Newyorkerbyheart

Lammekoteletter og grøn bønnesalat med semidried tomater og myntedressing (Magasinet Mad! nr. 5/2010) + Kyllingespyd med Green harissa……….

San Marzano tomater klar til at blive langtidsbagt……..

De lækre, færdigbagte tomater. Sjældent har jeg smagt tomater der er SÅ gode…….

Marinaden til lammekoteletterne……..

Lammekoteletterne marineres……….

Green harissa marinade til kyllingespydene……..

Det marinerede kyllingekød sat på spyd og klar til at komme på grillen……..

Mynte-dressingen til bønnesalaten………

Kartoflerne vendes med mynte og rosmarin……….

Bønnerne kommes i et fad sammen med semidried tomater og frisk, smuldret gedeost………

Radiser i tynde skiver kommes ved………

Dressingen dryppes over og det hele vendes godt rundt………

Det grillede kød………..

Gårsdagens tallerken………

Allerførst vil jeg lige skrive, at jeg har rundet de 300 (helt præcist 308) faste læsere – TAK, fordi I er så trofaste! – jeg er meget stolt……….

I går var jeg på tennisbanen lidt, det gik ikke så godt som jeg kunne ønske mig, men det var dejligt at komme ud og blive rørt lidt. Selvom tennis ser så legende let ud, så er det et kompliceret spil og det er svært at få slagene til at blive helt rigtige – det er det jeg arbejder på. Nogle dage er rigtig gode og andre dage kører det bare slet ikke………

Kærestens bedste ven – som han også spiller tennis med – skulle være selv hjemme i går, så han blev impulsivt inviteret på grillmad og fodbold. Det var super hyggeligt………

Menuen stod på lammekoteletter og grøn bønnesalat med semidried tomater og myntedressing (fra Magasinet Mad! nr. 5/2010), desuden lavede jeg nogle kyllingespyd, hvor jeg havde marineret kødet i en Green harissa marinade (hvilket virkelig kan anbefales) og nogle ovnbagte kartofler til. Alt i alt en virkelig god middag – og jeg fik brugt en masse af min vildtvoksende mynte.
Jeg har før lavet min egne langtidsstege tomater, men de er aldrig blevet så gode som dem jeg lavede i går. Der duftede skønt i hele huset og de smagte helt forrygende. Jeg tror at jeg skal have lavet en kæmpe portion, som kan lægges i olivenolie og opbevares på køl, så jeg har til sommerens salater. San Marzano tomaterne egner sig rigtig godt til det, fordi de i sig selv, har en rigtig god smag.
I den originale opskrift er lammekoteletterne IKKE marineret, men jeg valgte at marinere dem og de blev altså super lækre. Jeg er VILD med lammekød, men vi får det får sjældent, det tror jeg at det skal laves om på. Det smager virkelig fantastisk på grill – og selvom der ikke er så meget kød på sådan nogle lammekoteletter – så er det kød der er, meget delikat.
Bønnesalaten blev virkelig god og den blev nærmest spist rub og stub, et stort hit, som er let at lave og en god variation til de “almindelige” salater. Jeg brugte frosne bønner, som jeg gav et hurtigt opkog og derefter straks skyllede med koldt vand. De friske bønner jeg kunne få, så virkelig triste ud, så jeg tænkte at frosne var bedre……

Jeg skriver opskrifterne som jeg lavede dem.

Lammekoteletter og grøn bønnesalat med semidried tomater og myntedressing (Magasinet Mad! nr. 5/2010), kød 2 pers, salat 4 pers.:
4 små lammekoteletter
Marinade:
et par spsk. frisk mynte, finthakket
nåle fra et par stilke frisk rosmarin, finthakket
lidt fintrevet citronskal fra økologisk citron
2 fed hvidløg, knust og finthakket
olivenolie
salt, friskkværnet peber
Ingredienserne til marinaden blandes, der skal bare så meget olivenolie i, så det bliver let flydende. Kom koteletterne i et lille fad, hæld marinaden over og gnid den godt ind i kødet. Dæk fadet godt til og sæt i køleskab i 6-8 timer. Grilles på en godt varm grillpande eller allerbedst på den udendørs grill.

