Newyorkerbyheart

Nytårsmiddag 2009…………..

Vores nytårsbord……….

Appetizers: blinis med creme fraiche, rødløg, basilikum og egetræs-røget laks……….

De er meget smukke at se på………

Ahornsirup og chili, til at pensle pølserne med………..

De færdigstegte bacon-svøbte cocktailpølser………..

Vores gæster medbragte forret: butterdejspakke med laks og flødestuvet spinat…………

Ingredienserne til persillepestoen………..

Den færdige pesto………..

Æggemassen……….

Groftrevne kartofler…………

Den sammenrørte masse fordeles på en bageplade………..

Kartoffelmos med persillepestoen……….

Den færdigbagte kartoffelbund………

………….den vendes om og afkøles lidt………..

Pesto-kartoffelmosen smøres på…………

…………og så skal den rulles sammen………

Den er rigtig fin at kigge på.

Oksemørbrad, delt i 2, brunes……..

Serranoskinke lægges ud………

………mørbraden smøres med (færdigkøbt) pesto……….

………og skinken pakkes om……….

Klar til at komme i ovnen…….

Friske bønner som er forkogte og så er der viklet bacon om…………

Kartoffelrouladen skæres i skiver og varmes……….

Fadet med oksemørbrad, kartoffelroulade og bønner med bacon……….

Min tallerken………..

Marcipan plukkes i mindre stykker……….

Æggehvide piskes over vandbad sammen med flormelis………

Den færdige kransekagemasse……….

Kagerne er formet og klar til at komme i ovnen………

Færdigbagte………..

God vanilieis, rørt med en god blåbærmarmelade………..

Udskåret frugt, klar til at pynte med……….

Hvid chokolade smeltes over vandbad……….

Pasteuriserede æggeblommer og sukker piskes godt………….

Chokolademoussen fordeles i portionsforme……….

Min desserttallerken: brownie med vanilieis, hvid chokolademousse og blåbær-issandwich……….

Nå, nu må jeg hellere få skrevet lidt om vores nytårsaften!
Allerførst: GODT NYTÅR! Jeg håber, at I alle er kommet godt ind i det nye årti.

Efter vi er kommet hjem fra Paris, har jeg gået og skrantet noget, men jeg har formået at holde det nogenlunde nede og jeg var i rimelig form til nytårsaften. Jeg prøver altid på at finde mad som kan forberedes i forvejen, ellers kan jeg ikke stå med det. Jeg laver en arbejdsliste, hvor alt hvad jeg skal lave står på, så er det meget mere overskueligt for mig og jeg behøver ikke at være bange for at glemme noget………

Onsdag lavede jeg kartoffelrouladen, rullede bacon om cocktailpølser, lavede kagerne til issandwich og rørte blåbærisen.
Torsdag kunne jeg så koncentrere mig om at få gjort mørbraden så meget klar, at den bare skulle i ovnen og steges, få hakket løg til vores appetizer, lavet dip til cocktailpølserne, hakke løg til vores vores hotdogs (natmad), lave chokolademousse og lave bearnaisesaucen. Jeg lavede bearnaisesaucen sidst på eftermiddagen og så varmede jeg den forsigtigt op, det gik fint og det kunne hverken ses eller smages at den var lavet på forhånd!

Anette gav mig ideen til vores appetizers, idet hun serverede blinis for os i Paris med lakserilette. Hun fortalte om en anden måde hun også serverer blinis på og den hapsede jeg *S*
Jeg købte mine blinis færdige, men har I mod på det, kan de jo sagtens laves selv. De SUPER godt og er meget dekorative, så jeg kan varmt anbefale dem!
Jeg fik fat i noget egetræs-røget laks fra Løgismose, men “almindelig” røget laks kan sagtens bruges. Lav dem først lige inden de skal serveres……..

