Tærte, brød og salat fra BoligLiv nr. 11/2010……
Dejen til brødene……
Formes løseligt som brød, hæver i 2 timer inden de bages…….
De færdigbagte brød……
Uhmmmm……..
Tærtebunden forbages……
Mandelmassen……
Tærtedejen lægges i tærteformen og pærer lægges i…….
Mandelmassen fordeles over og drysses med mandler……
Den færdigbagte pæretærte…….
Uhmmmm……
Rapsolie fra Egeskov Slot i smuk emballage……
Flasken med den gyldne olie……
Hvidkål snittes fint og drysses med salt og sukker…….
Dressingen…..
Sort quinoa, pære, ristede mandler, hvidkål og gedeost…..
Ristet bacon tilsættes……
Aftenens tallerken……..
Efter al virakken i går har jeg raset og tudet det meste af natten, faktisk har jeg tudet så meget, så det var lige før jeg skulle have haft et plastik lagen på! Jeg tror sjældent i mit voksne liv at jeg har været så skuffet. Jeg ved at de gode sider ved bloggen så LANGT overstiger det negative, men jeg synes at det at nogen vil gå så vidt, er ret skræmmende.
Jeg har selvfølgelig godt vidst, at i takt med at læsertallet steg på min blog, så udstillede jeg også mere mig selv. Men jeg havde dog aldrig nogensinde forestillet mig, at det skulle komme så vidt……
Jeg har altid sagt til mig selv, at når jeg ikke længere havde nogen glæde ved at blogge, så ville jeg stoppe. I dag har jeg måttet tvinge mig selv til at blogge og det er ikke særlig sjovt! Jeg håber at det er lidt ligesom at falde af en hest, at det gælder om at komme så hurtigt som mulig op på den igen – og det er så det jeg forsøger nu.
I mandags startede jeg på brød med surdej. Det er første gang jeg har bagt surdejsbrød – men bestemt ikke sidste! Opskriften er fra BoligLiv nr. 11/2010 – som forøvrigt er fyldt med lækre opskrifter i denne måned. De blev SUPER lækre og selvom man skal forberede dem 4 dage i forvejen, så lad jer endelig ikke skræmme. Dejen skal bare stå, du skal ikke gøre noget ved den. Det er muligvis de bedste brød jeg nogensinde har bagt. Vi fik brødet både i går til pastaretten og i dag til salaten. Jeg brugte fuldkornssemmer og spelt i stedet for grahamsmel.
Jeg skriver opskriften som jeg lavede den…..
Surdejsbrød (BoligLiv nr. 11/2011), 2 stk.:
Surdej:
2 dl koldt vand
5 g gær
2 tsk. flydende honning
100 g hvedemel
100 g rugmel
Desuden:
6 dl koldt vand
20 g groft salt
200 g fuldkornssemmer og speltmel
650-700 g hvedemel
4 dage før bagning:
Hæld vandet i skål, opløs gæren i det og tilsæt så honning og de 2 slags mel. Rør det sammen til en tyk grød. Dæk dejen til med film og lad det stå på køkkenbordet (stuetemperatur) i 2-3 dage, til den danner bobler i overfladen og lugter surt.
Dagen før bagning:
Kom surdejen i en stor skål sammen med vand, salt og det grove mel. Rør hvedemelet i lidt ad gangen. Dejen skal røres godt og længe – 15 minutter – så det er bedst på en køkkenmaskine eller med en håndmikser med dejkroge (jeg brugte sidstnævnte). Hvis du har rigtig gode armkræfter kan du også røre dejen i hånden, rør i 5 minutter, hold en pause, rør igen i 5 minutter osv.
Dæk dejen til med et fugtigt klæde og stil det i køleskab eller et køligt sted i 8-12 timer.
Bagedagen:
Drys mel på køkkenbordet og vælt dejen ud på bordet. Del det i 2 stykker og form dem skødesløst til 2 brød. Læg brødene over på et stykke bagepapir, dæk dem til og lad dem hæve i 2 timer på køkkenbordet. Varm ovnen op til de højeste grader din ovn kan – varmluft – læg en bagesten ind i ovnen hvis du har sådan en ellers sæt en bageplade ind i ovnen. Når ovnen er klar, sættes en lille skål med vand ind i bunden af ovnen. Den varme bageplade/bagesten tages ud og bagepapiret med brødene flyttes forsigtigt over på bagepladen. Pensl brødene med vand, drys med lidt mel og bag i ca. 20-25 minutter. Bank under bunden af brødene, lyder de hule, er de færdige. Tag dem ud og lad dem køle af på bagerist.
Den anden ting jeg bagte i går, var en lækker og skøn, fransk pæretærte. Jeg tror det er den bedste pæretærte jeg nogensinde har smagt. Den er nem at lave og vil også egne sig som dessert, serveret lun med en kugle god vaniljeis til. Vi fik creme fraiche 9% rørt med lidt vaniljesukker til.
Brug nogle modne, smagfulde pærer. Jeg brugte Conference pærer og skar lidt på sukkeret i opskriften. Jeg skriver opskriften som jeg lavede den……
Fransk pæretærte (BoligLiv nr. 11/2010), 1 stk.:
Tærtedej:
125 g smør, koldt
75 g rørsukker
et nip salt
1 æggeblomme
225 g mel
Fyld:
4 modne, søde pærer
125 g smør, blødt
110 g sukker
2 æg
125 g mandler med skal, malet til mel
50 g mandelflager
evt. flormelis til pynt
Rør ingredienserne til dejen sammen i en foodprocessor eller kom mel, sukker og salt i en skål, fordel smørret i med fingrene til det er grynet. Tilsæt æggeblommen og saml så dejen. Det kan godt virke lidt umuligt i starten, men når først smørret begynder at blive varmt, så går det let, bare bliv ved. Læg dejen i køleskabet i mindst 1 time.
