Newyorkerbyheart

Risotto af perlespelt med babyspinat og laks (Magasinet Mad! nr. 7/2010)……..

Løg sauteres………

……og speltkerner tilsættes……….

Basilikumdrys……..

Laks dryppes med citron, olivenolie og drysses med krydderurtesalt, citronpeber og basilikum…….

De bagte laksestykker……

Den færdige “spelt-otto” tilsættes frisk, fintrevet parmesanost og spinat, inden det hældes i et fad…….

Laksestykkerne lægges oven og basilikumdrysset, drysses ovenpå (beklager det dårlige billed)……

Aftenens tallerken……..

Jeg føler mig helt høj og som om jeg har øjne så store som møllehjul – jeg har vist fået al for meget kaffe idag – den nye maskine skal jo indvies og afprøves! Sådan nogle espresso’er slår altså betydelig hårdere end almindelig stempelkandekaffe *S*

Menuen i aften stod på risotto af perlespelt med babyspinat og laks fra det seneste nummer af Magasinet Mad! (nr. 7/2010) – og sikke en LÆKKER ret!
Jeg  må ærlig tilstå at jeg er vild med “rigtig” risotto, så jeg var sådan lidt betænkelig ved hvordan det ville blive med perlespelt, men jeg må sige at der ikke er noget at betænke sig på. Perlespelt er mindst ligeså godt i til risotto som “rigtige” risotto-ris.
Jeg halverede portionen fra bladet, så den passede til os 2. Jeg tillod mig at tilsætte en lille, bitte klat smør – af den lækre franske – og lod det lige stå og trække i et par minutter, under låg, inden det blev anrettet.
I bladet foreslår de at laksen pakkes ind i stanniol inden den sættes i ovnen, jeg valgte bare at sætte den i ovn uden stanniol og dryppede med lidt citronsaft.
I bladet er det persilledrys de bruger, jeg erstattede persille med basilikum og så brugte jeg et lille bitte fed hvidløg, istedet for skalotteløg.

Jeg skriver opskriften som jeg lavede den………..

Risotto af perlespelt med babyspinat og laks (Magasinet Mad! nr. 7/2010), 2 pers.:
2 laksefileter uden skind og ben
krydderurtesalt, citronpeber
lidt olivenolie
lidt friskpresset citronsaft

Risotto af perlespelt:
175 g perlespelt eller parboiled spelt
½ løg
lidt olivenolie
3/4 dl tør hvidvin
ca. ½ liter grøntsagsbouillon
30 g frisk, fintrevet parmesanost
1 lille klat smør
salt, friskkværnet peber
50 g frisk babyspinat, godt skyllet og slynget tør

Basilikumdrys:
2 spsk. basilikum, hakket
fintrevet skal af ½ økologisk citron
1 lille fed hvidløg, knust og meget finthakket
Forvarm ovnen til 200 grader. Smør et lille ovnfast fad, læg laksestykkerne ned i og krydr med krydderurtesalt og citronpeber. Dryp med lidt citronsaft og bag i ca. 10-12 minutter, til laksen er netop tilberedt.
Risotto:
Varm lidt olie op i en gryde ved middel varme og sauter løg, til de bliver klare, men de skal ikke tage farve og krydr med lidt salt og friskkværnet peber. Tilsæt speltkerner og lad dem sautere med i et par minutter, under omrøring. Tilsæt hvidvin og lad det koge helt ind. Tilsæt bouillon lidt ad gangen (ca. ½ dl ad gangen) og lad speltkernerne absorbere al væsken, inden der tilsættes mere bouillon. Rør i det meget ofte – og det må ALDRIG koge helt tør. Bliv ved indtil speltkernerne er møre, men stadig har lidt bid. Det tager ca. 20-30 minutter. HUSK AT RØRE!! Tag gryden af varmen, tilsæt smør, spinat og parmesanost – vend det hele godt sammen. Læg låg på og lad det stå i ca. 3 minutter. Tag låget af og rør det rundt. Smag til med salt og friskkværnet peber – pas på med saltet, for både bouillon og ost er salt.
Basilikumdrys:
Bland fintrevet citronskal, basilikum og hvidløg sammen.
Servering:
Hæld risottoen op i et fad. Læg de bagte laksestykker ovenpå og drys tilsidst med basilikumdrys. Server straks.

