Newyorkerbyheart

Osso buco med polenta………….

25 februar , 2010 - af Newyorkerbyheart - Kategori: Diverse - Tags: , ,

Polenta, klar til at blive sat på køl, så den kan skæres ud i mindre stykker og ristes……..

Hvidløg, bladselleri, gulerødder og løg klar til Osso Buco……….

Kødet er vendt i mel og brunes af………

Det afbrunede kød lægges i et ovnfast fad…………

Grønsagerne svitses sammen med timiankviste, knust hvidløg, hele peberkorn og laurbærblade…..

Afdryppede, flåede tomater lægges over………

Gryden koges af med rødvin, bouillon, væden fra de flåede tomater mv……….

Gremolata……….

Aftenens tallerken, kødet er svært at se, men det er der, det er bare blevet så mørt, at det er gået i mindre stykke………..

I dag har jeg lavet Osso buco, som jo er en klassisk italiensk ret. Italienerne kan altså noget med få, men gode, råvarer. Jeg elsker deres mad-filosofi og jeg tror ikke at jeg ville have problemer med at vænne mig til det italienske køkken, hvis jeg skulle slå med ned i landet *S*

Jeg valgte at lave polenta til, det er godt nok lidt tungt, men jeg elsker polenta og efter min mening får vi det ikke tit nok. Heldigvis deler kæresten min kærlighed til polenta’en, så jeg mødte ikke nogen modstand. Som det grønne indslag, nippede jeg nogle friske bønner som blev kogt i letsaltet vand – skønt tilbehør!
Gremolata giver lige det sidste pift! Smagen af persille, hvidløg og citronskal er guddommelig ovenpå de møre kød og den lækre sauce. Gremolata kan dog med fordel bruges til mange andre retter: som drys ovenpå dampet blomkål, drysset ovenpå fisk, på grill-retter osv………

Osso buco’en blev ikke særlig præsentabel, fordi kødet var så mørt så det gik fuldstændig fra hinanden, da jeg ville flytte det over på vores tallerkner – men smagen fejler bestemt IKKE noget. Så bare kom igang, få lavet Jer en portion Osso buco, det er perfekt til de kolde dage vi har lige nu.
Jeg brugte kalveskank, men der kan også bruges okseskanke.

Opskriften er et miks af forskellige opskrifter jeg fandt ved at surfe rundt på forskellige sider på nettet, bl. a. inde hos Klidmoster. Jeg skriver opskriften som jeg lavede den………..

Osso buco, 2 pers. i 2 dage:
4 tykke skiver kalveskank
mel blandet med groft salat og friskkværnet peber
olivenolie
2 store løg, finthakket
3 fed hvidløg, knust og finthakket
3 store gulerødder, i små tern
3 stilke bladselleri i små tern
2 laurbærblade
2 fed hvidløg, let knuste
friske timiankviste
lidt hele, sorte peberkorn
½ flaske rødvin
2 dl vand
2 okse fond du chef
1 lille dåse koncentreret tomatpure
1 spsk. flydende honning
1 sjat balsamico
2 dåser flåede tomater
groft salt, friskkværnet peber
Hæld de flåede tomater gennem en sigte, men GEM endelig væden fra tomaterne. Afpuds kalveskankerne og brug en lille skarp kniv, til at skære små snit hele vejen rundt i kanterne på kødet, så bøjer de ikke mærkeligt når de steges. Hak alle grøntsagerne, så de er klare til at blive svitset.
Kom mel ud på en stykke bagepapir og bland med salt og friskkværnet peber. Vend kalveskankerne i melblandingen og brun dem i olivenolie. Læg de brunene kalveskanke i et dybt ovnfast fad, gerne et med låg. Hæld grøntsagerne ned i den olie som kødet er brunet i og lad det sautere lidt, det skal ikke tage farve, krydr med salt og friskkværnet peber. Kom timiankviste, hele peberkorn, letknuste hvidløgsfed og laurbærblade ved. Vend godt rundt og kom hele blandingen hen over de brunede kalveskanke. Læg de hele, afdryppede tomater ovenpå. Kog gryden hvor kød og grøntsager har stegt i, af med rødvin, vand, fond du chef, tomatpure, flydende honning, en sjat balsamico, væden fra de flåede tomater, salt og friskkværnet peber. Lad det koge op og smag det til. Hæld det over kød og grøntsager. Læg låg på eller dæk fadet godt til med et dobbelt lag stanniol. Sæt i ovnen ved 185 grader (almindelig ovn) i 2-2½ time. Fisk laurbærblade og de let knuste hvidløgsfed op, prøv også at fiske så mange timiankviste som muligt op. Advar evt. dine gæster om at de støder på hele peberkorn. Timiankviste, laurbærblade, peberkorn og letknuste hvidløgsfed kan også lægges i en lille gazepose eller en tepose og lægges ned i saucen, så er det BETYDELIGT lettere at fiske op senere. Server med polenta, kartoffelmos, ris eller hvad du har lyst til. Husk at lave gremolata til! Det hører sig til og er prikken over i’et.