Tryk dejen ud i en letsmurt tærteform – eller rul den ud – og kom den i tærteformen. Sæt tærten på køl, mens ovnen varmes op til 180 grader (ikke varmluft). Læg bagepapir ovenpå tærtedejen og fordel tørrede bønner ovenpå (jeg brugte kikærter, men havde ikke så mange) det fungerede dog fint alligevel, gør det for at siderne ikke glider ned. Bag tærtebunden i 10 minutter. Tag den ud og lad den køle noget af.
Kom mandler i en foodprocessor/blender og kør til de er helt fint malede. Pisk smør og sukker lyst og luftigt, tilsæt æggene i et ad gangen. Tilsæt mandelmelet og rør det sammen til en sammenhængende masse. Skræl pærerne, skær dem i kvarter og fjern kernehusene. Når tærtedejen er kølet noget af, fjernes bagepapir og bønner, pærerne lægges ned i tærten med den buede side opad. Fordel mandelmassen ovenpå, drys med mandelflager og sæt i ovnen igen (stadig ikke varmluft) og bag i ca. 30-40 minutter, til den er gylden. Lad den køle af, til den kun er lun og drys så evt. med lidt flormelis, inden den serveres med creme fraiche eller en god vaniljeis.
I går modtog jeg en flaske rapsolie fra Egeskov Slot. Den lå i den fineste æske, som var det en flaske dyr årgangsvin – og det er det jo næsten også *S*
Jeg synes at rapsolie er så smuk, den smukke gyldne farve gør mig glad og får mig til at tænke på de smukke gule rapsmarker. Den dufter og rigtig dejlig, så jeg var glad for at jeg fik en lejlighed til at afprøve den i aftenens salat.
Det er første gang jeg laver noget med quinoa – men bestemt ikke sidste gang. Selv kæresten var glad, så alt var fryd og gammen i det lille hjem, ved aftenbordet. Virkelig lækker salat, meget mættede og med de skønneste smagssammensætninger – og så synes jeg også at den er ret smuk at se på. I hvert fald er den nem og hurtig at lave. Jeg halverede opskriften og alligevel var det mere end rigeligt til os to. Vi fik også noget af det lækre surdejsbrød til.
I opskriften står der at der skal bruges gedeost. Jeg var i tvivl om det skulle være den i rulle eller den marinerede. Jeg valgte den i rulle, næste gang vil jeg nok vælge den marinerede (eller den i lage), jeg tror den vil gøre sig bedre i salaten. Der kan også bruges en god feta, hvis du ikke kan lide gedeost.
Jeg skriver opskriften som jeg lavede den……
Kålsalat med quinoa, bacon og gedeost (BoligLiv nr. 11/2010), 2-3 pers.:
1½ dl sort quinoa
1/4 – ½ hvidkål (1/4 hvis det er stort, ½ hvis det er lille)
2 tsk. sukker
2 tsk. groft salt
1 pakke bacon i tern
2 pærer
½ rulle gedeost, skåret i tern
1 håndfuld mandler, ristet på en tør pande
Dressing:
3 spsk. god koldpresset rapsolie (jeg brugte den fra Egeskov Slot)
1½ spsk. æblecidereddike
1½ tsk. grovkornet dijonsennep
1½ tsk. flydende honning
Snit hvidkålen fint og vend den så med salt og sukker. Sørg for at det er vendt godt rundt. Lad det stå og trække i ½ time.
Skyl quinoa godt, kom det i en gryde med 3 dl vand og kog det så som angivet på emballagen. Lad det afkøle.
Steg bacon sprødt og gyldent. Kom det på køkkenrulle og lad det afdryppe. Rist mandlerne på en tør pande og hak dem groft.
Skær pærerne i kvarter og fjern kernehusene. Skær dem i tynde skiver. Når kålen er færdig med at trække, vendes den med den afkølede quinoa, mandler, pærer og bacon. Dryp dressingen over og vend det hele godt rundt. Server med noget lækkert brød.
Al den raseri og vrede jeg havde i krop og sind i dag, fik jeg vendt til en masse produktivt. Jeg måtte bare holde mig i gang, for ikke at svømme hen i selvmedlidenhed og ynk. Så jeg lavede Manhattan-style cheesecake, som vi skal have med i morgen, hvor vi er inviteret ud til Clotilde og hendes mand. Jeg glæder mig rigtig meget, det bliver godt for mig at komme lidt ud – og jeg er spændt på om de kan lide cheesecake’en. Jeg fik også vasket gulv, hvilket var tiltrængt og der er ikke noget som at vaske gulv når man er rasende. Al den vrede kan virkelig komme ud, når der skrubbes *S* Det kan jeg så mærke nu, for min krop er helt varm og meget øm, men i den tid det varede at vaske gulvet da gjorde det godt – og det er det jeg vil fokusere på…….
Jeg vil også lige minde dig om, at hvis du endnu ikke har deltaget i konkurrencen om den flotte ismaskine fra WhiteAway, så er det ved at være sidste udkald. Konkurrencen slutter søndag den 31.10.10 kl. 00.00.