Newyorkerbyheart

Boller i karry med sprøde grøntsager (Magasinet Mad! nr. 3/2010)……….

Karry svitses af og så tilsættes løg………..

Derefter bladselleri, gulerødder og hvidløg………

Kogevandet fra kødbollerne hældes ved og det koges igennem………

Kødbollerne kommes ned i og varmes igennem……….

Klar til servering……….

Aftenens tallerken………..

I aften har vi fået boller i karry med sprøde grøntsager (Magasinet Mad! nr. 3/2010), det smagte virkelig godt og jeg er vild med de sprøde grøntsager i retten, samtidig gør de også retten meget indbydende at se på *S*

Kæresten får altid nervøse trækninger når jeg ændrer på hans go’e gammeldags favoritter, men også han spiste med god appetit, så det må være accepteret……….

Da jeg stod og skulle igang fandt jeg til min rædsel ud af, at jeg ingen karry havde, det er altså svært at lave boller i karry uden karry!!! Men jeg havde en krydderiblanding, som jeg har fået af Anette fra Paris, men en slags karryblanding og så havde jeg noget asiatisk karrykrydderi. Jeg brugte en blanding af de 2 – og kom lidt mere i end der stod i opskriften – men resultatet blev godt. Måske ikke den “rene” karrysmag, men kæresten sagde at hvis jeg ikke havde sagt noget, så havde han ikke opdaget det.

Jeg lavede – som sædvanlig – nogle ændringer. Til kødbollerne blev ændringerne:
– jeg tilsatte 2 store fed, presset hvidløg
– jeg kom tilsatte lidt stødt spidskommen
– jeg tilsatte lidt karry
– jeg kom lidt hele, sorte peberkorn i kogevandet til kødbollerne

Til saucen blev ændringerne:
– jeg lavede mere sauce ved at bruge lidt mere mel og mere af kogevandet fra kødbollerne, til gengæld brugte jeg ikke så meget mælk
– jeg kom et æble i små tern i saucen
– jeg kom finthakket hvidløg i saucen

Jeg skriver opskriften som jeg lavede den……….

Boller i karry med sprøde grøntsager (Magasinet Mad! nr. 3/2010), 4 pers.:

Kødboller:
500 g hakket kalv og flæsk
1 æg
4 spsk. hvedemel
1 dl mælk
1 løg, fintrevet
groft salt, friskkværnet peber
2 fed hvidløg, presset
½ tsk. stødt spidskommen
1 tsk. karry
2 laurbærblade
10 hele, sorte peberkorn

Karrysauce:
2 rødløg i smalle både
4 gulerødder i skrå skiver, ca. ½ cm. tykke
4 stilke bladselleri (gem noget af de grønne blade til pynt), i skrå skiver ca. ½ cm. tykke
3 fed hvidløg, knust og finthakket
1 æble, skrællet og skåret i små tern
flydende margarine
2 spsk. karry – eller efter smag
3 spsk. hvedemel
ca. 7 dl sigtet kogevand fra kødbollerne
1 grøntsagsbouillon (jeg brugte Fond du Chef)
ca. ½ dl mælk

Pynt:
1 rødt æble, skåret i tynde skiver
de små blade fra bladsellerien
Kødboller:
Kom rigelig, letsaltet vand i en gryde sammen med laurbærblade og hele, sorte peberkorn – bring det i kog.
Rør hakket kalv og flæsk med groft salt. Tilsæt derefter resten af ingredienserne og rør det hele sammen til en fars. Form farsen til kødboller, størrelse er vel en temperaments sag, men jeg kan godt lide at de er på størrelse med en golfbold. Kog dem ad nogle gange, afhængig af hvor stor din gryde af. Når de er faste og kommer op til overfladen er de nok, det tager ca. 5-7 minutter, afhængig af størrelse. Tag dem op med en hulske og kom dem i en skål eller en dyb tallerken. Tag gryden af varmen og hæld vandet igennem en finmasket sigte, GEM kogevandet, det skal bruges til saucen.
Karrysauce:
Smelt flydende margarine i en stor gryde. Tilsæt karry og lad det svitse lidt under omrøring. Tilsæt løg, skru lidt ned og lad det stege lidt inden resten af grøntsagerne og æblet tilsættes. Lad det hele svitse et par minutter under omrøring, krydr med salt og friskkværnet peber. Drys mel over og rør godt, så det er fordelt. Tilsæt kogevand fra kødbollerne lidt efter lidt, rør hele tiden, så melet ikke danner klumper. Stop når saucen har den ønskede tykkelse, lad det småsimre, så melsmagen koges væk. Smag til, tilsæt kødbollerne og lad dem simre med, til de bliver gennemvarme. Kom mælken ved og rør godt – og forsigtigt – så bollerne ikke går i stykker. Når boller og sauce er godt varm pyntes med tynde æbleskiver og de små blade fra bladsellerien. Server med (brune) ris.