Gremolata:
1 par store håndfulde persille
2 fed hvidløg
fintrevet skal fra 1 økologisk citron
Kom persille og hvidløg i en foodprocessor og kør, til det er findelt – eller hak det i hånden. Bland med citronskal. Drys det over osso buco ved servering og server resten til.

Det var meningen at kæreste skulle have svar på om han har fået nyt arbejde i dag, men desværre trækker det ud og det bliver nu tidligst engang i næste uge – lidt træls – men vi er stadig fortrøstningsfulde……….

I morgen tror jeg vi skal ud og shoppe lidt. Jeg har kig på nogle Jamie Oliver gryder, som de skulle have på tilbud i Bilka i denne uge, dem vil jeg gerne lige ud og tjekke på nærmeste hold (læs: med fingrene *S*). Jeg mangler virkelig nogle gryder der kan gå fra kogeblus til ovn. Det fedeste ville være at købe Le Creuset, men de er altså for dyre for mig og også meget tunge for mig at håndtere. Når man, som jeg, har svage fingre og håndled er det en stor belastning at løfte på tunge støbejernsgryde – ligegyldig hvor FEDE jeg end synes at de er.
Jeg tror dog, at hvis jeg havde penge nok så ville jeg købe dem alligevel, bare fordi de er så flotte………

Print Friendly
Tilbage

16 kommentarer


 1. Feb 25, 2010
  10:36 pm

  Piskeriset

  Argh! Jeg er så misundelig på den aftensmad – det ser bare så underskønt ud! Jeg må dog indrømme, at jeg ikke har smagt polenta. Jeg har en eller anden fordom om, at det er lidt tørt i det – og ikke smager af så meget. Jeg burde faktisk prøve at lave det, så jeg kan få testet, om det bare er mig, der er helt afmarcheret 🙂

  God shoppetur i morgen!


 2. Feb 25, 2010
  10:43 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskerist!

  Det smagte altså også rigtig GODT! Du må komme forbi, så laver jeg gerne polenta til dig 🙂

  Polenta er bestemt ikke tørt. Hvis du vil have det til at smage af mere, kan du koge det i en kog bouillon istedet for vand. Sørg for at smage den godt til med salt, friskkværnet peber og friskrevet parmesanost. Den kan godt tage lidt mere end jeg kom i aften, men nu er det jo også en kraftig smagende ret vi fik til. Så det var ikke nødvendig at det var så kraftig i smagen……

  Du skulle prøve det engang 🙂

  mange hilsner
  Birthe


 3. Feb 26, 2010
  8:57 am

  Vita

  Jeg er ligesom Piskeriset også Polenta-jomfru 😉
  Synes altid det ser så lækkert ud. Men fruen virker ikke så begejstret når jeg nævner det. Måske det er en ide at lave det bare til mig en dag.

  Har haft et par Le Creuset gryder og de er jo ikke til at rokke. Så de strøg videre til en med store overarme og fornuftige håndled. Har dog stadig en grillpande af det mærke. Den bliver luftet urtolig sjældent for jeg kan næsten ikke håndtere den. Ærgeligt når det nu er så fint. 🙂

  God dag til dig.
  Kh. Vita


 4. Feb 26, 2010
  10:02 am

  Charlotte den 2.

  Hej Birthe.

  Åhhh, hvor er det skønt at nogen stadig laver en simreret som osso buco, alt for få gider.
  At kødet går fra hinanden er lige efter mit hoved – det skal de skisme:-).
  Jeg har aldrig fået det med det tilbehør, men lyder meget lækkert.
  Mange fredagshilsner fra
  Charlotte den 2.


 5. Feb 26, 2010
  11:22 am

  Newyorkerbyheart

  Kære Vita!
  Du må helt sikkert prøve det engang, det smager dejligt og så tager det ingen tid at lave.
  Det kan også serveres uden at blive kølet af, så er det nærmest ligesom grød-agtigt. God, serveret på begge måder, som tilbehør til alle former for gryderetter istedet for det sædvanlige kartoffelmos eller ris.
  Bare husk at smage det godt til 🙂

  Jeg har også en Le Creuset grillpande, den er TUNG som jeg ved ikke hvad og bruger den – som dig – heller i så tit…….

