Newyorkerbyheart

Æbletærte med mazarin, karamel og mandler (Mette Blomsterberg)……..

 Ingredienserne til karamelem koges sammen…….

 Den færdige karamel…….

 Hakkede mandler vendes i…….

 Æbler drysses med stødt kanel og rørsukker…….

 Dejen rulles ud og en springform beklædes med dejen…….

 Æblerne kommes ned i……..

 …….og så mazarinmassen…………

 Kagen forbages, inden den hviler lidt, karamelmassen kommes på og så skal den bages igen…….

 Den færdigbagte tærte……..

Uhmmmmm……..

Det er alt for længe jeg har lavet en varm æblekage/tærte af en slags og hvis det er noget efteråret giver lyst til, så er det æbler!
Da LaTascha have fødselsdag den anden dag så jeg, at hun skulle i gang med at lave en æbletærte med mazarin og karamel, som hun havde fundet i en bog af Mette Blomsterberg (hende med “Det søde liv). Den kunne jeg bare slet ikke stå for – æbler, marcipan, mandler og kanel – sikke en magisk kvartet *S*

Jeg ændrede lidt på sukkerindholdet og så skrællede jeg æblerne (selvfølgelig danske), fordi mine havde sådan en tyk skræl, men ellers fulgte jeg opskriften og WOW – sikke en kage!!! Jeg kan kun opfordre Jer til at lave den, den er helt og aldeles forrygende.

Jeg skriver opskriften som jeg lavede den……

Æbletærte med mazarin, karamel og mandler (Mette Blomsterberg), ca. 10 pers.:
Tærtebund:
400 g hvedemel
1 knsp. salt
½ tsk. flormelis
100 g smør, blødt
1 dl mælk

Mazarin:
150 g rå marcipan af god kvalitet
75 g rørsukker
75 g smør, blødt
2 æg, let sammenpiskede

Mandelkaramel:
75 g mandler, grofthakkede
75 g rørsukker
50 g smør
½ dl piskefløde
½ spsk. flydende honning

Fyld:
8 æbler, skåret i tynde skiver
1 spsk. stødt kanel
1 spsk. rørsukker
Kom melet i en skål eller i en røremaskine. Kom salt, flormelis og smør i og saml dejen. Tilsæt mælken lidt efter lidt og ælt dejen, til den er sammenhængende og ensartet. Tilsæt evt. 1-2 spsk. koldt vand, hvis dejen er alt for tør. Læg dejen i en frysepose og læg den i køleskabet i mindst 1 time.
Ælt marcipan og sukker sammen i en skål, brug fingrene (jeg måtte bruge en el-mikser, fordi mine hænder og fingre begyndte at gøre ondt). Tilsæt det bløde smør og ælt/rør det i. Tilsæt de let sammenpiskede æg lidt efter lidt og ælt/pisk videre til du har en tynd mazarinmasse.
Fjern kernehuset fra æblerne og skær dem i tynde skiver. Kom dem i en skål, drys med kanel og sukker og vend dem godt rundt, så kanel og sukker fordeles ensartet og alle æblestykkerne bliver dækket af blandingen.
Karamel:
Kom sukker, fløde, smør og honning i en gryde og kog det op, til en gylden karamel, ved lav til middelvarme. Tag gryden af varmen og vend de grofthakkede mandler i. Hvis karamellen skal stå lidt, så rør i den af og til. Den kan godt krakelere lidt eller blive lidt grynet, men ligeså snart det kommer på kagen og bliver bagt, smelter den sammen igen.
Rul tærtedejen tyndt ud og beklæd en smurt springform med dejen. Skær den pænt til, for dejen trækker sig ikke sammen eller glider ned af siderne under bagning.
Fordel æblerne ovenpå tærtebunden og fordel derefter mazarinmassen ovenpå. Sæt i en 175 grader varm ovn (jeg bruger ikke varmluft) og bag i ca. 45 minutter. Tag kagen ud og lad den hvile i 15 minutter. Skru op til 185 grader (stadig ikke varmluft). Når tærten har hvilet, fordeles karamelmassen ovenpå, tærten sættes igen i ovnen og bage i endnu ca. 10 minutter.
Tag tærten ud og lad den af køle lidt, inden springformens kant forsigtigt løsnes og fjernes. Lad kagen køle mere af og server den lun med creme friche. Jeg brugte creme fraiche 9%, som jeg rørte med lidt vaniljeekstrakt. Men du kan også bruge kold flødeskum eller en kugle god vaniljeis.

Den anden dag fandt jeg ud af, at en af de bedste desserter jeg har lavet: kolde pandekager med hvid chokolade-/citroncreme og citron confit – faktisk er en Mette Blomsterberg opskrift. Tænk, det er over 3 år siden jeg lavede den, hvor går tiden dog stærkt. Anyway, den kan virkelig anbefales, den er SÅ god, tager sig flot ud når den serveres og så kan den forberedes……

Print Friendly
Tilbage

20 kommentarer


 1. Oct 16, 2010
  12:04 am

  Laura

  Tusind tak. Den skal jeg HELT SIKKERT prøve. Ser vildt lækker ud.
  Laura


 2. Oct 16, 2010
  12:16 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Laura!

  Det er jo sådan set ikke mig du skal takke, men Mette Blomsterberg – men tak 🙂
  Jeg er ret sikker på at du vil forelske dig ligeså meget i den som jeg har gjort…..