Blinis med røget laks, 4 pers. (som appetizer):
1 pakke færdigkøbte blinis (der er 12 stk. i)
1 bæger creme fraiche 38%
lidt rødløg, meget finthakket
friske basilikumblade
røget laks af god kvalitet, skåret i strimler
Lun de små blinis lidt og lad dem køle lidt af igen. Kom en lille klat creme fraiche på (ca. ½ tsk.), drys med lidt finthakket rødløg, læg et helt blade (eller et stykke af et blad, hvis det er stort) på og arranger derefter lidt laks øverst. Sæt på et fad og server.

Den anden appetizer jeg lavede var cocktailpølser (brug kun dem fra en pakke, IKKE dem fra dåse!) med bacon viklet om, dertil cocktaildip med peberrod.

Cocktailpølser med bacon, honning og chili, 4 pers. (som appetizer):
1 pakke cocktailpølser
bacon i skiver
ca. 1/4 dl ahornsirup
chilipulver efter smag
Halver baconskiverne og vikl dem om cocktailpølserne. Bland ahornsirup med chili. Steg pølserne på en tør pande, til de begynder at blive gyldne. Pensl så gentagne gange med ahornsirup og vend dem hele tiden, til de bliver godt gyldne og klistrede. Kom i en skål og sæt tandstikkere, som de kan tages med (eller en lille tang). Kan serveres som de er eller med dip til.

Jeg har været på jagt efter en ny måde at få kartofler på og en dag inde i Jubii mad-forum’et fandt jeg det!
En af brugerne derinde, lagde et link til Arla på en kartoffelroulade. Den så så tilpas spændende ud, at jeg tænkte den skulle være vores tilbehør. Den er ikke specielt svær at lave, kan laves dagen før man skal have gæster, er dekorativ og så smager den rigtig godt. Hvad mere kan man forlange?!?

Kartoffelroulade (fra Arla), ca. 6 pers.:
Kartoffelbund:
1 kg. bagekartofler, skrællet og groftrevet
2 æg
1 dl piskefløde
groft salt, friskkværnet peber
Pesto:
2 store håndfulde bredbladet persille
2 fed hvidløg
½ dl olivenolie
groft salt, friskkværnet peber
Kartoffelmos:
½ kg. bagekartofler, skrællet og skåret i mindre stykker
50 g smør
ca. ½ dl mælk
groft salt, friskkværnet peber
Bund:
Pisk æg, fløde, salt og friskkværnet peber sammen i en stor skål. Vend de groftrevne kartofler i og vend godt rundt, så de bliver dækket af ægge-/flødeblandingen. Læg bagepapir på en bageplade og fordel kartoffelmassen på en firkant der måler ca. 30 x 35 cm., den skal være ca. ½ cm. tyk. Tryk massen let sammen. Sæt i en 200 grader varm ovn, til den er gyldenbrun, ca. 25-30 minutter. Når den er bagt – og kølet lidt af – vendes den om på et stykke bagepapir, så den grove side vender nedad.
Pesto:
Kom alle ingredienserne i en blender/foodprocessor og kør til det er en glat masse, smag den til.
Kartoffelmos:
Kog kartoflerne uden salt til de er godt møre. Mos dem og rør dem sammen med smør, mælk og pesto. Smag den til og den må endelig IKKE blive for tynd.
Smør mosen på den let afkølede bund og glat den ud, så den er lige høj over det hele. Rul den nu forsigtigt sammen som en roulade, fra den lange side – brug evt. bagepapiret til at hjælpe med at rulle den med. Pak bagepapir – eller film – stramt om rouladen, så den holder sin form og lad den hvile for at sætte sig lidt (hertil kan den laves dagen før). Inden den skal serveres skæres den i ca. 3 cm. tykke skiver, som lægges på bageplade med bagepapir og varmes i ovnen ved 200 grader i ca. 10-15 minutter. Skiverne skal være gennemvarme og let gyldne.

