Newyorkerbyheart

Klatkager og gulerodsboller med græskarkerner…….

 En rest risengrød blandes med æg, mel, vaniljekorn, lidt sukker, lidt mælk og fintrevet citronskal……

“Dejen” steges i i smør……

Uhmm, masser af klatkager…..
Kan spises med min Papa’s ahornsirup…….
 

 …..eller syltetøj……

Friskbagte boller……

Jeg har aldrig før lavet klatkager, men efter at have set dem så mange steder, så blev jeg altså nødt til selv at prøve – og der er jo helt vildt skønne! Nu hvor jeg endelig har opdaget dem, bliver jeg vist nødt til at lave ekstra meget risengrød fremover *S*
De første jeg lavede blev lige store nok, jeg skulle jo lige lære det, men efterhånden fandt jeg frem til den størrelse jeg synes er passende.

De smagte SKØNT med min Papas ahornsirup på, men kan også sagtens spises med syltetøj. Anyway, så er det ikke sidste gang de bliver lavet……

Klatkager:
ca. 4 dl kold risengrød
2 æg
korn af 1 stang god vanilje
ca. 3/4 dl mel
lidt mælk
fintrevet skal af 1 økologisk citron
1 spsk. rørsukker
smør til stegning
Rør den kolde grød godt igennem, tilsæt æg, vaniljekorn, sukker og citronskal – rør godt. Tilsæt mælk og mel, så blandingen får en passende konsistens (som skal være ret tyk i det).
Smelt lidt smør på en pande og kom dejen på i små klatter, lad dem stege ved middelvarme til de bliver gyldne på undersiden. Vend dem rundt og steg på den anden side. Forsæt med resten af dejen. Server dem varme, drysset med flormelis og med god ahornsirup og syltetøj. Ahornsiruppen kan evt. lunes lidt i microovn, det gør den ekstra lækker.

Det er efterhånden så længe siden at jeg har bagt boller, så jeg næsten helt har glemt hvordan, men i dag skulle det være. Jeg plejer at bage noget der ligner disse, men med det mel jeg har hjemme på tidspunktet. Dem jeg bagte i dag ligner dem til forveksling, men alligevel med forandringer, så jeg skriver opskriften herinde. Husk at de meltyper jeg har skrevet kun er forslag (dem jeg brugte i dag), næste gang jeg bager dem, kan det mel jeg bruger være helt anderledes. Du bruger bare hvad du har i skabet……

Mine boller blev ret så store, jeg ved ikke lige hvad jeg har stået og tænkt på da jeg formede dem, men jeg fik 10 styk ud af nedenstående portion. Hvis du ikke laver dine helt så store, så burde du kunne få 13-14 stk.

Gulerodsboller med græskarkerner, 10 stk. (store):
3 dl kærnemælk, lunet til det er håndvarmt (det kan også bruges vand eller andre surmælksprodukter)
1 æg
50 g gær
2 tsk. groft salt
1 spsk. ahornsirup, den bedste du kan finde (eller brug flydende honning)
2 spsk. olivenolie
4 gulerødder, groftrevet
2 håndfulde græskarkerner, usaltede
300 g meltyper af forskellig slags, jeg brugte: groft speltmel, fuldkornssemmer og speltmel, fuldkornsdurum og lidt italiensk 00-mel
hvedemel for resten
kaffe til pensling (eller sammepisket æg eller vand eller mælk)
Lun kærnemælken i en gryde til det er håndvarmt, pas på at det ikke bliver for varmt. Smuldr gæren i en skål og tilsæt ahornsirup. Kom den lune kærnemælk ved og opløs gæren. Tilsæt æg, gulerødder, salt, olie og græskarkerner – rør godt. Tilsæt de 300 g forskellige meltyper og rør godt. Tilsæt så så meget hvedemel som skal bruges, for at dejen kan æltes blød og smidig, ælt den godt. Kom dejen tilbage i skålen, dæk den til og lad den hæve et lunt sted i 1 time. Slå dejen ned, form til boller og lad dem hæve i ½ time, tildækket og lunt. Varm ovnen op til 225 grader, pensl med kaffe og bag i ca. 10-14 minutter – alt efter størrelse. Hvis du er i tvivl, så bank dem på bunden, lyder de hule er de gennembagte. Lad dem køle af på bagerist.

Jeg kan nok ikke lukke øjnene for det mere, julen nærmer sig med stormskridt og jeg er bare slet ikke klar. Ok, sådan er det jo hvert år, men jeg synes det er ekstra slemt i år! Jeg føler mig totalt drænet og ude af stand til at kapere at det snart at jul, at vi snart går ind i december måned med julemusik, nisser, gaveræs og jul, jul JUL.
Som nogen af Jer ved, så elsker jeg jo ikke ligefrem julen, hvilket hænger sammen med dårlige minder fra barndommen. Det er bare noget der skal overstås, så vi kan komme videre. Julen skal holdes her i år, sammen med det meste af kærestens familie, vi bliver 10 og selvom de alle bringer lidt med, så er der jo alligevel meget der skal laves. Det var så dejligt sidste år, da vi holdt jul i Paris og ikke skulle tænke på så meget andet end at hygge os.
Arrrrgh, jeg er bare slet ikke skabt til pebernødder, brunkager og nisser…….

Print Friendly
Tilbage

18 kommentarer


 1. Nov 26, 2010
  7:15 pm

  fifthfloorcooking

  Ej hvor kunne jeg godt spise en klatkage lige nu! Og det til trods for at jeg lige har spist en KÆMPE portion thanksgiving-leftovers.