Kæresten og jeg har aftalt at starte dagen i morgen med et rundstykke og en wiener-basse – noget vi faktisk aldrig gør. I de godt 10 år vi har været sammen, har vi aldrig været ved bageren og købe et rundstykke til morgenmad!!
Faktisk er jeg ikke så vild med rundstykker, jeg synes at det er som at spise luft, men der kan jo heldigvis fås nogle der er lidt grove i det.
Faktisk er vi ekstrem KEDELIGE når det kommer til morgenmad, vi spiser for det meste altid bare havregryn. Ligegyldig om det er sommer eller vinter, jul eller fødselsdag. Jeg vil tro vi får havregryn 350 dage om året. Det er som regel kun når vi er ude og rejse at vi ikke spiser havregryn – og så kan det ske en enkelt gang eller 2 – at jeg laver noget andet. Men det er altså ikke særlig tit. Havregryn har den fordel at det mætter godt og længe – og så er det hurtigt at spise.

Men altså, efter vores hygge-morgenmad, skal jeg så til lægen og have svar på røntgenbillederne fra i mandags og have en astma-test.
Når jeg kommer hjem fra lægen, kører vi til Holms i Middelfart, hvor kæresten har inviteret på frokost og det glæder jeg mig rigtig meget til. Jeg har ikke spist der, siden jeg arbejdede i byen…….
Sidst på eftermiddagen skal kæresten så deltage i klubmesterskab i tennis – og så skal de grille og hygge sig bagefter. Kærestens søster kommer og underholder og spiser aftensmad sammen med mig, hvilket jeg er rigtig glad for. Så i morgen eftermiddag, skal jeg forberede lidt mad til os. Det bliver bare nogle småretter som vi kan sidde og nippe af – og så skal vi have crème brûlée til dessert – min yndlingsdessert……..

Print Friendly
Tilbage

15 kommentarer


 1. Aug 13, 2010
  4:51 pm

  Anonymous

  Hej skønne madblogger 🙂

  Jeg var på Holms i Middelfart for 14 dage siden, da kæresten og jeg var på en lille weekend-tur på den dejlige ø. Havde aldrig været på Holms før – det er sørme et fremragende sted! Håber I kommer til at nyde en dejlig frokost der.

  Hilsen Lærke


 2. Aug 13, 2010
  4:58 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Lærke!

  Tusinde tak for din kommentar og fordi du giver dig til kende 🙂

  Holms er et fantastisk sted, som emmer af hygge og historie – og så laver de noget virkelig godt mad. I det hele taget så er jeg jo helt vild med Middelfart….

  Mange hilsner
  Birthe


 3. Aug 13, 2010
  9:42 pm

  Angelika

  Lige et tillykke med fødselsdagen herfra. Jeg husker, det er en svær dag, men håber på at denne og de kommende fødselsdage bliver bedre og bedre 🙂 Min skønne kæreste fylder også år i dag.

  Håber du fortsætter med at poste dejlige billeder og opskrifter, vi er nogen der er ganske afhængige af din blog 🙂

  Mange hilsner fra Angelika


 4. Aug 13, 2010
  10:12 pm

  Piskeriset

  Prøv at gætte hvad jeg synes om den ret… 😉
  *slurp*

  Jeg har endnu ikke prøvet at lave risotto med perlespelt, men jeg har også hørt, at det skulle være godt. Det lyder i det hele taget som en rigtig god sammensætning!


 5. Aug 13, 2010
  10:27 pm

  Jane

  Hej Birthe

  Du har skrevet en ½ dl grøntsagsbouillon i opskriften – skal det være en ½ liter i stedet?