  Mange hilsner
  Birthe


 3. Oct 16, 2010
  10:05 am

  Piskeriset

  Ej for søren da… den kunne jeg ikke tåle at se billeder af! *savle*

  *må forlænge opskriftslisten endnu en gang!* 😀


 4. Oct 16, 2010
  10:32 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Du MÅ lave den! Den er SÅ lækker, jeg tror aldrig jeg har fået en æbletærte som er så god 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 5. Oct 16, 2010
  3:06 pm

  Mette Vork

  Hej NYBH 🙂
  Jeg har nu bagt den 2 gange for nogle måneder siden, og bunden er jeg ikke tilfreds med… Synes den bliver for tør… MEN FYLDET!!! For dælen, det er godt! Tror jeg vil eksperimentere lidt med en anden tærtedej?
  Men den er nu stadig god 😉

  Mette


 6. Oct 16, 2010
  3:24 pm

  Lone Kjær

  Kære Birthe, Hvor ser den bare god ud… nu bliver jeg helt sikkert nød til at bage æbletærte. Kh, Lone


 7. Oct 16, 2010
  4:12 pm

  LaTascha

  Hehe…jeg var også helt solgt, da jeg bagte den første gang, for nogle måneder siden. Jeg lavede også karamellen med mandler istedet for hasselnødder, sådan som Blomsterberg gør, for mandler er altså bare godt til karamel og æbler:-)

  Mange hilsner fra

  Anne.


 8. Oct 16, 2010
  4:58 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Mette!

  Tak for din kommentar 🙂

  Jeg vil godt give dig ret mht. til bunden, men jeg tror jeg er kommet frem til at for vores vedkommende, så fungerer det fint – netop fordi fyldet er så "fedt".
  Men det er jo en smagssag og man kan jo altid skifte tærtedejen ud med en mørdej 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Oct 16, 2010
  4:58 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Lone!

  Den er SÅ god! 🙂

  Jeg er sikker på at du nok skal få bagt en lækker tærte….

  Kh
  Birthe


 10. Oct 16, 2010
  5:00 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anne!

  Ja, det er opskriften inde fra dig jeg har brugt. Jeg har slet ikke været inde og se originalopskriften, så jeg vidste ikke at det var hasselnødder der skulle ha' været brugt 🙂
  Men mandler passer rigtig godt til og jeg er slet ikke i tvivl om at den vil blive bagt igen – og igen….

  Mange hilsner
  Birthe


 11. Oct 16, 2010
  5:29 pm

  fifthfloorcooking

  Den ser jo bare helt fantastisk lækker ud den æblekage! Det kunne da snildt være den perfekte søndagsaktivitet at bage sådan en skøn bombe.


 12. Oct 17, 2010
  10:50 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Fifth floor!

  Den er SÅ god, kan kun anbefale den! 🙂

  De bedste hilsner
  Birthe


 13. Oct 18, 2010
  11:38 am

  Elsk med Mad

  Ej hvor ser det lækkert ud! Den kage bliver man jo nødt til at prøve. Super gode billeder:)

  Mvh.
  Mariam


 14. Oct 18, 2010
  12:18 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Miriam!

  Tak og den kan ihvert fald anbefales 🙂 Jeg går allerede og overvejer, hvornår der er en lejlighed til at lave den igen….

  Mange hilsner
  Birthe


 15. Oct 18, 2010
  12:21 pm

  En glad blogger

  MMhmmmm, nej nej nej, nu må jeg simpelthen stoppe med at blogge rundt i madblog-land her midt i frokostpausen. Først MissMuffin og nu dig! Uf, hvor ser den kage mums ud (og jeg er ellers ikke altid så vild med mazarin). Men dén tærte der: Den skal prøves! Skriver opskriften ud med det samme 🙂
  Knus fra Eva


 16. Oct 18, 2010
  12:43 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Eva!

  Den er virkelig lækker og mazarinen er ikke så tung, som mazarin nogle gange kan være. Men marcipan, æbler og kanel – passer altså virkelig godt sammen 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 17. Oct 19, 2010
  9:01 pm

  Pia

  Har lige taget kagen ud af ovnen – den ser fantastisk ud – blev alt for inspireret af at se den på din blog !! Så må vi håbe den smager lige så godt…….


 18. Oct 19, 2010
  9:03 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Pia!

  Håber da virkelig også at du kan lide den 🙂
  Lad mig høre hvad du synes om den….

  Mange hilsner
  Birthe


 19. Mar 11, 2012
  8:00 pm

  Gitte Sandemand

  tænker jeg skal pøve denne dejlige æblekage ,der skrives den er go at servere lun kan man bage den i go tid og så komme hasselnøddekaremel på lige før den kal spises.Glæder mig til at servere den for mine gæster.
  Gitte


  • Mar 12, 2012
   11:32 am

   Newyorkerbyheart

   Hej Gitte!

   Hm, det ved jeg faktisk ikke. Men ellers kan du dække den til med stanniol og lune den i ovnen inden servering 🙂

   Mange hilsner
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!