 2. Nov 26, 2010
  7:55 pm

  MAD ifølge mig

  Jeg er stor fan af klatkager! Må snart lave nogle selv:)

  Hilsen Katja


 3. Nov 26, 2010
  8:09 pm

  Piskeriset

  Klatkager er en ret snedig måde at bruge risengrød på – faktisk den næstbedste. Den bedste er stadig risalamande, men nu kan jeg heller ikke lide risengrød, så alt der kan gøre retten anderledes er et hit hos mig! 😀

  Kan du ikke udlicitere noget mere af maden? Eller evt. få det udefra?


 4. Nov 26, 2010
  9:25 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Kristina!

  Åhhh, Thanksgiving leftovers er noget af det bedste – skal vi bytte???? 😉
  Holdt du sådan rigtig Thanksgiving? Jeg har aldrig fået taget mig sammen til at lave hele Thanksgiving menuen, men det MÅ jeg altså på et tidspunkt….

  Mange hilsner
  Birthe


 5. Nov 26, 2010
  9:26 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Katja!

  Efter at have prøvet dem, forstår jeg det godt 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 6. Nov 26, 2010
  9:30 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Ja, Ris a la mande er også stadig nr. 1 hos mig, det tror jeg aldrig ændrer sig 🙂

  Jo, noget af det er uddelegeret, men nogle af tingene vil jeg også bare selv gerne laver (fordi jeg synes det smager bedst, men sig det ikke til nogen….). Måske det også er fordi jeg bare vil gøre det så perfekt, er bange for at nogen har noget at udsætte på mig osv. Jeg må se at komme over det og komme i gang 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 7. Nov 26, 2010
  9:46 pm

  Camilla

  Hej Birthe,

  ih – jeg havde helt glemt klatkager! Vi skal have risengrød på søndag, så det kunne være jeg skulle overveje en ekstra stor portion :o)

  Bollerne ser også bare rigtig lækre ud!

  knus
  Camilla


 8. Nov 26, 2010
  10:15 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Camilla!

  Ja, det synes jeg bestemt at du skal 🙂
  Indtil for nogle år siden vidste jeg slet ikke at klatkager eksisterede, men de smager jo skønt….

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Nov 27, 2010
  7:21 am

  Det-lille-koekken

  Sjovt med gammeldags klatkager. Det har jeg aldrig lavet. Forsøgte en gang at lave en slags "klatkager" af en rest stuvet hvidkål, da jeg havde hørt at det skulle være godt (altså som tilbehør til aftensmad) _ synes dog ikke det lykkedes.

  Sender dig lidt energi til at stå imod december, her på en lørdag morgen 🙂

  Boegeskov


 10. Nov 27, 2010
  9:45 am

  Anne

  Uhm – klatkager, det er godt. Måske skulle vi lave risengrød en af dagene i næste uge….


 11. Nov 27, 2010
  10:47 am

  Kager skal der til

  Åhhhh Klatkager !!!

  De er bare mums !! Men da ingen af os kan lide risengråd, får vi det aldrig….

  Måske jeg skulle lave en lille portion… Bare for at kunne lave klatkager….

  hihihi

  Hyggehygge
  Marianne


 12. Nov 27, 2010
  11:24 am

  Helene

  MMMM JA, klatkager!!!

  Og dejen kan jo piftes op med groft hakkede mandler eller andre nødder, revet citronskal, appelsinskal og/eller rosiner. Selv kan jeg ikke lide varme rosiner, men det er jo en smagssag…

  Tak for en rigtig god side – dette er mit førnede ikke en krumme. indlæg:D

  Prøvede din gulerodskage her forleden, og folk gik HELT amok og levnede ikke en krumme.


 13. Nov 27, 2010
  11:35 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Boegeskov!

  Klatkager af hvidkål, det lyder ellers som en god ide 🙂

  Tak fordi du sender mig energi, det er i den grad tiltrængt….

  Mange hilsner
  Birthe


 14. Nov 27, 2010
  11:36 am

  Newyorkerbyheart

  hej Anne!

  ja, det smager rigtig dejligt 🙂

  mange hilsner
  Birthe


 15. Nov 27, 2010
  11:37 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Marianne!

  Jeg synes da at du skulle lave en portion, bare for at lave klatkager 🙂 De smager ihvert fald dejligt….

  Mange hilsner
  Birthe


 16. Nov 27, 2010
  12:58 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Helene!

  Velkommen herinde og tak fordi du giver dig til kende 🙂

  Måske jeg skulle prøve med mandler i næste gang, det kan i hvert fald anbefales med revet citronskal i.

  Dejligt at høre at gulerodskagen var en succes 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 17. Nov 29, 2010
  4:27 pm

  Marie

  Birthe! TAK, TAK, TAK!
  Sad og ledte, og ledte, og ledte efter en opskrift til aftenens dessert – klatkager.. Havde nærmest søgt nettet tyndt, da jeg kom i tanke om, at du måske havde en opskrift et sted, og det havde du! 🙂
  TAK!
  KH. Rie. (Nu fik jeg endelig oprettet en bruger, så jeg kan kommenterer med her på bloggen, og få råd hvis jeg er i tvivl.)


 18. Nov 29, 2010
  4:48 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Rie!

  Dejligt at du har fået oprettet en profil 🙂

  Uhmm, de smagte så godt de klatkager og det var da godt jeg lige har fået lavet nogen, så du kan få opskriften…

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!