Newyorkerbyheart

Skøn kage med dadler og mandler…………..

Udstenede dadler, mandler, appelsinsaft, -skal, kanel, vaniliestang og kakaopulver………

Det hele blendes sammen med æg………

Klar til at komme i ovnen………

Færdigbagt og klar til afkøling………

Uhmmm………….

Stegte tigerrejer med hvidløg, mynte og basilikum………..

Aftenens tallerken…………

I dag har jeg bagt en kage, som Bryan Rice lavede i program-serien “Til middag hos……“, som kører på TV3. Der har været nogle ret interessante gæste-kombinationer, synes jeg. Bryan Rice var sammen med Jim Lyngvild, Anna Thygesen og Pia Kjærsgaard.
Da de var til middag hos Bryan Rice, serverede han denne kage til dessert med tofu is og marinerede valnødder – og det så altså ret lækkert ud! Da jeg så også hørte hvor begejstrede gæsterne var for kagen, ja så besluttede jeg, at den måtte jeg prøve.
Den er lavet uden mel, sukker og mælk, da Bryan Rice er overfølsøn – eller intolerant – overfor mel og mælk. Jeg tror – uden at være helt sikker – at original opskriften er fra Oscar Umahro Cadogan (ham med “Køkkenrevolution på høje hæle“.

Jeg valgte at tilsætte 2 spsk. kakaopulver, men det kan udelades. Der kan også tilsættes 1-2 modne bananer – det gjorde jeg dog ikke.

Kagen har en virkelig lækker konsistens og er meget fugtig i det. Jeg vil helt sikkert mene, at den vil gøre sig godt til dessert, serveret med is og frugt.
Smagen er sådan set også ok, men jeg synes dog at den er MEGET sød. Jeg ved ikke om man kan skære lidt ned på mængden af dadler, men det må jeg prøve mig lidt frem med.
Anyway, helt sikkert en kage der er værd at bage – og så er den forholdsvis sund – uden at den på nogen måde smager sådan.

Jeg skriver opskriften som jeg lavede den………….

Kage med dadler og mandler, 1 springform:
400 g friske, udstenede dadler
200 g mandler (se note)
6 spsk. rapsolie (eller kokosolie)
fintrevet skal af 1 økologisk appelsin
saft af 1 appelsin
½ stang vanilje af god kvalitet
2 tsk. kanel
1 lille knivspids groft salt
en (meget) lille bitte smule friskkværnet peber
6 mellemstore æg
2 spsk. usødet kakaopulver af god kvalitet (kan udelades)
Kom dadler, mandler, olie, appelsinsaft og -skal, kanel, salt, friskkværnet peber og vaniljestang i en foodprocessor og kør et par minutter, til det har en konsistens der minder om marcipan. Tilsæt æggene et ad gangen, mens foodprocessoren stadig kører. Skrab evt. dej ned fra kanterne og kør en sidste gang, så du er helt sikker på, at det hele er godt blandet. Kom dejen i en smurt springform – eller lille bradepande og bag ved 160 grader (jeg brugte ikke varmluft) i ca. 40-45 minutter. Tjek at kagen når kagen har bagt 35 minutter om den er ved at være nok. Lad den køle lidt af inden servering.
Den kan også bages i muffinsforme. I må prøve Jer lidt frem mht. bagetiden, men jeg vil tro ca. 12-15 minutter.

Note:
Jeg vil tro at nogle af mandlerne kan erstattes af hassselnødder, valnødder eller pekannødder.

Opdatering på kagen, skrevet den 18.04.2010:
Den er ikke mindre god i dag – stadig meget svampet og sådan lidt brownie-agtig i konsistensen. Jeg synes også at det er som om den er lidt mindre sød i dag. Men jeg er 100% sikker på at den vil være SKØN med en god vaniljeis og frisk frugt til – eller måske creme fraiche/fromage frais, for at noget syrligt til……..

