Newyorkerbyheart

Rodfrugtsuppe med friteret porre og avocadoolie og langtidshævet brød………

 Dejen hæver sidste gang……..

 Det færdigbagte brød…….

 Uhmmm…….

 Knoldselleri, kartofler, porre, hvidløg og timian svitses kort……..

 Vand og koncentreret fond hældes ved…….

 Porreringe friteres……

 Afdryppes på køkkenrulle og drysses med finthakket rosmarin…….

 Suppen blendes og rundes af med en lille sjat fløde……

Gårsdagens tallerken……

I går havde jeg travlt i køkkenet, jeg fik lavet suppe, bagt brød og lavet en æblekage, som der kommer mere om i næste indlæg.
Brødet startede jeg faktisk allerede på onsdag aften, jeg nåede lige at få smækket dejen sammen inden vi tog i biografen. Opskriften er fra Brødet, en fantastisk side hvis du er til lækkert brød! Det er så længe siden jeg har bagt brød, fordi min hænder og arme har været noget dårlige, men nu skulle det altså være. Jeg ved dog ikke helt hvad jeg gjorde galt, men ihvert fald synes jeg at dejen var meget underlig. Jeg stod og havde lidt småtravlt, fordi vi skulle ud af døren, så gode råd var dyre. Men altså, jeg tilsatte 2 spsk. skyr og lidt mere vand, rørte det godt igennem med el-mikseren (dejkroge), dækkede det til og håbede så bare på det bedste. Jeg var meget spændt, da jeg dagen efter så skulle bage brødet. Dejen var noget flydende, mere end jeg tror opskriften skal være, men det blev faktisk til et rigtig lækkert brød.
Jeg havde inden chance for at skaffe noget ølandsfuldkorn fordi det var lidt impulsiv bagning, så jeg brugte bare noget almindelig rugmel. Jeg bagte brødet med en skål vand inde i ovnen og som sagt blev brødet virkelig lækkert. Lækker krumme og det mætter god, uden at være for overvældende. Det er første gang jeg bager med fuldkornssemmer og spelt (fandt melet i SuperBrugsen i den økologiske afdeling), men bestemt ikke sidste gang. Jeg brugte halvt almindelig hvedemel og halvt italiensk hvedemel.

Jeg skriver opskriften som jeg lavede den…….

Dovenbrød (fra Brødet), 1 stk.:
25 g gær
ca. 4 dl lunken vand
2 spsk. skyr
2 tsk. groft salt
2 tsk. flydende honning
2½ dl almindelig hvedemel
2½ dl italiensk hvedemel
3½ dl fuldkornsemmer og spelt
et par håndfulde rugmel til skorpen
Bland vand, honning, salt og gær sammen. Rør skyr i og tilsæt fuldkornsemmer og spelt, tilsæt hvedemelet og rør – evt. med el-mikser – eller hvis du har flere armkræfter end mig, bare med en trægrydeske. Dæk skålen til og sæt den køligt i mindst 8 timer, gerne 12 timer eller mere.
Når brødet skal bages, drysses rugmel ud på et stykke bagepapir og så hældes dejen ud på. Vend dejen rundt, så rugmelet dækker al dejen. Smør en springform eller en tærteform med lidt olie, dæk det til og lad det så hæve 1 times tid på køkkenbordet.
Bages ved 250 i ca. 25 minutter, sæt evt. et lille fad med vand i bunden af ovnen, det giver lidt fugt under bagning.

Jeg kan slet ikke lade være med at lave suppe, efter jeg har fået min Bamix fra WhiteAway, den er helt klart det FEDESTE jeg har i mit køkken. Jeg synes at den er så rå og sej – og jeg vil sige – hvis I mangler noget til Jeres ønskeliste til jul, så sæt en Bamix på – I vil ikke fortryde det *S*
PS: Note to self: husk at lade stavblenderen blive NEDE i suppen indtil den er slukket!!!!
Som denne uges suppe faldt valget på en rodfrugtsuppe fra TV’s program “Restaurant i Stuen”. Jeg måtte dog udelade gulerod, fordi jeg havde glemt at købe nogen, men ellers fulgte jeg stort set opskriften. Jeg tilsatte dog ikke så meget fløde som de havde lagt op til, kun lige en sjat (måske ½ dl) og ved servering dryppede jeg så lidt avocadoolie i suppen. Jeg må sige at den avocadoolie gav et virkelig fint pift til suppen, kan absolut anbefales.

Jeg skriver opskriften som jeg lavede den…….

Rodfrugtsuppe (fra “Restaurant i stuen”), 2 -3 pers.:
5-6 almindelige kartofler, skrællet og skåret i tern
1 porre, kun den hvide del, skåret i ringe – gem den grønne del
4 fed hvidløg, knust og finthakket
½ knoldselleri, rengjort og skåret i tern
1 dusk frisk timian
lidt avocadoolie til stegning
½ liter vand + 1 spsk. flydende, koncentreret kalvefond
salt, friskkværnet peber
Servering:
den grønne del af porren, skåret i tynde ringe
1 spsk. friske rosmarinnåle, finthakket
olie til fritering
lidt avocvadoolie
Varm olie op i en gryde og tilsæt alle grøntsagerne, hvidløg og timian, lad det svitse i et par minutter under omrøring – det skal ikke tage farve. Drys med lidt salt og friskkværnet peber, hæld vandet ved sammen med den koncentrerede fond. Skru ned for varmen, læg låget på og lad det simre i ca. ½ times tid – eller til grøntsagerne er helt møre.
Tag gryden af varmen og kør suppen glat med en stavblender. Hvis du synes at konsistensen er lidt for tyk, så tilsæt lidt vand. Tilsæt en lille sjat fløde, sæt gryden tilbage på varmen og lad den varme igennem igen. Smag til med salt og friskkværnet peber.
Kom en god sjat olie i en gryde, så meget så porreringene kan friteres. Når olien er helt varm, kommes porreringene i og de steges til de bliver sprøde. Tag dem op med en hulske og lad dem dryppe af på køkkenrulle, drys med rosmarin.
Anret suppen i dybe tallerkner, drys med lidt af porre-/rosmarinblandingen og dryp lidt avocadoolie udenom.

