Newyorkerbyheart

Herregårdskage (fra “Den store bagebog 3”)………

 Dejen kommes i en lille bradepande……

 “Topping” røres sammen……

 Den forbagte kage tages ud og ovntemperaturen skrues lidt ned……

 “Topping” kommes på og så i ovnen igen…….


 Den færdigbagte kage……

Uhmmmm……

Igennem årene har jeg delt mange triste ting med Jer, fra min barndom, i dag vil jeg dele en af de få gode ting jeg husker!
Jeg havde en mormor, som jeg var ret glad for, når jeg var hos hende kunne jeg slappe af og sove uden at være bange. Det allerbedste jeg vidste var når hun bagte denne kage til mig, som hun kaldte sølvkagen. Jeg har i årevis ledt og ledt efter opskriften, som jeg aldrig fik, men mindet om kagen har jeg altid båret med mig.
Den anden dag da vi handlede, købte jeg så “Den store bagebog 3” – og der var den jo!!!! De kalder den så Herregårdskagen, men altså, det ER den. Ih, hvor blev jeg dog glad og i dag fik jeg den så bagt.
Jeg er totalt solgt til den kage, hvorfor ved jeg ikke. Måske fordi den medfører nogle få glimt af fred i et skræmt og ulykkelig barns univers? Måske fordi den bare er så simpel som noget faktisk kan blive? Jeg ved det ikke……

Jeg tilsatte korn fra 1 stang vanilje, fordi jeg husker at der var vanilje i. Jeg bagte også kagen med smør, fordi min mormor altid sagde, at det er vigtigt at der bruges smør til al bagværk, det giver den bedste smag. Alt andet var i hendes øjne en forbrydelse – og det har jeg taget med mig……..

Jeg bryder mig faktisk ikke om det der er ovenpå – og det har jeg aldrig gjort – det er alt for sødt! Kæresten kigger hovedrystende på mig, når jeg sidder og spiser kagen – med et saligt smil om munden – og al “topping” skrabet af *S*.
Jeg har skåret lidt ned på sukkeret, både i kagen og i “topping’en”.

Jeg skriver opskriften som jeg lavede den………..

Herregårdskage (eller “Sølvkage”), (fra “Den store bagebog 3“), 1 lille bradepande:
400 g hvedemel
250 g smør, blødt
275 g rørsukker
3 æggeblommer
korn af 1 stang vanilje
1 tsk. bagepulver
2½-3 dl mælk

Topping:
3 æggehvider
210 g flormelis
130 g kokosmel
Pisk sukker og smør lyst og luftigt med en el-mikser. Tilsæt vaniljekorn, pisk igen, for at få kornene fordelt. Pisk æggeblommerne i en ad gangen og pisk godt efter hvert. Vend bagepulver i melet og sigt det i dejen,  skiftevis med at mælken tilsættes. Jeg skulle bruge små 3 dl mælk, men måske du kun skal bruge 2½. Dejen må endelig ikke blive for tynd, den skal være ret stiv i det, men dog så melet kan røres i – håber at det giver mening!
Beklæd en lille bradepande (ca. halv størrelse af den store bradepande fra ovnen) med bagepapir og fordel dejen i den. Sæt den i en 200 grader varm ovn (IKKE varmluft) og bag i ca. 15-17 minutter – dejen skal være stivnet, men ikke gennembagt.
Imens piskes hviderne, flormelis tilsættes og piskes i. Tilsæt kokosmel og vend det i.
Tag kagen ud af ovnen, skru ned til 150 grader (IKKE varmluft), bred kokosmassen ud over kagen og sæt den så i ovnen igen i ca. 20-25 minutter – til kagen er netop gennembagt. Faktisk foretrækker jeg at den er sådan netop lige underbagt, så kagen er lidt “klæg” i det, men det må I selv prøve Jer frem med. HUSK at ovne er forskellige og derfor kan bagetider svinge meget fra ovn til ovn.
Lad kagen køle helt af, inden den serveres.

Print Friendly
Tilbage

11 kommentarer


 1. Oct 21, 2010
  5:40 pm

  LaTascha

  Uhhh…den skal jeg da vist prøve…synes ellers slet ikke jeg kan huske den fra bogen, men det kan være jeg har overset den. God ser den i hvert fald ud:-)

  Mange hilsner fra

  Anne.