Jeg har haft dagen for mig selv i dag, da kæresten har arbejdet med at få tennis-klubhuset og omgivelser gjort klar til sæson start i morgen. Han og hans kammerat, kom dog lige hjem for at få de hotdogs + et stykke af ovenstående kage, som jeg havde klar til dem til frokost. Men selvom jeg har haft dagen for mig selv, har jeg ikke fået lavet det der minder om dagens gode gerning. Jeg har lige kunnet overskue at støvsuge og lægge noget tøj sammen – that’s it! Ikke produktion på nogen måde………

Aftensmaden i dag bestod af resten af tomatsaucen fra igår dog tilsat lidt koncentreret tomatpure, som jeg glemte at komme i igår *S*. Vi havde også en rest af kyllingen og så stegte jeg nogle tigerejer til, som var virkelig lækkert tilbehør……….

Tigerrejer med mynte og basilikum:
passende mængde optøede rå tigerrejer
lidt olivenolie
3 fed hvidløg, knust og finthakket
saft af 1 lime
havsalt, friskkværnet peber
ca. 2 spsk. basilikum, skåret i strimler
ca. 1 spsk. friske mynteblade, finthakket
Pil skallerne af rejerne, skær dem op i ryggen og fjern den sorte tarm. Dup dem tørre. Varm lidt olivenolie op på en pande og kom hvidløg og rejer på. Steg rejerne ca. 1-2 minutter på hver side, til de er NETOP gennemstegte. Giv dem endelig ikke for meget, for så bliver de meget triste – de skal helst sige “snap” når du bider i dem. Pres limesaft over dem og krydr med salt og friskkværnet peber.
Læg basilikumblade ovenpå hinanden, rul dem sammen og skær dem i strimler (også kaldet chiffonade).
Når rejerne er netop nok, hældes de op i en skål og vendes med de friske krydderurter. Server straks med et par ekstra limebåde.

I morgen skal kæresten stå til sæson start i tennisklubben kl. 10.00, hvor de hejser flaget og får kaffe og rundstykker. Det er alt for tidligt til at jeg kan være venlig mod nogen *S*, så jeg bliver hjemme og sover længe istedet for. Jeg håber dog på, at kunne komme op og slå lidt til en tennisbold senere på dagen, hvis vejret ellers holder. På mandag starten træningen og jeg vil derop, dels for at lære noget mere om slag osv. og dels for at støtte projektet.
Jeg holder så meget af at spille tennis, jeg er bare tit ærgelig over, at jeg ikke er lige så mobil som de andre. Men det vigtigste er jo at gøre det – og at have det sjovt – og det har jeg………..

Print Friendly
Tilbage

14 kommentarer


 1. Apr 17, 2010
  10:16 pm

  Nille

  Kære Birthe,

  Det lyder som en meget lækker kage – og jeg er ellers ikke meget for dadler. Brugte du friske eller tørrede? Jeg har set flere og flere opskrifter med dadler i – det fungerer vel som en slags naturlig sukker.

  Jeg ville faktisk også have bagt i dag – men armen sagde stop efter at have hakket et helt hvidkål til aftensmad til i dag og i morgen 🙁

  Jeg har også hørt en del om de programmer, som jeg jo ikke kan se – men det lyder ret underholdende. Men jeg tror, at der er en del, som jeg nok ikke ved, hvem er længere 🙂

  God søndagssøvn i lang tid… det er jo søndag! Så må sporten vente til man er frisk!

  Kærlig hilsen
  Pernille


 2. Apr 17, 2010
  10:58 pm

  Newyorkerbyheart

  Kære Pernille!

  Jeg brugte friske dadler og ja, jeg tror også at det er blevet meget in at bruge dadler. Men de søder godt nok meget, jeg skal have sjusset mig frem til en lidt anden kombination 🙂

  Hvor er det træls for dig med den arm, jeg håber, at du SNART får det bedre!

  God søndag til dig.