Print Friendly
Tilbage

12 kommentarer


 1. Oct 16, 2010
  8:53 am

  Charlotte den 2.

  Hej Birthe.
  Jeg ved ikke rigtig hvad jeg skal sige – HVORDAN OVERKOMMER DU DET BIRTHE?
  Du er eminent i et køkken, ALT, æbletærten, brødet og suppen, det er lavet med stor kæærlighed til mad – og så i biografen samt din flotte madblog i Magasinet Mad, hvor er det bare fantastisk. Har du lånt skeer for de næste 14 dage?
  Mange hilsner fra
  Charlotte den 2.


 2. Oct 16, 2010
  10:03 am

  Piskeriset

  Hvor ser det godt ud! Og tillykke med melet – dejligt at det endelig lykkedes at finde det 🙂

  Jeg bliver helt fristet af den suppe… uhm!


 3. Oct 16, 2010
  10:31 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Charlotte den 2.!

  Du rammer sømmet lige på hovedet! Jeg kan af og til tro at jeg er verdensmester (mon jeg nogensinde lærer det) men må sande, at det er jeg stadig ikke! Jeg er træt og i underskud, men jeg kan jo ikke lade være…..

  Jeg tror jeg har den ide at jeg ihvert fald ikke skal herfra med plus på "ske" kontoen – og det arbejder jeg så hårdt på hver dag ikke sker 😉

  Mange hilsner
  Birthe


 4. Oct 16, 2010
  10:31 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Tak 😀

  Det var en meget lækker suppe, med skøn smag…..

  Mange hilsner
  Birthe


 5. Oct 17, 2010
  9:39 am

  BRØDET

  Det ser lækkert ud og brødet ser da også ud til er blevet lige som det skal være.

  Med brød er det næsten altid sådan at man lige skal vurdere ens konsistens, fordi det er sjældent man måske bruger helt det samme mel og væsker og så kan dejene godt føles anderledes.

  Men som du også skriver, dej til sådan et dovenbrød er noget mere klæbrigt, det er det der er med til at gøre det luftigt i sidste ende.

  Jeg laver selv ret tit dovenbrød, fordi det er så simpelt og passer til det meste mad.

  Men nu må jeg da lige prøve det med den suppe, der ser god efterårsagtig ud .


 6. Oct 17, 2010
  10:48 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Brødet!

  Det blev faktisk et rigtig lækkert brød og selvom dejen var sådan lidt flydende i det da den skulle bages, så var jeg nu heller ikke nervøs. Jeg har tit bagt langtidshævede boller 🙂
  Jeg er vild med brødets krumme og så er det fantastisk at riste. Det skal ihvert fald bages igen.
  Jeg har også af og til lavet et brød med fuldkornsdurum og græskarkerner – også meget lækkert…..

  Suppen smagte skønt og så med friskbagt brød til, så bliver det ikke meget bedre 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 7. Oct 17, 2010
  2:49 pm

  SushiStegen

  Mums, hvor ser det dog skønt- suppe og brød.

  Bamix står nu højest på min ønskeliste, og særligt efter min gamle og udtjente stavblender nu holdes sammen af en bred køkkenelastik.

  /SS


 8. Oct 17, 2010
  8:58 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Sushistegen!

  Tak, det smagte også rigtig dejligt 🙂

  Jeg håber virkelig at du får en Bamix – det lyder i hvert fald til at det er tiltrængt!
  Der er virkelig ikke noget at udsætte på den – andet end prisen – men kvalitet koster jo (desværre).

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Apr 23, 2011
  8:52 am

  Miss Joan

  Hej Birthe.
  Nu har jeg 2 gange prøvede at bage et dovenbrød, og jeg har virkelig problemer med at jeg ikke kan få det helt bagt inden i midten. jeg bruger en springform, alm. ovn på 250 grader og det ser bare så fint ud men når jeg banker i bunden er det langt fra hult og en strikkepind ned bekræfter at der sidder dej på. øv jeg ved godt du har en del at se til for tiden, men har du måske en ide om hvad jeg gør forkert. god påske til dig og dine kære
  hilsen joan


 10. Apr 23, 2011
  11:19 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Joan!

  Det lyder mærkeligt! Har du prøvet at bage det i længere tid?? Det kan være at det hjælper….

  Mange hilsner
  Birthe


 11. Apr 23, 2011
  10:02 pm

  Miss Joan

  jeg gav det ca. 40 min. i alm. ovn lage et stykke staniol over så det ikke blev brændt. nå men jeg giver ikke op endnu, alt det andet jeg har lavet af dine opskrifter er lykkes med stort UG og jeg syndes det er blevet lidt sjovere at lave mad.
  Joan


 12. Apr 24, 2011
  11:51 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Joan!

  Jeg er glad for at du synes at det er blevet sjovere at lave med 🙂

  Jeg kan slet ikke gennemskue hvad der går galt, meget mærkeligt….

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!