Jeg har ikke så meget af fortælle, dagene bliver brugt på at sumpe og uden at jeg foretager mig noget fornuftigt!
Som jeg skrev i går, har jeg bevilget mig selv ferie fra træningen i denne uge, men jeg tror nu nok at jeg alligevel vil lave lidt let træning i morgen. Jeg får så frygtelig dårlig samvittighed når jeg går rundt og laver ingenting – og jeg mener virkelig ingenting. Tørretumbleren ligger fuld af tøj der skal lægges sammen, det har lagt der siden i mandags og jeg har stadig ikke fået gjort noget ved det. Jeg bliver simpelthen nødt til at komme i gang igen, for ellers kan det jo blive en dårlig vane *S*
Jeg vil træne lidt i morgen, da vi jo skal have rester fra i dag og jeg så ikke skal lave mad – og så burde jeg kunne overkomme at røre mig lidt………

Print Friendly
Tilbage

4 kommentarer


 1. Mar 24, 2010
  11:18 pm

  Piskeriset

  Hehe! Da jeg så opskriften i bladet, tænkte jeg på at lave den. Men eftersom boller i karry er en af de få retter, som er blandt gemalens 'specialer', så nænner jeg ikke at udfordre den – det er nu hyggeligt, at han også laver mad til mig ind imellem 😉

  Jeg kan nu ellers godt lide, at der er flere grøntsager i denne version end i den traditionelle…

  Ps. og så kender jeg godt situationen med karry – havde lidt en lignende oplevelse for et stykke tid siden og måtte ty til grøn karry. Det gik fint, men retten blev lidt mere asiatisk end den oprindelige plan 😉


 2. Mar 25, 2010
  10:37 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Ja, hvis der er noget der kan give min kæreste tics, så er det at jeg begynder at ændre på hans yndlingsretter 🙂 Men denne kunne han virkelig godt lide, så måske du alligevel skulle forsøge engang…..
  Grøntsagerne er virkelig skønne i denne ret og giver lidt "crunch", som jeg synes gør den endnu mere lækker.

  Mange hilsner
  Birthe


 3. Mar 25, 2010
  10:41 am

  Anette

  Kaere Birthe,

  Det er nogle meget flotte billeder, og det ser laekkert ud, men jeg maa nok sige at for mig saa er boller i karry noget man ikke roerer ved, og det er (og har altid vaeret…) ris, koedboller og masser af rigtig god gammeldags opbagt karrysovs !!

  Det er nok fordi jeg har boet saa laenge i Frankrig… jeg har det paa samme maade med hakkeboef med loeg, stegte roedspaetter med persillesovs, andesteg og leverpostej…

  Men flot ser det ud !!

  Knus
  Anette


 4. Mar 25, 2010
  10:44 am

  Newyorkerbyheart

  Kære Anette!

  Kæresten har det akkurat ligesom dig og han har ikke engang boet i Frankrig i længere tid – selvom det kunne være fedt at få ham overtalt til det *S*.
  Men dette godtog han – også med æblerne, hvilket er noget nær et mirakel 🙂

  Selvom du holder fast ved det "gamle", så er jeg nu ret sikker på, at du vil kunne lide denne version også….

  Knus
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!