  Kærlig hilsen
  Birthe


 3. Apr 18, 2010
  12:06 am

  Piskeriset

  Den ser dejlig saftig ud, den kage – og jeg er glad for søde ting, så jeg ville nok beholde mængden af dadler. Øhm… jeg kommer faktisk til at tænke på, at jeg har dadler liggende…

  Mætter den godt?


 4. Apr 18, 2010
  8:22 am

  MissMuffin

  Hej Birthe..
  Uhm, den kage lyder lækker!
  Jeg følger lidt med rundt omkring hvor der snakkes meget raw-food og der laves der en "brownie", som slet ikke skal bages, hvor der mest er kakaopulver, kokosolie og dadler i- den overvejer jeg at få afprøvet:)
  Jeg følger også med i madprogrammerne, selvom nogle af kendisserne altså er lidt frygtelige!
  Det er bar rigtig ærgeligt med din foodprocessor!
  Kan desværre ikke hjælpe med et nyt bud, for min er en oldsag jeg har arvet, men den er frygteligt effektiv og kan sagtens få en anbefaling, men er ret sikker på den ikke fåes mere:)

  Håber vejret bliver til tennis.
  God søndag!


 5. Apr 18, 2010
  12:51 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Ja, den mætter godt, den er ret tung i det. Sådan lidt brownie-agtig synes jeg 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 6. Apr 18, 2010
  12:52 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej MissMuffin!

  Jeg har godt set den ubagte brownie, den ser spændende ud, men jeg tror alligevel aldrig at jeg får den afprøvet 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 7. Apr 18, 2010
  3:07 pm

  Julie

  Det er en skøn kage den der! Man kan også bruge hasselnøddesmør i den, hvilket gør den sådan lidt nougat-agtig. Skønt 🙂

  Dadler er lækre at bage med, da de holder bagværket friskt synes jeg. Men problemet er lidt, at de nogle gange smager lidt for meget igennem, så de kan være svære at bruge som naturligt sukker i alle slags bagværk. (Men det er der heller ikke så mange mennesker endnu, der er interesserede i 🙂 )


 8. Apr 18, 2010
  5:06 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Julie!

  Jeg skal helt sikkert også prøve den med hasselnødder 🙂

  Jeg synes at det største "problem" er at den bliver meget sød med alle de dadler – men jeg har det også lidt svært med ting der sådan er super søde……

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Jan 30, 2013
  12:49 am

  Elise

  Hej,
  Ser virkelig lækkert ud. Har købt ind til at bage kagen imorgen men ville lige høre om man kan bruge en blender eller stavblender i stedet for en foodprocessor ?
  Med venlig hilsen,
  Elise


  • Jan 30, 2013
   10:50 am

   Newyorkerbyheart

   Hej Elise!

   Mon ikke? I hvert fald en blender.

   Hilsen
   Newyorkerbyheart


 10. Feb 18, 2013
  8:37 pm

  Anja

  Jeg har bagt kagen i weekenden. Jeg skiftede nogle af dadlerne ud med figner, hvilket måske gør kagen knap så sød – jeg synes nemlig ikke at den var spor sød. Lækker kage:)


 11. Feb 14, 2014
  11:56 am

  Allan

  Jeg kan kun sige perfekt kage 😛 Dem jeg kender er også vilde med den, og er et bedre alternativ til de “meget” usunde brownies jeg ellers plejer at lave 🙂


 12. Mar 13, 2014
  3:11 pm

  Pia

  Har lige et par spørgsmål, som jeg håber at du kan/vil svare på……
  Er det meningen, at det er den hele (halve) vanillestang der skal i og ikke bare kornene?
  Har ikke lige friske appelsiner, så jeg vil bruge en juice, men ved du hvor mange dl saft der er i en appelsin?
  På forhånd tak for svaret…..

  Pia


  • Mar 14, 2014
   5:06 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Pia!

   Det er bare vanilje kornene der skal i.
   Mange hilsner
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!