Oksemørbrad med pesto og serranoskinke, 4-6 pers.:
1,5 kg. oksemørbrad, afpudset
3 pakker serranoskinke (eller parmaskinke)
1 glas færdigkøbt, grøn pesto (eller hjemmelavet)
salt, friskkværnet peber
smør og olivenolie til stegning
Afpuds mørbraden og del den evt. i 2, hvis den er meget stor og du ikke har en pande den kan være på. Varm smør og olie op på en pande og brun mørbraden godt på ALLE sider, ved høj varme. Tag af og læg i et fad, krydr godt med groft salt og friskkværnet peber. Læg parmaskinke ud på et glat overflade (køkkenbord eller et stort skærebræt), så de overlapper hinanden lidt og så stort, at mørbraden kan pakkes ind i det. Læg mørbraden, smør dem med pesto over det hele og pak den så ind i skinken (hertil kan den forberedes tidligere på dagen). Læg mørbraden i et ovnfast fad og sæt i ovnen ved 200 grader i ca. 35 minutter, eller til den er som ønsket, brug evt. stegetermometer.

Vores mørbrad fik lige en anelse for meget, fordi jeg havde for travlt med at snakke – ak ja, sådan kan det gå *S* Men det smagte nu godt alligevel……….

Grønne bønner med bacon, 4 pers.:
1 pakke friske, grønne bønner, nippede
bacon i skiver
Maldon salt
Nip bønnerne og kog dem i letsaltet vand i ca. 2-3 minutter. Hæld vandet fra og skyl straks med iskoldt vand, til de er afkølede, så kogningen stopper og farven bevares. Lad dem dryppe godt af. Halver evt. baconskiverne. Lav små bundter af bønner i passende mængde og vikl bacon om på midten, fæstn evt. med tandstikkere. Læg i et ovnfast fad og steg i ovnen ved 200 grader til bacon bliver gyldent, ca. 15 minutter. Drys med lidt Maldon salt og server straks.

Som jeg har skrevet ovenfor, fik vi hjemmelavet bearnaisesauce til og det var et hit! Bearnaisesauce kan sagtens laves på forhånd, eller opvarmes igen, bare det gøres ved meget lav varme så den ikke skiller……….

Vores dessert var en tallerken med forskellige ting på: der var forskellige frugter, brownie (boks fra USA) med en kugle god vanilieis, en blåbær issandwich og hvid chokolademousse (som blev serveret i de smukke skåle vi fik af Anette i julegave!). Det så festligt ud og det smagte godt. Især var jeg vild med de issandwich *S*.
Den første blåbæris jeg lavede blev ikke god, der var alt for mange iskrystaller i. Jeg tøede nogle frosne blåbær op og rørte dem i vanilieis.
Men andet forsøg blev meget bedre!
Der tog jeg en god blåbærmarmelade, som vi havde med hjem fra Paris og rørte med vanilieis = MUMS…………

Blåbær issandwich, 4 pers.:
ca. 150 g marcipan
1½ æggehvide
ca. ½ dl flormelis
hasselnøddeflager
Blåbæris:
god vanilieis
god blåbærmarmelade
Pluk marcipanen i mindre stykker og kom dem i en skål. Kom flormelis og æggehvider i en anden skål og pisk det sammen over vandbad der IKKE må være mere end 40 grader varmt! Jeg fyldte bare vores vask med godt varmt vand fra hanen, vi har nemlig meget varmt vand. Pisk hele tiden, til sukkeret er opløst, det er det der er formålet med dette trin. Når sukkeret et opløst, piskes æggehvidemassen i marcipanen med en el-mikser, lidt efter lidt. Massen må endelig ikke blive for tynd, men på den anden side heller ikke for fast, så den ikke kan sprøjtes ud. Fyld massen i en sprøjtepose – eller bare en frysepose som der klippes et lille hul i – og sprøjt ud i 8 toppe. Smør hver top ud til en cirkel med en kniv, sørg for at den er lige tyk over det hele. Drys med hasselnøddeflager og bag så i en 210 grader varm ovn i ca. 5-6 minutter, til de begynder at blive gyldne. Lad den køle af på en bagerist, når det er HELT afkølet, kan de opbevares til næste dag i en lufttæt beholder. Beregn ca. 1 spsk. vanilieis pr. kage, alt efter hvor store du har lavet dem. Kom det i en skål og lad det stå lidt, til det bliver så blødt at det kan røres. Kom lidt blåbærmarmelade i og vend rundt, rør ikke marmeladen helt ud, det må gerne være sådan lidt marmoreret det giver nemlig en flot effekt i kagerne. Sæt tilbage i fryseren og tag ud lidt før kagerne skal laves. Læg de bagte marcipankager sammen 2 og 2 med is imellem og server straks.

