Newyorkerbyheart

Forloren and med timiankartofler (Magasinet Mad! nr. 10/2010) + rødkål a la Newyorkerbyheart…..

 Forkogte aspargeskartofler steges sprøde og gyldne…..

 Mørbrad krydres og fyldes med æbler og svesker……

 Brunes på en pande…….

 ……og så skal de i ovnen……

 Panden koges af med bouillon og fløde – og hældes ved……

 Den stegte rødkål med valnødder og tranebær……

 De færdige timianstegte kartofler……

 Kødet skåret ud og klar til servering…..

 Gårsdagens tallerken…..

Jul på slottetSønderskov Slot…..

I går var en halv-travl dag. Jeg var til fødselsdagskomsammen hos Clotilde om eftermiddagen, hvilket var super hyggeligt. Vi var en flok piger fra 5 forskellige lande – som talte sammen på en blanding af dansk og engelsk – hvilket til tider altså lød ret sjovt *S*.
Landene der var repræsenteret var Italien, Ukraine, Australien, Danmark og Afrika. Jeg havde ikke mødt nogle af de andre før, men de var alle virkelig søde piger, som jeg håber, jeg får mulighed for at møde igen. Det var ret interessant at høre førstehånds beretninger om de trængsler som udlændinge skal igennem for at komme ind i vores land – et land som jeg af og til må indrømme – at jeg er flov over at komme fra! Når Dansk Folkeparti kan få lov til at sætte dagsordenen og blive ved med at stramme reglerne, så vi har en politik der minder om brud på menneskerettighedsloven, det er helt utroligt. Hvad jeg slet ikke forstå er, at danskerne bliver ved med at stemme på partiet!
Selvfølgelig skal der være nogle regler, men efterhånden er vi så fremmedfjendske at vi slet ikke er et attraktivt land – heller ikke for veluddannede mennesker – der på positiv vis kunne bidrage til vores samfund. Vi er sådan et lille land, vi har ikke “råd” til at lukke os så hermetisk inde – ja, det er altså bare min mening….

Anyway, jeg havde en virkelig hyggelig eftermiddag men var desværre den første der blev nødt til at bryde op, da jeg skulle hjem og lave mad til kæresten og hans kammerat. De havde haft en “mande-dag” og været i Tyskland på indkøbstur, set tennis og så ville de komme og spise når det var færdigt.
Menuen i går havde jeg bestemt skulle være forloren and med timiankartofler fra Magasinet Mad! nr. 10/2010 og dertil lavede jeg min egen form for rødkål – det blev SÅ godt. Det er første gang jeg selv laver forloren and, som vel er en god, gammel dansk klassiker – som faktisk er rigtig lækker. Timiankartoflerne er nemme og virkelig lækre og saucen er et helt kapitel for sig selv. Rødkålen stegte jeg så den stadig var lidt sprød, det gav en dejlig kontrast til resten af maden.
Jeg fulgte ingrediens listen, men jeg ved ikke om jeg overholdt angivelserne af mål og vægt, så jeg skriver målangivelserne som de er i bladet…….

Forloren and med timiankartofler og skysauce (Magasinet Mad! nr. 10/2010), 4 pers.:
600 g afpudset svinemørbrad
1 æble, skrællet og skåret i tern
150 g stenfri svesker
groft salt, friskkværnet peber
oliemargarine til stegning
2½ dl piskefløde
3½ dl vand
2 tsk. koncentreret kalvefond

