Newyorkerbyheart

Hollandsk biksemad……………..

11 februar , 2010 - af Newyorkerbyheart - Kategori: Hovedretter med hakket kød - Tags: , ,

Løg og bacon svitses………..

Hakket kød tilsættes…………

Kartofler, hvidkål, gulerødder og vand tilsættes……….

Inden det er færdigt kommes spaghetti i……….

Aftenens tallerken………….

I aften har vi fået hollandsk biksemad, noget som jeg faktisk lavede ret tit for en del år siden, men som nu er hevet frem af glemmebogen. Opskriften er fra et eller andet ugeblad, måske Ude & Hjemme, men jeg er ikke sikker……….

Hvorfor det hedder hollandsk biksemad, skal jeg ikke gøre mig klog på, men selvom det måske ser lidt mærkeligt ud – og ihvert fald ikke særlig faverigt – så smager det ret godt. Det er nemt – og billigt – at lave og så smager det endnu bedre dagen efter *S*

Hollandsk biksemad, 4 pers.:
500 g hakket oksekød
2-3 løg (alt efter størrelse), hakket
4 gulerødder, i små tern
500 g hvidkål, i tern
4-5 kartofler (alt efter størrelse) i tern
1 pakke bacon i skiver, skåret i tern
2 tsk. karry (jeg brugte en speciel blanding fra Hédiard, som min søde veninde har givet mig)
5-6 dl vand
250 g spaghetti, brækket i mindre stykker
1 oksebouillontern eller flydende koncentreret bouillon (jeg brugte fond du chef)
olie til stegning
groft salt, friskkværnet peber
Varm olie op i en gryde og svits bacon til det begynder at brune, tilsæt så løg. Lad det sautere med, til de netop begynder at blive gyldne i kanterne. Kom det hakkede kød i gryden, krydr med salt og friskkværnet peber og steg, til det begynder at blive grynet. Tilsæt kartofler i tern og rør godt rundt, lad dem stege med i et par minutters tid. Tilsæt så hvidkål, gulerødder, salt, friskkværnet peber og karry. Rør godt rundt og lad det hele stege i 2-3 minutter under omrøring. Hæld vand ved, start med 5 dl og bouillon, skru ned, læg låg på og lad det simre i ca. 15 minutter. Kom spaghetti i, rør godt rundt, så det bliver fordelt og kog i endnu ca. 8-10 minutter. Rør i det af og til undervejs, så al spaghetti kommer i kontakt med væsken, måske der skal tilsættes lidt mere vand, men der skal ikke være alt for meget væske. Smag til og server med flutes eller lækkert rugbrød.

Note:
Forholdene mellem de forskellige ingredienser skal tilpasses som du har lyst til. De mål jeg har opgivet er på ingen måde faste, fordi jeg tager bare sådan hvad jeg har lyst til, det opfordrer jeg også dig til……….

I dag har jeg prøvet Zumba Fitness for første gang og jeg må sige, at jeg er glad for at jeg stod hjemme hos mig selv og ikke i et træningscenter sammen med et helt hold! Jeg er ret overbevist om at jeg har set MEGET sjov ud, jeg havde det ihvert fald selv sjovt – og fik også sved på panden.
Trinene gennemgåes trin for trin, men alligevel er det svært for sådan en som mig at koordinere, især når de skruer tempoet op *S* Jeg vil også sige at det er hårdt for min plagede krop, så næste gang må jeg tilpasse det lidt mere til hvad min krop kan……….
Især bruges der meget hofter – og jeg kan da også tydelig mærke at jeg har nogen – men det er ikke nogen god smerte. Jeg skal helt sikkert holde fokus på ikke at udføre trinene helt så meget, som de gør på dvd’en……….
Jeg er dog slet ikke i tvivl om at det er god træning, især hvis du har en “normal” krop og så er det også vældig sjovt – og det skader jo ikke, når der skal trænes *S*

Jeg har også lige fået en yoga dvd med Sadie Nardini, som jeg virkelig glæder mig meget til at få afprøvet!
Jeg har fulgt hendes podcasts og hun er virkelig god – og så har hun en skøn stemme – som jeg synes et vigtig ved dvd’er. Hvis nogen har en træls stemme, så irriterer de mig og så får jeg ikke trænet……….