Jeg halverede den portion hvid chokolademousse som jeg lavede, fordi det kun skulle være en del af desserten. Hvis I vil lave den portion jeg lavede, skal I altså HALVERE følgende portion……….

Hvid chokolademousse, 4 pers.
150 g hvid chokolade
2½ dl piskefløde
6 pasteuriserede æggeblommer (3 bægre)
50 g rørsukker
mørk chokolade til pynt
Bræk chokoladen i mindre stykker og smelt forsigtig over vandbad. Pisk fløden til skum i en skål og i en anden skål piskes æggeblommerne med sukkeret (brug en el-mikser) til det er lyst og luftigt. Rør den smeltede chokolade i æggemassen og derefter vendes flødeskummet i lidt efter lidt, med let hånd. Fordel i 4 portionsskåle og stil i køleskab i MINDST 4 timer. Inden servering, høvles lidt god, mørk chokolade over og hak evt. nogle USALTEDE pistacienødder.

Vi havde en rigtig hyggelig aften, men vi skulle igennem MEGET mad, så vi spiste stort set fra vores gæster kom kl. 17.40 og til de tog hjem ved 02.30-tiden. Vi var MEGET mætte *S*.
Da klokken slog midnat og vi gik ind i 2010, fik vi selvfølgelig champagne og kransekage (som vores gæster også havde med) og efter vi havde være ude og fyre et par raketter af – og lige slået mave lidt – lavede jeg hotdogs som natmad.
En af vores naboer kom ned og fik en øl og det var rigtig hyggeligt. Kæresten underholdt naboen, mens jeg kørte vores gæster hjem ved 02.30-tiden (jeg drikker jo ikke alkohol) og så kunne jeg komme hjem og snakke lidt med naboen. Han gik ved 03.30 tiden og så ryddede vi lidt op inden vi gik i seng ved 04-00-tiden, faktisk var jeg forbavsende frisk, tidspunktet taget i betragtning!

I går var jeg dog knap så frisk *S* Vi stod sent op og jeg tullede rundt i pyjamas hele dagen, helbredet var heller ikke for godt, så det var heldigt at vi havde rester til aftensmaden……….

Print Friendly
Tilbage

18 kommentarer


 1. Jan 2, 2010
  10:27 pm

  Vita

  Det ser helt utrolig lækkert ud alt sammen!
  Synes det er magi hvad du overkommer!

  Godt nytår
  Knus
  Vita


 2. Jan 2, 2010
  11:00 pm

  Newyorkerbyheart

  Kære Vita!

  Tak! 🙂 Det smagte også rigtig dejligt 🙂

  Jeg må ærlig tilstå at jeg nu også er træt………og meget forkølet, alting har sin pris……

  Knus
  Birthe


 3. Jan 3, 2010
  1:21 pm

  mille-molly

  Hej og rigtig godt nytår.
  Jeg har nu fulgt din blog i over et år og fået en masse inspiration til lækker mad – for det kan du virkelig….lave lækker mad, familien her er meget begejstret.
  Jeg har varmt anbefalet din blog til mine veninder med madinteresse 😉
  Rigtig lækker nytårsmenu, jeg skal prøve rouladen.
  Jeg laver altid bearnaisesauce fra den gamle Karolinebog (jeg tror det er den første) og den lykkes også hver gang.