  Det lyder lækkert, og det skal helt sikkert prøves 🙂

  Hilsen
  Jane


 6. Aug 13, 2010
  10:59 pm

  Mutti

  Hej Birthe
  Tillykke med din espressomaskine – ser lækker ud. Vi har haft meget glæde af disse kaffepuder, som vi på min arbejdsplads køber i æsker med 100 stk. i hver (indpakket enkeltvis). Kender ikke prisen. Jeg kan bedst lide de røde. Link: http://www.pascucci.dk/Default.asp?ID=112 – hvem ved måske de giver prøver eller sponsorerer 🙂 Vi har også lige været i italien. Der købte vi æsker med 18 puder til ca. 4 euro.

  Mange sommerhilsner
  Tina


 7. Aug 15, 2010
  3:06 pm

  Laura

  Hej Birthe

  Jeg læser din blog af og til. Først og fremmest som inspiration til madlavningen herhjemme, men synes også at det er hyggeligt at læse dine små beretninger om hvad der ellers foregår omkring dig.
  Jeg har fornylig lavet min egen blog. Her ligger min families madplaner bl.a andet. Når jeg bruger opskrift henviser jeg selvfølgelig til kilde og forfatter, men jeg er i tvivl om hvad jeg må i forhold til copyright. Jeg har set at du ofte bringer opskrifter, også fra bøger, og derfor tænkte jeg at jeg kunne spørge dig. Ved du om det er ok for forlagene at offentliggøre materiale fra kogebøger når bare der er en kildehenvisning med?

  I øvrigt hedder min 2-årige Birthe ligesom dig. Det er der ikke mange andre på hendes alder der gør, så jeg håber ikke hun vokser op og synes hendes forældre var helt håbløse da vi fandt på det. Jeg synes det er så fint et navn og det passer perfekt til vores lille glade unge.

  Venlig hilsen Laura


 8. Aug 19, 2010
  1:42 am

  Anonymous

  Den opskrift vil jeg gemme til vi får gæster næste gang. Ser skønt ud!

  Mvh Caroline


 9. Aug 21, 2010
  12:15 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Angelika!

  Mange tak for dine søde og varmende ord 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 10. Aug 21, 2010
  12:17 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Jeg gætter på at det er endnu en til "listen" 😉

  Det kan virkelig anbefales. Selvom almindelig risotto også mætter ganske meget, er det som om dette mætter på en anden måde….

  Mange hilsner
  Birthe


 11. Aug 21, 2010
  12:17 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Jane!

  Tak fordi du gør mig opmærksom på det, jeg skynder mig ind og får det rettet 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 12. Aug 21, 2010
  12:19 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Tina!

  Tak 🙂
  Tak for linket, det vil jeg ind og kigge på.
  Vi købte også en pakke med puder fra Illy til 4 Euro, har dog endnu ikke prøvet dem.

  Mange hilsner
  Birthe


 13. Aug 21, 2010
  12:21 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Laura!

  Tak for din kommentar og velkommen herinde 🙂

  Jeg har aldrig fået nogle klager, så længe jeg skriver kildeangivelse på og henviser tilbage til bogen. Jeg tror ikke at du løber ind i problemer. I det hele taget skal der jo altid kildeangivelse på også til andre bloggere, men det ved du jo….

  Held og lykke med bloggen, jeg håber at den vil give dig lige så meget glæde, som min har givet mig.

  Mange hilsner
  Birthe


 14. Aug 21, 2010
  12:21 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Caroline!

  Det var SÅ godt, kan virkelig anbefales og jeg er sikker på at dine gæster vil blive meget glade 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 15. Jan 4, 2011
  6:50 pm

  Rikke

  Har lige lavet denne her risotto og neeej hvor er den lækker. Syns næsten det er mere lækkert end med alm risottoris fordi der er lidt mere bid i.
  Tak for en dejlig opskrift!

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!