Newyorkerbyheart

Ristet brød med krydderurtecreme og varmrøget laks (Søndag) dertil Bønnesalsa i pasta med mynte og mandler (Årstiderne)……………..

Krydderurtecremen til brødene……..

Bønnesalsaen til pastaretten………

Brødene klar til servering………

De er smukke at se på og smager så englene synger………

Pastaretten, klar til servering……….

Aftenens tallerken……….

Nu kan I godt sætte Jer tilbage og glæde Jer til at læse videre – og ikke mindst glæde Jer til at afprøve aftenens opskrifter – for det var mad GUDE-SPISE!!
Hold da op hvor smagte det FANTASTISK og jeg tror at det var lige før der var en tåre i øjenkrogene på kæresten, det var ihvert fald lige før der var det hos mig. Det var smags-sammensætninger der gik op i en højere enhed – milde med meget delikate.

Brødene er taget fra sidste uges nummer af Søndag, hvor det er Lone Kjær der er ophavskvinden. Det er brød som jeg helt sikkert vil lave igen – og gerne som gæstemad. Det kan sagtens være i den kombination vi fik i aften, men de kan også fint serveres som forret eller i lidt mindre målestok, som små appetizers inden middagen. De vil også fint kunne gøre sig som en frokost ret med en grøn salat til – ja faktisk, er det kun fantasien der sætter grænser for i hvilken sammenhæng du kan bruge dem.
PRØV dem, jeg lover at du ikke bliver skuffet – især hvis du som jeg er glad for varmrøget laks. Krydderurtecremen under, giver det perfekte samspil til laksen.

Jeg lavede følgende ændringer:
– jeg brugte en honningsennep i stedet for sød sennep
– i stedet for surdejsbrød, brugte jeg en noget lækkert grovbrød. Mine brød var ikke så store, så jeg fik til 6 stykker brød.
– af krydderurter brugte jeg dild, purløg og basilikum – men du kan bruge det du kan lide og har lyst til. Personlig synes jeg at basilikum giver en rigtig god smag til laksen……..
Jeg skriver opskriften som jeg lavede den………

Ristet brød med krydderurtecreme og varmrøget laks (fra Søndag), 4 pers.:
4 skiver groft brød eller surdejsbrød, ristet
1 dl creme fraiche 9%
1 spsk. Hellmanns mayonnaise
1 spsk. honningsennep
salt, friskkværnet peber
1 lille håndfuld krydderurter, en blanding af dild, purløg og basilikum, hakket
2 stykker varmrøget laks, plukket i flager, uden det mørke kød der ligger lige under skindet
små limebåde
Rør creme fraiche med mayonnaise, sennep og krydderuterne, smag til med salt og friskkværnet peber (hertil kan det forberedes). Kom krydderurtecremen på de ristede skiver brød. Top op med varmrøget laks i flager og til sidst en limebåd.

Pastaretten vi fik til er taget fra Årstiderne. Skøn ret, som er meget mild, men  utrolig fin i smagen. Mit bønnesalsa blev knap så tykt, da jeg brugte halvt sødmælks yoghurt, halvt creme fraiche 18%. Mandlerne giver en dejlig smag og “crunch” til retten.
Jeg synes dog at hovedsalat er lidt for tam til retten, næste gang vil jeg bruge romainesalat eller frisk babyspinat.
Jeg havde ikke noget frisk chili, så jeg brugte lidt stødt chili istedet for. Jeg brugte økologiske pasta puder fyldt med spinat og ricotta – meget lækre.

Bønnesalsa i pasta med mynte og mandler, 4 pers.:
200 friske, grønne bønner, nippede
1½ dl sødmælks yoghurt
1½ dl creme fraiche 18%
1 spsk. olivenolie
50 g mandler
1 hovedsalat, godt skyllet, slynget tør og plukket i mindre stykker
1 pakke friske pasta puder med spinat og ricotta (det kan også bruges frisk fettuccine eller andre former for pasta)
lidt chilipulver
1 bdt. frisk mynte
salt, friskkværnet peber
Kom de grønne bønner i en gryde, hæld koldt vand ved sammen med lidt salt og bring i kog. Kog i 2 minutter, hvorefter de straks overhældes med masser af koldt vand, så kogningen stopper og de afdryppes godt. Når bønnerne er dryppet rigtig godt af, kommes de i en blender/foodprocessor sammen med mynte, chili, yoghurt og creme fraiche. Kør til det er en glat masse, smag til med salt og friskkværnet peber (dette kan forberedes).
Kom mandlerne på en tør pande og rist dem til de bliver gyldne. Hak dem groft og bland dem med lidt groft salt. Kog pastaen til den er al dente i rigeligt, godt saltet, vand. Hæld vandet fra og lad det dryppe af. Vend med (noget af) bønnesalsaen (jeg brugte ikke det hele). Bland pastaen med den plukkede salat og drys med mandlerne.

