Newyorkerbyheart

Sprængt oksebryst med peberrodssovs (fra bogen “Brændende kærlighed” af Thomas Herman, forlaget Klematis)………

22 september , 2010 - af Newyorkerbyheart - Kategori: Diverse - Tags: , , , , ,

Bogen “Brændende kærlighed” af Thomas Herman, forlaget Klematis………

Grøntsager og krydderurter…….

Den sprængte oksebryst dækkes med koldt vand……..

Når det koger og overfladen er skummet, kommes grøntsager og krydderurter ved……..

Den færdigkogte oksebryst…….

Klar til servering………

Aftenens tallerken…….

Hold da op hvor har et døgn bare ikke særlig mange timer! Jeg skal jo have en vis portion hvile, for at min krop kan fungere, men det er altså svært at ligge og snue, når der er tusinde tanker der flyver rundt i hovedet på og mindst lige så mange projekter jeg gerne vil kaste mig over. Gad vide om jeg kan købe mig til skeer – eller ekstre energi – et eller andet sted????
Hvis bare min krop var rask og villig til at gøre som jeg ville, så var der godt nok mange ting jeg ville elske at kaste mig over – og ud i. Men som tingene er, må jeg begrænse mig, selvom begrænsningens kunst aldrig har været noget jeg har været særlig god til………

I dag har menuen stået på en rigtig god omgang “mormor-mad”, som det faktisk var meningen at vi skulle have haft i weekenden. Men distræt som jeg er lige for tiden, så havde jeg ikke lige luret, at det tager 5 døgn at sprænge sådan et oksebryst – så det blev altså først i dag fik det *S* Men det var da SÅ meget ventetiden værd!
Jeg kan godt huske at min mormor har lavet det, men jeg havde glemt hvor genialt det faktisk smager, det er jo så englebasser smiler og basker med vingerne.

Opskriften er fra “Brændende kærlighed – en kogebog om tradition og fornyelse i det danske køkken” af Thomas Herman, forlaget Klematis.
Faktisk har jeg sådan et lidt ambivalent forhold til kogebøger der lige skal “twiste” lidt på den danske madskat, fordi jeg synes at det godt kan blive sådan noget opstyltet noget og noget der ligesom er lavet, bare for at være hip og for fornyelsens skyld. Men jeg synes faktisk at denne bog er ret god. Den bibeholder – som titlen siger – nogle af de danske traditioner og bringer dem videre til læseren. Billederne er meget smukke og tiltalende, hvilket er meget vigtig for mig i en kogebog. Jeg egner mig ikke til kogebøger uden billeder i, det tiltaler mig ikke, jeg skal kunne se retten.
Det er en bog jeg skal have udforsket lidt mere……….

Jeg kan virkelig anbefale Jer at lave denne ret, det er SÅ godt og selvom det skal stå mange dage, så passer der jo sig selv. Retten fik ihvert fald et KÆMPE smil frem på kærestens ansigt da han satte tænderne i det – og alene det – var al ventetiden værd! *S*

I bogen hedder retten egentlig “sprængt kalvebryst med peberrodssovs”, men jeg brugte altså oksebryst istedet for. Den skulle også have været kogt sammen med en suppehøne, hvilket jeg udelod og det smagte fint endda. Jeg synes dog at det var svært at på sovsen til at smage så meget af peberrod som jeg gerne ville have den til. Jeg havde købt et helt stykke frisk peberrod, som jeg rev – og jeg brugte det hele (vel ca. et stykke på 10 cm.). Det forbavsede mig meget, fordi jeg synes at nogle gange skal der ikke så meget til – men I må selv prøve Jer frem. Jeg skriver retten som jeg lavede den………..

Sprængt oksebryst med peberrodssovs (fra bogen “Brændende kærlighed” af Thomas Herman, forlaget Klematis), 6 pers.:
ca. 2 kg. oksebryst uden ben
Sprænge-lage:
4 liter vand
400 g salt
20 g sukker
Tilberedning:
1 sprængt oksebryst
2 store gulerødder i grove stykker
½ knoldselleri, skrællet og skåret i grove stykker
2 løg i grove stykker
1 porre i grove stykker
frisk timian
frisk persille
1 laurbærblad
15 sorte peberkorn
Peberrodssovs:
5 dl suppe fra oksebrystet
2 dl piskefløde
smørbolle lavet af 50 g smør og 50 g mel
frisk, revet peberrod efter smag
lidt friskpresset citronsaft
lidt sukker
salt, friskkværnet peber
Sprængning:
Kog vand, salt og sukker op og køl det helt af. Kom oksebrystet i en beholder, som kan rumme al væsken og hæld den helt afkølede væske over. Sørg for at brystet er helt dækket af lagen. Lad den trække på køl i 5 døgn (du kan også bestille et stykke sprængt oksebryst hos din slagter, hvis ikke du har tid til denne proces).
Kogning af oksebryst:
Efter 5 døgn, tages oksebrystet op af lagen og skylles godt under koldt vand. Kom oksebrystet i en stor gryde og hæld koldt vand ved, så det dækker. Bring det i kog og skum overfladen for urenheder. Tilsæt grøntsager og krydderurter, skru ned for varmen og lad det simre i ca. 3 timer under låg. Skum af og til overfladen for urenheder.
Når oksebrystet er simret færdigt tages det op. Hæld suppen gennem en sigte, beklædt med et stykke klæde. Smid grøntsagerne væk og kog evt. suppen lidt ind, så den bliver kraftigere i smagen.
Tag 5 dl af suppen fra til sovsen og læg evt. oksebrystet tilbage i den resterende suppe, så den holder sig varm.
Lav en smørbolle ved at smelte 50 g smør og derefter piske 50 g mel i, til det samler sig til en smørbolle. Hæld de 5 dl suppe i en gryde sammen med piskefløden og lad det koge op. Tilsæt smørbollen lidt efter lidt – og under piskning, så det ikke klumper – til sovsen har den konsistens som ud ønsker (men husk der er en grund til at det hedder SOVS *S*). Kog sovsen igennem et par minutter under piskning. Smag nu sovsen til med citronsaft, sukker, salt, friskkværnet peber og peberrod.
Skær kødet i skiver, på tværs af kødtrådene. Anret på en tallerken, hæld lidt af den varme sovs over og drys med lidt revet peberrod. Server med kartofler og grøntsager.

