Newyorkerbyheart

Lammefrikadeller med blomkålspuré og ærter (Spis Bedre, nr. 1/2010)…………

Farsen til frikadellerne………..

Ærter vendt i smør og tilsat dild……….

Blomkålspuré’en………..

De færdigstegte frikadeller………..

Gårsdagens tallerken………..

I går lavede jeg lammefrikadeller med blomkålspuré og ærter fra Spis Bedre nr. 1/2010 og sikke en succes! Lammefrikadellerne smagte virkelig dejligt og blomkålspuré’en kan virkelig anbefales. Den er MEGET lækker og velsmagende. Retten er hurtig og nem at lave og alle ingredienserne nemme at få fat på……….
Vi fik smørsauce til, det jeg havde stegt lammefrikadellerne i, det er ikke så tit vi får det så det var en delikatesse *S*

Jeg lavede følgende ændringer:

– jeg brugte et helt løg til frikadellerne i stedet for ½.
– jeg tilsatte 3 fed hvidløg (finthakket) til frikadellerne.
– jeg sauterede både løg og hvidløg, til de blev bløde og let gyldne, inden de kom i farsen.
– jeg kom 2 fed hvidløg i blomkålspuré’en istedet for 1.

Jeg skriver opskriften som jeg lavede den…………

Lammefrikadeller med blomkålspuré og ærter (Spis Bedre nr. 1/2010), 4 pers.:
Frikadeller:
400 g hakket lammekød
1 løg, hakket
3 fed hvidløg, knust og finthakket
1 æg
groft salt, friskkværnet peber
1 god håndfuld bredbladet persille, hakket
1 godt stor håndfuld basilikumblade, hakket
smør og en lille smule olivenolie til stegning
Blomkålspuré:
1 lille blomkålshoved, delt i mindre stykker
½ løg, hakket
2 fed hvidløg, knust og hakket
1 dl creme fraiche 18%
groft salt, friskkværnet peber
Ærter med dild:
100 g fine, frosne ærter, optøede
1 spsk. smør
2 spsk. dild, hakket
lidt groft salt
Frikadeller:
Kom lidt olie på en pande og sauter først løget ved middel varme, til det begynder at blive blødt og let gylden i kanterne. Tilsæt så hvidløg og steg sauter videre under omrøring, til hvidløg også begynder at blive blødt, men det må endelig ikke tage for meget farve. Kom farsen i en skål og kom de sauterede løg i, sammen med æg, persille, basilikum, salt og friskkværnet peber. Rør det sammen til en fars. Smelt smør på en pande og kom en lille smule olivenolie. Form farsen til frikadeller og steg dem til de er gennemstegte og gyldne, ca. 8-10 minutter ialt. Vend dem så de bliver gyldne og pæne over det hele.
Blomkålspuré:
Kom blomkål, løg og hvidløg i en gryde sammen med vand og lidt salt. Kog i ca. 10 minutter, til blomkålen er godt mør. Kom det hele i en blender, sammen med creme fraiche og kør, til det bliver en glat pure. Smag til med salt og friskkværnet peber.
Ærter:
Smelt smørret på en pande – eller i en lille gryde – og kom ærterne i. Tilsæt dilden og vend godt rundt, krydr med lidt groft salt og server ærterne til frikadellerne, blomkålspuré’en og smørret som frikadellerne er stegt i.

I går blev det ikke til den helt store aktivitet, men jeg kom da på crosstraineren, denne gang i 15 minutter og godt 4 km. Jeg fik også støvsuget hele huset, så lidt bevægelse blev det da til *S*. Jeg bøvler stadig lidt med min astma, som gør træning på crosstraineren lidt mere besværlig – og helt umulig – hvis ikke jeg tager et hiv af min inhalator inden. Jeg tror jeg bliver nødt til at komme til læge inden for nærmeste fremtid, for at blive tjekket ang. astma’en. Jeg er begyndt at hoste mere, hvilket er meget generende, især om natten og morgenen. Desuden har jeg svært ved at trækket vejret ordenlig i denne tid, hvilket gør, at jeg bliver ekstra træt fordi jeg ikke får ilt nok………..

I Koldings julekalender i år, vandt jeg et gavekort på kr. 500,- til City Kolding. Jeg har valgt at kortet skal bruges på at tage ud og spise med kæresten på lørdag (så betaler han det der måtte komme over de kr. 500,- *S*).
Selvom vi kun er os to, er det ikke altid vi får snakket ordenligt sammen, andet end de almindelige dagligdags, rutineprægede ting. Vi trænger til at få snakket ordentlig sammen, så der bruger vi lørdag aften til. Desuden tager han jo også på herre-skitur i næste uge, så lørdag er en god dag til at komme lidt ud.
Jeg har valgt “A Hereford Beefstouw” i Kolding, hvor jeg aldrig har været, men det ser så hyggeligt ud……….
Det gør mig nu ikke noget at han tager på skitur, jeg har masser af projekter der skal ses på og så er der både håndbold EM (herrer) i Østrig og Australien Open (tennis), så jeg har rigeligt at give mig til………….

Print Friendly
Tilbage

18 kommentarer


 1. Jan 11, 2010
  2:01 pm

  Nille

  Kære Birthe,

  Jeg tror, at det er meget sundt en gang imellem at tage lidt ud hjemmefra og bevidst bruge tiden på sit parforhold.

  Det er jo nemt bare at lade de dagligdags ting fylde – meget naturligt! En dejlig middag ude lyder som en god ting… især når man har vundet den 🙂

  Kærlig hilsen
  Pernille


 2. Jan 11, 2010
  2:23 pm

  Newyorkerbyheart

  Kære Pernille!