 4. Jan 3, 2010
  8:04 pm

  Piskeriset

  Hvor er det kræs! Jeg er ret pjattet med den kartoffelroulade – det er en ny måde (for mig) at få kartofler på, og den må jeg bestemt prøve på et tidspunkt! Og det er jo heller ikke så ringe endda, at den kan laves dagen i forvejen 😉


 5. Jan 3, 2010
  11:03 pm

  Kagekonen

  Nøj, hvor ser og lyder det som en skøn skøn middag. Selvom vi skranter lidt ind i mellem, så er det skønt at følge med og se, hvor meget du trods alt overkommer. Faktisk er jeg ret misundelig over alt det du får læst, jeg har stadig svært ved at holde koncentrationen, men håber det bliver bedre i 2010.
  Knus
  ps. kender du tricket med 1 spsk. miraclewhip i bearnaisesaucen, hvis den skal varmes, så skiller den aldrig.


 6. Jan 4, 2010
  11:28 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Tak! 🙂 Jeg kan virkelig anbefale den kartoffelroulade, den er så fin at se på og smager skønt. Pestoen kan jo ændres efter smag, rød vil også være fin tror jeg……

  Mange hilsner
  Birthe


 7. Jan 4, 2010
  11:29 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Mille-Molly!
  Tak for din kommentar og velkommen herinde, det er dejligt at du giver dig til kende 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 8. Jan 4, 2010
  11:30 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Kagekonen!

  Det smagte rigtig godt altsammen, så det var en succes 🙂
  Ja vi har jo vores dage hvor vi skranter, men heldigvis er jo nogle seje "chicks", som ikke sådan lige lader os kue 😉

  Tak for tippet, det kendte jeg ikke…..

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Jan 4, 2010
  3:50 pm

  Anonymous

  Det ser lækkert ud, og sikke meget mad! 🙂
  Man behøver ikke at bruge tandstikker til baconbønner – jeg bruger altid en halv skive bacon og ligger dem bare med lukningen nedad. Hvis det skal være nemt, kan man fint bruge frosne bønner også.
  Vh Mette


 10. Jan 4, 2010
  3:53 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Mette!

  Jeg ved godt at tandstikkere ikke behøves, men jeg synes at det ser pænt ud. Jeg bryder mig ikke om at bruge frosne bønner til dette, frisk er så meget mere lækre…..

  /Newyorkerbyheart


 11. Jan 4, 2010
  9:38 pm

  mona

  Hej Birthe,
  Hvor ser den nytårsmenu dog lækker ud, og den der kartoffelroulade må afprøves så hurtigt som muligt!!

  God bedring.
  Hilsen
  Mona i Ishøj


 12. Jan 4, 2010
  10:52 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Mona!

  Den roulade var virkelig et hit og det er bestemt ikke sidste gang den laves 🙂

  mange hilsner
  Birthe


 13. Jan 6, 2010
  4:18 pm

  Tina

  Mine tænder løber i vand… 🙂
  *Tina


 14. Jan 6, 2010
  4:39 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Tina!

  Tak 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 15. Jan 7, 2010
  11:43 pm

  Caterpillarcat

  Åh, hvor ser det lækkert ud! Jeg lavede også blinis til nytårsmenuen, men dine er noget flottere. Jeg har ingen blinispande, så de blev lidt ureelle i formen… 🙂
  Bønnerne med bacon lavede jeg også som tilbehør til lammeschnitzler med bagtekartofler til. 🙂


 16. Jan 8, 2010
  10:58 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Caterpillarcat!

  Det var rigtig lækkert! 🙂
  Hvis du læser teksten igen, vil du se, at jeg også købte mine blinis 😉

  Mange hilsner
  Birthe


 17. Jan 10, 2010
  10:43 am

  Anette

  Åh, hvor ser det lækkert ud. Kartoffelroladen er en sjov ide, den må jeg prøve engang.


 18. Jan 11, 2010
  10:44 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Anette!

  Tak, det smagte ihvert fald dejligt 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!