Newyorkerbyheart

ABC – i ord og billeder: S……………

30 januar , 2010 - af Newyorkerbyheart - Kategori: Om mig - Tags: ,

Smerter………..

Søvn – eller mangel derpå…………

Petunia’s blogleg er kommet til S og jeg bliver nødt til at vælge 2 S’er, som begge er en stor del af min hverdag:

SØVN og SMERTER

Kroniske smerter har været en stor del af mit daglige liv i en del år efterhånden (siden 2000) og det at skulle leve med kroniske smerter resten af sig liv er hårdt!
Nogle dage er slemme, andre er værre og få (heldigvis) er et helvede……….

Det er en enorm psykisk belastning altid at have smerter. At der altid er et eller andet sted i din krop der gør ondt, brænder eller hvor der føles som små mus der sidder og gnaver i dine knogler!
Alle har jo prøvet at have hovedpine eller have influenza, hvor hele din krop gør ond og leddene smerter. Prøv så at forestille dig at det er din hverdag, nogle dage endda i værre grad – ikke en rar tanke, vel? Sådan er det at have fibromyalgi. Der er ikke nogle dage der er totalt smertefrie, men jeg kan have smerter i slem, værre eller mindre grad – og heldigvis for det – for hvis det var lige slem hver dag, så tror jeg ikke at der var mange fibromyalgi patienter der ville overleve…….

Smerter er jo noget diffust noget, fordi det ikke kan ses og ikke kan måles. Jeg kan godt sige til andre at jeg har ondt, men det er jo svært at fortælle hvor ondt jeg har det. Desværre er det også sådan, at hvis man så kommer til at grine et kort sekund – eller nyde livet – så falder kommentaren prompte: “Nåh, nu går det da vist meget godt, hva’?”

Nogle – uvidende – mennesker påstår stadig, at fibromyalgi er en psykisk lidelse, selvom det modsatte er bevist! At det påvirker psyken er rigtigt og alt andet ville være mærkelig, fordi kroppen er under så konstant pres – og dit liv ændres drastisk. Så inden du dømmer andre menneske, så prøv at forholde dig til det istedet for……..

Mit andet S er søvn og det er fordi det også er et stort tema i min hverdag – og altid har været det. Jeg har altid sovet ekstrem dårlig og aldrig fået søvn nok. Som barn var det pga min såkaldte “fars” tilnærmelser og at jeg aldrig vidste, hvornår det ville ske. Min krop har vænnet sig til, siden jeg var helt lille, at sove meget lidt. I dag mener lægerne, at den konstante mangel på søvn højst sandsynligt er en tungtvejende grund til, at jeg er blevet syg.
Søvn er så vigtig for børn, for at de kan udvikle sig, både fysisk og psykisk. Som voksen er det vigtigt for din trivsel, for dit immunforsvar og for at kunne fungere i det hele taget.

Søvn er bare ikke noget jeg får nok af og derfor er jeg også kronisk træt. Fibromyalgi’en hjælper bestemt ikke i den retning og jeg har haft en rigtig GOD nat, hvis jeg får 4 timers (usammenhængende) søvn. Jeg sover som regel 1-1½ time ad gangen inden jeg skal op, på toilet, gå lidt rundt og så tilbage i seng. Det tager mig altid lang tid at falde i søvn og så starter det hele forfra……….

Mit højeste ønske er, at prøve at sove en hel nat igennem, UDEN at vågne op – eller bare 4 timer i træk – det ville være STORT! Jeg håber, at det lykkes en dag, for en ting er helt sikkert, at gå rundt og være konstant træt og uoplagt gør ikke noget godt for ens krop eller psyke. Der er en grund til, at det at afholde fanger fra søvn i en længere periode, regnes som tortur………

I kan se flere eksempler på S her………….

Print Friendly
Tilbage

26 kommentarer


 1. Jan 31, 2010
  12:10 am

  Nille

  Kære Birthe,

  Jeg tror, som mange af dine læsere, at jeg intet kendte til denne sygdom, før jeg kendte dig.

  Nu ved jeg i dine daglige kampe, hvor udmattende, det er. Alene det ikke at kunne få sin nattesøvn er uhørt for mig… jeg ved ikke, hvilket menneske jeg ville blive efter 2-3 nætter med fire timers afbrudt søvn?