I dag har vejret virkelig været smukt her, solen har skinnet og himlen har været blå. Jeg ville ønske at jeg havde en jeg kunne gå ture sammen med når vejret er så smukt, når jeg kun er mig selv, får jeg ikke taget mig sammen til at komme ud.
Kæresten gider ikke rigtigt og så sidder jeg bare indenfor og kigger ud, selvom jeg ved at jeg burde tage mig sammen og komme afsted………..

Print Friendly
Tilbage

10 kommentarer


 1. Feb 11, 2010
  11:26 pm

  Piskeriset

  Ej altså – nu havde jeg ellers lige håbet på en forklaring på, hvorfor det hedder hollandsk biksemad! 😀

  Men bortset fra det ser det langt mere spændende ud end almindelig biksemad 🙂

  Jeg glæder mig til, når du lægger billeder op af Zumbatræningen… *lokkelokke* 😛


 2. Feb 11, 2010
  11:38 pm

  Sacha

  Hollandsk biksemad er en barndomsklassiker for mig, dog har jeg aldrig lavet den med bacon, til gengæld har jeg fået det med tomatpuré/hakket tomat i, i stedet for karry og i den kombi har jeg fået det med rugbrød og ketchup til.

  Men skal helt klart have prøvet det med bacon i.
  🙂


 3. Feb 12, 2010
  10:44 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Desværre kan jeg ikke opklare mysteriet 🙂

  Jeg håber at du er en tålmodig person, for du vil komme til at vente MEGET længe (læs: aldrig!), på at se mig lave Zumba 😉

  Mange hilsner
  Birthe


 4. Feb 12, 2010
  10:46 am

  Newyorkerbyheart

  Hej scient.hybrid!

  Velkommen herinde, jeg tror ikke at jeg har set dig før 🙂

  Bacon er jo altid et hit og giver en god smag til retten. Det som du beskriver, kender jeg som ruskomsnusk eller indianergryde (sikke nogle sjove navne mad får)……

  Mange hilsner
  Birthe


 5. Feb 12, 2010
  10:50 am

  Charlotte den 2.

  Hej Birthe;-)

  Den ret har jeg virkelig lyst til at prøve i aften. Det lyder godt.
  Dog synes jeg det lyder meget med 250 gram spargetti, men det er jo op til mig at tage noget mindre.
  I "gamle" dage lavede jeg af og til "hvad køleskabet gemmer", når der var smalhals i det lille hjem var det en god måde at få tømt resterne, og som regel smagte det fantastisk.
  Du har ret, der er ikke videre spændende at gå tur ensom, det er så hyggeligt at være 2. Er kæresten slet ikke til at overtale?
  Mange hilsner
  Charlotte den 2.


 6. Feb 12, 2010
  10:56 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Charlotte den 2.!

  Ja, det lyder måske af meget, måske skrev jeg også for meget på, jeg måler jo aldrig af så jeg skriver bare hvad jeg tror jeg brugte 🙂

  Jo, af og til vil han gerne gå tur, men nogle gange er han bare (forståeligt) for træt………og det falder som regel sammen med når jeg har lyst til at gå tur 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 7. Feb 12, 2010
  10:57 pm

  mona

  Hej Birthe,
  Din Hollandske Biksemad ser dejlig ud – og en rigtig god måde at få noget hvidkål på. Synes tit det kan være lidt svært at få brugt et helt hvidkålshoved, når man kun er 2 i husstanden.

  God weekend!

  Hilsen
  Mona i Ishøj


 8. Feb 13, 2010
  1:02 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Mona!

  Det smager også dejligt og er bestemt ikke ringere dagen efter! 🙂
  Jeg synes nemlig også at det er svært at få et helt hvidkålshoved brugt og det smager jo godt…….

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Feb 23, 2012
  12:56 pm

  Cajun.Keld

  Lyder godt! Og bacon ER jo køds helt eget krydderi! Det mindre mig også om kvikkål, noget med hvidkål i tynde strimler i stedet for pasta. Oh, og så Cajun krydderi blanding…
  / Keld


  • Feb 23, 2012
   12:59 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Keld!

   Hvor har du ret – jeg elsker bacon 😀

   Mange hilsner
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!