Semidried tomater:
500 g San Marzano tomater, skyllet, duppet tørre og halveret på langs
1 tsk. rørsukker
lidt (krydderurte)salt, friskkværnet peber
2 fed hvidløg, skåret i tynde skiver
1 spsk. olivenolie
Forvarm ovnen til 60 grader. Læg tomaterne i et lille fad, med skærefladen opad. Drys dem med sukker, salt og friskkværnet peber. Fordel de tynde skiver hvidløg og dryp tilsidst med olivenolien. Sæt i ovnen og lad dem stå i 5-6 timer – GERNE endnu længere! – vandet svinder fra tomaterne langsomt og de bliver dermed semidried (halvtørre), hvilket giver dem en intens og lækker smag. Hvis der laves mange, kan de overhældes med olivenolie og opbevares på køl.

Grøn bønnesalat med myntedressing:
400 g grønne bønner (se note)
4 spsk. semidried tomater (se opskrift ovenfor)
100 g frisk gedeost
1 bdt. radiser i tynde skiver
Dressing:
1 bdt. mynte, finthakket
1 dl koldpresset jomfruolivenolie
fintrevet skal af 1 økologisk citron
salt, friskkværnet peber
Læg de afkølede bønner på et fad. Fordel tomater ovenpå og smuldr gedeosten over. Drys radiserne ovenpå salaten.
Bland alle ingredienserne til dressingen sammen. Lige inden servering dryppes dressingen over og det hele vendes godt rundt.

Note ang. de grønne bønner:
Jeg brugte frosne, som jeg gav et hurtigt opkog i letsaltet vand. Straks skyllede med koldt vand og lod afdryppe.
Hvis der bruges friske, grønne bønner, skal de nippes og derefter lægges i en gryde med kogende, letsaltet vand i 3-4 minutter – til de stadig er al dente (har bid). Skyl dem straks med koldt vand og lad dem dryppe af.

Kyllingespyd med Green harissa, 3 pers.:
3 kyllingebrystfileter, skåret i tern
ca. 2 spsk. Green harissa
olivenolie
salt, friskkværnet peber
Bland Green harissa og olivenolie, til det bliver som en rimelig tyk pasta. Vend det med kyllingekød i tern, kom det i en frysepose og læg i køleskab i mindst 6 timer, gerne natten over. Sæt kødet på træspyd, der har lagt i blød i koldt vand i mindst ½ time inden de skal bruges. Krydr dem med salt og friskkværnet peber. Læg dem på en varm grill og steg dem 3-4 minutter på hver side eller til de er gennemstegte.

Kartofler blev bare vasket godt og duppet tørre, inden de blev vendt med olivenolie, finthakket rosmarin og mynte + selvfølgelig salt og friskkværnet peber. Sat i ovnen ved 200 grader varmluft, til de blev gyldne og sprøde. De skal lige vendes af og til.

Jeg kunne ikke dy mig for lige at skulle se lidt bryllup i går, da kronprinsesse Victoria blev viet til hendes (nu prins) Daniel. Sikke en fantastisk SMUK kjole hun havde på og hvor så hun dog bare tindrende glad ud – det var virkelig en fryd at se og jeg blev faktisk helt rørt – det var et ægte eventyr bryllup *S*

Print Friendly
Tilbage

4 kommentarer


 1. Jun 21, 2010
  10:20 pm

  jegelskermad.dk

  Åh det ser dælme velsmagende ud:-) En skam man ikke kan dufte retten:-)


 2. Jun 21, 2010
  10:23 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Jeg elsker mad!

  Velkommen herinde og tak fordi du giver dig til kende 🙂

  Det smagte altså også helt vildt godt – og ja, det er ærgeligt at jeg ikke kunne dele duften med Jer. De tomater, duftede seriøst SUPER godt – og lammekoteletterne da de kom på grillen, fik mundvandet til at løbe……

  Mange hilsner
  Birthe


 3. Sep 23, 2010
  12:18 am

  Lars Q

  De der tomater. Jeg lavede dem i sommers og har nu gentaget det. De smager bare godt! Og næsten bedre dagen efter i salaten.

  Tomaterne var indkøbt i Sverige. Jeg bliver altid overrasket over hvor meget større udvalg de alm. supermarkeder har i forhold til Danmark.


 4. Sep 23, 2010
  11:43 am

  Newyorkerbyheart

  hej Lars Q!

  Jeg er helt solgt til de tomater – og som du siger, så er de næsten bedre dagen efter 🙂

  Jeg synes at det er deprimerende at se grøntsagsafdelinger i diverse supermarkeder herhjemme – og hvis man ikke lige bor i en storby, så er det den eneste mulighed man har – hvis man ikke selv har en have. Det er synd og skam, at skulle lave mad med sådanne råvarer, men er desværre virkelig for mange af os – deri blandt også mig……

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!