  Jeg kan godt forstå frustrationen over, at nogle mennesker kan undres over, at du griner og morer dig. Men det viser jo netop din styrke – at du i stor grad hæver dig over sygdommen. Ved at dyrke sport, ved at dyrke din lidenskab for at lave mad…ved virkelig at holde dig i gang og sørge for, at livet er skønt!

  Det er en stor inspiration for mange, er jeg sikker på!
  Det er også med til at afmystificere sygdomme, som er ukendte – og det er utroligt vigtigt!

  Kærlig hilsen
  Pernille


 2. Jan 31, 2010
  12:21 am

  Newyorkerbyheart

  Kære Pernille!

  Tak for dine ord, de varmer mig meget! 🙂

  Det er også derfor jeg bliver ved med at skrive om fibromyalgi, for at få afmystificeret sygdommen og fortælle om, hvordan det er at have en kronisk sygdom. Jeg har – endelig – lært, at det er vigtigt ikke at lade smerterne styre dig, men selv tage kontrollen. Det lyder så let når nogen siger det, men tro mig, det er SVÆRT! Jeg mestrer det ikke 100%, men jeg lærer hver dag – det er mig der styrer i mit liv!

  Kærlig hilsen
  Birthe


 3. Jan 31, 2010
  12:46 am

  Maria

  Att ha smärta är ingenting som är roligt. Jag har själv smärtor, dock inte fibromyalgi, utan en rygg som mer eller mindre gör ont nästan jämt. Så jag vet hur det är.
  Det är inget kul och det tar på på en både fysiskt och psykiskt.
  Var rädd om Dig!
  Hoppas du får en fin söndag!


 4. Jan 31, 2010
  8:03 am

  Anette

  Kære Birthe.
  Jeg håber virkelig at du kan få en sund latter hver dag for så kan du lige i det øjeblik skubbe smerterne på afstand.
  Det har vi alle brug for.
  KH Anette, der nyder dine skriblerier


 5. Jan 31, 2010
  9:38 am

  Sommertid

  Hejsa !
  Som dig så er jeg også med på ABC legen og har nå sett/lest ditt bidrag. At du tok opp smerte og søvn, sågar mangel på den var nesten som min natt har vært.Fibromyalgien er der hver dag, men som du sier så er den ikke like ille hver dag. Den er èn av 3 kroniske sykdommer jeg har..så jeg har litt å trøbles med. Men på et eller annet vis så klarer jeg å holde ut…Men alt er forandret, det er før og etter man ble kroniker, sånn er nå det.
  Koselig å titte innom din blogg, fått mange fine rejseskildringer, sett fine bilder og ikke minst fått gode oppskrifter og ideèr til ugens mange måltider.
  God søndag 🙂


 6. Jan 31, 2010
  11:29 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Maria!

  Smerter er jo smerter og rygsmerter er bestemt heller ikke rare at have……
  Som du skriver, så tærer det utroligt meget på kroppen både fysisk og psykisk.

  God dag til dig.

  Mange hilsner
  Birthe


 7. Jan 31, 2010
  11:30 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Anette!

  tak for din kommentar og det glæder mig, at du læser med herinde 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 8. Jan 31, 2010
  11:32 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Sommertid!

  Puh ha, 3 kroniske sygdomme, det må være hårdt! Ens liv tager en 180 graders drejning efter at have fået en kronisk sygdom og det tager lidt tid inden man vænner sig til de nye betingelser!

  Det glæder mig, at du kan bruge min blog og har glæde af den, det er jo altid dejligt at høre 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Jan 31, 2010
  1:26 pm

  Henny

  Konstante smerter og søvnløshed er bestemt ingen joke. Du må være et meget stærkt menneske, når du trods alt ind i mellem har overskud til at grine. Det vil jeg ønske for dig, at du har tit!