Bøger:
Jeg er stadig ved at læse “Ulvespor” af Stef Penney, som jeg synes er rigtig god! Det går dog lidt langsomt, fordi jeg simpelthen er så træt når jeg går i seng om aftenen, så jeg har svært ved at koncentrere mig om at læse – det eneste jeg kan, er at kigge på billeder af mad *S*

Print Friendly
Tilbage

10 kommentarer


 1. Sep 23, 2010
  7:19 am

  Piskeriset

  Det ser spændende ud – jeg elsker, når klassiske retter får et twist! Jeg vidste ikke, at det tog fem dage at sprænge oksebryst – det har jeg da aldrig tænkt på at lave selv, men det burde jeg måske? Meget lækker efterårsmad 🙂


 2. Sep 23, 2010
  10:05 am

  Manja

  Ummmm, det er altså bare en sikker vinder, den ret! Jeg elsker simpelthen sådan en gang "mormormad", men jeg får det ikke så meget for tiden, da jeg er i gang med et større vægttabsprojekt, men jeg tror da jeg skal appellere lidt til min mor næste gang jeg skal hjem, så vi måske kan få sådan en gang luksus.


 3. Sep 23, 2010
  11:44 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeris!

  Det kan virkelig anbefales, det smagte SÅ godt 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 4. Sep 23, 2010
  11:45 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Manja!

  Ja, desværre er "mormor-mad" sjældent venner med vægten, for som regel er det lidt tung mad – men godt, det smager det altså 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 5. Sep 23, 2010
  7:01 pm

  En glad blogger

  Godaften fra Istanbul!
  Mmhmm, både min mor laver indimellem, og min mormor lavede (mens vi stadig var så heldige at have hende i blandt os) et pokkers godt sprængt oksespidsbryst! Hvor ser det lækkert ud, Birthe. Er vild med mormor-mad! Jeg har ellers været syg idag, men tror det hjælper at se på billeder af god mad 🙂
  Kh. Eva


 6. Sep 23, 2010
  8:14 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Eva!

  Ja, nogle gange skal der bare mormor-mad til 😀
  God bedring, håber, at du snart bliver rask igen.

  Mange hilsner
  Birthe


 7. Sep 23, 2010
  8:16 pm

  Mette Vork

  Kære Birthe.
  Endelig kunne jeg skrive en kommentar til dig – det var vist tiltrængt med den nye computer 😉
  Jeg har i laaang tid fulgt din blog og synes den er helt fantastisk! Dine billeder, opskrifter og ikke mindst dine små "fortællinger" fra dagligdagen gør det til en virkelig "læsværdig" blog.
  Du virker som et stort og stærkt menneske, og selvom du til tider har det svært, virker det som om, du er så tilpas stædig, så det ikke får dig (for meget) ned med nakken.

  Fortsæt dit gode og inspirerende arbejde. Det betyder meget for andre mennesker – undertegnede inklusiv.

  Tak for god underholdning, lækre billeder, ting at tænke over og inspiration.

  Mette


 8. Sep 23, 2010
  8:21 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Mette!

  Tusinde tak for din kommentar og fordi du giver dig til kende, det gør mig rigtig glad! 🙂

  Det glæder mig at du synes at min blog er så "læsværdig". Jeg skriver den jo for mig selv, men det gør mig virkelig glad, når andre også får stor glæde ud af den…..

  De varmeste hilsner
  Birthe


 9. Feb 6, 2011
  5:02 pm

  Kunforsjov26

  Dejlig mad 🙂 Nu står der godt nok bladselleri i opskriften, men på billedet er det altså knoldselleri 😉


 10. Feb 6, 2011
  6:22 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Kunforsjov!

  Tak 🙂 – og tak for at du retter mig, det går vist lidt for stærkt nogle gange…

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!