde i et års tid, hvor vi overvejede, om vi skulle tage det personligt eller ej. Efter et år vendte de dog tilbage og undskyldte, at de havde forsømt os, og så fik vi set lidt mere til dem. Pt. er den ene dog stærkt arbejdsramt, så de har ikke tid til særlig meget, men vi håber da, at 'tågen' letter igen 🙂


 8. Nov 3, 2009
  11:21 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Det smagte SÅ godt, kan kun anbefale dig at lave det, jeg er ihvert fald blevet pålagt at lave det igen 🙂 Det er ikke ringere dagen efter…….

  Det er mystisk, men jo deres valg. Synes bare det er lidt mærkeligt at man ikke engang kan hilse på hinanden mere – men dem om det, vi hilser ufortrødent videre 😉

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Nov 3, 2009
  9:45 pm

  Malou Klidmoster

  Kære Birthe

  Mums, det er bare lige simremad der får en til at savle. Julia Child ville bestemt ha' været tilfreds 🙂

  Der er noget underligt noget med naboer. Vores hilser slet ikke på os, men vi bliver nu ved demonstrativt at hilse på dem 😀

  Knus
  Malou


 10. Nov 3, 2009
  9:49 pm

  Newyorkerbyheart

  Kære Klidmoster!

  Det smagte SÅ forrygende, kan kun anbefale det 🙂

  Ja, tænk at opføre sig sådan, især når man tænker på hvor meget vi havde dem ovre og spise sidste år og hvor meget friskbagt kage og brød jeg har bragt over til dem……men vi bliver nu også bare ved med at hilse på dem 😉

  Knus
  Birthe


 11. Nov 5, 2009
  12:25 pm

  Lise-Lotte

  Kære Birthe

  Jeg elsker at læse din blog, faktisk er det den eneste jeg gider at læse….

  Caroline Flemings bog, ja den mååå jeg have på ønskelisten….

  Ang naboerne, så siger det meget mere om dem end om jer….

  vh Lise-Lotte


 12. Nov 5, 2009
  11:00 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Lise-Lotte!

  Velkommen herinde, jeg tror ikke at jeg har set dig før – og tak fordi du giver dig til kende 🙂

  Tak for din søde kommentar – og det er virkelig en fin bog hun har fået lavet, Caroline Fleming…

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!