 10. Jan 31, 2010
  3:28 pm

  Living next to me

  HEi Det var sterk historie, Jeg er også kroniker men av en annen årsak nemlig arrvev. Etter en operasjon , og lider av søvnmangel av mange grunner, jeg ser de fleste hopper over det du skriver til sist. HER var det ikke far men nabo. Trist en skal få livet ødelagt allerede som barn. Jeg kunne valgt disse S også . Takk for at du er så åpen , Smerter er også en form for tabu det er så mange som klager over bagateller at vi nesten ikke tør klage fordi folk er så lei . et innlegg til ettertanke-F


 11. Jan 31, 2010
  4:46 pm

  Kari

  Jeg har den samme diagnosen som deg og kjenner så godt igjen det du beskriver. Mange ganger skulle jeg ønske at sykdommen kunne sees på utsiden, slik at andre folk kunne forstå hva man gjennomgår. Jeg hadde samme problem som deg ang det med å våkne ofte om natten for å gå på toalettet, men har nå fått piller for dette. Det har hjulpet meg enormt. Spør din lege om dette. Jeg sover fremdeles ikke en hel natt, men jeg er ikke oppe hver time for å gå på toalettet.
  Gir deg en stor klem!

  Kari 🙂


 12. Jan 31, 2010
  4:47 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Henny!

  Jeg ved ikke om jeg er et specielt stærkt menneske, det afhænger også hvad man vælger – men hvis der ikke var plads til et godt grin af og til, så ville døden jo være at foretrække……..

  /Newyorkerbyheart


 13. Jan 31, 2010
  4:49 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Living next to me!

  Om det er en "far" eller an anden voksen er jo ligegyldig, en del af ens liv er ødelagt for altid – og tiltroen til andre mennesker ligeså…
  Jeg sender dig alt det bedste og du nar helt ret, smerter er også en form for tabu.

  Tak for din kommentar 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 14. Jan 31, 2010
  5:09 pm

  Malys krok

  Dette var trist å lese! Det er forferdelig at du skal måtte leve på denne måten! Finnes det ingen råd for dine plager? Så sørgelig å høre hvordan barndommen din ble ødelagt. Stakkars deg! Føler med deg, men ord blir så fattige. Håper ovegriperen fikk sin straff, selv om det jo ikke hjelper deg nå. Må være ekstra ille når du ikke føler du kan fortelle hvor store smerter du har. Tenker på deg, om det kan være noen trøst.
  Ha det så bra du kan. -Margit-


 15. Jan 31, 2010
  7:42 pm

  qehenne

  Fryktelig at du har så mange smerter og dårlig søvn. Håper at du får lengre søvn enn de 4 timer du klarer pr idag! God bedring!


 16. Jan 31, 2010
  9:25 pm

  Tina

  Hej Birte !

  Jeg vil bare sige at jeg synes du er et fantastisk menneske, tænk at du orker at lave denne skønne blog fyldt med så mgen inspiration for alle os der følger dig ! Og det på trods af alt det du kæmper imod – smerter og søvnmangel – det er jo tortur ! Jeg ville ikke orke det – ved bare når jeg har nattevagter, og sover dårligt om dagen, hvor lidt ressourcer jeg har !
  Desto mere beundring har jeg for dig, at du kæmper så meget imod !
  Hatten af for dig Birte !!
  Knuss Tina


 17. Feb 1, 2010
  3:09 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Malys krok!

  Tak for din kommentar 🙂

  Der findes ikke noget der kan kurere fibromyalgi, andet end jeg selvfølgelig får smertestillende piller. Det er også godt at holde kroppen lidt igang (motion), selvom det kan gøre ondt…..

  Mange hilsner
  Birthe


 18. Feb 1, 2010
  3:10 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Qehenne!

  Ja, det kunne være dejlig med mere søvn, men det er ikke sikkert at det nogensinde sker……

  Mange hilsner
  Birthe


 19. Feb 1, 2010
  3:12 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Tina!

  Tusinde tak for din ord, det varmer mig meget 🙂

  Denne blog er vigtig for mig, ikke bare holder den mig igang, men den skaber også kontakt til mange skønne mennesker og jeg sætter stor pris på, hvor mange der læser den.
  Det er så vigtigt for mig ikke at give op og synke hen. Jeg ønsker stadig at have noget der ligner kontrol over mit liv, ellers er der jo ikke noget tilbage 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 20. Feb 1, 2010
  5:37 pm

  TorAa

  Din tilstand er først i det aller siste begynt å bli anerkjent som en svær lidelse.
  Det er ikke lenge siden dette ble kalt hypokonderi, fordi legene ikke visste og var i stand til å finne ut av lidelsen.
  Det hjalp verken med blodprøver eller røntgen-bilder; og feiler man slett ingen ting.
  Selv har jeg for tiden en "frozen" overarm. Visse bevegelser er helt umulige. Men, jeg kan jo bære tungt og skrive på min PC. Men lukke bildøren kan jeg glemme. Da må den andre armen til hjelp.