Timian kartofler:
600 g aspargeskartofler
olivenolie
2-3 kviste frisk timian, nogle af bladene taget af
Maldon salt
Skær et dybt snit på langs i mørbraden og bank kødet fladt. Krydr kødet godt med salt og friskkværnet peber. Fordel æbletern og svesker på kødet og rul den sammen – på den lange led – som en roulade. Bind kødsnor om og varm olie-margarine op på en stegepande. Brun kødet på alle sider og krydr med salt og friskkværnet peber. Læg kødet i et ovnfast fad. Kog panden af med vand, koncentreret fond og piskefløde – hæld det over kødet og sæt i en forvarmet ovn ved 180 grader i ca. 20-25 minutter. Tag fadet ud af ovnen, lad kødet trække under stanniol nogle minutter. Hæld evt. skysaucen op i en gryde og jævn den med lidt majsstivelse udrørt i koldt vand, tilsæt evt. også lidt kulør. Smag saucen til.
Fjern kødsnoren, skær kødet i skiver og server sammen med saucen og kartoflerne.
Kartofler:
Skyl og skrub kartoflerne godt, kom dem i en gryde med letsaltet vand og lad dem koge, til de er næsten møre. Hæld vandet fra og lad dem dampe tørre på eftervarmen, ryst gryden af og til. Lad kartoflerne køle helt af og halver dem så på langs.
Kom lidt olivenolie på en pande, kom kartoflerne på sammen med timian og steg ved middelvarme, til de er gyldne og sprøde. Drys med lidt Maldon salt når de er færdige.

Rødkål a la Newyorkerbyheart:
½ rødkål, fintsnittet
lidt smør og olivenolie til stegning
1 håndfuld soltørrede tranebær
1 håndfuld valnødder, grofthakket
salt, friskkværnet peber
en sjat balsamico (ca. ½ dl)
lidt sherryeddike (ca. 1 spsk)
lidt flydende honning
Varm lidt smør og olivenolie op på en pande ved middelvarme. Kom rødkålen på og lad det stege i et par minutter under omrøring, til det falder lidt sammen. Kom balsamico, sherryeddike, honning, salt og friskkværnet peber ved og lad det simre videre i 10-15 minutter, der skal stadig være lidt bid i kålen. Tilsæt tranebær og valnødder og smag til.

Bøger:
Jeg er stadig ved at læse “Riis” af Lars Steen Pedersen og jeg synes stadig at det er en rigtig god bog. Han har virkelig været igennem nogle ting, men jeg har nu altid haft stor respekt for ham. I bogen fortæller han alt – eller det virker i hvert fald sådan – om hans doping, hvordan det foregik, hvor vant til det han blev osv. Jeg hører til den kategori af mennesker der ikke tænker mindre om ham, fordi han var dopet. Jeg ved godt at det er snyd, men han trådte jo stadig i pedalerne og han var den bedste af dem der var dopet (hvilket de mere eller mindre alle var). Jeg er godt halvvejs i bogen og jeg synes at den er anbefalelsesværdig……..

I dag var vi til jul på Sønderskov Slot sammen med Clotilde, hendes 2 børn og hendes mand. Der var virkelig mange mennesker, så det kneb lidt med at få set det hele. Men vi fik da smagt på nogle af de lækre klejner, som de stod og bagte i køkkenet og vafler, som blev bagt over brændselskomfur, efter gamle opskrifter. Der er også “Jul på slottet” næste weekend, det koster kr. 50,- pr. voksen, børn under 18 år er gratis.

Print Friendly
Tilbage

16 kommentarer


 1. Nov 28, 2010
  10:00 pm

  LaTascha

  Uhh, den ser god ud den mørbrad. Ku da være jeg skulle forsøge mig med sådan en omgang. Har faktisk en mørbrad liggende i køleskabet:-)

  Mange hilsner fra

  Anne.


 2. Nov 28, 2010
  10:02 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anne!

  Det vil jeg ihvert fald anbefale dig. Det var virkelig lækkert, skøn smag 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 3. Nov 28, 2010
  10:56 pm

  FrøkenØvad

  Det ser simpelthen for lækkert ud med den forloren and – og jeg har en mørbrad til at ligge i fryseren, så det skal godt nok afprøves en dag. Det kunne være noget man lige kunne fremvise de gamle en dag de finder på at komme til middag.

  Det lyder ellers rigtig spændende med dit møde med pigerne. Det må have givet et rigtig godt indblik i, hvordan det hele er når man ikke er født og opvokset i Danmark – det lyder i hvert fald ikke til at være let. Det er et utroligt intressant emne at diskutere, især fordi du jo helt har ret i, at stramningerne i forhold til udlændingeloven grænser til brud på menneskerettighederne, som du jo skriver. Det er skræmmende at vi bevæger os i den retning. Jeg forstår slet ikke, at politikkerne ikke kan se hvor det bærer hen ad. Men ja, det kan man jo skrive side op og side ned om. Der er så mange faktorer. Men diskuterbart er det i hvert fald.