  Ja, engang imellem bliver vi nødt til at tage væk fra de hjemlige rammer 🙂

  kærlig hilsen
  Birthe


 3. Jan 11, 2010
  2:31 pm

  Anonymous

  Glæd dig til Hereford i Kolding – der er så hyggeligt og deres salatbar er virkelig lækker (det er deres bøffer også 🙂

  God fornøjelse

  Vh Fie


 4. Jan 11, 2010
  3:18 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Fie!

  Tak for din kommentar og velkommen herinde 🙂 Jeg glæder mig også meget…….

  Mange hilsner
  Birthe


 5. Jan 11, 2010
  3:34 pm

  Jule Mig

  Hvor dejligt det ser ud, og tak. Jeg lavede egentlig ret til blomkåls mos sidste vinter, men har da helt glemt det i "år", det smager skønt…

  Hyggehygge
  Marianne


 6. Jan 11, 2010
  3:37 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Marianne!

  Det smagte ihvert fald rigtig godt 🙂

  mange hilsner
  Birthe


 7. Jan 11, 2010
  6:01 pm

  Karina

  Hej Newyorker,

  Det lyder som en god plan. Jeg kan nikke genkendende til det med ikke at få snakket.

  Det kan også være ret dejligt at være alene hjemme og man mærker både sig selv og savnet af sin kæreste.

  Kh Karina


 8. Jan 11, 2010
  7:31 pm

  Ann-Christine

  Det lyder hyggeligt at komme ud at spise. Rigtig god fornøjelse 🙂

  I øvrigt vil jeg lige fortælle dig at jeg har sørme fået helt lyst til at blogge mad igen nu. Har haft så meget om ørerne det sidste års tid, så nye opskrifter og leg i køkkenet er det ikke blevet til. Men din madglæde har inspireret mig til at komme i gang igen. Dejligt 🙂


 9. Jan 11, 2010
  7:45 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Ann-Christine!

  Tak, jeg glæder mig også 🙂

  Det er dejligt at høre, at du har fået lysten tilbage igen……

  Mange hilsner
  Birthe


 10. Jan 11, 2010
  7:46 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Karina!

  Ja, selvom vi kun er 2, så kan det alligevel knibe med at få kommunikeret……..
  Det er dejligt at være selv hjemme af og til 🙂

  mange hilsner
  Birthe


 11. Jan 11, 2010
  8:47 pm

  Piskeriset

  Det er for længe siden, jeg sidst har fået blomkål, men nu får jeg lyst til det igen! Er den spændende puré meget mild i smagen, eller giver hvidløgene lidt bid til den?
  Den ser rigtig god ud 🙂


 12. Jan 11, 2010
  8:54 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Det var virkelig lækkert, men meget mild i smagen, selvom jeg havde puttet et ekstra fed hvidløg i. Hvis du vil have lidt spark, skal du nok bruge lidt frisk, presset hvidløg 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 13. Jan 12, 2010
  8:42 am

  Sisse

  Hej Birthe,

  en gang om året her i starten af januar tager min mand og jeg på "udvidet date" hvor vi starter med et cafe-møde inden vi tager i biffen og ud og spise. På cafemødet snakker vi om året der er gået, de ting som vi opnåede hver især og sammen og de ting som vi ikke opnåede selv om vi havde sat os det for. Så skaber vi sammen det nye år – hvad det skal være for en slags år (2009 var et år der skulle være præget af enkelhed og balance – inspireret af finanskrisen og hvad deraf følger af økonomisk rod) + sætter 3-5 ting op som vi hver især gerne vil opnå i 2010.
  Vi har "skabe-date" på lørdag og jeg GLÆDER mig – trænger til at få afsluttet det gamle – hårde – år og træde ind i et nyt med en ny og inspirerende mulighed 🙂

  KH SIsse


 14. Jan 12, 2010
  11:07 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Sisse!

  Først: Velkommen herinde, jeg tror ikke at jeg har set dig før! Tak fordi du giver dig til kende 🙂

  Sikke en god ide og en god måde at afslutte et år og begynde et nyt…..

  Mange hilsner
  Birthe


 15. Jan 13, 2010
  8:23 am

  Anonymous

  Som Alan Kay (videnskabsmand) som smukt formulerer det: "Den bedste måde at forudsige fremtiden på – er at skabe den selv".

  Og tak for velkomsten, i øvrigt 🙂
  En af mine faste ankomme-på-arbejde-morgen-rutiner er at læse dagens NY-by-Heart…

  KH Sisse


 16. Jan 13, 2010
  11:05 am

  Newyorkerbyheart

  Hej igen Sisse!

  Ja, jeg tror også på at vi har en stor del i fremtiden og hvordan den bliver, men der er jo også andre i verden der har indflydelse på det 😉

  Mange hilsner
  Birthe


 17. Jan 14, 2010
  10:18 pm

  Lutinliv

  Hej Birthe,

  Det ser da super ud med de lammefrikadeller, det må prøves.. Det kunne jo være en rar afveksling fra de normale… Desuden skal du virkelig glæde dig til Hereford.. Jeg har været på den i Kolding og det var virkelig lækkert..

  Mvh LutinLive


 18. Jan 15, 2010
  10:29 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Lutinliv!

  De smagte virkelig godt, du skulle prøve dem 🙂

  Jeg glæder mig meget til A Hereford Beefstouw, jeg har aldrig været det….

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!