  Håper du etterhvert får mindre smerter og at du får en hel natts søvn.


 21. Feb 1, 2010
  6:14 pm

  Petunia

  Det er ikke lett å leve med fibromyalgi eller andre kroniske sykdommer. Når hverdagn består av smerter i forskjellige grader, så er det ikke rart det går ut over humør og livskvalitet.
  Jeg synes det er fint at du klarer å fortelle oss om det og det kan hjelpe oss å ta hensyn og være hjelpsom. Vi har så lett for å se bare oss selv, men at det er nadre som kanskje ikke har en så enkel hverdag og som kanskje trenger ekstra omtanke.
  Det hjelper kanskje ikke så mye, men jeg vil sende deg en varm klem:)


 22. Feb 1, 2010
  8:03 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej TorAa!

  Desværre er er stadig en del – også læger – der mener at fibromyalgi ikke er en sygdom og det er jo meget trist når man tænker på hvor mange der lider af den!
  God bedring med armen, det lyder ikke rart…….

  Mange hilsner
  Birthe


 23. Feb 1, 2010
  8:05 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Petunia!

  Tusinde tak for dine ord, de opmuntrer mig meget og jeg ville ønske at flere tænker som dig 🙂
  Det med livskvaliteten er noget jeg tænker meget på, for livet skal jo være værd at leve, ellers kan det lige så godt være slut…….

  Mange hilsner
  Birthe


 24. Feb 3, 2010
  9:48 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Kari!

  UNDSKYLD at jeg ikke har svaret på din kommentar, men den havde gemt sig og jeg har ikke set den før nu!

  Kan du oplyse navnet på pillerne? Nogle gange kan jeg gå på toilettet 10 gange i løbet af en nat og det er altså meget trættende……

  Livet ville unægtelig være noget lettere hvis det kunne ses udenpå hvad vi har at slås med. Derfor synes jeg også at det er endnu vigtigere at fortælle om sygdommen, så flere får kendskab til hvad det er vi er oppe i mod 🙂 Engang imellem kunne det være rart med forståelse istedet for fordømmelse…….

  Mange hilsner
  Birthe


 25. Feb 5, 2010
  12:20 am

  Kari

  "Hej Kari!
  UNDSKYLD at jeg ikke har svaret på din kommentar, men den havde gemt sig og jeg har ikke set den før nu!

  Kan du oplyse navnet på pillerne? Nogle gange kan jeg gå på toilettet 10 gange i løbet af en nat og det er altså meget trættende…"
  ———

  Jeg bor i Norge og her heter pillende Sarotex. De har hjulpet meg enormt. Tidligere var jeg oppe 1 gang i timen og måtte omtrent løpe for å rekke fram til toalettet. Nå våkner jeg kanskje en gang tidlig på morgenkvisten, men det kan jeg fint leve med.

  Jeg har ellers vært på et Helse- og rehabiliteringssenter her i Norge rett før jul. Der var de "eksperter" på fibromylalgi. Jeg blir nå testet ut på forskjellige piller. Mange av dem er for depresjon, men forskning viser at sammensetningen av disse pillene også kan lindre fibromylalgismerter.

  Det var så godt å være et sted hvor de tok meg og mine smerter på alvor. Håper virkelig at du også kan få slik hjelp, men jeg vet jo ikke hvordan tilbudet er i Danmark.


 26. Feb 6, 2010
  12:02 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Kari!

  Tak for dit svar – jeg kender virkelig til det problem med at skulle op om natten. Nogle gange kan jeg gå op på toilet og ligeså snart jeg lægger mig i sengen igen, så skal jeg tisse igen – meget TRÆLS! Sådan kan der gå en hel nat……

  Hvor er det dejligt at høre at du har fået sådan et tilbud. Det er så vigtigt at blive taget alvorligt med den sygdom vi har, for det er virkelig meget invaliderende at have så mange smerter – og være så træt.

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!