Da jeg vågnede i morges – ok, så formiddag da *S* – følte jeg mig som et alderdomshjem! Tennis-træningen i går, sammen med tennis i søndags, har tæret voldsomt på kræfterne og idag var jeg bare TRÆT, øm og stivbenet. Hvor må det være skønt at være “almindelig” menneske og have kræfter til at spille tennis hver dag hvis man skulle have lyst til det. Det ville jeg elske! Sådan er min virkelighed desværre ikke, så i dag har jeg mest lagt ned og ihvert fald slappet meget af – heldigvis er der tennis i TV – så jeg har da ihvert fald kunnet se andre spille tennis………

Print Friendly
Tilbage

12 kommentarer


 1. May 11, 2010
  10:23 pm

  Grith

  Hvor ser det altså bare lækkert ud! Jeg er så imponeret over dine evner i et køkken.

  Og meget imponeret over dit overskud til at finde på nogle nye og spændende retter, næsten hver dag!

  Og så håber jeg at tennis i tv kan gøre det ud for en nogenlunde andenplads, om end jeg godt kan forstå at det er træls at du ikke kan holde til at spille som du gerne ville.

  Hilsen Grith


 2. May 11, 2010
  10:27 pm

  Kridte-hvidt

  Hvor ser det bare lækkert ud! Det må bestemt prøves meget snart. Ummm


 3. May 11, 2010
  10:29 pm

  Piskeriset

  Det er lige noget mad for mig, det der – det ser rigtig godt ud 🙂

  Jeg får helt lyst til at lave en laksemåned, for jeg elsker røget laks… men ok, så kan det godt være, at jeg ikke holder lige så meget af laks bagefter 😉


 4. May 12, 2010
  9:23 am

  Konsinski

  Hej Birthe,

  Det ser vel nok lækkert ud med de brød med varmrøget laks – det må jeg prøve! 😉

  Hvor får du fingrene i sådan noget honningsennep, det har jeg aldrig hørt om før 🙂

  Hilsen Lisbeth


 5. May 12, 2010
  11:10 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Grith!

  Ja, tennis i TV er det næstbedste der findes, når jeg nu ikke selv kan holde ud til at spille så meget som jeg kunne ønske 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 6. May 12, 2010
  11:11 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Kridte-hvidt!

  Velkommen herinde, jeg tror ikke jeg har set dig herinde før 🙂

  Held og lykke med brødene, jeg håber at du vil kunne lide dem lige så meget som vi kunne……

  Mange hilsner
  Birthe


 7. May 12, 2010
  11:12 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Jeg tror du vil elske det her, det smagte fuldstændig fantastisk 🙂

  En laksemåned er måske liiiige i overkanten, men jeg er også ret glad for laks – især varmrøget laks….

  Mange hilsner
  Birthe


 8. May 12, 2010
  11:13 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Lisbet!

  Held og lykke med brødene, jeg håber du vil kunne lide dem 🙂
  Honning sennep kan du få i alle butikker, det er bare med at kigge efter…

  /Birthe


 9. May 12, 2010
  9:28 pm

  Helen

  Det lyder virkelig lækkert – det er jeg simpelt hen nødt til at afprøve til gæsterne på lørdag.
  Føler med dig med dine smerter – jeg er selv udstyret med en ret umulig krop og får nemt skader eller bare ondt især i hofterne, hvilket kan gøre selv en gåtur til en umulighed. Nogen gange bliver man bare så misundelig når folk tager løbeskoene på og drøner i skoven. Dog ikke lige i dag 😉


 10. May 12, 2010
  10:15 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Helen!

  Glæder mig til at høre hvad du synes om det – håber, at det bliver en succes 🙂

  Ja, jeg kender godt det med at ønske at man kunne tage løbeskoene på! Dengang hvor jeg vitterligt kunne løbetræne, gjorde jeg det kun i korte perioder, fordi jeg synes at det var det kedeligste i hele verden! Nu tager jeg mig i at fantasere om at kunne tage løbesko på og så bare lunte derud af. Men sådan er virkeligheden desværre ikke, vi vil nok altid det vi ikke kan/må……

  Mange hilsner
  Birthe


 11. Jan 17, 2012
  12:52 pm

  Elisabeth

  Hej Birthe,
  vedr. urtecremen til laksemadderne, tror du, det går at bruge dijonsennep i stedet for honningsennep? Det er lidt meget at købe et glas for det.
  Mange hilsner
  Elisabeth


  • Jan 17, 2012
   2:01 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Elisabeth!

   Ja, det burde der da ikke være noget i vejen for, du kan jo altid tilsætte en anelse honning, hvis du syns det behøves 🙂

   Mange hilsner
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!