 4. Nov 28, 2010
  11:42 pm

  Danser I Regnen

  Mmmm det ser godt nok lækkert ud, selvom jeg dog er størst fan af ægte and hehe.

  Mht. udlændingepolitikken kunne jeg ikke være mere enig. Kender så mange der er kommet i klemme.


 5. Nov 29, 2010
  7:27 am

  Piskeriset

  Aha – så det er forloren and – gad vide, hvordan retten har fået det navn. Spændende ser det i hvert fald ud 🙂

  Og slottet er vel nok smukt i snevejret – lige til et julepostkort!


 6. Nov 29, 2010
  7:38 am

  Helene

  Hvor ser det lækkert ud, det vil jeg lave til min søns fødselsdag d 19 December!

  Og hvor har du ret mht DF. Jeg ved at mange ældre mennesker også stemmer DF, ikke pga udlændingepolitiken, men pga DF som de eneste, gør mere for de ældre. Men de stemmer giver så bagslag for mennesker de egentlig ikke ville skade.

  Håber folk har fået øjnene op, og stemmer med hjertet til næste år!

  Med venlig hilsen
  Helene som ofte tænker, hvor MÅ din mand være glad for at du er så dygtig til at lave spændende mad:D


 7. Nov 29, 2010
  11:57 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Frøken Øvad!

  Du må helt sikkert prøve at lave det, det smagte altså ret fantastisk – og jeg er ellers ikke så meget for svesker i min mad. Men sveskerne til den sauce, det var virkelig lækkert 🙂

  Det var spændende at sidde der og høre på hvad de sagde, men også lidt trist og helt sikkert med til at bidrage til min flovhed over DK….

  Mange hilsner
  Birthe


 8. Nov 29, 2010
  11:58 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Frederikke!

  Ja, ægte and er jo ikke at foragte, men jeg synes faktisk at dette var rigtig lækkert 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Nov 29, 2010
  11:59 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Jeg tror at det er fordi det bliver stoppet med æbler og svesker, ligesom rigtig and 🙂 Godt smagte det i hvert fald….

  Ja, det er et smukt slot, jeg håber vi får tid til at komme fordi når du kommer. Det er også smukt indeni.

  Mange hilsner
  Birthe


 10. Nov 29, 2010
  12:01 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Helene!

  Uhmm, er sikker på at det vil vække lykke – det er ihvert fald ikke sidste gang jeg laver det 🙂

  Du har ret mht. at der er mange ældre mennesker der stemmer på DF, på en måde forstår jeg det godt, men det er trist når DF samtidig bruger de stemmer til at gøre DK til et fremmedfjendsk land.
  Jeg synes at alle danskere burde sættes sammen med nogle udlændingen og høre deres historier…

  Mange hilsner
  Birthe


 11. Nov 30, 2010
  2:51 am

  Korean American Mommy

  I love this dinner Birthe. You did a fine job. Your boyfriend and his buddy best thank you! (=


 12. Nov 30, 2010
  12:19 pm

  Newyorkerbyheart

  Hi Lisa,
  thank you – it tasted SOOOO good 🙂

  My best,
  Birthe


 13. Nov 30, 2010
  2:04 pm

  Charlotte den 2.

  Hej Birthe.
  Mums – havde p.t. ikke mørbrad i fryseren, men fandt et stykke nakkefilet – delte det på langs, brugte derefter din opskrift med fyld. Havde andesovs i fryseren fra Mortensaften, dette smagte kanon. Tak for ideen:-)
  Mange hilsner


 14. Nov 30, 2010
  2:10 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Charlotte den 2.!

  God ide med at bruge en anden udskæring, det er her med givet videre 🙂

  Det er sådan en lækker ret med masser af smag….

  Mange hilsner
  Birthe


 15. Nov 30, 2010
  3:32 pm

  vibeke

  Vanvittig lækker and. Det skal jeg da så meget prøve. tænk at kunne tage lidt forskud på julen.
  Vh Vibeke


 16. Nov 30, 2010
  3:38 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Vibeke!

  Ja, det smager virkelig dejligt 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!