 2. Oct 21, 2010
  8:36 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anne!

  Den er super god – synes jeg – men måske er det mest fordi jeg har så mange minder knyttet til den 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 3. Oct 21, 2010
  9:19 pm

  Piskeriset

  Spændende – den kage kender jeg slet ikke 🙂

  Og helt enig med smør – jeg har ikke brugt margarine i mange år.


 4. Oct 21, 2010
  9:49 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Altså, som jeg skrev til LaTascha, så ved jeg ikke hvor godt andre vil synes om kagen – som jo i virkeligheden er ret "plain" 🙂 Men for mig er det en genkendelse af korte glimt af tryghed og et sted hvor jeg ikke behøvede at være bange (de få gange jeg sov hos min mormor) – og jeg synes at det er en konge-kage 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 5. Oct 23, 2010
  10:30 pm

  Anonymous

  Er det ikke den som også hedder "Bedstefars skæg?" 🙂


 6. Oct 23, 2010
  10:55 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anonym!

  Nej, ikke helt 🙂 Bedstefars skæg har som regel syltetøj/mos imellem kage og marengs og der er som regel ikke kokos i marengsen – men det er rigtigt, at de ligner hinanden en del….

  Mange hilsner
  Birthe


 7. Sep 21, 2012
  11:29 am

  Jeanne

  Hej

  Jeg har ligeså dejlige minder fra min barndom med denne kage. det er og har altid været den bedste kage i verden. Og jeg synes du har ret, den skal helst være lidt klæg i dejen, så er den bedst. Jeg ville ønske jeg havde kendt dig, for så havde du kunne få opskriften af mig. Dejligt for dig du har genfundet et dejligt minde fra din barndom. Mvh Jeanne


  • Sep 21, 2012
   2:09 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Jeanne!

   Ej, du er den første der også kender kagen, hvor fantastisk. Den lidt klæge bund er det bedste ved hele kagen, synes jeg 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 8. Nov 6, 2012
  5:55 pm

  Anette Asbjørn

  Kære Birthe.

  Min dejlige og dygtige svigermor på 85 år fra Herning havde opskriften på en kage jeg også søgte.Denne kage kalder hun “Bedstefarkage”.
  Efter at have fået opskriften af hende, gik jeg på nettet og fandt dig og din opskrift. 🙂 Det synes jeg var lidt sjovt. Her er hendes opskrift, som er med pund og kopper !!
  Hun bruger:
  1/2 pund smør
  1/2 pund sukker
  4 æggeblommer
  2 kopper mælk
  1/2 tsk. bagepulve
  375 g mel
  På toppen kommer hun:
  4 æggehvider
  1/2 pund flormelis
  1/2 pund kokusmel..
  Opskriften er også af ældre årgang og ligner meget din.
  Rigtig god dag og tak for opskriften.
  Mange hilser
  Anette Asbjørn
  Fyn


  • Nov 6, 2012
   10:01 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Anette!

   Tusinde tak for den, den må prøves engang, jeg er sikker på at den er god 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 9. Mar 10, 2014
  8:53 pm

  Charlotte Falstrup

  Hej, det er jo godt nok en ældre post, men jeg fik lige lyst til at give mit besyv med!
  Den kage du omtaler var også et fast indslag hos min farmor – sjovt at det sådan er slået igennem hos en hel generation. Gad vide hvad vores børnebørn kommer til at mindes os ved for nogle retter..
  Når jeg skal bruge opskrifter fra min bedstemors tid tyr jeg gerne til kogebøgerne fra Tørsleffs Husmoderservice. Jeg har arvet min mors, men jeg har lige googlet det, og de kan stadig købes, formedelst 30 kr på en side der hedder Museumsbutikken, men sikkert også andre steder.
  I dette tilfælde findes opskrifterne i Den blå Bagebog, både på sølvkage og bedstefarkage. Sølvkage har ikke marengslåg, og i en anden arvesag fra min mors skolegang i starten af 50’erne ‘Lærebog i huslig Økonomi’ har jeg læst, at en sølvkage er betegnelsen for en kage hvor man kun bruger æggehviderne, og ikke blommerne.
  Så skal jeg ikke kloge mig mere på det emne! Fortsat god bagelyst!

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!