  Knus
  Birthe


 6. Feb 26, 2010
  11:23 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Charlotte den 2.!

  Jeg elsker simre mad også fordi det ikke kræver opmærksomhed, mens det står og bliver så lækkert 🙂
  Jeg kan nu også godt lide når kødet sådan falder helt fra hinanden, selvom det ikke er så pænt at se på.

  Nu må prøve det med polenta engang, det smager skønt til 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 7. Feb 26, 2010
  2:49 pm

  Piskeriset

  Nu skal vi tilmed have italiensk mad i morgen, men jeg tror, det bliver en anden gang, jeg kaster mig ud i det, for menuen er planlagt. Men du har solgt ideen til mig – og jeg kommer gerne forbi, hvis jeg er på de kanter på et tidspunkt 😉

  Hav en god weekend!


 8. Feb 26, 2010
  4:08 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Jeg glæder mig til at se hvad I skal spise 🙂
  Jeg vil glæde mig til at få et besøg……..

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Feb 26, 2010
  6:32 pm

  Trine

  Hej

  er "ny" her.. ikke på siden men som kommentator 🙂
  vil bare sige at vi i aften har fået "din" hollandske biksemad og min kræsne familie var vilde med den !! – tak for en masse lækre input til aftensmad og med den succes idag har jeg besluttet mig for at vi skal prøve noget nyt mindst en gang ugenligt 😉 og er sikker på din side bliver inspirationskilden… go´weekend til dig og dine

  hilsen Trine


 10. Feb 26, 2010
  6:37 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Trine!

  Velkommen herinde og tak fordi du giver dig til kende 🙂

  Jeg er glad for at høre at hollandsk biksemad vakte glæde og jeg håber, at du vil få lige så meget held med at afprøve andre ting……

  God weekend til dig også.

  Mange hilsner
  Birthe


 11. Feb 26, 2010
  11:00 pm

  Kisser

  Jeg har Jamie Oliver panderne og jeg vil bestemt råde dig til at prøve at løfte på gryderne inden du køber – for minder de om panderne, så vejer de som et ondt år!

  Jeg har ikke ledegigt eller andre skavanker – jeg er bare en svagpisser – men sådan en fyldt JO-pande har jeg lidt svært ved at jonglere rundt med.


 12. Feb 26, 2010
  11:03 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Kisser!

  Ja, det fandt jeg ud af i dag og jeg opgav at købe dem, de havde nu heller ikke den model jeg gerne ville have. Men de var ALT for tunge for mig 🙂

  I stedet købte jeg en stegeso fra Pyrex, den kan jeg da håndtere….

  Mange hilsner
  Birthe


 13. Mar 1, 2010
  7:39 pm

  Rikke

  Hej.

  Jeg lavede kyllingelår med din bønne/hvidløg/mandel/tomat-salat og polenta. Men et eller andet gik galt med polentaen synes jeg (sagde endnu en polenta-jomfru).
  Jeg havde ikke olivenolie, så jeg brugte rapsolie, og jeg kan godt se, at det muligvis har gjort, at de smagte lidt tamt – og jeg kan se af kommentarerne, som jeg ikke læste før jeg gik igang, at jeg nok skulle have smagt det mere til…

  Men ud over smagen, så hang de også fast i panden. Så hver gang jeg prøvede at vende dem, så faldt skallen af. Kan det skyldes, at jeg endnu engang brugte rapsolie istedet for olivenolie? Eller kan det skyldes at de ikke var helt kolde, da jeg stegte dem? Hvad er dit tip til at de ikke hænger fast i panden?

  Venlig hilsen
  Rikke


 14. Mar 1, 2010
  8:02 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Rikke!

  Det er vigtigt at polentaen smages rigtig godt til, for ellers smager den helt bestemt ikke af noget – prøv evt. at koge den i bouillon næste gang istedet for i vand 🙂

  Jeg har ikke haft problemer med at polentaen hænger i, så jeg kan desværre ikke hjælpe dig, du må prøve dig frem…….

  Mange hilsner
  Birthe


 15. Mar 4, 2010
  1:14 am

  Malou Klidmoster

  Kære Birthe

  Mums, det er bare noget af det bedste vintermad. God ide med polenta til, det må jeg prøve næste gang.

  Knus
  Malou


 16. Mar 4, 2010
  11:11 am

  Newyorkerbyheart

  Kære Malou!

  Jeg kan virkelig anbefale polenta til, det smagte dejligt og vi er ret vilde med det her i huset 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!